Ako dlho ste sa zotavovali po cisárskom reze?
Ahojte po koľkých mesiacoch ste boli schopné sa normálne postaviť na nohy a fungovať ? Ísť na prechádzku a uz normálne bez obmedzení žiť ? 🙂
Ja som mala sekciu. Mama mala žlčnik. Otec mal teraz pruh.
Ono sama najlepsie vies a citis co ano a co nie.
Ja som potom po tych 2tyzdnoch vedela fungovat po sekcii. Aj som vlastne musela.
Napr otec je teraz po operacii pruhu a dr mu povedal ze 6tyzdnov absolutne nesmie dvihat nic tazke.
Pri druhej sekcii si manžel rezervoval v práci dovolenku, nakoniec sme šli domov v piatok, cez víkend mi pomáhal a v pondelok šiel do práce. Zvládala som to úplne v pohode. Iste, neumývala som okná, ani podlahy, ale postarať sa o bábätko, navariť, či povešať prádlo som zvládla. A k tomu som mala aj staršie dieťa. Určite to zvládneš, ak si športovkyňa, rekonvalescencia bude o to rýchlejšia. Ja som celé tehotenstvo preležala. A k tomu roztrhnutiu brucha - určite by to nebola diera ako svet, že by ti vypadli vnútornosti. Mne sa otvorila rana po laparoskopii, stiahla som to leukoplastom a pekne sa mi to zrástlo, ani nevidieť. Akýkoľvek problém predsa budeš konzultovať s lekárom, či? Hlavne sa neboj dopredu. A to kupko.. no.. to je už na tvojom uvážení..
Podľa toho aký máš prach bolesti.ja som po dvoch sekciách a ja druhý deň som už sedela
A po operácii brucha slepak a žlčník tak isto na druhý deň som hodila.
Držím prsty.
Mňa čaká v novembri tretia sekcia
Ja som mala celkovu. Takze ja som mala hnusny kasel po sekcii. Takze ja som isla do podrepu a kaslala. To mi bolo lepsie.
Mne bolo tazke sa napr vystriet 😂 chodila som len taka “zhrbena” v nemocnici. Doma uz lepsie. Mas svoj rezim. Svoj klud. Robis ako vladzes.
Musela som maleho aj dvihat. Takze tolko zvladnes 😉 ale napr uz kupal vecer manzel ked bol doma tie prve dni.
Podľa mňa si trošku mimo čo sa cisárskeho týka, skús si naštudovať niekde na internete normálne články o zotavovaní sa. Ja som cisárske nemala, ale moje kamošky áno a normálne fungovali okolo bábatka, jedine čo tak s tou domácnosťou im pomáhal muž, keďže väcšina mužov je prvý týždeň - dva doma s manželkou a novorodencom. Po tých dvoch týždňoch už ženy fungovali … príp. si zavolaj pomoc na fungovanie v domácnosti. Ale aby sa niekto staral o bábatko namiesto teba, mi príde fakt na hlavu, to ti nebude blbé? Každá žena sa teší na tie prvé chvile s bábatkom … kojenie napr … šak to dieťatko potrebuje teba a nie babky 🤦🏻♀️ Kamoška po cisárskom týždeň cca aj niečo a išla už malú kočíkovať …
Kolko mesiacov? Blaznis? PO styroch hodinach ma postavili na nohy (po prvom cisarskom, po druhom som sa postavila sama, vedela som uz co mam robit). Somov som isla po troch snoch, po svojich (OK, autom). Po prvom cisarovi sme sa cestou domov zastavili este v drogerii po plienky, lebo dcera bola chuda a potrebovala som jednotky a este aj na matrike po rodny list. Na dalsi den (teplo ako v pekle), si muz zmyslel prechadzku. A ani sa to nezdalo, dali sme 10 km. A s usmevom: Po cisarskom sa treba cim skor hybat. Cim skor budes "behat" po vlastnych, tym skor sa zotavis. Len na SK je este vo vela nemocniciach zauzivane, 24 hod bez pohnutia lezat. By ma vystrelo fakt.
a zlcnik ti rezali? MOj brat ma tiez von zlcnik. Laparoskopicky a uplna pohoda. po 3 dnoch isiel domov a fungoval uplne normalne. Na nic sa nestazoval. Ak niekomu vyberu zlcnik operacne, tak tam je iny problem. Uz sa robi väcsinou laparoskopicky.
Inak ja som isla presne 3 tyzdne po cisarskom 2 novorodencom a 3,5 rocnou slecnou sama vlakom Mnichov- Frankfurt a spät v jeden den. Rano o 7dmej sme vyrazali a o 10 vecer prisli domov. Uplna pohoda. Clovek sa nema lutovat.
@autorka, jasne akoze novorodenca das babke ale "mycku" budes nakladat/vykladat Ty aj s vysavacom behat... kazdy ma svoje priority. A keby tak nahodou povysaval muz? Alebo sa postaral o riad? Ved ked mate umyvacku, tak nie je problem. A v najhorsom kupte roboticky vysavac. Ale babatko je prvorade a teda neviem, ale prioritou po porode bolo pre mna postarat sa o babatko, domacnost sla bokom...
Srandovné predstavy, ale aj tak prispejem svojou skúsenosťou. Ak sa chceš rýchlo zotaviť, žiadne také, že novorodenca k babke. Už po pôrode si ho pýtaj čo najskôr a doma sa mu maximálne venuj. Budeš zotavená oveľa rýchlejšie, hormóny sa naštartujú a telo pôjde na 110 %. Babka nech navarí a vyloží umývačku, ty si dieťa nedaj z rúk a budeš fit ani sa nenazdáš.
Bozinku, nerob hysteriu 😂😂😂 po 12h od cisaraku ma postavili a fungovala som normalne. Po 5tich dnoch som sla domov a tam fungovala normalne. Starala sa o novorodenca, domacnost a dalsie 2 deti. Chodila na nakupy, vysavala, davala prat, a aj tu umyvacku riadu som nakladala 😂 co si z cukru??
Postavila som sa 8 hodin po operacii, sla na WC s pomocou a potom uz fungovala normalne, len trosku ohnuto. Lieky proti bolesti som brala 3 dni, potom mi ich uz nebolo treba. Prepustili ma na 4. den, s muzom sme hned absolvovalu kratucku pomalu prechadzku po susedstve-chcela som ukazat potomka😂. 9 tyzdnov po sekcii som bola s dovolenim lekarky prvykrat behat v lahkom tempe 4 km (behavala som pred tehu 8 km). Vsetko bolo v poriadku. Za mna bola sekcia fakt super…ale o jazvu som sa prikladne starala, dva tyzdne po masirovala aby sa nezrastali vrstvy v bruchu a cvicila lahke dychacie cviky tiez asi tak 6 tyzdnov po. Zaklad je, zacat sa naozaj rychlo opatrne hybat, ale nedvihat tazke veci 6-8 tyzdnov. Nasledky nejake nepocitujem ani teraz po 1,5 roku.
samozrejme, že to bolí a kým sa to úplne dá dokopy, tak to budeš cítiť, ale fakt preháňaš...
žena je častokrát doma sama a nemá jej kto pomôcť.. to dieťa necháš ležať mesiac v postieľke, lebo ty nevládzeš??
aký má zmysel len ležať? veď to sa dokopy nedáš ani za polroka...
a áno, tiež som myslela, že ked ma deň po pôrode poslali sa prechádzať, tak som si držala brucho, lebo som mala pocit, že mi vylezú črevá... nič sa neroztrhlo
a ver mi, že sekcia je horšia ako operácia žlčníka a ked si vtedy umierala, neviem čo budeš robiť teraz... treba sa premôcť, musíš sa starať o dieťa... nikto iný ťa nedá dokopy, len ty sama pohybom..
mňa nikto nedvíhal ani v nemocnici, nieto ešte doma.. neboj nič, o týždeň ani nebudeš vedieť, že si rodila... len chodiť a chodiť.. v žiadnom prípade sa nenechaj obsluhovať, aj ked je to jednoduchšie
Mesiac lezat😂😂😂😂…ked budes lezat, mozu sa ti spravit zrasty, „nezlepi“ sa ti diastaza…po sekcii sa treba hybat, co najskor. Nepresilovat, ale hybat…nie lezat🙈🙈🙈
Treba sa samozrejme hybat s rozvahou, mne povedali, ze nemam dvihat tazke veci, ale ved sama uvidis, kam ta telo pusti. Ale zase starostlivost o novorodenca nie je ako pracovat na stavbe domu, takze vsetko s mierou, a ked, tak si radsej prve dni k sebe niekoho zavolaj, aby ti pomohol, a uvidis, ako sa zabehnes. Teraz ti nikto nepovie, ake to bude, kazda sme ina, niektora to zvladla bez problemov, ina mali komplikacie, ale z normalnej chodze ti nebude nic, ani sa ti nic neroztrhne. Ked ti povyberaju cvoky z rany, bude sa ti lepsie fungovat ako pri vedomi, ze si zastopkana krizom cez brucho.
Zartujes? Ze po mesiacoch..hneď keď ma postavili na nohy
Ahoj, keď porovnám cisársky a opku žlčníka, to prvé bolo pre mňa tazsie
Po sekcii prebieha normalne krvacanie ako po vaginalnom porode, takze kupalisko a voda urcite cele leto nie. Ja som po cisarskom fungovala hned od zaciatku, na poradne s vajcom na 1.poschodie po schodoch, nakupy, nosit starsiu do skolky, autom...a rana sa nerozpadla. Prve 2 tyzdne je to citlive, treba cez bok vstavat. Ale ine obmedzenia som ja nemala. Kamaratka po 3 tyzdnoch isla na prvu prechadzku a myslela ze pod blokom sa otoci, tak ju tahalo a nevladala. Ale prvy den na 20 minut, potom pol hodinka a rozchodila to.Cize kupanie isto nie, ostatne veci ako vysavanie a domacnost uplne v pohode.
@veronikaszabova omg hej som z cukru 😂😂 keďže som si zažila žlčník tak viem do čoho idem čiže práve preto sa pýtam ostatných a gratulujem všetkým superzenam čo zvládali ešte aj starostlivost o ďalšie deti a domácnosť no hold ja budem mať doma manžela mamu tak su pripravený na to že má budú nosiť sprchovať a mama sa bude starať kým sa ja dám dokopy ..proste každá sme iná 🤷 niektorá zvládne viac iná menej
Žlčník ti robili laparoskopicky?
Ako to pomôže info, že som na druhý deň po cisárskom vstávala v nemocnici z postele aj keď prvý deň s bolesťami a pomaly šla do sprchy a začala fungovať na ďalší deň? Odchádzala som po 4 dňoch bez bolesti...ale každá to má inak ..no posledné na čo som myslela bolo kúpalisko a dať dieťa babke...
Inak, tiez nerozumiem, preco sa tu pytas na dlzku zotavovania, ked uz vopred planujes lezat, nechat sa obsluhovat muzom a mamou, nechat starostlivost o dieta babke a planujes sa zotavovat niekolko mesiacov. Napadlo ti, ze moze byt problem s kojenim a s citovou vazbou, ked das tak male babo babke?
@rivini no lebo som si myslela že každy po operácii sa musí zotaviť a zotavenie priebeha mesiac dva ...veď je to operácia, strašne sa to berie na ľahkú váhu čo tu čítam veď kedy sa bude rodina o vás starať keď nie po ťažkej operácii ? Veď potom sa bude makať do konca života ..ach jaj
@rivini tak kojit nebudem môcť ...a strašne rada by som rodila normálne a hneď si mohla užívať bábätko ale keď budem v takom stave tak to nebude predsa možné
@yvanielka áno laraskopicky ale strašne to bolelo tak či tak ani zohnut ani osprchovať ani sa zdvihnut iba som myslela na to že kedy to prejde už ..a rok po operácii má ešte stále v bruchu ťahalo niečo že som nemohla myčku naložiť nič ...az tak po roku má všetko prestalo bolieť mám z toho strašnú traumu

@maryetta áno budem mať sekciu o mesiac ....a dá sa zohnúť necitis tu ranu ? Lebo pri zlcniku to bolo strašné