icon

Stretla som sa s pozitívnym pánom na koronavírus

1. sep 2020

Radšej píšem anonymne keďze veľa ľudí na nete robí hon na čarodejnice už len pri otázke ohľadom kovidu.
20.8. sme mali rýchle stretnutie s pánom zo širšej rodiny, bola to asi pol hodina, žiadne objimanie, odstup, boli sme na záhrade. Včera nám bolo oznámené že je v nemocnici a potvrdili mu koronu.
Pre nás to je teda tento štvrtok 14dni od stretu, nikomu v našej domácnosti nič nie je. Dala som pre istotu vedieť všetkým s kým sme sa stretli (nebolo ich veľa) moja otázka je, treba v tomto prípade dodržať 14dnovu karantenu, alebo 10dnovu? Čiže nedať deti do školy/škôlky, vsak? (Pýtam sa preto, lebo som už pocula čo riešim zbytočne a deťom kazim začiatok roka) Keby som to netušila neriešim, také isté riziko si myslím je pri každom kontakte teraz, ale ako to viem tak mi to nedá. Ďakujem.za slušnú diskusiu bez invektiv.!!!chcem.sa zachovať zodpovedne.

Strana
z5
maca1984
1. sep 2020

Zavolaj si na RUVZ ti ti povedia,inak tu budes mat len dohady,lebo co pripad-to inak riesene.

nika82
1. sep 2020

soytaj sa Volajte na 02/ 32 35 30 30

autor
1. sep 2020

Včera som volala nedovolala som sa.. dnes skúšame..

naattalie
1. sep 2020

Pokial viem deti pri nastupe odovzdavaju vyhlasenie o bezinfekcnosti kde sa pytaju na kontakt s covid v priebehu posledneho mesiaca cize na vyber nemate pokial nechcete zatajit musite pravdivo vyplnit vyhlasenie a uz sa skola zariadi podla toho

diewcatqoo
1. sep 2020

Riesila som teraz rovnaku situaciu. Kolegyna v praci ma syna, ktoremu potvrdili covid. Jeden den bola v praci, ale nakolko sme sa stahovali z jedneho poschodia na druhe, prisla som s nou do kontaktu asi na 5 min iba na otvorenej chodbe. Pre istotu cele nase oddelenie nechali doma a momentalne cakame na vysledky testu, ci je aj ona pozitivna.
Kedze zijem v zahranici a u nas sa zacal skolsky rok uz dnes, pre istotu som syna nechala doma. Rano som volala do skolky, vysvetlila situaciu a ucitelka povedala, ze super, kiezby bol kazdy taky zodpovedny.
Radsej zbytocne neriskovat, aj ked si myslim, ze covid asi nemame lebo ten kontakt bol naozaj minimalny. No akoby som si mala neskor nieco vycitat, tak radsej sme doma. Za posledne 3 mesiace je to u nas teda uz tretikrat, co sme boli s niekym v kontakte, kto mal podozrenie 🙂

karelova
1. sep 2020

Zavolaj Vasej lekarke, nech Vam da odporúčanie, vtedy je myslím test gratis a nechajte sa otestovať.

autor
1. sep 2020

@naattalie to ma nenapadlo pozrieť sa do tých papierov ďakujem pozriem..

autor
1. sep 2020

@diewcatqoo moje druhé dieťa ide do prvej,ani nemám zatiaľ kontakt kam volat. a skolkar prvý krát do škôlky preto ma to štve. ide len o dva dni vlastne. ale presne ako píšeš nechcem riskovať.

autor
1. sep 2020

Toto som našla na stránke, ale týka sa to len rizikových krajín, akoby nerátali s možnosťou že na sk sa to prenáša rovnako. Na číslo co ste mi dali na infolinku nás odporučili na úrad, tam pracujú iba v pracovných dňoch do 15tej, takže ani včera sme nestihli a dnes nič...

autor
1. sep 2020

@karelova naša dr má dovolenku do konca týždňa.

autor
1. sep 2020

@karelova a ešte sa mi to nechce absolvovať keď viem že ide už len o 2dni.

zuzanapjat
1. sep 2020

pozitivita sa prejavi na testoch najneskor piaty den od nákazy a príznaky sa prejavia medianovo 10ty den od nákazy. kedze nemate ziadne priznaky, tak na vasom mieste by som to neriesila.

veronikaszabova
1. sep 2020

To uz mas 12 dni, uz by sa nieco u vas prejavilo

lenadka
1. sep 2020

Už odvtedy uplynulo 14 dní a ste zdraví, tak je to v poriadku. Hygienici zisťovali jeho blízke kontakty a stretnutia. Toto nevyhodnotili ako rizikové inak by vám volali. Priemerná dĺžka kedy ochorenie prepukne po kontakte s nakazeným je 6-7 deň. Častejšie 6ty. Každý okres má svoju infolinku naviac, telefónne číslo nájdeš na príslušnej stránke vášho ruvz.

janinah
1. sep 2020

@zuzanapjat nie je to pravidlom,že ak do 10 resp. 14 dní sú ok,tak je všetko ok,tebe by sa páčilo,že dáka matka dá dieťa za takých okolností do školy a nedajbože odpáli celú triedu,možno školu do karantény a tvoju rodinu tiež? Je to o zodpovednosti,kým sa ona mamička nedovolá niekam na kompetentné miesto a odborník jej nepovie,že je to ok a môžu ísť do kolektívu,tak radím deti nechať doma,kiež b ybolo tak múdrych ľudí viac,ja očakávam,že kontakty a dovolenky zataja,lepšie sa urobiť blbým,ale takto sa len zvyšuje riziko,klamstvo na dotazníku pred vstupom do školy by malo byť trestné

lenadka
1. sep 2020

Dnes sa zrejme tiež nedovolas, viem že vedúci epidemiologie a riaditelia ruvz majú mobilné telefóny služobné doma non stop. Tie čísla tiež nájdeš na stránke vášho príslušne okresného ruvz. Alebo volaj hneď ráno o 7:00 ak chceš mať istotu. N

hettinka
1. sep 2020

Za blízky kontakt sa považuje niekto, kto bol v kontakte viac 15 minut v interiéri, alebo bližšie ako 2m, alebo fyzicky kontakt.

sasa1310
1. sep 2020

a ty si si nepozerala stránku školy a škôlky aké tlačivá treba doniesť prvý deň školského roka? Tam máš jasne napísané, že musíš nahlásiť, ak ste sa stretli s niekým pozitívnym za posledných 14 dní.

sasa1310
1. sep 2020

@janinah ono to aj je trestné, preto sa to volá čestné vyhlásenie.

sasa1310
1. sep 2020

@veronikaszabova nemusí sa nič prejaviť. Môžu byť bezpríznakový, a roznášači

autor
1. sep 2020

@sasa1310 áno pozerala, je tam uvedený mesiac - takže nerozumiem teraz by som mala čakať do 20.9, lebo až vtedy to bude mesiac?

Tak ale ako som riziková ja bezpriznakov, je rizikový úplne každý aj ty..

zuzanapjat
1. sep 2020

@janinah mne by to bolo jedno, nakolko bud som to prekonala, alebo to mozno mam, alebo to budem mat o styri dni a uplne by mi stacilo, keby matky nenosili do školky viditelne chore deti s cimkolvek. Dotycna nech sa kludne dá vyšetrit ked chce. Ale ide tu len o tom, ze vobec vie, ze s niekym pozitivnym bola, pricom 22 matiek deti to ani tušit nemusia.

zuzanapjat
1. sep 2020

a okrem ineho, RUVZ predsa mal ziadat toho pozitivneho aby uviedol zoznam s kym bol v kontakte za poslednych 14 dní. tak kludne nech si zavola na RUVZ a tam jej povedia postup

sasa1310
1. sep 2020

nehádž nás všetkých do jedného vreca, či ja som riziková alebo nie som. Nie som si vedomá, že by som sa stretla s niekým konkrétnym, kto je pozitívny.
Presne na takéto prípady ako vy sa vypisuje čestné vyhlásenie v škole. Vypíš to podľa správnosti a to je celé. Ak sa ti to zdá byť dlho, tak si zaplaťte testy. Výsledky budete mať skôr. Vo vyhlásení je dátum od 17.8. čiže vás sa to týka. Alebo stále nechápem, čo chceš urobiť?
A ja osobne by som na tvojom mieste tento týždeň deti do školy nedala. Už len kvôli ohľaduplnosti voči ostatným deťom, ktoré môžu mať iné zdravotné ťažkosti a mohlo by sa im priťažiť.

autor
1. sep 2020

@sasa1310 keby mi včera nevolali ani ja by som si nebola vedomá že niekto koho som stretla bol pozitívny. Čo chcem urobit som myslím celkom jasné napísala aj to, čo sa pytam. Vo štvrtok to bude 14dni od stretu s ním, čo býva povinná karanténa, čestné vyhlásenie je o mesiaci, ty by si na mojom mieste deti nechala do 20.9. doma, alebo riešila testy aj keď po 14tich dňoch im nič nie je?

seraa
1. sep 2020

Tak vlastne je lepsie nakaziť, riskovať a neplnit podmienky/zakony ako pokaziť začiatok roka decku, ktorému to je aj tak uplne jedno 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
1. sep 2020

v stredu by som kontaktovala hygienu a objednala sa na testy do skoly by som deti nedala
co mam skusenost od znamych toto je postup co sa realizuje po kontakte s nakazenym museli ostat foma z prace objednali ich na testy a az ked boli negativne mohli ist spat do prace
tiez by si nechcela aby take deti boli v skole ak nedodrzali postup po kontakte s nakazenym co skoncil v nemocke

ukulela
1. sep 2020

Môžeš byť bez príznakov, len nosič. Si si vedomá kontaktu s covid pozitívnym človekom. Ak dáš deti do školy/škôlky, budeš klamať v dotazníku? Sorry, vedieť to, udala by som ťa. Môžeš byť prenasac, môžeš nakaziť alergika, astmatika, seniora .... Je ozaj problém ostať doma s dať sa otestovať ak aj na vlastne náklady? Je to kurde aj pre tvoje dobro.

Strana
z5