Ako zvládnuť dvojdňovú depresiu počas menštruácie?
Ahojte, mám 45 rokov. Posledné dva roky badám jeden veľmi zlý sprievodný jav pri menštruácii, že mám jeden až dva dni veľmi veľkú nazvala by som to depresiu, smútok, úzkosť. Nikdy som to nemala, ani som nepociťovala žiadne PMS a maximálne som jeden - dva dni mala bolesti a kŕče.
Teraz mám menštruáciu veľmi dlhú (7-8-9 dní) a krvácam veľmi intenzívne. Ani toto by nebol problém. Ale jeden až dva dni mám veľmi zlý stav a emočný prepad. Štandardne to nastáva pred MS a je v to v rámci PMS, zvyčajne mám prepad 1 deň. Ale tento cyklus to prišlo na 6ty deň menštruácie a trvalo to dva celé dni. Počas týchto dvoch dní mi bolo fyzicky zle, ale hlavne psychicky veľmi zle. Smútok, depresia, úzkosť, plač, citlivosť, nechuť žiť, normálne som chcela až zomrieť. Všetko bolo zle, bolela ma hlava a rozplakala som sa pri pohľade na hocičo, bola to taká vnútorná bolesť, akú som snáď ešte nezažila. Na hrudi mi ako keby sedel balvan, nemohla som sa nadýchnuť, len som ležala a mala som neskutočnú depresiu a smútok. Preplakala som celý víkend. V pondelok bolo zrazu všetko v poriadku.
Gynekologicky som pravidelne sledovaná. Vaječníky na môj vek fungujú celkom fajn, maternica bez zmien, myóm do 1 cm na prednej strane maternice. Hormonálny profil oproti výsledkom spred 2r takmer nezmenený. Je dôležité povedať, že HSL brať nemôžem, ani žiadne hormóny. Počas celého mesiaca beriem prípravok z vitexu jahňacieho, alchemilky, pupalkového oleja, ale aj napriek tomu mám takéto prepady. Ja sa naozaj obávam, kam až to zájde, lebo toto by som nechcela ešte raz zažiť. Máte to niekto takto podobne? Čo vám pomohlo? Skúšala som gynex, alchemilu, čistú pupalku a indonal.
Ďakujem za pomoc a prečítanie.
Ahoj, ja sa citim rovnako, mam 43 rokov a pocs pms sa vsetky moje problemy zhorsuju, ja rozmyslam nad Duphastonom, lebo mam aj kratke cykly, je to hormon nalady a ten ked klesne sa tak clovek citi, berie sa len od ovulacie na par dni, ja vtedy aj horsie spim
@anonym_eb0dd4 Duphaston je HSL - gestagén a vôbec žiadne hormóny nemôžem. Ja chápem, že som perimenopauze, ale toto je naozaj hrozné. A to mám ešte tie veci pred sebou - potenie, návaly, priberanie apd.
@anonym_eb0dd4 Duphaston je HSL - gestagén a vôbec žiadne hormóny nemôžem. Ja chápem, že som perimenopauze, ale toto je naozaj hrozné. A to mám ešte tie veci pred sebou - potenie, návaly, priberanie apd.
@anonym_autor ono tie prirodne veci asi zazraky neurobia, este mi napadla hormonalna joga, neskusala som, len zatial mam o tom knihu, aj mna velmi trapia tie stavy
@anonym_autor potenie, návaly, priberanie... Nič z toho nemusíš zažiť. A neviem, či si skúšala fyzicke aktivity, ale mne veľmi pomáha pohyb. Síce niekedy mám pocit, že musím vyvinúť nadľudské usilie, aby som sa dokopala k cvičeniu, ale toto jedine mi pomáha.
skús toto https://www.mojalekaren.sk/nutricius-l-tryptofa... ale trvá dlhšie kým pocítiš výsledok
Za mňa vynechaj alchemilku, ak velmi krvacas - ak máš napríklad endometriózu, vtedy sa nesmie. Vitex je super, skús rebríček. No ak nemôžeš hormóny, tak je ťažko radiť. Môžeš skúsiť veci, ktoré prirodzene proti depresii fungujú - pohyb, strava (menej cukru, viac čerstvých potravín) a pobyt na slnku, celkovo vonku.

Ahoj, ja sa citim rovnako, mam 43 rokov a pocs pms sa vsetky moje problemy zhorsuju, ja rozmyslam nad Duphastonom, lebo mam aj kratke cykly, je to hormon nalady a ten ked klesne sa tak clovek citi, berie sa len od ovulacie na par dni, ja vtedy aj horsie spim