icon

Bola vaša dôstojnosť na gynekológii porušená?

medulienka44
18. máj 2024

Stalo sa niekomu,že bol na kyretáži a polohoval ho pred zákrokom, pri vašom plnom vedomí a v prítomnosti sestier sanitar - muž? Údajne na to nemajú právo..

jesenzima
18. máj 2024

Keď som potratila, v sanitke ma viezli dvaja zdravotníci, príjem doktor, po nemocnici má vozil sanitar a zákrok mi robil ďalší muž 🤭 jediná žena bola sestrička na sone ...

elin2525
18. máj 2024

@medulienka44 Ano, stalo sa to aj na kyretazi, aj pri inej operacii. Tiez si neviem predstavit, ze by ma dvihala zena, ved to by urcite nezvladla. Ale po kyretazi mi bolo trapne, kedze som ju musela postupit akutne, mala som v nohavickach dost zakrvavenu vlozku, pan sanitar ju sam vyhodil a nohavicky mi dodatocne doniesol na izbu.

yoxinka
18. máj 2024

@elin2525
Určite to nerobil prvýkrát 💪.

taktotedanie
18. máj 2024

Uplne bezne, na gynekologii pred porodom mali asi 4 co pomahali so zenami hore dole na postel z postele, neboli tam len tehotne ale aj starsie pani ci obeznejsie tazsie chodiace no bez nich by tam tie sanitarky a sestricky nezvladli
Je to uplne bezne, ich to absolutne nezaujima denne vidia tolko zien, laici nepochopia ako samotny zdravotnik vnima ludsku nahotu v praci uplne inak -ako napr bezny chlap ci zena

yoxinka
18. máj 2024

Inak, ja mám kamoša herca. Raz hral v hre, kde chvíľu behal komplet nahý po javisku. Pýtala som sa, ako to vníma. On mi povedal: “Normálne, proste robota.” A presne tak vnímajú našu nahotu zdravotníci a lekári, je to pre nich “robota”. Ja som kedysi dávno brigádovala v zdravotníckom zariadení na pozícii pomocnej sily/sanitárky. Toľko holých ľudí som videla. To proste neriešiš, len sa sústredíš na to, čo s tým človekom treba robiť, aby bolo všetko tak ako potrebujú lekári, resp. ten pacient.

katka2602
18. máj 2024

Ja som akurát porodila keď nabehli 4 medici (cudzinci muzi), doktorka ma akurát začala šiť a bolo mi to úplne jedno. Doktor sa ma len opýtal, či môžu ostať, hoc teda pôrod už nevideli, niečo im ukazol na placente. Mne bolo po pôrode totálne jedno kto tam je a čo robia. Viem je to iná situácia, ale tiež som tam ležala v plnej "kráse". Keď som šla s operáciou žlčníka, dali mi len košeľu a na lôžku ma vyzliekli, tiež tam bol muž. Ja toto absolútne v nemocnici neriešim kto je pri mne, či žena alebo muž.

lenkakravcova
18. máj 2024

@medulienka44 pri takýchto zákrokoch je vhodné si objednať ženský kolektív, ak si takto nastavená. Nie je to nič nemožné. Len si priplatíš. Ak budeš v budúcnosti rodiť alebo riešiť niečo z tejto oblasti, myslí na to vopred. Prajem rýchlu rekonvalescenciu.

petrahl
18. máj 2024

Dievčatá, čo ste tu také plné empatie voči autorke príspevku... všetkým by som vám dopriala toho jedného, čo viezol na sekciu mňa. Tam zo mňa vyzliekol košelu, holú ma tam nechal sedieť, na tom stole kým mi išli pichať spinál, ja som mala takú triašku, že som nedokázala zo seba dostať súvislé slovo, neutíchajúce kontrakcie, strach jak hovado, lebo predčasný pôrod a pánko sa uje*ával na tom, ako ma klepe triaška a jak sa s tým obrovským bruchom v jednom ohni kontrakcii v hentakom stave nevládzem zohnúť dopredu.
A nie, nenamýšlam si, mal sprosté poznámky na mňa a rehotal sa ako idiot.

Takže áno, jasné, sanitár vidí denne kadečo, ale nerobme si ilúzie a porovnávať to s tým, že veď aj gynekológ je muž je ozaj trošku vedľa.
Zas vieme, že sanitára nerobí obvykle žiadny premiant, že...

yoxinka
18. máj 2024

@petrahl
Mala si blbú skúsenosť, čo ma mrzí. Tak ako sú niektorí lekári hovadá, tak sú aj sanitári. Ty si takého vychytala 😔. Autorka ale nepíše, že mala vyslovene zlú skúsenosť, má problém s tým, že tam tú prácu robil muž a že na to nemá podľa nej právo. To sú dve úplne odlišné situácie.

monnci2226
18. máj 2024

@petrahl aj mna mrzi tvoja skusenost.... no na margo toho ze sanitar nie je ziadny premiant - pri cisaraku som mala dvoch doktorov - celkom uznávaných, a pri tom ako ma sili si rozpravali vtipy o klitorisoch, pri kyretazi po potrate mala zase anesteziologicka potrebu rozpravat sa s doktorkou o tom ako jej dve dalsie pacientky rodia, na kolko cm su otvorene - mala som pocit vtedy ze to robi naschval, aby som sa citila psychicke este horsie.... tiez celkom nevhodne mi to prislo. to je proste o ludoch. mozes narazit na blbca zenu, na blbca muza, na blbca premianta.... je to individualne a neda sa to vsetko takto hadzat do jedneho vreca

katka2602
18. máj 2024

@monnci2226 veru aj doktor sa vie chovať nemiestne. Keď ležala sestra na onkologii, boli sme chvíľku na izbe a akurát prijali jednu pani. Nabehla do izby doktorka a pred nami (návštevou) jej hodila na posteľ katalóg a povedala, nech si vyberie parochňu lebo príde o všetky vlasy. Ona chudá ostala ako obarena. Absolútne bez kúska citu jej to proste takto spliechla do tváre.

monnci2226
18. máj 2024

@katka2602 paneboze 😳 .... je to bohuzial pravda ze niektori doktori su ozaj neprijemni, neempaticki.....mna ked raz nakladal sanitar do sanitky dvakrat odpadnutu, co som sa na nohy postavit nevedela tak bol nesmierne mily, kropaje potu z neho tiekli co ma po schodoch niesol dole na tej stolicke co sa tak posuva(nemame vytah), az mi ho bolo luto, snazil sa ma ukludnovat - ozaj prijemny clovek a doktorka v sanitke tak isto. ked ma priviezli na urgent - no komet radcej. doktorovi koncila asi nocna sluzba, absolutne neprijemny, normalne som mala pocit ze simulujem a ze ho nesmierne obtazujem. napichli ma na infuzku, pockali na vysledky krvi a v kojacej nocnej koseli ma potom posadili medzi ludi do cakarne kym pre.mna neprisiel manzel.... a takychto pribehov ma bohuzial kazdy niekolko 😔

marzii35
18. máj 2024

@medulienka44 to vážne sa pýtaš? Rodila som pri 4 doktoroch pri plnom vedomí a keby tam bol aj celý futbalový zväz je mi to jedno 🤦

marcellka32
18. máj 2024

Takto, po narkoze je človek tak ťažký, že ho žena neprehodi na vozík, čiže preto sú tam chlapi a teda silní musia byť, ja ich obdivujem, je to náročná práca...
On človeka nieze polohuje, ale pripravuje na zákrok/operáciu pre doktora ...to, že ťa vidí nahú je normálne, každý vyzeráme rovnako, neboj sa on myslí na úplne iné veci, e to by si musela vedieť čo má v náplni práce taký sanitar, žiadna sranda či zábava pozerať po ženách to nie je, ver mi ;)

smiling89
18. máj 2024

Mna po sekcii sprchoval sanitar muz, co by bolo ok pre mna. Zvlastne som sa citila az ked sa mi prihovoril ze ma pozna z dediny a sme aj rodina, tak co uz no...😄

lolita555
19. máj 2024

@petrahl tak ale ty si natrafila na inbecila.a autorke prekáža muž ako taký .a teda aj ženy vedia byť nepríjemné v nemocnici keď sme pri tom,proste ako natrafíte

althejka
19. máj 2024

@medulienka44 na kyrete este v porodnici, asi na treti den ma polohoval sanitar ale bol zlaty, skor doktor sa postavil a hovori :" pre boha,to co tam mate? " Tak co,nastrih az po chrbat,modrina ako svet. Ako po porode 🫡 a ja ze , neviem, lebo som to este nekontrolovala ,ale dakujem,uz ,mam predstavu. Tak sa ospravedlnil ,aj ked som to skor otocila na srandu. Clovek sa musi odosobnit a neriesit .

morusha
19. máj 2024

@medulienka44 Ja ťa chápem, že si sa takto mohla cítiť, pocit studu a zahanbenia je pre človeka prirodzený, aj keď ponížením by som to asi nenazývala.Zvlášť v takejto haklivej situácii to obzvlášť nie je príjemné asi pre väčšinu ľudí.. nerátam tu prítomné,pre ktoré je to malina🙂

nykkushka
19. máj 2024

@medulienka44 autorka prepáč, asi ťa sklamem, ale tomu sanitarovi (nech je ako sexy, pekný, mladý, starý, škaredý) je úplne ukulele, čo tam ty máš, ako ti to tam dole vyzerá a nemyslím, žeby mal chuť sa na to aj pozerať 🤦🏼‍♀️.
Sestry čo tam boli majú úplne iné povinnosti a nie polohovať pacientky 😊

simca06022011
19. máj 2024

Ja si ledva pamätám nejaké ženy na sále gynekologickej a inej tiez. Anestéziológ, sanitar, lekári... sestra ma akurát čakala keď ma k salam doviezli. A absolútne mi nebolo nijak. Pri pôrode sa mi v určitý momente nazbieralo hádam 10 ľudí v miestnosti... :D pri iných operáciách (mam ďalšie 2 za sebou mimo 2 kyretov) bolo žien tiez ako šafranu. Úplne ok som s tým.

simca06022011
19. máj 2024

@petrahl lenže rovnako takú nájdeš zenu, sanitarku/sestru/lekarku, to nemá nič s tým ci je to muž alebo žena.

drakvak
19. máj 2024

To si si asi pomýlila s kontrolou na letisku, tam ak pípaš, tak ťa prehliada žena, keďže sa dotýka cez oblečenie na rôznych miestach a tam je asi právo cestujúcej, aby to robila žena.

sara07
19. máj 2024

@petrahl ked si sa dala do kopy na druhy den mohla si za nevhodné spravanie dat stažnost, premie a pucunk by dostal určite ,vyhodit by ho nevyhodili ale aspon niečo
zase povedzme si ktorá kategoria ludi zrovna robí prácu sanitarov, určite nie vš ludia čo maju prah niekde inde aj ked aj tam sa najud exoti ohladne spravania

sara07
19. máj 2024

@morusha je to otázka vychovy a okolia , ked niekomu vtlkaju určite veci , chápem že to berie ako poniženie ona
máme len iny názor, ale ona ako dospelá si tu vychovu aj názor môže zmenit alebo upravit
toto za mna poniženie nie je
sama sa polohovat nevie, po operacii a tak ked pomaha sanitar, však môže povedat nech ide preč a nech to zvládne sama a sestričky sa ti nebudu natahovat ani jedna , skutočne na tuto pracu je tam proste sanitar

simca06022011
19. máj 2024

@sara07 inak veľa.ludi sklopi hlavu a neriesi a to je pre mňa nepochopitelne. Aj v tom šoku, ok idem na operáciu, alebo rodim, neriešim osobu/osoby.. ale potom? Mňa presne toto šokovalo keď som bola v pôrodnici, kopa žien videla a vedela co tam bolo na figu, ale v momente ako odchádzali domov, všetko súperenie superlativy a úžasná pôrodnica:D ako keby lobotomiu im urobili. Pritom hygiena na hovno, lekár pri pôrode by nafukal na 100%, sestry väčšina úplne otrasná.. vybavenie za tie prachy ? :D no otras. Ale vsetkoooo super.. ze nás XY skončilo s komplikáciami po pôrode inde v nemocniciach ani nehovorím:D detto lekári, v ambulancii hulvat, pacienti nevozny, v cakarni somru ked cakaju na kontroly jedna radost.. otvoríš recenzie? 1-2 ľudia napíšu niečo proti, ale drvivá väčšina superlativy.. nechápem. A to nie len v zdravotníctve, všade... len ticho a kľud a nebudem robiť problém, nebudem sa sťažovať, neozvem sa lebo budem za divneho. Ale davy keď majú ísť niekam protestovať, tak to už ako ovečky, len nevedia často ani prečo tam stoja..

sara07
19. máj 2024

@simca06022011 to máš pozostatok od komančov , a ono sa to vychovou presuva
nikto neviem napisat stažnost alebo si otvorit usta pri prepuštani alebo pri vizite alebo si zájst za vrchnou sestrou
skôr začina byt skupina báb čo ako totálne glorizuju mudr aj sestričky, uplacanie ešte horšie ako za komančov ..to ma už len tak toči to isté pri učitelkách, ale to je ich praca a platená ..

vevesh
19. máj 2024

No ja sa tu cudujem len tomu prekladaniu na slovensku- mna nikto v nemocnici neprekladal, ci uz pri kyrete, sekcii, operacii- vzdy som sama prechadzala z "mojho lehatka" na to operacne a spat som tiez prechadzala sama uz po op. A ked som nevladala, tak ma sestricky takou plachtou presunuli. A na odpoved- samotny kyret robil aj gynekolog-muz a anesteziolog bol tiez chlap, ale na prekladanie, narabanie, kontrolovanie som mala iba zeny, ziadnych chlapov po kyrete. V nemecku to maju senzibilizovane, ze pri niektorych veciach chlapi nie su- napriklad pri zenach po kyrete, pri mladych dospievajucich dievcatach pri op takisto zaistuju zensky kolektiv.

sofia1979
19. máj 2024

@medulienka44 úplne normálne po sekcii ma tak prenášali s vložkou medzi nohami atď. Aj oni sú pracovníci nemocnice

morusha
19. máj 2024

@vevesh Presne tak, iné je lekár odborník pri samotnom zákroku,ale následná starostlivosť by už mala byť v rukách žien...a zas neidealizujme si všetkých sanitarov, samozrejme nezovseobecňujem, ale sú ženy,hlavne staršie čo mali zle skusenosti s posmechom, necitlivým,zlým zaobchádzaním zo strany mužov.

iwesska
19. máj 2024

Ze ponizenie🙈 Podla nadpisu som si myslela, ze sa na tebe niekto spravil a teba len polohoval muz pred zakrokom 🙄 Neprehanas to uz? Co chces teraz robit? Obratit sa na UDZS? Mna tiez pred porodom chystal na salu sanitar aj ma tam holu viezol😱 A bolo to to posledne,co ma v ten moment trapilo.