icon

Som precitlivená

motylocik
8. feb 2022

Ahojte mam taky problém som prectlivena, proste všetko tak veľa premňa znamená, že nechápem ako je možné ale neviem vtedy tu precitlivenosť odbúrať, keď to nevyjde alebo ma sklame osoba,proste keď viem ze to není ako chcem i keď preto veľa robím.... čítala som ze vraj je to aj geneticky, že aj extroverti trpia psychickou precitlivenosť. Mam pocit, že ma to obmedzuje, nechcem byť taká, potrebujem tie chvíle inak reagovať...nemyslite si, že som rozmaznané dieťa

777januska777
8. feb 2022

Osobne si myslím, ze precitlivenosť dosť súvisí s pohľadom na svet. Ja som ako mladšia tiez bola dosť precitlivena, postupom času som sa naučila poznávať ludi a ich osobnosť. Myslím si, ze si precitlivena práve preto, ze sa na všetkých pozeráš cez seba a nerozumieš ich osobnosti a dôvodom prečo niekto robí to co robí a čakáš od nich, aby sa správali ako ty chceš. Verím, že ak ludi skutočne spoznáš a spoznáš ich život a myslenie, tak dokážeš potom nebyť taka citlivá na ich správanie, lebo ich budeš vedieť pochopiť.

ckocka
8. feb 2022

@motylocik Extrovert akceptuje rôznorodosť, to sa s precitlivenosťou na názory a správanie okolia skôr vylučuje. Ako sa zmeniť - nemať očakávania že sa ľudia musia správať tak ako chcem a udalosti musia prebiehať tak ako chcem. Na to som malý pán, aby som to dokázala ovplyvniť.

motylocik
autor
8. feb 2022

@777januska777 apotrebujem ini pohľad na svet ale neviem ako mam pocit ze není mi pomoci

lsimo
8. feb 2022

Ako zmeniť pohľad na svet, no tak to teda neviem. Podľa mňa je to skôr o takom proste odosobnení sa od niektorých vecí, ktoré ťa môžu tak nejak zbytočne rozcitlivieť. Chce to len tréning

motylocik
autor
8. feb 2022

@lsimo premýšľam ci nemám zájsť za psychológom, lebo tréning nezvládnem sama a nechcem vyzerať vždy ako človek ktorý je slabý

777januska777
8. feb 2022

@motylocik no podla mňa sa to dá zmeniť spoznavanim človeka. Ale takým skutočným spoznavanim. Ja som taka, ze mam určite veci co si myslím, ze tak ich ludia majú robiť a keď nerobia, tak je to zle. Ale často krát, keď sa s ľuďmi rozprávaš skutočne úprimne, tak dokážu svoje konanie vysvetliť a ty pochopíš preco robia to co robia. Úprimný rozhovor, ale nie je o názoroch a o tom, ze ja si myslím toto a ty toto. Úprimný rozhovor je o pocitoch, ak sa chceš, ale rozprávať s druhými o pocitoch, musíš si pochopiť aj svoje vlastné pocity. Také sebapoznanie a od neho sa da spoznávať druhých.

motylocik
autor
8. feb 2022

@777januska777 skusala som spoznať človeka, lenže nejak si to nechcem priznám...vidím len to svoje ...nechcem otvoriť oči predtým ako to skutočne je ze niekto inak môže reagovať

luccija
8. feb 2022

@motylocik a, keby ostatní vedeli, že si slabší citlivý clovek tak čo?je to hanba?
Úprimne Ti poviem môžeš na sebe pracovať u psychológa a pod základ tvojho prežívania povahovej črty nastavenia ťažko zmenis môžeš korigovať, ale...
Som citlivý človek je to krásne dokážem mať zimomriavky z pekných udalosti, alebo pocitov, viem všetko prežiť a zle veci má vždy vykolaja, ci správanie zlých, zákerných ľudí som preto divná?
Často nerozumiem povrchnemu konaniu iných.Ty skôr píšeš o vzťahu asi?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
motylocik
autor
8. feb 2022

@luccija ako je to aj vo vztahu ale myslím to aj celkovo konanie ostatných...najradšej by som bola niekto ini...nechápem ako to prežívajú ostatní ze sú vnútorné silný nič ich nerozhadze, proste tie reakcie a pocity majú pod kontrolou...to sa asi nedá zmeniť to keď človek sa tak narodi taky je proste

mamula20
Odpoveď bola odstránená
marylynn
8. feb 2022

Koľko máš rokov?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
elistek13
8. feb 2022

@mamula20 ale zas si myslim, ze vyventilovat sa proste treba. Lebo potom sa rozne city len v cloveku hromadia a to tiez veru nie je bohvie co

motylocik
autor
8. feb 2022

@mamula20 súhlasím flegmatici to majú jednoduché nemusia také nič riešiť lebo není to pre nich podstatne

mala_zabka
8. feb 2022

@luccija hanba to nie je, ale keď to ľudia zistia, 50% sa ju pokúsi využiť, 45% sa k nej bude chovať "tak, ako im dovolí" - tzn nie najlepšie, ľahká obeť (obeť čohokoľvek, dosaď si) a pre zvyšných 5 to nebude žiadna prekážka alebo zámienka na postranné úmysly... Bohužiaľ, svet nie je gombička, každý kope za seba. A to hovorím ako niekto, kto je precitlively, takže skúsenosť s tým mám. Bohužiaľ.

luccija
8. feb 2022

@mala_zabka chápem a prešla som tým🙂

motylocik
autor
8. feb 2022

@mala_zabka Véd to ze veľa ľuďom to hraje do kariet proste, lebo som predvidatelna keď som precitlivena

ivangeline
Autor odpoveď zmazal
aliaray1
8. feb 2022

@motylocik ahoj, byt senzibilna neznamena nadavku ani diagnozu a uz vonkoncom nie slabost.

Vies co by za tento dar napriklad psychopati, sociopati a im podobni? 🥴😁

Bud to vezmi ako dar alebo ako prekliatie. Ak to vezmeme ako dar, da sa ho pouzivat tak, aby ti vnutorne neublizoval. Napr. ak vidis vo svojom okoli skarede spravanie a podobne, vcitujes sa empaticky do jednotlivcov a ich situacie a to je dar, ktory energiu logicky ubera. Je to mozne zastavit tak, aby vo vhodnej chvili prestal uberat na energii a ta, ktoru si uz pouzila, sa premenila na skusenost.

Napr. citis agresivitu z jedneho, ubolenost a trapenie druheho. Situaciu navnimas, ale len do urciteho bodu. Do toho momentu tento cely usek zracionalizujes. Racionalizacia je u niekoho prirodzena sebaobrana a niekto sa ju len potrebuje naucit. Spravis to napr. tak, ze sa citovo odpojis, utries si slzy a zacnes uvazovat pragmaticky napr: agresor sa takto a takto tvari, toto bol asi jeho spustac, potialto vie zajst, taketo su nasledky. U obeti tiez prepnes tym, ze zacnes uvazovat napr. ako sa do tejto situacie dostal, preco nevie vyjst zo zacyklenia, ako sa jeho bolest prejavuje. No a ked ti to v hlave takto zasroti, zracionalizujes si to s tym, ze: mas to riesit?
Ak nie, neries a prejdi na inu aktivitu.
Ak riesis (si rodina, psycholog, socialny pracovnik, lekar, pravnik, ucitel a pod), racionalnou analyzou dospejes k moznostiam riesenia a vyber je na adresatovi.

Ak si da pomoct super, ak nie, je to jeho plna slobodna volba. A tam to konci. Lebo kazdy ma pravo si vybrat a kazdy sme si zodpovedni za to, aki sme, ako sa spravame, ako sa citime a co a ako prezivame.
Ty nevies a nemozes druheho menit ani mu vyberat moznost, nevies a nedokazes to zmenit. Ak nieco nemozes zmenit, je nezmysel sa trapit.

Drzim palce 👍🤞🤗

aliaray1
8. feb 2022

@motylocik a toto by som odporucala

54tinka54
8. feb 2022

@motylocik povedala by som že to skôr súvisí s povahovou črtou a povaha človeka sa ťažko mení.. skôr sa to nedá, možno sa to dá len nejak vedome korigovať.
Skôr by si sa mala vydať cestou pracovať na vzťahu k sebe samej, začať sa mať viac rada, so všetkými plusmi aj mínusmi 🙂 až potom keď popracuješ na sebaláske, nebudeš si vyčítať kopec vecí a dokážeš sa triezvo pozrieť na to, na čom by si chcela popracovať - ale bez výčitiek a porovnávania sa s inými. Ber to tak, že každý sme iní, jedineční. Nemôžu byť predsa všetci ľudia rovnakí, silní ako to ty nazyvas 🙂 určite aj ty máš nejakú svoju silnú stránku
A skús to nazvať inak - nie si precitlivelá, si len emotívnejšia osôbka 🙂 a emócie su fajn