icon

Epileptičky - rady pri plánovaní tehotenstva

vojtekovad
27. júl 2013

Prosím veľmi prosím mamičky, alebo snažilky, alebo čakateľky epileptičky o akýkoľvek komentár. Aké lieky beriete, či ste ich vysadili počas tehotenstva, ako ste to zvládali alebo zvládate, ako to zvládli deti.... Lamictal je vraj v pohode, no ja som na neho alergická, bieriem už iba udržiavaciu, nie liečebnu dávku GABAPENTIN, bojím sa ale vysadzať, som dosť nervák. Záchvaty som mala 2 pred 10 rokmi, pred liečbou, počas liečby a znižovania dávok nič. Prosím o rady, či vysdzať, či zmeiť lieky, čo ostať na liekoch..... Ďakujem za odpovede

sucanova
24. feb 2016

@petruska1212 ahoj prepáč,že Ti budem tykať. Čítala som si Tvoj príspevok mohla by som Ťa poprosiť o kontakt na tú doktorku v KE? Ja mám neurológa v TV vôbec nie som s ním spokojná robí 2dni v týždni a z toho 3mesiace je na PN. S priateľom plánujeme už 2roky báboj,ale nejako sa nám nedarí. Chcela by som zmeniť neurológa,ale v KE nepoznám ak by si mi mohla niekoho doporučiť. Ja sa na epi liečim skoro 17 rokov a to s prestávkami mám už 13ročného syna vtedy sa epi nepotvrdila a lieky som nebrala je pravda,že vtedy som bývala v BB a tam bol iný prístup lekárov. Záchval som chvalabohu nemala vyše 3rokov lekár mi znížil dávku pred 2 týždňami večer som už lieky nebrala. Necítila som sa dobre pociťovala som trpnutie a triašku tak som začala znova aj večer brať lieky chvalabohu sa cítim lepšie. 🙂 Ďakujem za odpoveď

darka252
15. mar 2016

@babybabo Ahoj, ja uzivam plexo co je alternativa Lamotriginu a Tiez Orfiril co je alternativa Depakine.... pred pol rokom som menila lekarku do KE vo fakultnej nemocnici ktora sa zaobera priamo epi a migrenou. predosly lekar mi vravel ze ak otehotniem mam prist a upravi liecbu co je ale velka chyba, lebo pri epi je vhodne telo na to pripravit a to tiez aj vhodnou liecbou ktora bude aj pre vyvoj babatka bezpecna. Kazdopadne ta lekarka mi vyslovene zakazala uzivanie Orfirilu ( Depakine) pocas tehu. Patri to do nejakej skupiny antiepileptik ktore sa v tehu nesmu uzivat a ak ano tak iba v mini davke. Mohlo by to poskodit plod. Tak mi postupne znizije jeho davku z 500mg 1x denne a momentalne ochvilu prejdem na 150mg. 1xdenne. Take znizovanie ale postupne treba ja uz pol roka som pod dohladom ale tiez mi to Plexo zvysila ( Lamotrigin) ze to je bezpecne. Ze to treba navysit a tamto vysadit. O 2 mesiace mam ist na odbery hladiny Antiepileptik v krvy ze ci telo prijima z lieku tolko ako uzivam ci co..... ze v Tehu je aj riziko ze v zene je viac krvy a vody a povodna davna nestaci a tak treba tie hladiny sledovat aby nebola neplecha. 😒
No som sa rozpisala.... 😀 😀 😀 😀 😀 proste ak ti mozem poradit pozorne si vypocuj rady lekara a snaz sa telo a liecbu s nim naprogramovat tak aby to bolo bezpecne nie len pre teba ale hlavne pre babo. Ak sa ti nebude na jeho navrhoch hocico pozdavat pytaj sa vsetko je dolezite. O mna moj lekar rok a pol nezakopol a to sme sa cely ten cas snazili 😖 😲 Teraz by to uz malo byt fajn al zatial sa nam nepodarilo a tak ideme dalej 🙂 Vela stastia

darka252
15. mar 2016

@sucanova ahoj ona myslela asi tu lekarku co mam ja. Mne bola tiez odporucena na klinike pre poruchy plodnosti. A mozem iba pochvalit. Sidli v novej nemocnici na Terase v KE.... MUDr. Mudra kontakt na ambulanciu najdes na nete- neurologicka klinika objednaj sa a ona ti urcite pomoze. 😅

sucanova
15. mar 2016

Ahoj som veľmi veľmi rada za odpoveď mne prednedávnom lekár znížil dávku a lieky som brala iba ráno Valpro chrono a Lamictal po 2týždňoch som ich musela brať znova necítila som sa dobre. Chvalabohu záchvat som už nemala vyše 3rokov ďakujem za tú lekárku len dúfam,že ma vezme ako pacientku veľa lekárov už majú svojich pacientov a iných už nechcú ešte raz ďakujem🙂))))

darka252
16. mar 2016

@sucanova mna vzala bez problemov, sestricka mi hned dala termin. Povedz ze mas odporucanie a chces si prelozit kartu k nej.

sucanova
20. mar 2016

@darka252 dúfam,že ma vezme ďakujem

darka252
20. mar 2016

@sucanova daj vediet ako si dopadla 🙂

fazinka
20. mar 2016

Tiez odporucam pani mudr. Mudru, ja beriem plexxo a kazdy mesiac pocas tehu som chodila na krv na hladinu a podla toho mi upravovala davku. Otehotnela som spontanne a podla nej nie je dovod, preco by nemohol byt spontanny pord, zachvat som nemala uz 6 rokov. Lieky by som nemenila ani nevysadzovala bez konzultacoie, mze to sposobit sarapatu

darka252
20. mar 2016

@fazinka hej je super vymenila som uz asi 4 lekarov ale az u nej som nasla pochopenie a zaujem 🙂 Ja som v zivote na ziaden odber krvy kvoli hladine liekov nebola az ona ma prvy krat poslala a to sa na mna pozerala ze ako to ze to nikto nekontroloval. A chcela som sa jej nabuduce pytat ako je to s porodom lebo ze vraj lekari hned cisarak kvoli tym tlakom bolestiam a stersu.... moju kamosku tak hned na cisarsky odsudili a napokon skonstatovali po porode ze vobec nebol potrebny tak potesi co? 😖

sucanova
21. mar 2016

@darka252 ja som svojho syna,ktorý má 13 rokov som rodila normálne nevyžadoval sa cisársky rez je pravda,že vtedy som lieky nebrala,lebo epi nebola 100% potvrdená niekedy si myslím,že lieky už budem brať stále

darka252
22. mar 2016

@sucanova radsej brat lieky ako mat problemy. Ja som 3,5 roka bez zachvatu chvala Bohu. Tak radsej brat lieky akoby sa to malo zmenit.

sucanova
22. mar 2016

@darka252 ja som tiež už 3,5 roka bez záchvatu lekár mi znížil dávku,ale po 2týždňoch som ich musela začať brať znova tiež mám problém aj s psychikou už 11rokov beriem antidepresíva možno to vyvolala aj choroba,alebo to bolo popôrodnou depresiou už roky sa s tým nedokážem zmieriť a hovoriť o tom ☹

sucanova
20. apr 2016

@darka252 ahoj chcela som sa ťa opýtať či si potrebovala nejakú žiadanku alebo výmenný lístok, keď si išla k pani doktorke. Eviduje ťa ako pacientku alebo máš aj iného lekára táto ambulancia je vraj iba ako poradenstvo. Môj muž tam volal a vraj potrebujem nejakú žiadanku a nemajú problém ma objednať tak som zvedavá ako to to tam funguje či ma bude brať ako svoju pacientku

darka252
20. apr 2016

@sucanova cauko....no nepotrebovala som asponsami zda 🙂 Takto ja som zmenila lekarka lebo moj lekar vobec o mna a moj problem s otehotnenim a pripravou nan nejavil zaujem. Vzdy mi zmenu liekov a dalsiu kontrolu odkladal o 3 mesiace. Tak mi povedal ze ked som z KE tak tam je jedna doktorka ktora sa na epilepsiu specializuje a tiez na migreny. Povedalmi meno a objednal ma zas o 3 mesiace. Ale uz som tam nesla. Vyhladala som si doktorku na nete precitala par recenzii a zavolala na ambulanciu v novej nemocnici. Ona ma objednala ze nie je problem ale treba doniest vsetku dokumentaciu celejliecby ktoru mam.To co som mala doma pripadne v karte u obvodnej som ofotila a prisla tam. Objednala ma asi o mesiac. Vies nepamatam presne ci som sla s vymennym listkom. Ja som sa iba odvolala ma mojho doterajsieho neurologa. Samozrejme nebola prekvapena dalsim lekarom ktory kasle na pacientky ked chcu otehotniet a poslu ich inam 😒 A ako mi vysvetlila organizmus na to treba pripravit. Ale ak im ide iba o formalitu tak obvodny lekar by ti mal vystavit listok. Povedz aka vec a hotovo. 🙂 Inak sestricka je tam velmi mila takze problem s tym aby bola neprijemna kvoli listku nehrozi 🙂 Urcite ti pomoze a najdes u nej pochopenie 😅

darka252
20. apr 2016

@sucanova inak neviem ake cislo si si nasla ale pre pripad ti davam to co mam ja, je na sestricku.
t.c. 055 640 2445
Drzim prsty 🙂

sucanova
21. apr 2016

@darka252 ahoj to tel.číslo som si tiež našla na internete pre prípad mám aj výmenný lístok od svojho obvodného lekára,lebo môj "neurológ" je vkuse na PN potom robí asi 2týždne a znova je na PN nemá zmysel k nemu chodiť. Môj muž volal k tej pani doktorke rozprával sa aj s ňou a sestrička mi dala termín na 17.mája o 10.00h tak som zvedavá ako pochodím dúfam,že budem o niečo spokojnejšia. Čítala som,že viacero žien si ju chváli tak dúfajme,že aj mne pomôže 🙂 určite ti dám vedieť ako som pochodila 🙂

darka252
21. apr 2016

@sucanova jasne daj vedieť ako si u nej pochodila 🙂

vojtekovad
autor
25. júl 2016

@darka252 Ahoj prave čítam moju temu 🙂 pozeram že už si tehu, ake lieky berieš? ako sa držiš? ale zaujala ma tvoja velta v texte, že si mala isť na nejake testy hladiny antiepileptik v krvi to aj take sa robí? na čo ? pre čo? ...

darka252
25. júl 2016

@vojtekovad cauko, no ano zadarilo sa nam konecne po 2 rokoch 🙂 Dzim sa fajn vseko ok zatial 🙂 Co sa tyka tych hladin, je to vlastne odber krvy kde ti meraju ci tvoje telo nepotrebuje vyssiu davku.... alebo ako by som to vysvetlila.... napr. ja teraz v tehu som bola lebo tehotna zena ma v tele viac tekutin a o 50% viac krvy a davka liekov ktoru beriem sa vo vacsom mnozstve kryv viac rozriedi a tym padom neuzivas akoby taku skutocnu davku, preto mam navysene davky liekov teraz. Neviem preco to robia aj mimo tehu ked krvy by mal mat kazdy rovnako 🙂 No proste mne to lekarka spravila a tiez som o tom nevedela pretoze predosly lekar, mi to nkdy nespomenul. Tie testy by ti mal spravit tvoj lekar normalne na ambulancii odbery.

vojtekovad
autor
25. júl 2016

@darka252 tak to blahoželám a teším sa s vami, hlavne vela zdravička aby ste sa držali 🙂 ake lieky berieš? no a to mam normalne obvodnu popýtať?

darka252
25. júl 2016

@vojtekovad nie odvodnu ale tvoho neurologa. Opataj sa ci je to potrebne v tvojom pripade. ja uzivam Plexo

vojtekovad
autor
25. júl 2016

@darka252 to som este nepočula o takom lieku

darka252
26. júl 2016

@vojtekovad je to alternativa Lamotriginu alebo Lamictalu

vojtekovad
autor
26. júl 2016

@darka252 jaj tak to maš dobre ja som na lamictal alergicka

fazinka
27. júl 2016

To je dost blbe, lebo vsetky tie lieky oba hike rovnako I ucinnu zlozku...ja tiez uzivam plexxo uz asi 7 rokov, je dobre aj pri tehotenstve a dojceni, lebo neprechadza do mlieka. A okrem toho je ovela lacnejsi ako lamictal.

merri259
7. dec 2016

Prosim Vas chcela by som sa opytat ci niekto pocas tehotenstva uzival Levemed uzivam aj Plexxo ale na ten som citala ze ten sa moze.dakujem velmi pekne 😉

darka252
7. dec 2016

@merri259 s tymto liekom som sa este nestretla, nedocitala som sa ani do akej skupiny liekov patri. Plexo uzivam aj ja a som v 36 tt ten mozes aj pocas tehu aj pocas dojcenia. Uzivam tiez Orfiril patri medzi valprolaty ktore by sa nemali uzivat v tehu ale som na bezpecnej davke 150mg ktora je uz zanedbatelna. Po porode vysadzam aby som mohla dojcit a navysujem plexo. Ak ten Levemed patri do skupiny valproratov nemal by si ho uzivat v tehu aj sa to tam pise ale kazdopadne sa porad so svojim neurologom. Ak tehu este len planujes je potrebna uprava liecby, mozno uplne vysadenie Levemedu. Vela stastia 🙂

merri259
7. dec 2016

@darka252 dakujem velmi pekne,este len planujem tehotenstvo len ten levemed neviem ci sa bude moct ale radsej by som ho vysadila a niecim inym nahradila. Uzivala som aj Zonegram ale ten mi neur.vysadila lebo ten sa nemoze. A o ten Levemed sa vraj musi este poradit.dakujem a prajem ti aby vsetko dobre dopadlo 😉

fazinka
7. dec 2016

@merri259 inak pocas tehotenstva je dobre chodit na neurologiu a sledovat hladinu lieku v krvi, lebo priberanim na vahe sa davka moze zvysovat

frantis
7. dec 2016

Ja mam tiez skusenost s Plexxom v tehu a som spokojna. V 04/2015 som z Valpro (cely viacslovny nazov neviem.) presla na Plexxo na radu neurologicky kedze na 09/2015 sme s teraz uz mm planovali svadbu. Na plexxo malo teda moje telo dostatok casu aby si zvyklo. Po otehu som zacala brat kyselinu listovu a vsetko ok bo v juni sa nam prirodzene narodil syncek ;) a aj ho kojim