Ochrnutie, pád z vysokej výšky - Kováčová
ahojte zienky, stala sa mi nehoda. spadla som z piateho poschodia. Zlomila som si panvu, krizivu kost a tri stavce. Som poloochrnuta na jednu nohu. UZ 4 mesiac lezim. Otazka je ci este niekedy budem chodit. Nemate skusenosti s Kovacovou. Myslite ze mi tam mozu pomoct?
@lenush12 za mojim manželom bola primárka z Kováčovej, ktorá mu po prijme povedala že keďže teda už vie, že nebude nikdy chodit, pokúsia sa aspoň niečo rozhýbať. Že stav je veľmi závažný, spravia čo bude v ich silách. Nech aspoň ruky ako-tak rozhýbe.
Niekedy sa aj zázraky deju.
Každý dúfa, že práve on bude tým zázrakom a každý sa boji, čo ak to nevyjde. Asi lepšie je nemyslieť na to, iba makať. Pokým čakáš na hospitalizáciu v Kováčovej a je to možné, zabezpeč si fyzioterapeuta, či nejaké rehabilitácie. Lebo to môže aj veľmi dlho trvať kým sa tam dostaneš. Nech nestracas čas, svalstvo sa skracuje, ochabuje...
K nám napríklad doteraz chodi fyzio raz za týždeň, už iba masíruje, ale je tu. Operácia bola začiatkom roka 2010.
Posúvam 🙂
Mám strašne depresie a mám pocit že si dačo spravím čo mám také bolesťi zo 4 mesačného ležania :(
@lenush12 Spolužiak spadol zo strechy. Bol na tom zle, ale na Kováčovej mu veľmi pomohli. Vravel, že keď tam bol a každý deň cvičil, myslel hlavne na deti, že sa im chce ešte venovať, hrať sa s nimi, že si nemôže dovoliť ostať na vozíku a dal to. Chodí tak, akoby nemal žiaden úraz. A na stretávke dokonca aj tancoval.
Chápem, že máte depresie. Musí to byť pre vás ťažké, ale netreba sa vzdávať. Ako píšete, miechu porušenú nemáte, takže je tam veľmi vysoká šanca, že chodiť budete. Bude to chcieť veľa cvičenia, veľa sebazaprenia a hlavne pozitívneho myslenia..., ale dáte to. Veľmi držím palce 🙂
@lenush12 ahoj. Pred 12 rokmi zaciatkom januara som spadla na drevenych schodoch. Zachranari mi povedali, ze to mam vyrazeny dych a nechali ma po tych schodoch zist. V nemocnici spravili rengen, potom druhy a kompresivna - triestiva zlomenina 5.hrudneho stavca. MRI ukazala aj ulomky kosti v mieche, stavec mal asi 1/3 povodnej velkosti. Kedze som hybala rukami a nohami, tak nikto nemal odvahu na operaciu. Mesiac len lezania v nemocnici. Potom ma postavili na nohy. Po mesiaci mi celkom slusne odislo svalstvo. Isla som na zachod a hodinu som oddychovala. Postupne som vladala trochu viacej. Tiez som mala slubene kupele - Dudince. Zdravotne to bolo zahojene, ale po vyse 2,5 mesiaca od urazu mna vsetko bolelo. Zoslabnute svaly, tak som tiez zacala sukromne chodit k fyzioterapeutke a aj cvicit trochu doma. Potom kupele tiez trocha pomohli. Po navrate z kupelov som sa vratila ciastocne do prace a tiez si nasla dalsiu fyzioterapeutku. Cvicila zo zatatymi zubami. Psychika nebola bohvieco. Tyzden pred urazom som sa po 2 mesiacoch dotahovania rozisla s frajerom po 5 rokoch. V praci som predtym bola workoholik, potom som sa nejako nevedela zaradit. Takze som aj v praci zacinala byt problem. Nejakym stastnym riadenim osudu som krok po kroku sa z toho dostala a rok po uraze nasla novu pracu v ktorej som bola dobra. Dokonca som si nasla aj muza a mam 2 deti aj s tou rozmlatenou chrbticou. Vtedy som bola tiez v depkach, ale postupne sa to zlepsovalo. Zvysok ludi ma nechapal, ze ved som v dobrom stave, tak kde je problem. Chodim, hybem sa. Drzim aj tebe palce nech najdes vnutornu silu.
Sovica ďakujem za pozitívne slová. Veľmi mi chýba život predtym... človek si ani neuvedomuje čo všetko mal :(. Tak veľmi túžim po živote aký som mala. Jednou sekundu sa mi zmenil.
Ďakujem Vám za Vaše príbehy. Mňa to tak veľmi bolí. Ľudí od seba odhanam :( neviem byť s nikým. Len sama so svojou bolesťou
Ahoj, podľa mňa je Kováčová určite dobre a treba to vyskúšať. Jedno je čo povedia lekári ale ani tí nevedia všetko. Druha vec je aku pevnú vôľu máš ty. Držím ti veľmi palce aby si tú silu mala pretože len vtedy človek dokáže nemožné keď chce on sám.
Ja veľmi chcem. Velmi. Už aby som bola v tej kováčovej.
fuha.... co si robila, ked si spadla z 5poschodia?
@lenush12 ahoj. A kolko mas rokov? Skus si vybavit chodenie k psychologicke fyzioterapeutov. Pozri si na youtube ak vies po anglicky je vela ludi s pribehmi. Zacni sa hybat. Aj keby po zemi sa tahat ruky precvicovat skus mindfullnes praktiky. Zvladnes to! Pridaj sa na fb do skupin co som ti pisala
Mám 34
@lenush12 pýtala si sa ma či manžel chodi. Áno, chodi. Nevie bežať, aj sa rýchlejšie unaví. Keď ideme napríklad niekam na turu, potrebuje oveľa viac oddychu ako zdraví muži. To už sú trvale následky, ktoré sa budú pravdepodobne iba zhoršovať. Ale vieme s tým žiť. Snažíme sa to zvrátiť, či zastaviť úplne najviac ako je možné.
V Kováčovej bol 2x
Po prvom raze (bol tam 2,5 mesiaca) odtiaľ odchádzal na voziku, s ortezou na nohe a barlami. Prešiel tak max štyri kroky a asi iba tri schody.
Hneď po príchode domov svokrovci vybavili rehabilitácie v nemocnici, kam som ho denne vozila, tuším hodinu denne mal. Mám pocit že tam chodil mesiac, potom nejakú dobu oddych, potom zase.
A mal fyzioterapeuta, sukromne zaplateného, bud 2 alebo 3x do týždňa, tiež po hodine.
Plus masáže a chodila som s ním na prechádzky. Často som si ja sadla na vozík a on sa oň tak mohol podopierať. Časom sa predlžovali úseky, ktoré vedel prejsť, prestal používať aj francúzske barle a stačila mu iba vychádzková palička, o ktorú sa opieral.
Druhý raz bol v Kováčovej o rok, tam už iba doklepával pohyb.
Celkovo, kým sa dostal do stavu v akom je teraz, to trvalo cca 1,5 roka.
Od samotnej Kováčovej nečakaj zázrak. Oni to pomôžu, naučia ta starať sa o seba a prekonávať prekážky. Ale gro si musíš aj tak sama odmakať, sama si musíš vyhľadávať informácie a možnosti ako kde sa dá cvičiť, rehabilitovať.
Ideálne je prestať depkarcit (ako tu čítam, že si vypĺňaš voľný čas), lebo najväčší progres vraj ide tak do roka po zmene stavu. Potom už je to pomalšie.
Mala by si ísť medzi ľudí, začať žiť a užívať si život.
Tak stalo sa ti nestastie. Nie si prvá, ani posledná, bohužiaľ. Fakt ti v dobrom radim prestat sa vŕtať v tom, ale radšej hľadať možnosti čo so sebou spravis. A najmä, neodhanat ľudí od seba. Takto sa zakempujes iba vo vlastnej hlave a stracas tak čas aj chuť niečo so sebou robiť. Na vlastnú škodu:-/
Ja viem už teraz prejsť byť o nemeckých barlach s ortezou. Tak veľmi dúfam že to rozchodim. Nemám teraz ako chodiť medzi ľudí. Lebo lezim :/
Sovica ten spolužiak to rozchodil? Ifkael naklanala som sa cez :(. A vypadla som...
Psychika je sviňa. Tá ma trápi najviac. Je to ťažké na psychiku už 4 mesiace ležať. Život mi uniká pomedzi prsty. Fakt mi je z toho do plaču. Čo bude ako bude. Chcela by som veľmi chodiť. Malá som mať svadbu a kvôli úrazu sa mi zrušila. A bohvie čo bude teraz.
@lenush12 Áno, rozchodil to. Teraz na ňom ani nevidlo, že mal nejaký úraz. On mi vravel, že myslel hlavne na deti a manželku. Že nemôže ostať na vozíčku, že chce s nimi ešte tráviť aktívne čas. Tam hrá naozaj veľmi veľkú rolu psychika a to pozitívne myslenie...a ČAS. Netrápte sa, že ste sa z toho ešte nedostali, chce to VIAC času. Je super, že prejdete aspoň po byte o barlách a s ortézou. To znamená, že keď budete cvičiť pod vedením fyzioterapeuta, tak to dáte 🙂. Chce to čas. Nepodliehajte depresii len preto, že po pár týždňoch nechodíte, ako predtým. Povedzte si napríklad, že o rok budete určite chodiť, keď budete poctivo cvičiť.
Boli aj ťažšie prípady a dostali sa z toho. Pozrite si napríklad takého Bekima. Ten ostal ochrnutý po páde úplne celý, mal poškodenú miechu. Nevedel pohnúť ani prstom na ruke a kde je teraz. Áno, ešte nechodí, ako predtým, ale cvičí každý deň, stojí, hýbe rukami aj nohami a preje aj pár krokov. A to lekári na začiatku tvrdili, že do konca života bude len ležať. On má asi aj ten dar, že sa neľutuje. Vie si spraviť srandu aj z takejto situácie a hlavne poctivo cvičí. Jeho psychika je nastavená tak, že jedného dňa bude chodiť. Podržala ho rodina aj kamaráti - neodháňa ich od seba a aktívne žije. Nie je zatvorený doma medzi 4 stenami. Pozrite na youtube napr. - BEKIM - Rehabilitácia nie je závod!
Neklesajte na duchu, vy to určite dáte - veľmi držím palce 🙂
@lenush12 skus si vybavit psychologa, psychiatra sup sup sup. kto sa o teba stara? ako vyzera tvoj bezny den? co zvladas urobit sama a co nie? ako sa k tomu postavil tvoj partner? ako ti vychadza pnka invalidne, ako si sa zivila predtym? ako ste na tom financne? vybav si rehabilitacie ci uz sukromne alebo v statnej. ako barierovy bezbarierovya byt a pristup donho mate?
pozri aspon vies na com si, nie je to progresivne ako napriklad rakovina, praveze progresivna bude tvoje zlepsovanie stavu. je uplne pochopitelne ze mas zlomeneho aj ducha nielen panvu, ale s tym sa da pracovat. myslim ze aj sem si napisala, pretoze citis ze potrebujes pomoct, zachranit, no sup sup, kludne aj na linku dovery zavolaj, ak si na tom financne zle daj si vyzvu na ludialudom.sk alebo do dobreho anjela sa ozvi. ono urcite moze a mohlo byt aj horsie. co ti pomaha? pobyt na vzduchu, hudba, online chat, cokolvek.
vies ja mam za sebou neprijemny chrbtovy stav, bola som doma 8mesiacov, a co mi pomohlo je hybat sa hybat sa hybat sa, tiez som sa snazila to vylezat, atd, ale to nie je cesta, cesta je hybat sa! nech ti odbornici ukazu ako. ty to zvladnes!
Ďakujem Vám za povzbudenie dievčatá teraz je mojím cieľom dostať sa do tej kovacovej...
Ako odkvecnutym adulikka. Tiež ho máš tak do strany.
Bola by som rada keby sme si tu písali kým sa dostanem do kovacovej až to zvládnem.
Posúvam. Ak má ešte niekto skúsenosť.
@lenush12 skus si pozistovat moznosti rehabilitacie pokial pojdes do kovacovej. Su aj v normalnych nemocniciach rehabilitacne oddelenia. Bolesti ma od necvicenych svalov. Treba ist skusit zuby zatat a ist kazdy den trochu na vzduch a nelezat stale. Vyuzi, kym ta volaju von. Viem, teraz sa mi to lahko pise, ale bola som tam. Depka riadna, tiez som chcela svoj predurazovy zivot. Planov kopec, casom si uvedomis to stastie, ze si dostala druhu sancu vzhladom na okolnosti.
Ja nemôžem ísť von som ležiaci pacient. Noha ma neudrží. Preto tak čakám na kovacovu.
Zatiaľ čakám na kovacovu a keďže som ležiaci pacient von nemôžem. Nemám ako riešiť abybza mnou niekto chodil

@lenush12 pracujem v kovacovej v nrc (teraz som ale na md). Mame tam pacienta, ktory nema obe nohy a ruku a chodi (s protezami samozrejme, ale je poriadne narocne sa to naucit a bez ruky). Najviac zalezi od teba a tvojej tvrdej prace. Su bohuzial stavy, kde moze pomoct len zazrak alebo aj take kde nepomoze nic, ale vzdy to treba aspon skusit a nevzdavat sa hned, ked po tyzdni nrbudes chodit. Rozhodne je to beh na dlhe trate. Drzim palce