icon

Ako riešiť problémovú a bolestivú menštruáciu?

vevaa
Dnes o 12:41

Dobrý deň, možno je tu nejaká žena, ktorá má alebo mala podobný problém ako ja a bude vedieť poradiť. Od približne 18tich rokov mám dosť problematickú menštruáciu, je na začiatku dosť silná a aj bolestivá, beriem ibalgin aby som mohla normálne fungovať. Rokmi sa tento problém zhoršil, aspoň mám taký pocit, aktuálne mám 34 rokov. V 30tke mi zistili myóm, ten sa zväčšoval a už som aj po operácii. Problém s menštruáciou naďalej pretrváva keďže existoval aj dlhé roky pred myómom. Iné gynekologické problémy mi nikdy neboli zistené, chodím na prehliadky pravidelne. Mám tiež mierne zníženú funkciu štítnej žľazy, ale podľa endokrinologičky tento stav nemôže spôsobovať moje problémy s menštruáciou. Cyklus mám inak pravidelný a menštruácia má normálnu dĺžku (cca 5 dní), krvácanie mimo cyklu nemávam. Čo ma tiež trápi je silné PMS, začína aj 10 dní pred menštruáciou a býva veľmi nepríjemné, mávam bolesti v podbrušku, bolestivé prsníky a podobne. Ako riešiť takéto niečo? Pomohla by mi HAK(nikdy som ju nebrala)? Gynekologička tvrdí, že moja menštruácia je normálna, ale mne to tak nepríde, krvácanie býva prvé dva dni extrémne silné (niekoľko hodín po sebe si mením veľký tampón každú hodinu) , potom sa to ukľudní, ale už ma vyčerpáva, že celý život plánujem okolo menštruácie (vtedy keď mi má začať nikde necestujem, nejdem cvičiť a podobne). Ďakujem vopred za zdieľanie rád a skúseností.

sara07
Dnes o 14:02

ano pomohla by ti hak, však vyskušaj , aspon na mesiac, dva , tri a uvidíš sama , však sa nejdeš upisovat krvou že ked začneš brat hak tak musíš cely život a nikdy inak
nemusi ti sadnut hned prva hak, mne napr sadla až piata a potom to bolo v pohode

anonym_eb67f4
Dnes o 14:25

Intenzitou, dĺžkou mám cyklus veľmi podobný tebe. Vždy som si hovorila, že kým zaberá Ibalgin a prežijem tie prvé dni na 4-5 ks, tak to nie je také hrozné, HAK som nechcela. Postupne som si odpozorovala, že keď sa daný cyklus viac hýbem, športujem, tak to celé znášam lepšie. Od kedy som sa pri silovom tréningu zamerala viac na core a hlboké stabilizačné svalstvo, bolesti sú minimálne a krátkotrvajúce. Uvedomujem si, že to nie je univerzálna rada vhodná pre každého, ale možno sa na to môžeš skúsiť aspoň pozrieť.

anonym_ac3899
Dnes o 14:32

@vevaa bylinky si neskušala? Čaje, kvapky, náparky? Každopádne toto nieje normálna menštruácia. Treba prísť na príčinu a tu ďalej riešit. Užívanie HAK tiež nieje najšťastnejšie riešenie. Aké dalšie vyšetrenia, okrem ultrazvukoveho ti už gyn urobila? Vyšetrenie krvi (KO, hormonálny profil) si už mala? Vylúčila lekárka endometriózu?

gocrazy
Dnes o 15:56

Neskusali ste pouzivat iba vlozky miesto tamponov?