icon

Je možné zdediť neplodnosť?

nini117
17. feb 2018

Ahojte zienky.
S manzelom sa snazime o babatko skoro rok, bol na spermiogram u urologa a vysledok - oligoastenoteratozoosperma. Cize momentalne je skoro nemozne pocat dieta. Poslal ho na geneticke vysetrenie, tak sme sa popytali rodicov na choroby a ci nahodou v rodine nemal niekto problem s otehotnenim. Zistili sme ze manzelovej babky jeden brat nemohol mat deti, druhy brat nemal deti (nikto nevie z akeho dovodu) a ani manzelova teta nemala nikdy deti ( taktiez nikto nevie z akeho dovodu, zomrela ked mala 42 rokov). Vsetko rodina z mamininej strany. Myslite ze je mozne neplodnost zdedit? Na genetiku ideme az o dva tyzdne a som z toho nervozna. Budem vdacna za kazdy nazor.

Strana
z3
bubinko1506
18. feb 2018

Ahoj, moj ma tu istu diagnozu a pred ivf sme museli tiez absolvovat genetiku. Zdedit sa da chromozom, ktory sposobuje neplodnost, ale ten sa moze prejavit bud u syna alebo az v dalsej generacii.
Pri takomto spermiograme vam zrejme budu odporucat ivf-icsi a podla vysledkov genetickeho vysetrenia aj pgd (predimplantacnu geneticku diagnostiku), kedy skontroluju karyotyp vsetkych embryi a vyberu tie so spravnym poctom chromozomov

katharines
19. feb 2018

K tomu UO, co jej tu odporucate, pohlad lekara:
http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/2017-0...

janickacrazy
19. feb 2018

@katharines Zase s tou antikoncepciou to tiež nie je také jednoznačné, ja som ju tiež brala a nemala som problém otehu, tiež poznám veľa dalších žien, čo ju brali roky a problémy nemali, moja sestra vysadila antiku v 40tke a otehotnela hned nasledujúci cyklus a to neplánovane. Tiež mám známu, ktorá nikdy antiku nebrala z náboženských dovodov a problém s otehu mala.

katharines
19. feb 2018

@janickacrazy ano, pretoze kazdy organizmus je iny. Avsak prevazuju problemy pri brani HAK, tak fyzicke ako aj psychicke.

zibi
19. feb 2018

@nini117 vacsinou je nejaky dovod pri zlom spermio..prostata..varikokela zla zivotosprava nrdostatok vitaminov a zivin ,zapal,ureoplszma a ine pliagy..alebo zhlukovanie spermii a tym zhorseny pohyb..hormonalne zmeny ci nizky testodteron..tazko povedat ci sa to sa zdedit. Ono su choroby ktore sa prenasaju ni v minulosti sa neplodnost do hlbky eriesila..kedze skoro kazdy deti mal..vela zien potracalo a malo kto riesil krv a hematku..o reprodukcnej imunilologii sa na sk nic nwvedelo pomaly do roku 2014 ,tiez nikto neriesil stitku kedze to ani nebolo..plno faktorov ktore okrem zenskych veci ovplyvnuju spermiogram a folikuly a otehotnrnie..bila ina doba a teraz je strasne vela veci podmienenych tym zivotom a dobou v ktorej zijeme..ale zasa jedine plus je,ze sa vela veci ovplyvnit da..ci uz uz muzska alebo zenska plodnost a tym nemyslym len ivf
Ked tak mi posli do spravy spermio mrknem ti na to

bykaterina
19. feb 2018

@zibi myslim ze zavadzas spermiogram sa neda zmenit. Trosku zlepsit ano ale nie zmenit

bykaterina
19. feb 2018

@katharines Co sa tyka tej antiky prave zeny tym ze beru antiku nemaju ovulaciu a preto Maju zasobu vajicok.

nini117
autor
19. feb 2018

Dakujem vam zienky za kazdy nazor, pripadne link na clanok a hlavne za povzbudive slova. Dufam ze na genetickom vysetreni sa zdedenie nepotvrdi a pomoze zmena zivotospravy. Mam 25 rokov, tak sa nejaky cas este budeme snazit prirodzene, nejako sa ivf obavame obaja. Ako citam, zazraky sa niekedy deju.

zibi
20. feb 2018

@bykaterina budem radaak si precitas este raz moj prispevok ..pisem o chorobach ktore ovplyvnuju spermiogram..nevidim v tom nic zavadzajuce😉ako endometrioza ovplyvnuje pocatie,pco ovplyvnuje otehotnenie, tak aj je vela pricin,ktore zhorsuju spermio. Netvrdila som,ze sa niekde da nieco uplne zmenit,len su faktory ,ktore spermio ovplyvnuju..si si to zle precitala a vyvodila si si z mojho prispevku mylny nazor,co ma mrzi a nechcela som ta zmiast😘

xxxkatka
20. feb 2018

@bykaterina odstranis varikokelu, zapal v ejakulate atd. a radikalne zmenis spermiogram. Takze ano, spermiogram sa da zlepsit a aj radikalne nie len "trosku zlepsit". Ale samozrejme zavisi to od priciny, v pripade genetiky, ktora sposobuje malo alebo ziadne spermie v ejakulate alebo zlu fragmentaciu spermii zazraky nespravis, ale pri inych problemoch sa vies dostat na normospermiogram.

bykaterina
20. feb 2018

@zibi no mna si vobec nezmiatka. 😊

bykaterina
20. feb 2018

@xxxkatka ja som pisala o spermiogram nie o chorobe ktora ho zhorsuje je vela muzov Co nemaju nič z popisaneho a aj tak Maju zly spermiogram. Netreba to pausalizovat.

zibi
20. feb 2018

@bykaterina ved preto nechapem tvoju reakciu,ze co si potom nerozumela😊ze kde zavadzam?.tak ako pise @xxxkatka a ako som pisala vysie spermio sa da ovplyvnit najma ked za to moze nejaku nejake vplyvy ..nam sa len morfo zlepsila za puhe 3 mesiace od opky varikokely zo 100 %.pat.na 96 ..objem na normo a aj pohyb sa zlepsil..cize vsetko sa da ovplyvnit pokial sa najde pricina..
Co som citala tak niekedy azoospermia moze byt nezvratna ale to je o onom..oligoastenoterato sa da ovplynit mnohymi faktormi len na to treba kvalitneho androloga a aj spravnu diagnozu..a to sa casto dr.hladat nechce..
Ale nechajme to tak v podstate o nic nejde,normalne diskutujeme😀ja len chcem baby povzbudit nech sa nenechaju odradit lekarmi ze sa to zmenit neda a rovno riesit ivf..nie kazdy to chce a aj ma na to financie a pre dr.to je najjednoduchsi sposob..zial

bykaterina
20. feb 2018

@zibi s tym suhlasim že velakrat sa neriesi problem a rovno poslu na ivf. Ale Co ja mam aj v okoli ludi teda teraz myslim chlapov zivotoaprava OK aj ziadne ine pridružene choroba a spermiogram na prd. A ani vitaminy nepomohli. Takze tym som chcela povedat ze nie vzdy za to moze zapal atd. A z tvojej odpovede mi to prišlo že Iba tam moze byt problem. Ale nastatstie je medicina daleko a aj vdaka ivf moze mat par dieti

zibi
20. feb 2018

@bykaterina urcite ano..je to fajn😉

xxxkatka
20. feb 2018

@bykaterina skusim este raz, zly spermiogram = problem (choroba, dedicnost, varikokela, hormonalne problemy, oxidacny stres, zapaly, chlamydie, DNA fragmentacia spermii...atd. pricin je milion). Takze za kazdym zlym spermiogramom je vzdy nejaka PRICINA. To, ze zatial ju nik neobjavil (neochota podstupit vysetrenia, zla diagnostika, zla liecba....) neznamena, ze prinina nie je. Zly spermiogram je dosledok niecoho, nie choroba samotna. Ked ma muz zly spermiogram a pricinou je varikokela, moze jest vitaminov na kila, rovnako ked je pricinou geneticky faktor (ako som pisala npr. gen cystickej fibrozy) nevyliecis ho vitaminmi alebo macou. Takze zaklad vsetkeho kvalitna diagnostika.

bykaterina
20. feb 2018

@xxxkatka ne suhlasim nie vzdy sa najde pricina. Ale akceptujem tvoj nazor 😊

xxxkatka
21. feb 2018

@bykaterina ale to, ze sa nenajde pricina, neznamena, ze ta pricina nie je. Spermiogram nie je zly bez priciny.

Strana
z3