icon

Zákaz vychádzania a výlet do prírody.

vaness110
10. apr 2020

Ahojte. Zaujímalo by ma či by niekto vedel podrobnejšie na čo sa vzťahuje zákaz vychádzania. S priateľom bývame obaja s rodičmi, a chceli by sme ísť autom do prírody, na bicykloch a tak. Len niekde som sa dočítala, že takto nemôžu chodiť ľudia z rozličnej domácnosti. Vedel by mi niekto 100% povedať, či môžme ísť spolu do prírody alebo nie? Chcem sa vyvarovať problémom. Ďakujem 🙂

lucka1222
11. apr 2020

@tslobik áno, aj ja vidím v tomto najväčší problém ... v tej budúcnosti ... ale stále dúfam, že sa to dá ešte ako tak zachrániť, aspoň niečo, keby sa tí vo vláde včas spamätali.

leskovael
Autor odpoveď zmazal
lucka1222
11. apr 2020

@evamarek77 škoda ti niečo vysvetľovať, keď si stále točíš to svoje ... Ale v poriadku, máš svoj názor, ja svoj, a iné baby možno zase iný.

hettinka
11. apr 2020

@maciatkolulu tomu never, že sa maturanti tešia. Mám doma maturantku, ta nadáva, že mohla mat v máji zmaturovane, na VS je už prijata a mohla mat 4 mesiace prázdnin. Mala už aj dobre platenú prácu na pol úväzku, odkiaľ ju prepustili. Teraz sedí doma a učí sa, lebo nevie či a kedy bude maturovať. Učí sa sama, bez učiteľov, ktorí by jej pomohli. Takze cele zle...

23121974
11. apr 2020

@hettinka toto tvoje choré prirovnanie je dôkaz toho,že tebe sa to už vymklo spod kontroly a udrelo na hlavu,žiaľ....

hettinka
11. apr 2020

@lucka1222 je jasne, že rok-dva zo takto neudržia. Ale je na našej zodpovednosti, či nás čaká taliansky scenár, alebo sa nakazí minimálne možné množstvo ľudí.

hettinka
11. apr 2020

@23121974 to nie je choré prorovnanie. Ten zabijak tu je, síce neviditeľný, ale je. A ani za seba nikto nemôže zaručiť, či je alebo nie je infikovaný. Chytíš to niekde a aj 2 týždne chodíš “zdravá” po svete a šíris to. Mladi ľudia o to viac, že ich symptómy sú mierne a niektori to, verím tomu, aj prechodia ako soplik

tslobik
11. apr 2020

@evamarek77 neskolabujem, aj keď sa nakazím.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
tslobik
11. apr 2020

@23121974 a koľko takých je😫

tslobik
11. apr 2020

@hettinka že zabijak😁A ty si doteraz v akej bubline žila? Doteraz boli na svete asi iba samé bezpečné virusy na ktoré ľudia umierali. Nastuduj si svetové štatistiky z rokov dozadu.

mogaa
11. apr 2020

@kittykat22 si ma pobavila, Nemecko má prísnu karanténu....možno teraz ale kde bola ich karanténa 2-3týždne dozadu?V Nemecku im tiež trvalo kým začali dávať nejaké obmedzenia a používať rúšky....Také opatrenia ako sú u nás sa v ostatných štátoch začali dávať až keď nastalo čiastočné premorenie obyvateľstva, preto všade toľko mŕtvych.....mne synovec pracuje v Siera Leone - tam majú skúsenosť s ebolou a hneď ako sa korona objavila v Afrike, zavreli hranice - to bolo to prvé čo urobili.....žiadne rúška sa tam nepoužívajú ale tam sú zbytočné lebo ak ťa niekto priamo neokašle , tak kvapôčka s vírusom vďaka teplotám sa hneď odparí....nemajú tam ani jednej prípad, zákaz vychádzania je akurát v nočných hodinách, myslím že od 21-vej až do 6-tej ráno...počas dňa sa normálne pracuje(samozrejme kto má prácu) ale skrátený prac.čas, nerobia 10-12hodín denne ale len 8....ale tam sa pracuje dva týždne sa ťahá bežne odnevidím donevidím a potom prídu obaly alebo náplne a čaká sa na dodávku, čiže sú doma....policajti majú také bičíky a ak niekto nedodržiava počas noci karanténu, tak bičík používajú......tým chcem len pvedať že opatrenia urobili po skúsenosti s ebolou ešt epredtým ako sa u nich objavil prvý prípade, kdežto v štátok ako Nemecko, Holansko, Británia sa nejaké opatrenia začali zavádzať až keď boli desiatky mŕtvych a už nastalo určité premorenie obyvateľstva....

luccija
11. apr 2020

@lianka123 my sme na rozhraní 2 okresov a boli policajti na každej strane.Muz išiel svokre zaniesť nákup býva prvú dedinu v okrese kde nemôže e ísť samozrejme, že ho pustili a o 5 min isiel nazad

lucka1222
11. apr 2020

@evamarek77 no veď to je ok, ak si sa tak rozhodla. Akurát že ten vírus bude mať stále nositeľa, lebo vždy tu bude kopa ľudí, čo jednoducho MUSIA chodiť do práce. Ani hranice nemôžeme mať zatvorené navždy. A toto je podstata problému - že nikdy nebude situácia, kedy tu nebude ani jeden nakazený! Pozri Čínu - epidémia im tam začína nanovo, už uzatvorili nejakú inú oblasť, tak ako tú pôvodnú.

marion09
11. apr 2020

@lucka1222 presne tak.priklad-ja dnes v našich malých obecných potravinách....dnu cca 10ludi,von v rade ďalších 10,každý si svorne s druhými v tlupe vykecava

hettinka
11. apr 2020

@marion09 u nás v jednote púšťajú po 4 a kontrolujú to. Vonku sa stojí 1,5-2m od seba a ľudia sa rozprávajú, ale na dialku.

mogaa
11. apr 2020

Práve dnes inak píšu v Novom čase o koronavíruse, v Číne vznikol typ A - ten mal 2podtypy a tie následne zmutovali na typ B a C....v Číne bol len typ A a B, v Taliansku už typ C, v ŠPanielsku A, v USA typ A, v Nemecku typ B.....a každý ten typ stále mutuje aby prekonal imunitný systém všetkých generácií a v každej populácii sa chová inak.....takže pravdepodobne si na vakcínu počkáme veľmi dlho, lebo súbežne sú v rôznych štátoch rôzne typy tohto vírusu a aj tie stále mutujú....

hettinka
11. apr 2020

@luccija to bolo vo výnimkach, že môžeš zásobovať príbuzného, najmä seniora. Aj dobrovolnicka činnosť.
Myslím, že opatreniami chceli stopnúť presun ľudí z veľkých miest na vidiek, do Tatier a na Liptov napríklad, ako aj návštevy rodičov, šibačky.

23121974
11. apr 2020

@tslobik
@lucka1222 baby sa divím,že s ňou strácate čas.Je jasné,že dotyčná potrebuje lieky a psychiatrickú pomoc a s takými fakt škoda diskutovať...

tslobik
11. apr 2020

@23121974 asi tak

maciatkolulu
11. apr 2020

@lucka1222 ja som "vonku" a teším, že po veľkej noci sa bude pomaly otvárať, decká budú maturovať a krpci pomastia do škôlky, prví budú maturanti, potom škôlky. Netreba veriť všetkému a dezinfikovat si muža, kľúče, psa, svokru.... Treba mať aj trochu rozumu, lebo reálne, potom keď to prehrami, bude ďalšia a sirokosiahlejsia katastrofa. Peniaze... Aj rezervy sa minú, veľa ľudí nemá rezervu, teraz je to sranda, sedka sa doma, vyletiky na tajná sa ficia, v podstate viiikend už mesiac a co bude potom? Jaaaj, to teraz veľa ľudí nevidí. No, ale žiaľ uvidi

lianka123
11. apr 2020

@luccija tak ja neviem. Muz siel teraz do ba a nic. Pred dvomi hod sme boli v inom okrese tankovat a nic.

eliska13
11. apr 2020

@tslobik ja predpokladám, že oni ako frajeri sa stretávajú a išlo im iba o to, ze sa chcú stretnúť všetci aj s rodicmi a nechceli niekde budiť pozornost.Nie som naivná, že teraz všetci čo majú vzťahy a nebývajú spolu sa nestretavaju

maciatkolulu
11. apr 2020

@hettinka https://www.info.sk/sprava/168919/v-rakusku-pru...
Je zaujímavé, že rakúšania to zvládajú aj pri tom napore v tirolsku, aj priame susedstve s taliani a pritom, žiadne extra obmedzenia, Rusko možno týždeň a niečo je povinné v obchodoch, žiadna panika a hystéria s teroristami a podobne,na verejnosti sa rusko nenosí, iba v mhd a obchodoch a aj to ho vyfasujes. Hystéria a opatrenia na sk sú trochu mimo, dorazia ekonomiku, ale hlavne, že bude všetko vydezinfikovane...

ajka0207
11. apr 2020

@maciatkolulu cim si vysvetlujes ten pozitivny vyvoj v rakusku?

laila22
11. apr 2020

@maciatkolulu ved minister povedal, že tento školský rok sa už deti do školy nevrátia.. Ci máš iné info?

misinka0611
11. apr 2020

@laila22 Píše že je vonku takze predpokladam že tým mysli že nie na Slovensku.

maciatkolulu
11. apr 2020

@laila22 v polke mája je možnosť podľa vývoja situacie

hettinka
11. apr 2020

@laila22 minister školstva Gröhling rátal s júnom, že by deti nastúpili. Premiér povedal, že sa nevrátia tento školský rok. Nie sú doriešené prijímačky na SS a ani ústne maturity.

namornicka
11. apr 2020

@vaness110 nečítala som komentáre, tak ak sa opakujem prepáčte 🙂 Autorka, mýliš si pojmy. Nie je zákaz vychádzania, to majú v Taliansku a Francúzsku. Je zákaz cestovania z okresu do okresu a tiež, čo zaujíma aj teba, zákaz zhromažďovania. Prečítaj si v zákonoch "právo na zhromažďovanie" a dozvieš sa čo je to zhromažďovať sa. Je to (veľmi v skratke) keď zvoláš zhromaždenie, určíš miesto, čas, stanovíš program, pozveš ľudí. Takže toto nemôžeš, jedine ak s členmi tvojej domácnosti 😉 Do prírody na bicykel môžeš s kamoškou íst, prejsť sa tiež. Treba mať rúško, občiansky preukaz, ak by chceli overiť či nie si z iného okresu. Môžeš si aj vytlačiť a zobrať so sebou Zákon o zhromažďovacom práve ak by vám policajti tvrdili, že sa zhromažďujete, aby ste si ujasnili pojmy.