Mám 24 rokov a diagnostikovali mi rakovinu tela maternice
Dobrý deň,
mám 24 rokov a mám diagnostikovanú rakovinu maternice. Pred rokom (v Novembri 2019) mi vyberali vajecnik a robili odber a výsledok bol negatívny. Po roku mi už ale diagnostikovali rakovinu maternice (invazívny typ). Lekár mi odporučil okamžitú hysterektómiu. Jeden vaječník mám ale ešte zdravý. Neviem v ktorom štádiu sa nachádzam lebo mi povedali, že to takto nevedia zistiť. Ale predpokladám, že to je v začiatočnom štádiu kedže minulý rok ešte žiadna rakovina maternice nebola. Chcela by som sa spýtať, či si niektorá z Vás niečím podobným prešla? Mala diagnostikovanú rakovinu maternice a odporúčili jej aby si ju dala vybrať aj s ostatnými orgánm? Je tu niekto kto sa dokázal z toho vyliečiť a ponechal si maternicu? Alebo je to vylúčené? Alebo niekto komu to bolo diagnostikované a spravil si dieťatko a až potom si dal vybrať maternicu a je v poriadku? Ja som sa totiž pýtala aj na túto možnosť, že by som si spravila miminko a potom to dala vybrať ale povedal mi lekár, že vraj by som nedokázala ani otehotnieť a aj keby tak by som miminko nedokázala vynosiť alebo už po porode by mi tak prerastla rakovina, že už by mi nevedeli pomôcť. Som zúfala. Velmi sme chceli s partnerom dieťatko. A rakovinu maternice mam potvrdenú na 100%, bola som aj na kyretáži vyšetreniach, BCGA všade kde sa dalo. Píšem sem, lebo som bezmocná a dúfam, že by mi niekto z vás mohol povedať dobré správy, že ste sa vyliečili a maternicu ste si ponechali alebo ste stihli babäťko alebo niečo :( Možno je tu aj nejaký lekár alebo známy lekára a vie mi povedať aj iné informácie. Nechcem si pripustit totiž, že jediná možnosť je len vybrať všetko von :( Žiadne deti nemám, keby som mala aspoň jedno tak by som neváhala a myslela iba na seba aby som bola zdrava ale takto :( Ďakujem za všetky odpovede
@bambulienka25 a ako to zvládaš? ako sa cítiš?
Ja by som sa snažila si aspoň dat zmraziť vajíčka. Sestra má kolegu co mal rakovinu semenníkov a keďže si dal zmraziť spermie môžu mať babo. Drzim palčeky a skoré uzdravenie.
@pips13 my sme si v ramci ivf preski vselicim. naozaj nevahaj nad tym reprofit brno bez urazky antolskej. do brna chodia pary z celeho sveta. fakt. lebo maju brutal embryologov. da sa s nimi dat aj skype konzultacia. pristup uplne iny. plus aj tak v sr ti legalne vynosit nevedia v cr ano
Po rakovine by som už neriskovala tehotenstvo mohla by sa vrátiť a babo by sa nestihlo donosiť alebo by ostalo bez mamy 🥺drzim palce ale...
@pips13 neviem ako je to s tymi hormonami, no vtehu ej potrebne, aby slizica maternice rastla a tam sa uchyti dieta a sice neviem aky typ nadoru mas,a le na nete pod tymto popisom , co si napisala, popisuju endometrialny nador. to je prave nador z vystelky, cize sliznice maternice. ak by na tuto sliznicu posobili hormony, ktore navodzuju rast sliznice, je pravdepodobne, ze by vdaka nim aj nador viac rastol. preto mi pride nepravdepodobne, ze by si vobec mohla vynosit dieta s takymto nadorom, a uz vobec nie bez toho, aby sa dostal do vyssieho stadia, kde by bola sanca na vyliecenie ovela mensia. nehovoriac o tom, ze by asi babatku zavadzal, tiez by maternica bola malo pruzna v mieste nadoru a mohla by prasknut, nador by mohol casto zakrvacat, lebo nadory byvaju velmi prekrvene a tvorili by sa hematomy, co by dietz viac vyplnalo amternicu, mohlo by sa stat, ze by bol v mieste, kde by bola palcenta a preto by dieta bolo zle vyzivovane, tiez v tehu je cela amternica privelmi prekrvena, cize je tu moznost rychlejsieho prenosu metastaz inde. metastazy casto vznikaju prave vo vlemi prekrvenych organoch a to zrejme vdaka prenosu cievami - pecen, pluca, mozog.
neviem,a le mne to skor pride, ze by tehu nador mohol aj urychlit. aspon mi to tak logicky vychadza.
co sa tyka odberu vajicok, tams a musia brat hormony, ktore prave tiez sposobuju zrejme aj rast maternice a zaroven dozrievanie vajicka a dokonca o vyssich davkach,a ko je bezne.
cize zrejme ziadna hormonalna liecba, pripadne hormonalna zmena, ktora zvysuje hladinu zenskych pohlavnych hormonov, nie je vhodna. pri niektorych typoch nadorov sa dokonca uziva hormonalna liecba, ale taka, ktora navodi stav menopauzy. je to skor pri nadoroch prsnika.
Mám známu ktorá mala to isté čo ty a práve porodila zdravého chlapčeka. Tiež sa obávala chcela ešte dieťatko. Lekári jej v tej dobe radili čím skôr otehotnieť. Jej v tej dobe vybrali polku. A po niekoľkých mesiacoch otehotnela 🙂 Myslí hlavne pozitívne nie vždy všetko musí byť, tak ako vyzerá 🙏🏼
Ďakujem Vám dievčatá všetkým za pekne komentáre a odpovede. Veľmi si to vážim. 🙂 Dneska som bola na oddelení reprodukčnej medicíny a na šťastie sa mi bude dať nasadiť aj hormóny a odoberú mi vajíčka. Troška ale nechápem keď mám rakovinu maternice a hormóny ju môžu zhoršiť ako je možné, že teraz mi ich môžu nasadiť a že vraj mi môže aj odložiť operáciu ešte. Nejak mi nesedia veci, ktoré mi hovoria. Musím sa popýtať bližšie :( ale ďakujem Vám všetkým ešte raz
@pips13 pred hormonalnou liecbou si daj urobit to ct - a urcite by som oslovila aj ineho odbornika ci su zavery tohto lekara spravne.
@pips13 - radšej navštív Reprofit v Brne , na SK ti nebude môcť iná žena vynosiť dieťa, zbytočne si tu dáš odobrať vajíčka. A ak si chceš dať poradiť od odborníka na SK , tak radšej navštív doktora Válkyho v Iscare, alebo mu napíš/zavolaj, on ti určite dobre poradí . On nejde cez mŕtvoly, mne nechcel urobiť stimuláciu pri podozrení na rakovinu, ja iným doktorom neverím na SK, niektorí idú doslova len za peniazmi, sú nenažratí, žena ich nezaujíma ☹ . Prešla som si viacerými centrami na SK. V Reprofite máš aj tú možnosť, že by si mala darované vajíčka (vyberá sa typovo podobná žena) + spermie tvojho manžela/priateľa a v CZ ti môže dieťa vynosiť iná žena, na SK sa to nedá. Kľudne napíš aj do Reprofitu, prípadne do iných centier a porovnaj si názory odborníkov. Napíš im čím si si prešla a akú máš aktuálne diagnózu.
@pips13 ahoj ja som mala tiež rakovinu maternici 2018 všetko mi vzali vtedy som mala 37 rokov poslali ma na genetiku nakoľko maternice vraj bývajú po 50 rokoch
@martinka2309 Ahoj prosím ta ak sa smiem spýtať aký si mala.typ rakoviny.Ja som sa dnes dozvedela výsledok zo vzorky z konizacie.Skvamocelularny karcinóm a v utorok idem na kontrolu.Ma. dve malinke detičky, 38 rokov a teda strach neskutočný. A aký bol postup co ti všetko spravili aká bola liečba?Ratam s hysterektomiou a tajne dúfam,že nebudem musieť absolvovať nejakú chemoterapiu. Ďakujem za odpoved
@sanylind ahoj ja som mala karcion sliznici maternici ...vybrali mi všetko mala som 37 rokov potom som mala 5 krát brachyterapiu vaginálny oziar ...povedali ze nič netreba no to bola chyba dostalo sa mi to na pluco a po 2 rokoch sa mi urobila mts na pluci tak operácia v martine na hrudnej chirurgii a podstúpila som chemo 6 krát zaistovaciu zatiaľ som ok a verím ze aj budem neboj bud pozitivna teraz už sa dá liečiť keď zachytia vcas
@pips13 Ak mozes, chod do Brna do Reprofitu. Ked aj na to nemate financie teraz, tak aspon na konzultaciu ako 2.nazor. Obi su svetova spicka, mam osobnu pozitivnu skusenost doma ktora mi zerie nervy 😀
A tiez ako baby pisali. Ak ti zoberu vajicka tu, moc nemas co s tym. V CR ti vie dieta vynosit nahradna matka
Drz sa
@martinka2309 Ďakujem veľmi sa bojím mam dve malinke deti 3,4 a chcela by som byť s nimi aspoň nech tomu rozumejú.. keby dačo.Dakujem za povzbudenie a držím palce nech je tiež všetko oki
@sanylind keby niečo kľudne píšte a dajte vedieť ako ste dopadli...držím palce
@martinka2309 ďakujem dám vedieť., v utorok idem na konzultáciu ohľadom termínu, ale vraj musím teraz čakať nez sa zhodiť.po zákroku a až potom všetko von.Dyfam,že.sa to nerozlezie dovtedy, ak už nie je?
iu, nasledne liečbu. Momentálne po 8 mesiacoch mesiacoch PN už pracujem, som sledovaná okologom a dúfam, že všetko bude čo najdlhsie ok

@pips13 ono zas zavisi ake hormony, ale co sa pamatam, tak hormony ktore som brala ja ked som sa snazila o dieta, nemohli brat onkologicke pacientky.
Opytaj sa dr. Radsej....