icon

Čistenie maternice po samovoľnom potrate. Áno či nie?

janie80
17. jan 2011

Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor na čistenie maternice po samovoľnom potrate.

Ja som potratila v 6tt tehotenstva. Keďže som krvácala už tretí deň a moja doki mi povedala, že maternica je čistá, tak ma pre istotu poslala do nemocnice, aby vylúčila podozrenie na mimomaternicové tehu. Aj v nemocnici mi povedali, že maternica je čistá, ale nechajú si ma na pozorovanie HCG. To bolo v pondelok. Všetko išlo OK, HCG klesalo, takže sa potvrdil samovoľný potrat. Krvácanie samo ustupovalo. Lekári sa ale rozhodli, že ma vo štvrtok budú silou-mocou čistiť. V pondelok mi dvaja lekári povedali, že maternica je čistá a vo štvrtok sa na základe pondelkového ultrazvuku rozhodli, že ma budú čistiť. Tak som sa pýtala, či to je nutné, keďže mi už pred štyrmi dňami povedali, že všetko je čisté. Až na základe toho, že som "vymýšľala" (to som sa dozvedela na nemocničných chodbách) ma primár poslal na opätovný ultrazvuk, kde samozrejme zistil, že všetko je čisté a poslal ma domov.

Aké máte skúsenosti, príp. názor vy? Je potrebný aj v takom prípade zákrok? Čítala som, že u nás sa to robí stále, vraj "pre istotu" a v zahraničí radšej nechajú organizmus, nech sa vyčistí sám. Samozrejme, ak je predpoklad, že to zvládne.

sunny15
12. nov 2014

Dakujem,ano mame z neho radosť.
je to neskutočny beťár 😀 a ano kazdy potrat bolí,ale utešovala som sa tym ze v neskorsom štádiu je to ovela horsie prist o bábo,alebo porodiť trebars chore či mrtve bábätko ☹ ale chvalabohu vyšlo to a sme rodinka...nech sa aj tebe darí... 😉

poohie
12. nov 2014

@sunny15 urcite cim neskor, tym to musi byt tazsie pre zenu. vdaka!

erika121o
12. nov 2014

Čaute, kocky. Chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosti s dlhým krvacanim po spontánnom potrate. Bohužiaľ, sme potratili cca v 7 tt. Môj manžel je skvelý chirurg a môj gynekológ je snom každej tehulky na východe, no nepomohlo nič. Lekár usúdil, že plod je malý a maternica ho vylúči sama. Po týždni sa na usg ukazalo, že plod naozaj odišiel a ostala tam len malá zrazenina.odvtedy však prešiel ďalší týždeň a stale krvacam(20. deň), pomerne dosť. Tento týždeň som mala dostať mrchu, ak by som medzitym nebola tehu. Myslíte, že ešte stále krvacam preto? Máte skúsenosti s takým dlhým krvacanim? Je to už fakt na nervy.

nefertiti7
12. nov 2014

@poohie ahoj, ja som na čisteni nebola, nechali sme to samovolne, povedal mi dr, že o 3 mes sa máme snažiť, ale hned som aj zmenila dr. a ten mi povedal, že vzhladom na vek sa mame snažiť hned....po kyr, je maternica akoby pohnojená a odporúča tiež snažiť sa hned, lebo hned po 1 mesiaci určite otehotnieš..tak mi povedal dr. nám sa nedarilo až neskôr, teraz mám 7 mes.krásavicu

poohie
12. nov 2014

@nefertiti7 dakujem, no ked kazdy vravi nieco ine.. niekto vravi, ze to praveze tak skoro nie je vhodne... ze krcek neudrzi a neviem co. cim je pohnojena? nerozumiem. praveze ini vravia, ze ked vsetko zoskrabali, tak sa babatko nema kde uchytit. no ja som z toho puk. nechcela by som to zazit znovu len preto, ze sme sa ponahlali. ked uz aj nie preto, ze to je neprijemne, tak je to aj velka zodpovednost, ved ide o ludsky zivot. a okrem toho... po dvoch potratoch uz by som asi bola vedena ako totalne rizikovy pripad, co mi pri mojich troch malych detoch nie velmi vyhovuje 🙂 no ved uvidime... kazdopadne dakujem.

@erika121o aj mne sa to zda dost dlho. no tazko povedat... po porode predsa tiez krvacas niekolko tyzdnov. mozno toto je podobne. ale ja by som urcite volala svojmu gynekologovi, co si o tom mysli.

sunny15
12. nov 2014

@nefertiti7
@poohie určite nie je dobre hned otehotniet,ved telo ani hormony nie su pripravene,ved ledva klesne beta hcg,uz musi nabehnut telo na negravidny režim a hned nato opäť otehotnie,telo to nemusi zvladnut aj ked sa tehotenstvo podari hned...moze opät dojst k potratu,ci k nepriaznivemu uhniezdeniu placenty...co moze mat za nasledok prirastenu placentu co v konci gravidity znamena masivne krvacanie,pre zenu neodlucenie placenty od ciev,a zena pride o maternicu...je to skor ojedinely stav ale zazila som taky pripad...myslim ze gynekolog ktory poradi nieco take žene nie je uplne profesional...ale vzhladom nato ze nefertiti nebola na kyrete tak tam nastava priaznivejsia situacia...cize nebol zasah do maternice,neroztahoval sa krcek,cize maternica sa sama vycistila,tam sa telo musi vysporiadat akurat s hormonmi...tam je mozna gravidita hned v prvom cykle...ale po kyrete sa oplati cakat...aspon 2mes.aj ked 3by boli lepsie...

@erika121o toto je uz dlhe krvacanie,myslim ze by bolo nutne okamzite kontaktovat gynekologa,spravit vysetrenie a usg....asi tam bude nutna kyretaz,pravdepodobne sa telo nevie zbavit nejakeho pozostatku po gravidite...je mi to luto ☹

erika121o
12. nov 2014

@poohie
@sunny15 Skočila som dnes pre istotu na krv i na kontrolu, lekár mi povedal, že sa telo čistí a krvacanie môže byť od potratu až do MS. Každá žena sa s tým vysporiada inak. Dnes večer prišla mrcha, predpokladám, krvacanie zosilnelo, bolesti podbruska a krízou, stehien, proste moja klasika a aj dátum by sedel.Tak počkám ešte pár dní a budúci týždeň skocim ešte raz na usg, či tam niečo neostalo... Inak dnešný krvný obraz som mala, napriek všetkému, ukážkový... Človek by si myslel, že mať muža lekára bude výhoda, no po skusenostiach viem, že väčšinou sa ma boja vôbec dotknúť 😀

poohie
13. nov 2014

@sunny15 @nefertiti7 aha, ja som si to neuvedomila, ze to bolo bez cistenia. tak to je potom ine, ako som si tu uz precitala.

@erika121o tak vyzera, ze je to na dobrej ceste, tesim sa 😉

nefertiti7
13. nov 2014

@poohie ano,po kyrete je to iné,čakaj urcite aspoň 2 mes

nefertiti7
13. nov 2014

@poohie ja som po prvom porode,potratila 3x, po 3 r.sa mi podarilo vynosit,nebol problém otehotnieť ale udržať. Potom som bola na duphastone ale mi na rizikovom,mala som cele trhu nejaké problémy ale zvladli sme to opäť sekciou,planovanou. Drzim palce.

sunny15
13. nov 2014

@erika121o tak fajn,aspon si kludnejsia aj ty...ked dosiel menzes tak to je dobre...ale aj tak potom pre istotu opät chod na usg...a mozem sa spytat ku ktoremu gyndošovi chodiš,ze je taky dobry?

poohie
13. nov 2014

@nefertiti7 tak si si toho uzila dost, no dockali ste sa svojho zazraku, uzivajte si ju o to viac! aj ja si teraz moje deticky akosi viac vazim a uzivam.

dzanem
21. jan 2015

ahojte ja som mala spontanny potrat v 5 tt,necistili ma

jana0706
29. jan 2015

Ahojte, chcem sa opytat, ako rychlo vam klesalo hcg po samovolnom potrate? Ja som zacala krvacat minulu stredu na konci 6tt (plod sa zrejme nevyvijal uz dlhsie, v 6tt ho nebolo mozne vidiet na ultrazvuku), v piatok ma prijali ma do nemocnice ale skonstatovali ze sa to pekne cisti same a hcg uz bolo iba 38,19 tak ma pustili domov, ze mam v pondelok prist na kontrolu. V pondelok moj gynekolog tiez skonstatoval ze si s tym telo poradilo samo, ale ze treba kontrolovat klesanie hcg. V utorok som bola na krvi a dnes zase a a sestricka sa tvarila ze tie utorkove testy nevyzeraju dobre, ze mi to kleslo ale nie velmi, takze sa v pondelok uvidi podla vysledkov z dnesnej krvi - t.j. 8 dni od zaciatku krvacania, ktore vcera (po tyzdni) skoncilo. Chcela by som sa vratit v utorok z pnky do prace, citim sa uplne fit, preto sa chcem opytat ako rychlo vam kleslo hcg na nulu po MA? Musi to klesnut na 0 este pred prvou menstruaciou?

poohie
31. jan 2015

@jana0706 ahoj, nemam s tym skusenost, mne to nekontrolovali, urobili kyretaz a viac sa nestarali, ale urcite je to individualne a zalezi mozno aj od stadia tehotenstva, no @ifana23 s tym skusenost ma, a postupne ju opisovala v teme: https://www.modrykonik.sk/forum/o-tom-sa-tazko-rozprava/kyretaz-ano-alebo-nie-2/ - ku koncu strany to zacina 😉
kazdopadne drzim palce, nech je vsetko co najskor v poriadku 😉

jana0706
31. jan 2015

@poohie ahoj, dakujem pekne za odpoved 🙂 pozeram ze ty uz mas tri deticky, uzasne 🙂 mala si tiez skusenost s MA?

poohie
31. jan 2015

@jana0706 zial ano, nedavno. prve tri tehotenstva uplne bez problemov a potom MA. ale rychlo sa nam zadarilo dalsie babatko, tak dufame, ze tentokrat uz bude vsetko v poriadku. a tebe prajem to iste 😉

jana0706
1. feb 2015

@poohie dakujem pekne, to je uzasne ze sa vam hned zadarilo, tak prajem bezproblemove tehotenstvo 🙂 bolo by super keby to aj nam tak rychlo vyslo, papa

ifana23
2. feb 2015

@jana0706 Ahoj, ja mám za sebou dva potraty, oba cca v 8tt a ani raz som nebola na kyrete. Prvýkrát to bolo rýchle, asi týždeň som krvácala, ale vtedy mi vôbec nesledovali hcg. Tentoraz to trvalo dlhšie...ale nakoniec to telo zvládlo a maternica je čistá. Hcg mi klesalo takto: 9.12. bolo 3709 (to som už slabo krvácala, ale tu ešte hcg rástlo), 29.12. bolo 1392, 5.1. bolo 425, 8.1. bolo 243, 12.1. bolo 68, 15.1. bolo 24 a 19.1. už iba 5 čo sa považuje za nulu. Keď už nekrvácaš a aj maternica je čistá, tak tá hodnota hcg by mala byť nízka, možno nie úplne nula, ale mne už pri hodnote 24 hovorili, že to už je nič. U mňa to išlo pomalšie, stále sa v maternici niečo držalo a nechcelo von, nakoniec pomohli injekcie na stiahnutie maternice. A aj ti poradili, kedy sa môžete zase začať snažiť? Lebo mne jedna dr. povedala, že tým, že tam nebol robený zákrok na maternici, tak aj hneď, moja gynekologička, že po 3 mesiacoch a moja obvodná mi dokonca odporučila, že až 6 mesiacov nie...

jana0706
2. feb 2015

@ifana23 ahoj, dakujem pekne za odpoved, cloveku to dobre padne ked vie ze v tom nie je sam...aj ked na druhej strane by som si zelala aby to nestretlo ani jednu z nas - o to viac mi je to luto ze ta to postretlo dva krat 😒 aj ti robili nejake vysetrenia po druhom raze? lebo mne teraz povedali ze po prvom sa nic nerobi, ze sa to stava bezne a snad to bude len nahoda (mam uz doma jedno zdrave dieta - ale to podla mna v dnesnej dobe nic neznamena)...dnes mi u dr. odlahlo, hcg uplne kleslo, bolo uz len 1 a nejake drobne, takze mi konci PNka a zajtra uz mozem ist do prace...ale tak aspon som si trosku oddychla doma...a predstav si ze mna pustali v piatok z nemocnice s hcg 38, dalsi utorok (pred tyzdnom) mi brali krv a ked som prisla vo stvrtok na dalsiu krv tak sestricka ma vystresovala ze mi to nekleslo tak ako by malo, ze to stale nie je skoro na 0 a ze "no uvidime v pondelok co s vami" (to akoze dnes) - dnes to teda uz bolo nastastie v pohode, ale ked sestricka odisla za dr. pozrela som sa do svojich zaznamov na stole na tie stvtkove vysledky a predstav si ze boli menej ako 4 (3 cele volaco), tak nechapem naco ma vystresovala, ved ked to bolo menej ako 5 a uz pred tyzdnom mi povedali ze sa maternica velmi pekne cisti tak bolo jasne ze ma s tym nikto na cistenie posielat nebude - asi budem do buducna jej poznamky ignorovat a riesit vsetko naozaj len s doktorom (len on tam vtedy tak skoro rano este nebol ked som prisla na krv)...k tvojej otazke ohladom snazenia, dr. mi odporucal dat si 2 mesiace pauzu - nepovedal vyslovene ze dva cykly, iba ze 2 mesiace, tak chcem rozhodne pockat na prvu MS, nech sa maternica este ma sancu raz poriadne vycistit a potom si uz nebudeme davat pozor, pochybujem ze by sa nam to podarilo na prvy krat, teraz sme od augusta skusali a az v decembri sa zadarilo a aj to nic z toho... hlavne som teraz zvedava kedy pride MS...vy ste kolko cakali po prvom potrate? podarilo sa ti potom rychlo otehotniet?

blanch12
2. feb 2015

@jana0706 ahoj, ja som potretila minuly tyzden a to v 10tt ...takze mne robili aj kyretaz...hcg mi skontroluju az o tri tyzdne od zakroku, ale co sa tyka dalsieho tehotenstva - moj gynekolog povedal o 6 mesiacov, ale vsetci lekari vratane primara ktory ma cistil povedal, ze po druhom cykle uplne v pohode a ak sa podari aj po prvom - tak to vobec nevadi...a tiez mam trojrocnu dcerku, pri ktorej som nemala absolutne ziaden problem...a o druhe sme sa tiez pokusali od juna a podarilo sa v decembri...takze mne povedali rovno - netreba na nic cakat - bola to nahoda...priroda... 🙂...drzim ti palce aby vam to cim skor vyslo a vsetko bolo v poriadku 🙂

jana0706
2. feb 2015

@blanch12 dakujem pekne, vidim ze je nas naozaj vela s podobnym osudom...ten minuly tyzden co som bola doma som sa snazila si o tom nieco precitat a dospela som presne k tomu istemu zaveru ako pises ty - ze nie je naco cakat, preto chcem pockat iba na prvu MS, navyse ked ani kyretaz nebola potrebna tak sa mi zda zbytocne cakat este dalsi mesiac...pokial telo nebude pripravene tak si myslim ze aj tak nic z toho nebude...tiez ti drzim palce, hlavne aby si mala na kontrole vsetko v poriadku a mohli ste coskoro zacat opat snazilkovat...

m_moni
2. feb 2015

ahojte baby je som dnes bola u doktorky a povedala že som potratila a že mám isť zajtra na zákrok, lenže poobede to už začalo isť von, myslíte že ten zákrok bude nutný?

ifana23
2. feb 2015

@jana0706 ahoj, tak to teda naozaj nechápem, prečo ťa stresovala, mne už pri hodnote 24 povedali, že je to ok, a hlavne keď videli, že to stále klesá. My sme dnes boli s priateľom na genetike a výsledky by mali byť tak za 6 až 8 týždňov, tak chceme dovtedy počkať...možno sa niečo dozvieme. U nás nie je problém otehotnieť, vždy sa to dosť rýchlo podarilo, ale potom okolo toho 8 tt príde zle ☹ a prvý potrat som mala v decembri 2013 a ten druhý teraz v decembri...preto taká dlhá pauza, lebo som mala zdravotné problémy a brala lieky. A tiež teraz čakám na ms, mám sa potom prísť ukázať gynekologičke na kontrolu.

jana0706
2. feb 2015

@m_moni u mna nebol, tiez som mala ist na druhy den na zakrok ale sa to riadne spustilo a tak som sa pytala ci je potrebny, lekarka v nemocnici na kontrole pred zakrokom (uz som mala za sebou vsetky predoperacne vysetrenia a bola prijata na izbe) povedala ze podla nej nie ale ze zavola este ineho lekara a ten potvrdil ze to nie je potrebne, tak ma pustili domov...potom som chodila k svojmu gyn na kontrolu toho hcg a ultrazvuk...

ifana23
2. feb 2015

@m_moni ahoj, to mi je ľúto 😢 je to iba a iba na tebe. Doktori radi posielajú na kyret, ale niekedy to telo a príroda zariadi tak, že sa nemusí...ja mám za sebou dva potraty v 8 tt a ani raz som nebola na kyrete, telo to zvládlo samo. Keď si začala krvácať a nie je to ,,až také strašné,, tak ti môžu sledovať hcg a kontrolovať na ultrazvuku ako mňa, kým sa ti maternica úplne nevyčistí. Držím palce, nech sa rozhodneš akokoľvek

jana0706
2. feb 2015

@ifana23 tak drzim palce aby prisli na pricinu, ja by som rada isla na hematologiu a endokrinologiu, ale neviem ci sa to bude dat kedze islo este len o prvy nezdar...ja uz po MS nemusim ist na kontrolu, kedze ma teraz odsledovali a uz to vyzeralo dobre...

blanch12
2. feb 2015

@m_moni ..to mi je luto ☹...neviem ci je to uplne na tebe - skor si myslim, ze na konzultacii lekarov..ja som potratila v 10tt a od cca 7tt sa uz nevyvijalo...(zistili podla velkosti a este nejakych organov...neviem presne), a aj ked vela zo mna slo a dalo sa to vydrzat uz som mala v tomto tyzdni tehotenstva vysoku ci zhrubnutu ci aku maternicu...tak kyret robili preto, aby vycistili vsetky prilepene kusky z plodoveho vaku co ostalo a necakali ci sa vycisti samo alebo nie..pretoze v 10tt je tam uz toho vela - aspon take vysvetlenie som dostala jan.a tiez, wby mohli poslat 'material' na histologiu...akokolvek - drzim palce nech to mas za sebou 🙂

m_moni
3. feb 2015

@jana0706
@ifana23
@blanch12 ďakujem za rady babenky... bola som dnes u doktorky a odmietla som to, tak dufam že sa dá všetko do poriadku

blanch12
3. feb 2015

@m_moni drzim palce nech je to rychlo a bez problemov 🙂