Ako prekonať strach z návštevy gynekológa?
Ahojte viem že dostanem verejný lynč.
Dovoľte aby som sa predstavila. Mám 30 rokov a ešte som nebola u gynekológa. Prepáčte za anonymitu ale je to pre mňa citlivé o tomto rozprávať a hľadám niekoho kto si prešiel podobným problémom.
Viem aké je to dôležité a uvedomujem si všetky následky ale ani to ma nedonútilo ísť k tomuto lekárovi. Pýtate sa prečo mám patologický/panický strach z lekárov mam problém aj ísť k obvodnej lekárke. Dávnejšie som sa liečia na úzkosti takže to mám v hlave zablokované a nie nie sa cez to preniesť.
Teraz som mala liečený zápal močových ciest a mechura antibiotiká som dobrala ale stále ma bolí brucho myslím ze oblasť vaječníkov (nikdy) som žiadne ženské vážne problémy nemala. Myslím ze toto už bude ono. Ak samozrejme nerátam pms alebo bolestivú menštruáciu. Už som sa niekoľko krát objednala na gyndu a nešla som tam x dní pred tým som nespala nemohla som kedysi dávnejšie ešte na sk som prišla pred ambulanciu a musela som utekať domov plakať. V piatok mam kontrolu u obvodnej a viem ze ma tam pošle a ja radšej budem klamať ze mi nič nie je a ukončím neschopenku aby som tam nič nešla ale ta bolesť je už celkom silná. Prepadá ma neskutočný strach neviem co mam robiť.
Prosím je tu niekto kto ma alebo mal podobný strach a problém a prekonal to terapiou u psychológa alebo psychiatra. Psychiatricku mam ale nevie o tomto probléme aj jej sa celkom bojím. Už x dní mam s toho strašne úzkosti ani neurol nepomáha.
Celú ma trasie myslite ze ta bolesť brucha môže byť aj psychosomatická? Ze už si to nahováram viem ze hlava je veľká potvora a vie si vymyslieť rôzne veci.
Ďakujem za prečítanie. :srdce: :,(
To, ze si tam nebola ti robi v hlave asi este vacsie kino ako to realne je :( Najdi si dobru, kludnu gynekologicku, ktora ta bude chapat, dohodni si najprv rozhovor - nemusis hned vysetrenie, porozpravaj o svojom strachu a chodte na to krok po kroku...bohuzial si myslim, ze zdravotky pre toto nemaju pochopenie a budes musiet k sukromnej, ale to mas jedno... je to lekar, ktory je pre nas zeny velmi velmi dolezity, neda sa mu vyhybat...riskujes zdravie a to velmo... a to mas len jedno... po nedoliecenych zapaloch zrasty v celej brusnej dutine, vajecniky kadejako, maternica trpi... chces mat jedneho dna deti? Ak je to ano alebo mozno, tak treba prekonat samu seba... ano "mne sa to hovori", ale na to mas pomoc psychologa...
@anjelicek26 ja som s toho psychicky na dne neviem ci je to reálne gyn problém alebo čreva to je úplne jedno nikde nie som schopná dôjsť. Moju psychiatričku som prosila na doporučenie akútne psychológa a ona mi odmietla dat ze všetko zvládnem sama žiaľ žijem vo veľkom meste kde je problém nájsť hocijakého lekára. O peniaze mi nejde kľudne zaplatím. Už 2 týždne poriadne nespím budím sa zo strachu mam až kŕče v noci a nie som schopná sa ani najesť. Všetku nádej som vkladala do toho ze to bude len močak. Už som to chcela riešiť s psychológom ale žiaľ ani jeden ma nevzal nemajú miesto a to ani súkromné ambulancie. Som hotová
Skus aj online psychologa ( hedepy, k sebe...) mohli by mat volnejsie termíny. Drzim palce.
Pozri sa, nie si zdaleka jedina, ktora sa boji gyn prehliadky a nechodi na ne. Je to smutne, ale hrozne vela zien, pokial nema problemy, na gyndu ani nejde az pokym nie je nejaky akutny problem. Ale musis si uvedomit, ze pre lekara je to rutina. Ty nie si nicim vynimocna v jeho ociach. Si len jedna z mnohych pacientiek, a on je na to, aby ta vysetril. Ak mas z toho stres, vyber si zenu lekarku. Pozri recenzie a najdi taku, ktora ma podla realnych skusenosti dobry pristup. To vysetrenie vobec neni take strasne. Zubar je omnoho neprijemnejsi a este aj bolestivy 🙂
@vanilkovazmrzka vieš tu nejde o klasickú formu strachu ale o celkový blok ktorý je podľa mňa zakorenený už niekde hlboko vo mne nejedná sa len o gynekológa ale aj iných lekárov napr gastro a podobne žiaľ gynekológ je pre mňa o mnoho horší.
To už som všetko spravila a nie raz som sa objednala a nešla som. Jednoducho to nejde som veľmi úzkostlivý človek. Na ktorého by to mimochodom nik nepovedal. Problém je aj v to ze mama nás k ničomu neviedla a vychovávali sme sa sami preto nemám tieto zdravé návyky alebo ako to nazvať keby to bol len strach ktorý ide prekonať tak mi to takto neničí život.
@janewithane vidíš to ma nenapadlo máš skúsenosti s takou terapiou? Ďakujem za radu.
Možno máš syndróm bieleho plášťa, ktorý zvykne prameniť v detstve. Ale aby som ti odpovedala, chápem ťa, tiež mám rôzne stavy tohto typu a najmä keď mi niečo je, no možno nie až v takej miere. ALE – ja som mala napríklad takto dosť fóbiu zo zubárov, nebola som pár rokov, no prišla doba, že som vedela, že by som mala ísť. Dlho som hľadala človeka, ktorému sa zverím do rúk a keď som ho teda potom našla, ja som ani nebola schopná vytočiť číslo a zavolať s otázkou, či by ma zobrala. Dokázala som napísať len mail. Keď som už mala termín, vedela som, že by som tam mala ísť, ale taktiež som vedela, že by som bola schopná sa aj zo strachu nakoniec otočiť kľudne v polovici cesty alebo priamo z čakárne, tak som si to poistila tak, že som tam nešla sama ale kvázi s doprovodom, aspoň prvé razy, neskôr už bez sprievodu.
Myslím si, že si na dobrej ceste, keďže si svoj problém uvedomuješ a zdá sa, že si odhodlaná s tým aj niečo robiť.
Také stupňované bolesti ako vravíš, môžu byť samozrejme spôsobené aj psychikou, pretože na to podvedome veľmi upriamuješ pozornosť, máš strach, bolesť neprechádza, bojíš sa ale zároveň by si to aj chcela riešiť no sama nedokážeš urobiť ten krok k riešeniu a teda podstúpiť vyšetrenie (ale samozrejme nemusi to byť psychosomatického pôvodu, ťažko povedať).
Držím ti palce aby sa ti podarilo prekonať tento blok, určite sa na tom dá popracovať a nezabúdaj, strach má veľké oči. Určite to zvládneš a nakoniec si povieš, že to vlastne ani nebolo také hrozné, ako sa ti to v myšlienkach vykreslilo.
Strach z vážnych chorôb je u teba menší, ako strach z prehliadky u gynekológa?
A keby si poprosila kamarátku, aby šla na gynekológiu s tebou. Možno by si to zvládla. Držím palce, aby si strach prekonala.
Ja ťa úplne chápem, ja mám to isté. Na prvej prehliadky u gynekológa som bola až v 25 rokoch a to len preto že kolegyňa úplne básnila o svojej gynekologičke aká je super milá prijemná a sestrička tiež. Tak som tam zavolala že mám od kolegyne dobré odporúčanie a či berú nové pacientky (veľmi nebrali ale pretože som to spomenula ma vzali). Šla som tam a všetko prebehlo super, až mi potom odľahlo že som sa aj skor mohla odhodlať. Potom som tam bola asi ešte 2x na ročnej prehliadke a potom som sa odsťahovala do iného mesta. A problém začal zasa. Až konečne teraz po ďalších 6 rokoch som na internete pohľadala kto je v okolí, prezrela som si webové stránky, fotky a recenzie a zasa som sa odhodlala. Zase to nič strašného nebolo, všetci milý, nikto na mňa nekričal a zase mi spadol kameň zo srdca že som tam bola a že teraz mám kam ísť ak budem mať vážnejšie problémy.
To isté máme so zubárom. Teraz som sa odhodlala po pár rokoch zase k jednej (keď už som sa teda pustila do riešenia doktorov a preventíviek). Našla som si mladú pani zubárku ktorá dokonca rieši aj pacientov so strachom aj detičky. Mala veľmi dobré recenzie. Tak som sa tam objednala s malou dušičkou že ma vyhreší že som už dlho na kontrole nebola a že koľko kazov mám, že staré plomby nedržia a je treba prerobiť atď. Už som sa videla s implantátmi (nemám dobré zuby, skoro každa stolička je plombovaná). No predstav si pani zubárka mi povedala že to všetko vyzerá veľmi dobre, že je vidieť že si dobre čistím zuby a používam zubnú nič. Röntgen tiež všetko potvrdil.
Ja mám celkovo strach zo všetkého nového (nervozita, hnačky, studené roky, také brnenie v rukách), keď mám niekam ísť a niečo hľadať, neviem kde zaparkujem, nevyznám sa tam, neviem na ktoré dvere mám klopať, kto tam bude, či nebude na mňa kričať atď. Asi to pramení tiež z detstva že ma vždy uhriahli, že ticho buď, tam nechoď, toto nerob. A tiež by to nikto na mňa nepovedal pretože cestujem po zahraničí, vyštudovala som a všade všertko som si vybavila.
No poradím ti pohľadaj si na internete niekoho s dobrými recenziami, popozeraj fotky ako to v ambulancii vyzerá, ako vyzerajú ľudia čo tam pracujú. Vezmi si napr. kamošku ako podporu. Ak cheš napíš mi, napíšem ti presne ako taká gyn. prehliadky vyzerá a čo budú robiť.
Ak je to zápal močového tak ešte možeš ísť aj za urológom. Pretože aj ten také rieši.
Pane boze...
Tak co Ti poradit
Nechod a maj bolesti 💁♀️
A to Ti nepisem ako neprajny clovek ale clovek s vaznou diagnozou a ustavicnymi zdravotnymi problemami ktory by narozdiel od Teba dali za zdravie cokolvek
Tak ako bolo povedane, ozaj to nie je nic strasne. Duplom ked uz si sexualne aktivna teda uz si zazila pocit, ze ta volakto videl holu😃 lebo to je na tom asi psychicky najhorsie, ale ti lekari naozaj videli vsetko mozne, jenim to uplne jedno. A bolestive to nie je
Tiež som sa prvýkrát bála, ešte ako 17 ročná. Ale ako píše @ivik4, neisť na "ženské" a ignorovať bolesť, tak tu nie som. Roky problémov a operácií a nakoniec Ivf, lebo ani deti nemôžem mať prirodzene. Musíme robiť občas veci, ktorých sa bojíme, len to nás posúva vpred. Držím ti palce.
Autorka a čoho konkrétne sa bojíš? Skús to pomenovať. Bojíš sa lekára, hanbíš sa alebo máš strach z ľudí a preto sa im vyhýbaš? Treba pomenovať koreň problému a potom s tým pracovať. Skús popremýšľať, že čoho sa tak bojíš.
@valeria_h viete ono niekedy to neni tak jednoduché. Pravdepodobne ma pani v sebe potlačanu traumu, ktorú nevie pomenovať a pre nás to je nepochopiteľné ale deje sa to. Jednoducho telo a aj myslenie funguje na báze hormonov. Čiže kľudne sa môže objednať ale jej telo vyplavi niekoľkonasobne viac stresovych hormomov a už to ide. Ako vravim toto treba riešiť s psychologom on kľudne na ten koreň problemu dojde
A co tam najst gynekologa, kde budu mat trpezlivost, vsetko predstavit, informovat, co sa bude diat a ako. U nas to robi zubarske centrum a naozaj tam maju taky program pre pacientov so strachom.
Boze tieto novodobe vymyslene strachy tragicko komicke!!Su ludia co sa boja denno denne vojnoveho nasilia, ci budu mat svojim deckam co do ust dat, ci ich niekto nezabije, neokradne, neznasilni. A ty sa bojis navstevy peknej ambulancie kde su ludia ktori sa staraju o nase zdravie?? To sa nevies premoct a povedat si do slaka idem neotalam, nebudem smiesna???
Och Akoby som seba videla…ja som bola prvý krat v 25. keď som zistila ze som tehotna 😂 to uz som musela. Ale poviem ti ze vôbec nie je sa coho báť..doktor videl toľko <-> ze vaša nie je ničím výnimočná, je to lekar ako aj kazdy iný. Uvidis ako ri potom odľahne a budes tam chodit s radosťou 🥰 odporucam ti najst si doktora, nie doktorku (nech si hovorí kto chce co chce) 😊
@ivik4 vidím ze viete o mojom zdravotnom stave viac ako ja prajem pekný večer
@kiki68 to znie fajn kiež by bolo takých ambulancii fajn
@tinka2233 ja som s toho v koncoch úplne na nervy psychicky som dne kto nezažil taky veľký atak paniky a strachu to v živote nepochopí. Traum je viacej ktorým by som to dokázala pripísať. Ze sa mi toto deje
@guliver19 každý má svoje strachy ja sa nebojím toho ze bude vojna a ani sa nebojím ze svojim deťom v budúcnosti nebudem mat co dat do úst. Vy sa bojte čoho chcete a nehanestujte to co je pre niekoho ťažké tak ako ja nehanestujem vás za vaše strachy. Pekný večer
@amelianka aký bol prístup lekárky ze ste tam išla tak neskoro dobre vás sprdla? Ci mala pochopenie ?
@tinka2233 ďakujem Tinka za rozumnú odpoveď. Rada vám napíšem ak je to možné
@citronovavoda jej ďakujem za milé slová áno je to pravda strach je strašná paralela uvedomujem si to už niekoľko rokov snažím sa na tom pracovať. Zväčša keď sa mi niečo stane vždy ide so mnou manžel alebo niekto žiaľ žijem mimo sk a mam síce kamarátky teda skôr známe ale neviem sa nikomu zveriť s týmto vie o tom manžel on by šiel so mnou ale s neho som viac nervózna lebo on je skôr na srandu a ja v takej situácii strasne začnem nervovať a nemám pomyslenie na srandu viem ze to myslí dobre.
Psychika je strašná vec som strašne úzkostlivo založená aj keď idem na návštevu som nervózna s toho atd všetko si moc beriem.
Ja myslim, ze takych je viac, len treba hladat. Ked vysvetlis o co ide, tak to aj pojde. Moj lekar vo Viedni by s tym nemal problem. On je taky typ co vzdy vsetko obkeca, pokeca rad. Ale tak za tie peniaze z toho nejaka muzika byt musi. Ale ja nemam rada odmeranych lekarov, co robia hmm hmm a ja tam sedim a cakam
Toto je ťažke. Skus zobrat zo sebou kamosku, mamu, priatela…. Lieky beries, neurol nezaberá. Co si take zazila v minulosti u doktorovi, ked mas taky blok? Bola si zneužívaná alebo ako dietatu sa ti nieco u doktora stalo? Alebo mas len strach zo smrti?

Tak v prvom rade áno určite treba tieto problemy riešieť ale skôr u psychologa ako u psychiatra. Druhá vec, nech je vaš strach akokoľvek veľký tak gyn prehliadky sú naozaj dôležité pre zdravie. Pokiaľ nie ste panna tak vyšetrenie nebýva nijako bolestivé. Chcete si o tom viac popísať?