Antidepresívum sertralin a tehotenstvo
Máte niektorá skúsenosti s týmito antidepresívami počas tehotenstva? Alebo s ich vysadením pred tehotenstvom?
Ja mám úzkostno-depresívnu poruchu s panickými atakmi, raz som už AD vysadila, ale po polroku sa mi to vrátilo v hroznej podobe... teraz beriem asi 2 roky 100mg sertralínu denne, keďže chceme dieťa, skúšala som znížiť na 75 mg, ale po mesiaci brania tejto dávky sa to začalo zhoršovať, tak lekárka kázala 2 dni v týždni zvýšiť opäť na 100mg... Doktorka vraví, že mám čas, že mám počkať, že sa mi to určite podarí vysadiť, že nie je dobré byť tehotná s AD, čo ja samozrejme viem, ale mám 31 rokov, tak až toľko času podľa mňa zase nemám...
Neviem, či to risknúť, ale som si istá, že AD sa mi vysadiť nepodarí takto postupne... Možno keď otehotniem, tak prvý trimester bez nich so zaťatými zubami vydržím, ale inak si v tomto moc neverím...
no vidíš ide to 🙂 Presne viem o čom hovoríš sú to fakt hnusné stavy Ja som napríklad nemohla cestovať v MHD a v obchodákoch to bolo to isté ☹ ☹ Teraz je to celkom fajn, som iba na 1/2 arketisu každý druhý deň aj to niekedy zabudnem zobrať 😉 A na kontrolu idem po 2 mesiacoch v polovici marca Dúfam, že sa podarí postupne vysadiť Okolo apríla sa chystám na ivf tak radšej by som bola bez liekov alebo na minimálnej dávke Dr.mi vravela, že tieto lieky neškodia bábätku. Vydrž moja, zvládneš to 🙂 Ja som chvíľu chodila aj na terapiu ku psychologičke ale žeby to malo nejaký efekt, to neviem, bola veľmi príjemná, povedala zopár vecí, ktoré zmenili môj pohľad na isté veci, fajn sa s ňou kecalo a tak sme ju pozvali aj na svadbu a kamošíme bez terapie 🙂 Ale Dr. mi odporúčala hypnózu, vraj krásne zaberá na tieto stavy, dokonca mi dala kontakt na jednu pani, aj som za ňou bola na konzultácii ale nenabrala som odvahu na hypnoterapiu.
baby ja som si davala lexaurin lebo som to uz po veceroch nezvladala.teraz mam hrozne vycitky.ale ked uz som tak z nervami tak sa mi zda ze lexaurin len viac pomoze ako by som mala byt hotova.bojim sato aj povedat doktorke.
@anait
@lenkastar
@zujanka
@jerryjanka
@ada310377
@vejula
@kuklemu ahojte baby vcera vecer sa mi prejavila depresia.lezala som pri telke a zrazu z nicoho nic som si pomyslela ze teraz by plakalo dieta v spalni a ja som sa tesila ze si oddychnem.a bolo to.mravencenie na zadku a vracanie a prehananie.a bolo to .taka panika ma chytila ako pri dcerke ked sa mi casto zobudzala v noci.v noci som sa prebudila a mylsienky znova naspet.odohnala som ich.rano po prebudeni zase.a uz som aj vracala.bojim sa toho.co bude ako bude.takze je nacase predsa sa len objednat k doktorke aby som sa horsiemu stavu vyhla.lexaurin nemam ten sa vraj moze brat v tehotenstve.musim sa objednat a dufam ze ma to prejde.mozno posobi na depku aj ten stav ze mi je teraz casto zle od zaludka a chytam stresy z toho.mozno dalsi mesiac bude lepsi a ked zacne kopat bude tiez lepsi.ale viem ze teraz je den a predvecerom sa to znova zacne.nuz skusim to brat tak ze ked je to na mne tak nech je to na mne.lenze to teraz si to predstavujem.vecer uz budem inak rozmyslat.asi si pojdem od nasich pytat lexaurin aby to az tak velmi neprepuklo.inak ja som prestala brat AD pred tehotenstvom asi rok.a na spanie a lexaurin som prestala brat hned po poslednej ms.takze mam vlastne aj stavy preto lebo mam abstinencne priznaky .či?čo myslite.inak mam aj obavy ako to vsetko bude ked sa narodi.mm pracuje prec cely tyzden.sme malo spolu.budem na vsetko sama.dcerka ma bude potrebovat z ucenim a dobrym slovom ,ci vobec budem mat pre nu mile slovo.nie zla nebudem ani nie som agresivna pocas depky len nemam naladu a chut komunikovat.
ahojte!ja prvy krat dostala depresiu s panickymi atakmy pri prvom tehu v 6mesiaci.nedali mi nic zevraj to nieje mozne iba frontin ,ziadne AD.musela som to pretrpiet az do porodu.mala som palnovanu sekciu v38tt.narodila sa mi zdrava dcerka.po porode som nekojila nasadili mi seroxat,na noc frontin.zabralo to uzivala som to5rokov!!!vysadit som nevedela vzdy sa mi to vratilo.ked som chcela mat dalsie babo zmenila som lekara,dala mi ine lieky ,nove a bezpecne lebo sa seroxat nesmie brat pocas tehu.uzivala som rok lenuxin a ked som otehotnela ihned som ich vysadila,lebo brat AD pocas prve3mesiace nieje mudre.mala som abstinenncne priznaky atd ale vydrzala som to a nechcem to brat pocas tehu.su rizika babo moze mat vseliake problemy.nerisknem to ,chcem mat zdrave babo!je to velka zodpovednost.rozmyslite si to velmi!
Uzivajte magnezie vysoke davky a guajacuran este troska uvolnuje ,mne to nievelmi zabralo. 😒mavam uzkostne stavy ale nieje to na nevydrzanie.neberime teraz nic a som velmi hrda na seba.nikdy som si nevedela predstavit ze budem bez AD.dufam ze vydrzim az do konca..... 😉 prajem vam vela sil a vytrvalosti a onedlho pride uz jar!
@sisinka8 uz sa tesim na jar.no pocula som ze tehula brala uplne od zaciatku denne lexaurin a dietatko je zdrave.neberiem kazdy den ale dnes po tom vcerajsom zachvate a dnesnom ranajsom som bola teraz pytat od nasich a dala som si.aj mi hned zabral.citala som ze neurol nie!nahradit lexaurinom ci diazepanom.v pondelok idem k doktorke kupim si ten guajacuran.magnezium mam doma ale neviem ake davky mozem dat.mne take doktorka urcite nepovie hoci som jej uz o mojom stave hovorila.psych.mi povedala ten persen ale to je nic.a na spanie mi povedala BIOMELATONIN.TO SI URCITE KUPIM.mozno to nieco spravi dovtedy kym nepojdem k psych.na kontrolu.to musim pockat do konca tretieho mesiaca nejako.dufam ze mi neublizi lexaurin ked ho brali aj ine a je vsetko ok.
@ktore asi je normálne, že tieto stavy sa v tehotenstve zhoršia Ja keď som mala depku a panické ataky tak večer mi bolo fajn horšie bolo cez deň ☹ No lexaurin by som neskúšala radšej ale zájdi k dr. ona už vie čo treba Nie je múdre spoliehať sa na seba, že to zvládneš, na nejaké rady od iných ľudí, to chce odbornú pomoc a uvidíš, že bude všetko v poriadku. Pomaličky sa to upraví a budeš sa cítiť zo dňa na deň lepšie, začneš si aj viac veriť a zvládneš všetko tak ako treba. Dávaj na seba aj na malinké veľký pozor a určite sa zastav u dr. Držím palce neboj sa bude dobre 😉
@sisinka8 beriem kyselinu este co sme zacali skusat ...dnes som bola u doktorky.mam brat melatonin na spanie a sedatif.pokial len budem moct tak mam vydrzat bez AD.babetko rastie presne ako ma.je to 9tt+3 dni.a je presne velke aj podla ovulacie.takze rastie dobre.uvidim e potom z krvi ci je vsetko ok.dufam ze bude ok.
ahoj baby, ja mam tiez panicku poruchu, uzivam seroxat 1krat denne. V teho tenstve som ho uplne odrazu vysadila na odporucanie lekara, no tie stavy boli hrozne, ako narkoman. Napriek tomu, ze som mala rizikove tehu, vacsinou som len lezala sama doma, manzel v prai, tak panicke stavy ma chytali jedine tak v tescu plnom ludi.viac nic. No horor nastal po porode, hovadska poporodna depka, takze automaticky som prestala dojcit a znovu beriem seroxat
teraz na jesen chceme druhe babatko, takze od leta ma bude uz postupne vysadzovat zo seroxatu, co mi az tak nevadi, no bojim sa opätovneho navratu poporodnej depky, je to ovela horsie ako panicka porucha ☹ ☹ ☹
tak teraz neviem, ci brat lieky nejake uz pred porodom alebo nie. no uvidime, lae kazdopadne, drzte palce 😀 😀
@sisinka8 ahojko.nehovorila nic iba to ze neodporuca nijake lieky ona.pojdem aj na ten utv aj v 12 tyzdni.povedala ze ked pridem na krv ze sa mozme pozriet aj vtedy na plod.tak potom poviem sestricke ze chcem ist za doktorkov este.
@marhulka13 aj mne sa objavila po porode depka a velmi som bola na tom zle az par rokov.boli dobre dni aj zle dni.az velmi zle dni.na zaciatku boli hotova katastrofa.vobec som nespala,mala zaplakala a mne bolo stale na vracanie.vzdy sa to zhorsovalo.nemala som dobru doktorku.potom som uz bola natolko ze som ledva zila a to doslova.som vymenila doktorku a nove lieky a zase od zaciatku.chudla som rapidne.aj kilo za den ked uz to bolo najhorsie.nechcelo sa mi zit.mala ma potrebovala a ja som ju nevedela pekne ani uspat.ked som si k nej lahla tak o dve minuty som utekala vracat.bolo to strasne.moja mama ju uspat nevedela.snad ta mala citila ze mi nieco je a chcela byt len so mnou.akoby na mna davala pozor ci sa uistovala ze som este na svete.to tak teraz dozadu tak rozmyslam.mala par mesiacov ked som na tom zacala byt velmi zle.odvtedy som sa zamestnala a to ma dostalo na nohy.lieky som brala dalej.neviem ake uz myslim setralim ci ako sa volaju.tie jedny som brala dlho.potom som sa rozviedla a pridala mi trittico a neviem este co.na spanie som mala stilnox a na upokojenie lexaurin ktory mi sem tam menila na neurol aby som si nenavykla iba na lexaurin.teraz asi rok dozadu som vynechala vsetky AD azostal mi len lexaurin a stilnox.aj ten som vynechala tyzden pred otehotnenim.no depka je tu.brala som duphaston na zaciatku tehotenstva a ten sposobuje depku.tak som vynechala ale este sa drzi stale na mne.mala som si kupit nieco na prirodnej baze a mam vydrzat bez inych liekov az do konca tretieho mesiaca.inak ked uz som nevladala tak som si musela dat lexaurin lebo ten vraj neni kontraindikovany v tehotenstve.ale to mam z netu zistene.inak doktorka to neschvaluje ani paralen mi neschvaluje.ona radsej vobec nic.uvidime co bude dalej.zatial je babetko ok.rastie ako ma ,ziadne nejake ze sa pozastavil rast neni.z krvi mi zistia vyvojove chyby.bojim sa ale viac som sa bala ked prisla depka.inak ked som mala po porode tak mi snad vobec nic nezaberalo.to som bola v hroznom stave a mozno by som bola vtedy potrebovala nieco uplne silne na upokojenie.lebo som uz uz bola na konci.minuli tazden som dostala paniku.som si pomyslela kolko som nespavala z malou,co ak aj toto bude take chore lebo malá mala alergiu na mlieko a vzdy mala bolesti bruska.potom si uz snad zvykla byt hore furt a plakat.myslienka na to ma dostala.uz som utekala gracat a prehnalo ma.potom aj rano.sa objednam k doktorke nech ma má pod kontrolou cele tehotenstvo aby som po porode nedopadla tak ako pred tym.nech sa to lieci ked treba aj tehotenstve.uvidim.
@ktore ja som po porode ihned vyhladala lekara a dal mi 2krat denne xanax, ten je na rychle upokojenie a znovu seroxat na tu panicku poruchu. mne to po porode prestalo asi do dvoch tyzdnov, takze to netrvalo v podstate az tak dlho, no mala som ja to stastie, ze manzel stal pri mne spolu so svokrou a tí sa starali o maleho. aj v tom som mala viac stastia, lebo malinky skoro stale spinkal, od 6 tyzdnov mi prespal celu noc a bolo to celkovo velmi pokojne babatko, teraz je z neho certisko, no to uz zvladam v pohode. samozrejme, ze si niekedy poviem, nech uz radsej ide spat, ze uz som z neho znicena, no nemyslim to uplne vazne, proste klasicke problémy. So spanim som problém ani nemala, skor naopak, vkuse by som spala, no po porode som vydrzala byt vkuse hore dva dni a dve noci, ale ten pocit vycerpanosti bol neznesitelny. Jest sa mi nedalo, proste hrča v krku akoniec, tiez som velmi schudla, no do mesiaca od porodu som uz bola uplne fit.
Ale velmi sa bojim, ako to bude s druhym babatkom, ci to zvladnem mat dve deti, najmä ak manžel je viac v praci a ja doma. Budeme zit na dedine v rodinnom dome, tak daleko od vsetkych. No urcite pri prvych priznakoch ochorenia vyhladam lekara, choroby duse su casto horsie ako choroby tela
@marhulka13 aj ja sa bojima doteraz ma to ani nenapadlo take ze ako to sama zvladnem az teraz posledny tyzden na to myslim a bojim sa.lebo manzel chodi na tyzdnovky.to si mala stastie ze ti to tak rychlo preslo.dufam ze ak to na mna pride tak to aj rychlo odide.man to drzalo velmi dlhu dobu.
@ktore a ako dlho sa uz liecis? odkedy mas taketo depky?
@marhulka13 liecim sa asi 12 rokov,ale to tak normalne od porodu to je 9 rokov
ahojte baby!aj ja som sa liecila 6,5rokov!mne povedala moja doktorka ze po porode nebudem moct kojit a nasadi mi liek aby som tomu neprepadla.bedem mat planovanu sekciu.aj ja som mala aj panicke ataky ale som chodila k psichologovi a pomohlo mi to ako zvladnut tie stavy ako to predychat,naco mysliet vtedy atd.mam skveleho manzela teraz,druheho ktory mi maximalne pomaha vo vsetkom a velmi mi to pomoze ze viem ze keby bolo hocico mozem sa spolahnut maximalne nanho.ked treba navari,uprace,nauci sa s dcerou.....da mi obrovsku silu. 🙂DAKUJEM MU!
@marhulka13 ja som brala tiez seroxat5rokov.citila som sa skvele ale ked som mat dalsie babo doktorka mi nasadila iny liek ktory by som mohla uzivat aj pri tehu ked je to ale nevyhnutne,lebo seroxat sa nesmie!po pozitivnom teh.teste som jej volala a ihned mi kazala vysadit liek.bola som2t tehotna.odvtedy neuzivam nic dala mi jedine rivotril kvapky ked len velmi treba ale iba max3kvapky1x.uzila som to ked bolo treba.to ma podrzalo ked som mala tie hrozne abstinencne priznaky a este ktomu tie tehotenske.lezala som od zaciatku.som na PN od zaciatku.casto sa citim slaba ,nevedela by som pracovat.dufam ze vydrzim az do konca bez liekov. 🙂
Ahojte baby. Ja beriem 20 mg citalopram a xanax SR 0,5 mg ráno a večer 0,25. Snažíme sa otehotnieť. Na moju otázku ako do "tehotenského plánu" zapracovať antidepresíva. Jej odpoveď - Pri prvých náznakoch tehotenstva vysadiť citalopram, prísť, predpíše mi iné. Ale keď som sa jej opýtala, čo robiť ak to nezvládnem (trpím hlavne panickými atakmi) nepriamo mi naznačila, že je lepšie brať nízke dávky liekov, ako byť stresovaná a o bábatko prísť. Dakedy, keď boli ženy na rizikovom, dostávali konské dávky diazepamu, čo bolo horšie ako lieky, ktoré berieme teraz my. A iná psychiatrička mi poškepkala že - nebojte sa, štúdie ukázali , že detičky, ktorých mamičky brali xanax majú vyššie IQ 🙂. Samozrejme, že mi hneď povedala, že najlepšie by bolo prvé tri mesiace bez nich, ale keď sa inak nedá. A samozrejme pred pôrodom tiež, aby sa bábatko nenarodilo so závislosťou. Toť názory mojich psychiatričiek. Samozrejme, ak sa podarí otehotnieť, okamžite nastupujem ku gynekológovi, ktorý spolupracuje so psychiatričkou. Veľa šťastia Vám prajem. 🙂
@mawiya ja som bola podobne na tom a uz mam polovicu za sebou! 🙂 a citim sa ok....aj ked mam aj horsie dni ale to je normalne ,to nieje depresia to ma kazda tehotna maminka uzkost ked caka na vysledky testou atd. 😉 a tesim na uz na jar!zaciname pomaly kupovat vybavicku,pripravovat sa na prichod nasho babetka. 😀

nebudeš závislá, všetko je to v hlave a ked budeš vysadzovať postupne, pojde to. Niekedy to proste bez liekov nejde. Zvládneš to. Držím palčeky 🙂