icon

Môžem mať postihnuté dieťa?

martu33
10. dec 2017

Chodim so synom bratranca mojej mamy. A je možné že keby sme spolu chceli splodiť potomka tak že by mohlo byť postihnuté? Rodina neni ani tak proti že spolu chodime jeho rodina je úplne rada že sme spolu. No moja sestra si mysli že by sme mohli mať postihnuté deti. Že keby chceme deti tak že si mame adoptovať. A my dvaja zatial sa na deti necitime niesme finančne zabezpečeny aby sme mohli mať babo a chceme si uživať krasne chvile zatial. Chodiť na kavy vylety, discoteku. Ja mám 23 a priatel 31. Som jeho prvá. Všetci okolo riešia deti a my to.nemame potrebu lebo sa vhceme dostatočne spoznaťa neriešit len sex a plodenie deti.

meluela
11. dec 2017

@martu33 to je vlastne bratranec z druheho kolena, cize pomerne vzdialene pribuzenstvo, kedysi bezne sa take vztahy uzatvarali, dokonca preferovali. Popatrala by som ci su nejake dedicne geneticke ochorenia v rodine a hodila rec s lekarom-genetikom, normalne sa objednajte na vysetrenie. To riziko je tam urcite vyssie nez pri vzdialenejsom cloveku. Drzim palce

quaxi
11. dec 2017

@martu33 syn bratranca tvojej mamy znamena, ze mate spolocnych predkov pre teba prastarych rodicov a prenho praprastarych rodicov. Ty mas teda 1/8 genov od prababky od ktorej ma on 1/16 genov, a takisto od pradedka. Lenze nemate od nich rovnaku cast, ale nejaku nahodnu - prekryv je uz po tolkych generaciach velmi maly. Muselo by sa stat, ze by niektory z tvojich prastarych rodicov bol nositelom recesivneho genu s nejakou vadou (recesivneho preto, ze inak by sa doteraz uz vada v rodine prejavila) a tento gen by nahodou zdedili vsetky generacie pred vami a aj vy. Pravdepodobnost takeho javu je velmi mala, prakticky uz na rovnakej urovni ako keby si si vzala cudzieho cloveka. Ale ak sa vo vasej rodine (aj sirsej) vyskytli nejake choroby, tak je tam riziko a treba si nechat pred planovanim tehotenstva vysetrit geny. Nemusi ist len o zijucich chorych, zisti si pripadne aj informacie o potratoch, lebo geneticky poskodene plody sa casto nedoziju porodu a v dalsich generaciach rodiny sa o tom nehovori. Geneticke vysetrenie nedokaze odhalit vsetky choroby - testuju sa iba tie najcastejsie + naviac tie, ktore sa v rodine uz vyskytli. Takze vzdy tam zostane riziko nejakej zriedkavej vady, ktora sa bezne netestuje, ale riziko takychto vad je u vas takmer rovnake ako pri cudzich ludoch.

petulda333
11. dec 2017

@charlie1980 ja ani nikde netvrdim,ze odhalia vsetko,ale ze mnoho rodicov postihnutych deti nemuselo gen.testy absolvovat.

najk
11. dec 2017

@charlie1980 neodhalia vsetko, ale povedia im, ci je u nich vyssie riziko niektorych chorob vzhladom na ich pribuzensky vztah. Konecne rozhodnutie ci do toho ist je nakoniec vzdy len na nich. Ale zasa kazde tehotenstvo je loteria. Staci viroza v prvom trimestri a dieta sa moze narodit postihnute. Geneticke testy su len urcite voditko, jednoznacne odpovede nedaju. To nikto netvrdi..

martu33
autor
11. dec 2017

Ďakujem Vám za viac info. 🙂 chapem že niektore ma odsudzujete no ani vo sne by ma nenapadlo že by som mohla lubiť bratranca 2 pokolenia. Ale viem že isto by som si nezačinala s mojim bratrancom prveho stupňa. Ja by som sa asi bala mať deti aj s cudzim človekom tefa myslim tak že kôli chorobám ktore mám. U nás je dedična osteoporóza ale to po mojej starkej. Súrodenci boli priatelova starká a môj starký. Aj tak ešte sme spolu krátko no potrebovala som sa poradiť.

dulkagabulka
11. dec 2017

@quaxi myslím , že obaja majú rovnaký podiel...syn bratranca mamy je to iste ako dcéra sestranice otca 😀

sivypegas
11. dec 2017

@martu33 susedka a suseda su deti bratrancov a obaja zdravi,aj ich deti su zdrave.

bona_dea
11. dec 2017

A co tu vlastne riesite...o dvadsat-tridsat rokov sa vzhladom k sucasnemu biznisu s darovanymi embryami a pod. budu parovat ovela blizsi pribuzni nez bratranci z druheho kolena

macik34
11. dec 2017

Mne pride divne, ze si jeho prva.. prepac ale panic v 31?

maciatkolulu
11. dec 2017

Ja normalne neverim, kolko ludi povazuje vztah bratrancov z druheho kolena za ok..... A ano ja poznam vsetkych mojich pokrvnych bratrancov z druheho kolena a normalne mi je okrem ineho mierne zle pri predstave, ze by sme mali spolu nieco mat, kedze sme spolu vyrastali a teda existovali ako normalna rodina, jedna sa o syna maminej sesternice a nie je to podla mna celkom normalne, ale tak nakoniec preco si nezobrat stryka, alebo prastryka, ked sa donho zalubim, vsak testy odhalia, ci to bude geneticky ok, tie testy su na dve veci..... a 1000veci nie su schopne odhalit, ale nech si kazdy robi ako uzna, ale ja sa fakt modlim, aby moje deti nemali nic s clovekom, ktoreho rodina si v minulosti takto zatazila svoje geny.... Ale realne ked niekto chce, tak nech si kludne aj vlastneho brata vezme😉

vlasta1818
11. dec 2017

@maciatkolulu nápodobne! Tiež som z toho užasnutá. Hovorí sa, že láska je slepá, že láska si nevyberá. Ale toto je podľa mňa cez. Osobne by som do takéhoto vzťahu nešla aj keby by som neviem čo cítila a nejde mi do hlavy ako to ešte aj rodina môže akceptovať.

alaguema
11. dec 2017

@maciatkolulu no, ostáva ti naozaj sa len modliť, lebo toto nemáš šancu zistiť v rodine tvojich budúcich svatovcov. Mohol sa tam taký sobáš uskutočniť pred x rokmi a už o tom súčasníci ani nevedia. Ale nemá to už reálny dopad na genetiku, ako tu už bolo zrozumiteľne vysvetlené, ale zjavne ste viaceré nepochopili.

maciatkolulu
11. dec 2017

@martu33 podla mna si trochu riadne mimo, mas 23 a si na strednej a maturujes? Zaujimave a vzapati si na urade prace a PN v oktobri bola mamka proti tomu a teraz je nadsena, chodite na kvicky a ste daleko od seba a ten o 17rokov starsi ta uz nechal, ci prestal balit, v oktobri si nemala chut na nic a teraz si stastne zalubena do bratranca😅 bud si psychicky chora, alebo unudena adolescentka.....👏 ale podarilo sa ti rozprudit debat dievca👏 a v auguste si s kym mohla byt tehotna? Citat tie tvoje temy je normalna zabava.....Stihla si uz pracovat aj v automobilke, aj ako servirka a uz aj byt na ciastocnom invalidnom, nuz mas to nejake divne, ale zaver je, ze 31rocny bratranec, panic, nie je terno 😅 ale tak ked sa lubite, nie je co riesit

marusia12
11. dec 2017

@bona_dea ty si genetička???? :_D Nič také sa diať nebude.... genetika na toto dáva pozor. Umelo sa znižuje možnosť bežnej reprodukcie a ty si myslíš, že v budúcnosti budú len tak krížiť kdekoho? No to určite... Naštuduj si Agendu 21 a nemel do vetra. 😀

marusia12
11. dec 2017

@martu33 Minimálne oceňujem snahu dopátrať sa "pravdy" teba ako intelektovo slabšej. ÁNO, môžeš mať postihnuté dieťa... to môže mať aj bežne zdravý človek. U teba však hrozí, že ani krivka intelektu tvojho dieťaťa neprerazí strop. Teším sa, že v budúcnosti nebude mať možnosť rozmožovania sa každý.

marusia12
11. dec 2017

@maciatkolulu 😀 ešte jej uviazať na krk hypo na 30 a bude happy

bocianka123
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
11. dec 2017

?@alaguema nerozumiem, co nema dopad na genetiku? Druha, tretia generacia..... No dobre, tak sa nemusime dalej bavit, cloveku sa naozaj hlava toci a naozaj mu ostava len sa modlit. prikladov je dost, aj pre simplexnejsich, staci priklad psickov, vsakze, aki su preslachteni a prekrizani medzi sebou cistokrvni a aki su bastardici🙂 Habsburgovci ako vyzerali a vacsina kralovskych, slachtickych rodov.... Ale dobre, ja nepotrebujem nikoho o nicom presviedcat, nech si fakt robi kazdy ako chce a ja sa teda budem modlit, ale som opat uzasnuta....

marion09
11. dec 2017

@maciatkolulu mas prevdu,ja az teraz som si precitala jej prispevky......

najk
11. dec 2017

@maciatkolulu a ako vzdialeny pribuzny uz je ok? Praprabratranec? Toho som si zobrala ja :D Tiez keby si nasi rodicia nelamali hlavu a netvorili rodokmene x rokov dozadu, v zivote vy sme na to neprisli na moj pradedko a jeho prababka boli sudodenci. Ak ani toto nie je ok, tak kde to konci? Aky vzdialeny pribuzensky vztah uz je ok? Lebo ked budes patrat dostatocne dlho, tak zistis, ze si pribuzna s hocikym. Ja neviem, ale ked zakon hovori, ze to je ok, ked genetici povedia, ze uz je to dostatocne namixovane a geny pomiesane a je to ok, tak aj tak treba povedat, ze to je hnusne, nemoralne a chuda babu by mali upalit na hranici. Necakala som v tak banalnej teme tolko odsudenia a hladania zvratenosti v niecom, co je z hladiska prava, etiky aj mediciny uplne ok.. ci vsetci ti vzdelani ludia, co roky venuju vyskumu su mimo a vies viac?

kengurica
11. dec 2017

Na odlahcenie vtip: "Pan dochtor, jako je to mozne. Ja som normalna, brat je normalny, a deti mame jeb**te..."

bona_dea
11. dec 2017

@marusia12 nie som genetička...
No napriek tomu nerozumiem, ako by asi tak genetici zabránili tomu, že sa raz náhodne nestretnú pokrvní poloviční súrodenci, vzhľadom k narastajúcim možnostiam asistovanej reprodukcie (darcovstvo vajíčok, spermii, dokonca hotových embryi).

deti95060810
11. dec 2017

vy ste bratranci z druhého kolena...podľa mňa risk, ale viem o prípadoch keď mali aj sobáš v kostole a deti mali zdravé.... Všetko je o šťastí....

lasina
11. dec 2017

@macik34 presne toto isté má napadlo

marusia12
11. dec 2017

@bona_dea taaakže, pre teba ako pre laika.... genetické testy sú pri každnom umelom oplodnení... že? Čiže sa nemôže stať, aby sa tam umelo množil Fero z Lučenca z Marikou z Humenného. Na to si tam genetika dáva pozor. Týmto pozdravujem aj tie 3 like pri tvojej otázke. Do budúcnosti už deti nebude mať kdekto... dnes sa síce ešte prepláca, na čo však ani dnes nedosiahnu intelektovo slabší Jožkovia, Mariky, Eriky a podobné nádhery. Čiže sa nič také nemôže stať.... máš chabé vzdelanie v tejto oblasti, možno čítaš Nový čas ale si na MK, tak chápem tvoje zanietenie pre tému. Proste musíš pochopiť... že NWO bude množiť len toho, kto sa im práve hodí.

marion09
11. dec 2017

zeny naco to tu riesite?nevidite ze autorka si robi "prdel"?

marusia12
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
11. dec 2017

@najk kludne nech si chuda baba vezme aj svojho otca😅 a pochybujem, ze su genetici s tym ok, pravo hej, ale genetici, no dobre😉 A tato dotrycna ma okrem ineho problem zjavne nejaky iny...

bona_dea
11. dec 2017

@marusia12 to, ze tebe nejde citanie za porozumenim este neznamena, ze sme tu vsetky dementne.
To, o com hovorim ja, ti teda vysvetlim na priklade, ty herecka neomylna.

Zuzana N. daruje svoje vajicka...lebo biznis...lebo chce pomoct...uplne jedno preco.
Jej vajicko dostane Katarina Z. Katarine sa narodi vdaka tomuto darovanemu vajicku Samuel Z.
Zuzana N. ktora vajicko darovala si najde medzicasom partnera a prirodzene s nim otehotnie.
Narodi sa im Ema N.
O dvadsat rokov neskor na vysokej skole 200 km od domova sa na chodbovici stretne Samuel Z. s Emou N. a beznadejne sa do seba zalubia.
Zacnu spolu zit, chcu spolu splodit potomka ale ako si to nejde. Emu caka seria potratov, az sa casom zisti, ze jej manzel, Samuel, je z polovice jej brat.

Uz to chapes, ty Novy cas?

maciatkolulu
11. dec 2017

@bona_dea tomuto samozrejme kazdy clovek rozumie, ale ked sa Zuzana B rozhodne ist na umele oplodnenie s Igorom B, ktory je jej bratranec a su si toho vedomi, som si ista, ze minimalne budu pouceni o pripadnych rizikach, ktore DOBROVOLNE a VEDOME podstupuju, uz je to snad jasne, ze je to VEDOME, ono nahody su blbec a zalubit sa mozu aj surodenci od jedneho otca,matky, ktori sa nepoznali, nevedeli o sebe, ale pochybujem, ze by isli do takehoto vztahu pri plnom vedomi a svedomi.