icon

Ako prekonať strach z menštruácie?

22. mar 2026

Zdravím. Je mi to blbé písať ale ja som naozaj už z toho zúfalá a smutná. Psychologička mi vôbec nepomohla. Asi pred rokom som zmenila plácu musim povedať že odvtedy pocitujuem že som v omnoho väcsom a pravidelnom strese. Momentálne ale nemám moc na výber cize tu musím zostať. Zacala som mávať aj úzkosti normálne som sa bála ísť medzi ľudí. No bolo to najskôr len mimo práce. Pre asi 2mesiacmi to už začalo bývať aj v práci som v celkovom nepokoji neviem to ani opísať. Keď viem že sa mi blíži ms mám strašný strach že ako ju zvládnem. Neviem či ju mám nejakú silnú oproti ostatným alebo oproti tomu akú som mala v minulosti možno že aj nie. Ale vybudovala som si neskutočný strach voči tomu že by som najradšej bola celý cyklus len doma. To samozrejme nie je možné. Neskutočne sa bojím pretecenia aj napriek tomu že sa mi to stalo len raz a to veľmi dávno. Začala som nosiť hrubšie vložky a menstruacne nohavičky zároveň. Tampony ani kalisky bohužiaľ nemôžem inak by som si dala možno aj tie. Ja fakt neviem. Teraz som si počitala že kedy budem mať ďalšiu a začala som sa strachovať že ako to zvládnem v robote celý deň. Možno že aj mám silnú ms alebo to mám fakt iba v hlave všetko ale nedá sa takto ďalej pokračovať neviem už naozaj čo robiť.

patta89
22. mar 2026

S tym stresom neviem poradiť. Ale ja mam hormonalne teliesko a menstruciu nemam vobec. A je to super 🙂

enmery
22. mar 2026

1.Hormonálne teliesko, menštruácia, teda krvácanie úplne prestane.
2. Keď budeš v menopauze, ale na to asi čakať nechceš, tak potom bod jedna.

simsalabim
22. mar 2026

@anonym_autor antikoncepcia uzivana kontinualne a vysadena len vtedy, ked je menzes pre teba akceptovatelny 🤷‍♀️

anonym_347bba
22. mar 2026

@anonym_autor ja som mala tiež stres z pretečenia, hlavne v období počas strednej školy, z toho som mala obrovské bolesti brucha, stále som nosila dlhé mikiny aj tak po 45 minútach sedenia to niekedy šlo tam, kam nemalo.
Avšak začala som používať kalisok a menštruačné nohavičky a ten pocit istoty a bez kvapkania krvi je úžasný. Za pokus nič nedáš, chce to len cvik, trošku si naštudovať aký typ kalíšku bude vhodný pre teba.

autor
22. mar 2026
@anonym_347bba

@anonym_autor ja som mala tiež stres z pretečenia, hlavne v období počas strednej školy, z toho som mala obrovské bolesti brucha, stále som nosila dlhé mikiny aj tak po 45 minútach sedenia to niekedy šlo tam, kam nemalo.
Avšak začala som používať kalisok a menštruačné nohavičky a ten pocit istoty a bez kvapkania krvi je úžasný. Za pokus nič nedáš, chce to len cvik, trošku si naštudovať aký typ kalíšku bude vhodný pre teba.

@anonym_347bba ja to nemôžem zo zdravotných dovodov

autor
22. mar 2026
@enmery

1.Hormonálne teliesko, menštruácia, teda krvácanie úplne prestane.
2. Keď budeš v menopauze, ale na to asi čakať nechceš, tak potom bod jedna.

@enmery to zasa nechcem úplne ani doktorka mi to neodporúčala

anonym_7d910e
22. mar 2026

A mávaš teda silné kŕče, bolesti, vraciaš, bolia ťa celé kríže, je ti na odpadnutie?

anonym_347bba
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_347bba ja to nemôžem zo zdravotných dovodov

@anonym_autor nechcem vyzvedat, ale prečo nemôžeš kalisok? Je zo silikónu, sliznicu nevysušuje, nemnozia sa na ňom baktérie, pri správnej hygiene je bezpečný.

anonym_632bba
22. mar 2026

Ja mám dosť silnú menštruáciu, z času na čas malým fliačikom pretečiem a mám ju spojenú s bolesťami, nevoľnosťami a ak sa dá (väčšinou áno), zostávam prvý deň doma, ak mi vyjde na víkend, tak sa teším… čiže čiastočne to chápem, ale až takýto strach je naozaj iba v hlave… čo s tým, neviem poradiť, ale sústredila by som sa na tu psychickú stránku veci… čo by ti pomohlo dostať sa do kľudu? Dať pocit istoty? Viac vrstiev oblečenia, niečo dlhšie na vrch, tmavé farby… Máš možnosť si pravidelne meniť vložky v práci? Ako dlho ti vydrží vložka? Pýtam sa kvôli tej sile…

autor
22. mar 2026
@anonym_7d910e

A mávaš teda silné kŕče, bolesti, vraciaš, bolia ťa celé kríže, je ti na odpadnutie?

@anonym_7d910e nie to vôbec bolesti mám fakt len zriedka

autor
22. mar 2026
@anonym_632bba

Ja mám dosť silnú menštruáciu, z času na čas malým fliačikom pretečiem a mám ju spojenú s bolesťami, nevoľnosťami a ak sa dá (väčšinou áno), zostávam prvý deň doma, ak mi vyjde na víkend, tak sa teším… čiže čiastočne to chápem, ale až takýto strach je naozaj iba v hlave… čo s tým, neviem poradiť, ale sústredila by som sa na tu psychickú stránku veci… čo by ti pomohlo dostať sa do kľudu? Dať pocit istoty? Viac vrstiev oblečenia, niečo dlhšie na vrch, tmavé farby… Máš možnosť si pravidelne meniť vložky v práci? Ako dlho ti vydrží vložka? Pýtam sa kvôli tej sile…

@anonym_632bba ja nemôžem moc chodiť na WC Max 2krat za deň. Bežná vložka úprimne neviem už ani koľko mi vydrží ale používať inkontinenčnu práve kvôli tomuto a ta mi vydrží cca 5hodin lenže ide hlavne o návaly vtedy to vie aj trošku pretiect. A to s tým že čo má dostane do kľudu tak vôbec neviem. Keď sedím je to ešte fajn ale keď musím stať je to nanič vtedy som stále v strese nepomáha ani tmavé oblečenie ani ivac vrstiev

autor
22. mar 2026
@anonym_347bba

@anonym_autor nechcem vyzvedat, ale prečo nemôžeš kalisok? Je zo silikónu, sliznicu nevysušuje, nemnozia sa na ňom baktérie, pri správnej hygiene je bezpečný.

@anonym_347bba nemôžem tampóny, kalisok úprimne neviem to možno mozem len sa toho dosť bojím ja si do neviem ani správne nastavit a celkový sa toho bojim

anonym_7d910e
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_7d910e nie to vôbec bolesti mám fakt len zriedka

@anonym_autor lebo ja mám všetko to, plus pretekám, plus vraciam, nedokážem sedieť a psychicky som na dne... a riadne pracujem.

anonym_c85afe
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_632bba ja nemôžem moc chodiť na WC Max 2krat za deň. Bežná vložka úprimne neviem už ani koľko mi vydrží ale používať inkontinenčnu práve kvôli tomuto a ta mi vydrží cca 5hodin lenže ide hlavne o návaly vtedy to vie aj trošku pretiect. A to s tým že čo má dostane do kľudu tak vôbec neviem. Keď sedím je to ešte fajn ale keď musím stať je to nanič vtedy som stále v strese nepomáha ani tmavé oblečenie ani ivac vrstiev

@anonym_autor to sa ani nečudujem, že pretečie a ak ideš na wc len 2x za deň. Neverím, že niekde nedovolia ísť niekomu na wc keď treba, tobôž žene.

guiseppinka
22. mar 2026

Tak si kup tie poporodne vlozky. Akoze to co je za zamestnavatel, ktory umozni ist za den 2x na zachod? Este napis, ze robis 12tky.. asi by som poslala podnet ns inspektorat prace...

marsmykkok
22. mar 2026

@anonym_autor Tak ja mám silnú veľmi od vtedy ako som dostala prvýkrát prvý deň a pol, niekedy fakt mi je aj na odpadnutie, ale zvyšný čas menštruácie potom len špiním, v podstate za ten deň a pol odíde skoro všetko. Ja našťastie mám home office takže môžem ísť na wc koľko chcem, ale v noci sa stávalo že pretečiem, tak dávam jednu veľkú vložku, jednu tenšiu a po celom obvode nohavičiek. Teda ak si dáš tie nohavičky a 2 vložky mala by si vydržať. A potom také opatrenia že proste nedáš si biele nohavice a tričko do pol pása aby fľak videl každý, ak si dáš tieto dni tmavé nohavice a nejaké dlhšie tričko/sveter tmavé neuvidí nik keby si trochu aj pretiekla. A ešte jedna najlepšia rada na koniec, ak v ten prvý deň musím niekde ísť a nemám častý prístup na wc dávam si Ascorutin, dosť vie aj to moje silné krvácanie zmierniť.

oceanahory
22. mar 2026

@anonym_autor Toto je ale iba v tvojej hlave...ja mam taku silnu menstruaciu prve 3 dni, ze si vsade so sebou nosim aj nahradne nohavice...ale teda uplne sa obmedzovat kvoli tomu naozaj nemienim. Takze ries dalej s terapeutom.

autor
22. mar 2026
@guiseppinka

Tak si kup tie poporodne vlozky. Akoze to co je za zamestnavatel, ktory umozni ist za den 2x na zachod? Este napis, ze robis 12tky.. asi by som poslala podnet ns inspektorat prace...

@guiseppinka nie to nie robím väcsinou 6hodin ako kedy ale aj to je pre mňa dosť nepríjemné

autor
22. mar 2026
@oceanahory

@anonym_autor Toto je ale iba v tvojej hlave...ja mam taku silnu menstruaciu prve 3 dni, ze si vsade so sebou nosim aj nahradne nohavice...ale teda uplne sa obmedzovat kvoli tomu naozaj nemienim. Takze ries dalej s terapeutom.

@oceanahory ja viem to je najhoršie že ja si to z časti uvedomujem že je to skôr v mojej hlave ale ako náhle cítim nával po postavení alebo keď chodím tam dostanem takú paniku že to nie je možné neviem vtedy normálne uvažovať proste úplný panicky záchvat. A riešila som to s psychologičkou ale ta mi vôbec nepomohla

anonym_ec0c16
22. mar 2026
@anonym_autor

@oceanahory ja viem to je najhoršie že ja si to z časti uvedomujem že je to skôr v mojej hlave ale ako náhle cítim nával po postavení alebo keď chodím tam dostanem takú paniku že to nie je možné neviem vtedy normálne uvažovať proste úplný panicky záchvat. A riešila som to s psychologičkou ale ta mi vôbec nepomohla

@anonym_autor asi chápem co tým myslíš, mne sa to občas stane, tiež ta panika, že keď cítim ze sa to naraz vali zo mňa tá krv, niekedy neviem odhadnúť ci je to len pocit, že už uz pretečiem, keď dôjdem na WC je to ôk nie až tak hrozne, ako sa mi zdalo, ale proste v tej chvíli mam paniku keď kráčam po ulici napr. domov z práce. Ale stalo sa mi aj, že som to ignorovala, že isto to nie je až tak zle, až nakoniec vložka nestíhala. Je to zložité. Držím ti palce. Podstatne je ci nemáš anemiu, či vložku musíš meniť každú hodinu alebo aj 3 vydrží, od sleduj si to, a skus riešiť s gynekológom. Ja som kvôli krvácaniu medzi cyklami a silnej ms a akné brala 11 rokov antiku.

anonym_fc0ff1
22. mar 2026

Skus tampon s aplikatorom.

autor
Včera o 06:57
@anonym_ec0c16

@anonym_autor asi chápem co tým myslíš, mne sa to občas stane, tiež ta panika, že keď cítim ze sa to naraz vali zo mňa tá krv, niekedy neviem odhadnúť ci je to len pocit, že už uz pretečiem, keď dôjdem na WC je to ôk nie až tak hrozne, ako sa mi zdalo, ale proste v tej chvíli mam paniku keď kráčam po ulici napr. domov z práce. Ale stalo sa mi aj, že som to ignorovala, že isto to nie je až tak zle, až nakoniec vložka nestíhala. Je to zložité. Držím ti palce. Podstatne je ci nemáš anemiu, či vložku musíš meniť každú hodinu alebo aj 3 vydrží, od sleduj si to, a skus riešiť s gynekológom. Ja som kvôli krvácaniu medzi cyklami a silnej ms a akné brala 11 rokov antiku.

@anonym_ec0c16 ďakujem. Mne občas vydrží aj 4 ale to sú tie inkontinenčné iné ani teraz nenosím iba po nejakom 3dni inak sa proste bojím. Lebo toto presne ako píšeš sa mi stáva ale takým spôsobom že mňa chytí panika a mám pocit že ten moment trvá tak 10minut že nie a nie sa to zastaviť a hlavne keď nie je nikde po blízku wc tak je to fakt akože strašný pocit

anonym_ec0c16
Včera o 11:54
@anonym_autor

@anonym_ec0c16 ďakujem. Mne občas vydrží aj 4 ale to sú tie inkontinenčné iné ani teraz nenosím iba po nejakom 3dni inak sa proste bojím. Lebo toto presne ako píšeš sa mi stáva ale takým spôsobom že mňa chytí panika a mám pocit že ten moment trvá tak 10minut že nie a nie sa to zastaviť a hlavne keď nie je nikde po blízku wc tak je to fakt akože strašný pocit

@anonym_autor no a ja mávam pocit, že už mám určite špinavé nohavice, tak vtedy som kvalitné mimo. Sa bojím aby si to nik ne všimol. A pritom poväčšine je to ôk. Na strednej som nosila čierne rifle a dlhé tričká, aj teraz si oversize moderné.

procrastique
Včera o 11:58

Psychiatrická liečba by ti mohla pomôcť, psychológ je na toto krátky. Vyzerá to na nejakú poruchu.

krkavcia_mater
Včera o 12:03

@anonym_autor ak neplanujete deti, tak ablacia endometria a nebudete mať ms