Je mamografia bolestivá?
Je mamografia bolestiva?
To je velmi individualne. Mna to neboli vobec a ani mi to nie je neprijemne. Ale teda ja mam pocit, ze moje prsia dojcenim definitivne skoncili svoju funkciu a zaroven stratili akukolvek citlivost. Obcas si myslim, ze keby som si dala piercing do bradaviek, ani to by som necitila 😅🙈
Nie nie je bolestivá. Skus si stlačiť oboma rukami prsia, taky pocit to je. A trvá to len pár sekúnd
Je to skôr trošku nepríjemne. Ale zase mne vždy sestrička povie, nech kričim či ešte môže stlačiť. Takže vždy si poviem, že už dosť.
Ja by som napr. na mamografiu nikdy nešla, pretože mám v oboch prsníkoch fibroadenómy a mám ich dosť bolestivé aj bez toho, navyše si myslím, že nie je úplne neškodná.
@tulipanik12 v niektorých krajinách je zakázené, lebo vytvorili sa niektorým nádory z tlaku
Ja som bola raz. Prsia mam male. Cize mi musela trochu tie prsie postelovat, ponatahovat. Bolo to uplne v pohode. Ziadna bolest. Nechapala som co ine zeny riesia. Mozno keby som mala pred menzesom ked su bolestive… Ale teda za mna nic hrozne. Drzim palce
@tulipanik12 Dávka žiarenia pri jednom transatlantickom lete (napr. z Európy do USA) je približne 0,03 – 0,06 mSv (milisievertov), čo je porovnateľné s 1-2 röntgenmi pľúc. Vo výške 10–12 km (typická letová výška) je atmosféra riedka a chráni menej ako na zemi, preto je tam žiarenie 50–100× vyššie ako pri hladine mora.
@oriesocek ďakujem za starosť, no keďže nelietam príliš často, tak myslím, že sa ma to netýka, kdežto tá mamografia 🤔
@oriesocek ďakujem za starosť, no keďže nelietam príliš často, tak myslím, že sa ma to netýka, kdežto tá mamografia 🤔
@tulipanik12 vďaka Bohu za mamografiu.Som si myslela, že takéto obmedzené názory už nie sú.
Poznám ženy z jednej dediny neďaleko NR. Všetky pravidelne chodievali na mamografiu každý rok, všetky skončili s škaredou rakovinou. Mne pride že ta dávka žiarenia nie je príliš bezpečná. Radšej USG, a až ak sa im tam niečo nepozdáva tak mamografia. Len ta naša úžasná vláda zrušila preventívne usg prs, musí sa to hradiť. Ja som bola raz na mamo a nikdy viac, záleží od tvaru pŕs, nie len o veľkosti. Nepríjemné a bolestivé.
@tulipanik12 vďaka Bohu za mamografiu.Som si myslela, že takéto obmedzené názory už nie sú.
@luccija obmedzené názory? To nie sú moje názory, len na rozdiel od mnohých ľudí čítam a hlavne počúvam skúsenosti iných žien. Ale samozrejme, ak tebe nevadí, tak na ňu chodievaj za mňa aj každý týždeň 🤣
Poznám ženy z jednej dediny neďaleko NR. Všetky pravidelne chodievali na mamografiu každý rok, všetky skončili s škaredou rakovinou. Mne pride že ta dávka žiarenia nie je príliš bezpečná. Radšej USG, a až ak sa im tam niečo nepozdáva tak mamografia. Len ta naša úžasná vláda zrušila preventívne usg prs, musí sa to hradiť. Ja som bola raz na mamo a nikdy viac, záleží od tvaru pŕs, nie len o veľkosti. Nepríjemné a bolestivé.
@priscilla07 Nie zo žiarenia dostali rakovinu ale z toho tlaku. Napríklad aj keď silno udrieš a podobne sa môže vytvoriť rakovina
Ako u koho, naposledy som mala prsia do 2D a to bolo moc aj na mna. Existuje mamo kde nestlacaju kolegyna chodi tam a ja uz nabuduce pojdem tiez...ziadne placky na obycajnej 😬
@zabka79 prosím ťa vieš mi napísať to pracovisko? Ďakujem
@zabka79 prosím ťa vieš mi napísať to pracovisko? Ďakujem

Mam veľkosť C, čiže nič veľké, je tam nejaký tlak, ale nebolí to. Veľmi záleží od pracovníka a jeho skúsenosti.