icon

Operácia myómu. Ako prebiehala, podarilo sa vám bábo?

lussi2223
11. nov 2010

ahojte dievcata ,chcem sa spytat tych z vas ktorym pri operacii myomu nechali maternicu -ako to prebiehalo? ako dlho ste boli PN , a po akom case ste mohli mat babo ci sa to vlastne aj podarilo

lussi2223
autor
27. dec 2010

@racek hysteroskopicky by to bolo fajn ale ja mam jeden vpredu a druhy vzadu, a pred operaciou si mala problem otehotniet?

racek
28. dec 2010

@lussi2223 počas menzes som veľmi silno a dlho krvácala, obrovské straty krvi, mala som anémiu, hemoglobín 87 (norma je nad 120), liečila som sa na hematológii.

lussi2223
autor
24. feb 2011

@johanka. ahoj tak uz som po ... mala som to podobne ako ty v utorok ma operovali a o tyzden v pondelok som sla domov ,jazva v ohanbi myom 10cm na prednej stene a vzadu 5cm myom ,ale som zufala akoby to nestacilo este mi pri tej operacii objavili aj endometrizaciu ☹

johanka.
1. mar 2011

@lussi2223 tak super, ze to uz mas za sebou. Ta endometrizacia, to je to co sa vola aj endometrioza? Ze tkanivo maternice vyrastajuce von? Ale to ti asi tiez vybrali, ked ta tam uz mali na stole nie? Po operacii vedla mna lezala jedna kocka, ktorej vyberali cystu z vajecnika, a vraj jej pri operacii tiez nasli aj endometriozu a rovno to aj vybrali. Tvarili sa, ze to nie je nic strasne, vraj sa to niekedy aj samo prelieci, hlavne tehotenstvo to vraj vycisti 😀 Ale ze ked ju uz operovali, tak zoperovali rovno aj to. Inak mozem ti zodpovedne povedat, ze porod je oproti tomu vyberaniu myomu uuupla pohoda. 😀 Drz sa, zelam rychle zotavenie.

lussi2223
autor
1. mar 2011

@johanka. dakujem a tesim sa ze si mi napisala 😉 no ja som to zle napisala -vola sa to endometrioza ,tak ako si to ty napisala 😵 ja som citala tu prepustaciu spravu ale nebolo tam napisane ze mi ju odstranili len ze - nalez : myomy 10cm a 5cm a loziska endometriozy na prednej stene uteri, pytala som sa obvodneho ked ma prepustili a ten mi povedal ze mi tie loziska vypalili a potom dodal: aspon dufam...., takze ja neviem preco to tam nenapisali do tej spravy ak s tym nieco robili ,obvodny mi tiez povedal ze na to je najlepsie tehotenstvo a mozno to bola pricina toho ze som nemohla dva roky otehotniet -ktovie , zostava mi dufat ze mi jednou cestou dali prec aj endo...., inak cudujem sa ze si nerodila cisarskym mne tam sestry hovorili ze rodit budem cisarskym kedze tam mam tu jazvu ,to si ma teda potesila ze je to pohoda oproti vyberania myomu bola to hroza a des ☹ bolo mi stale na zvracanie cely tyzden a schudla som 6kg za tyzden uplne vycerpavajuce na psychiku vsetko okolo tej operacie ,a este ked mas "spolubyvajuce"ktore ti od rana do vecera rozpravaju cely zivotopis a vsetky zivotne zazitky 😀 ,teraz je to uz celkom fajn tyzden som doma a priberam 🙂

johanka.
1. mar 2011

@lussi2223 tak to vobec nemusi byt, ze budes rodit cisarskym, aj ked ti to sestry hovorili. Moj gynekolog mi tiez vravel, ked som bola tehotna, ze on to vidi jednoznacne na cisarsky, kvoli tomu myomu, aj ma poslal potom do poradne na rizikove, no tam ten doktor povedal, ze on to vidi na prirodzeny porod, a tak aj bolo. Ved dnes sa uz aj po cisarskom da dalsie dieta rodit prirodzene. Doktori maju asi cisarsky radi, lebo tam maju veci viac pod kontrolou. Kdezto prirodzeny porod riadi spusta hormonov a tiez psychika zeny hra velku rolu, a vsetko je to asi trochu nepredvidatelne.

lussi2223
autor
2. mar 2011

@johanka. presne tak pre nich je to asi jednoduchsie urobit rez tam kde predtym , vies co ja som teraz dva tyzdne po operacii a brucho mam take strpnute necitlive aj ty si ho take mala?

johanka.
9. mar 2011

@lussi2223 ahoj, nejak som sa zabudla. Ano, tiez som mala brucho take cudne necitlive na dotyk. A trochu sa mi aj vypulilo do von. A spominam si, ze som mala akoby zoslabnutu branicu ci ako to popisat: ked som sedela a zo sedu som sa postavila, tak sa mi pluca same nadychli 😀 akoby vsetko vnutri spadlo uplne nadol, stiahlo to so sebou branicu a nadrapilo tak pluca.

lussi2223
autor
11. mar 2011

no teda to som zatial nemala 😕 ale prve dni som bola taka zadychana ze som ledva funela , ale pekne sa to zahojilo mam tam iba tenku ciaru , ja som po tej operacii prve dni stale zvracala ty nie? hrozne som si napinala pri tom brucho ale nedalo sa inak

lussi2223
autor
11. mar 2011

@johanka. no teda to som zatial nemala 😕 ale prve dni som bola taka zadychana ze som ledva funela , ale pekne sa to zahojilo mam tam iba tenku ciaru , ja som po tej operacii prve dni stale zvracala ty nie? hrozne som si napinala pri tom brucho ale nedalo sa inak

johanka.
16. mar 2011

@lussi2223 nie, mne nastastie vobec nebolo po operacii zle. Ale to myslim zavisi od narkozy, aku ti daju. Moja mama bola viackrat operovana, a vravela mi, ze jej byvalo po operacii zle, ale potom jej ktosi povedal, ze sa da dat taka narkoza, aby zle nebolo, tak pri jednej operacii poprosila, nech jej daju taku narkozu, a vraj to naozaj nejak akceptovali, a nebolo jej zle. Ja som nic neziadala, ale asi v tej nemocnici standardne davali taku narkozu. Nikto po operacii nezvracal.

lussi2223
autor
18. mar 2011

ja som zo zvracanim zacala az ked som zjedla tu tekutu stravu co mi dali a potom to tak uz bolo az pokial som neprisla domov 🙂 a este sa ta chcem spytat ci si mala v bruchu taku hadicku vyvod ja hej 4 dni cez to mi vytekala krv a dnes som bola po mesiaci na kontrole a doktor mi povedal ze o dva mesiace mozem otehotniet co sa mi zda byt dost skoro

lussi2223
autor
18. mar 2011

@johanka. ja som zo zvracanim zacala az ked som zjedla tu tekutu stravu co mi dali a potom to tak uz bolo az pokial som neprisla domov 🙂 a este sa ta chcem spytat ci si mala v bruchu taku hadicku vyvod ja hej 4 dni cez to mi vytekala krv a dnes som bola po mesiaci na kontrole a doktor mi povedal ze o dva mesiace mozem otehotniet co sa mi zda byt dost skoro

eva91
26. mar 2012

@lussi2223 ahoj lussi, chcela by som sa spátať, ako ti dopadla operácia myómov...ja by som mala ísť tento rok a mám to dosť komplikované, ako tvrdia lekári, dúfam, že im pri tom nenastanú komplikácie a nevyberú mi celú maternicu, to by som už nezvládla...ďakujem

twigi235
30. mar 2013

Ahojte, som akurat po operacii myomu laparoskopicky. Nebol velmi velky len 20 - 25 cm na prednej strane maternice. Povodne mi mali len spriechodnit vajickovody,no rozhodli sa ho nakoniec tiez odstranit. Bola som tam dva dni a teraz mam predpisany kludovy rezim. Chcem sa opytat, ako dlho sa to hoji a kedy budem schopna nastupit do prace? Dakujem 🙂

mirva0206
21. máj 2013

ahojte pred troma rokmi aj mne našli myom, nebol veľký ale vrastený v maternici. Kvôli ďalšiemu babätku mi odporúčil lekár operáciu. Mala som ísť laparoskopicky, ale nešlo to takže operácia v roku 2011. V nemocnici som bola 5 dní na PN asi dva týždne, ale mohla som byť aj dlhšie, pýtala som sa skôr do práce. Mala som zákaz otehotnieť min. pol roka. Momentálne som v 37 týždni , našťastie žiadne komlikácie počas tehotenstva. Všetko prebieha dobre ,akurat že lekári sa nevedia dohodnúť že či mám íst cisárskym, alebo mám normálne rodiť. Zatiaľ si robím predoperačné vyšetrenie, ale ako to bude , uvidíme. 🙂

zuzika18
28. máj 2013

@mirva0206 Ahoj. Ja som tiež po operácii myomu. Bola minulý rok v júli. V nemocnici som bola až 9 dní a PN skoro 3 mesiace, operovali ma otvorenou cestou kedže myomy boli velké. Skoro som prišla o maternicu. ☹ Mala som po operácii zavedené až do januára vnutromaternicové teliesko (DANU). Tá mala byt akože kvoli zrastom v maternici a dost som popri tom krvacala. Od januára sa snažíme otehotniet no nejako sa nedarí i ked minulý rok som vo februári ostala tehotná no viac mi rástli myomi ako bábo takže som potratila. A vtedy som otehotnela na prvý šup, ani neviem ako a kedy. Teraz meriam BT, robím už aj ovulačné testy a nič. Lekárka mi doporučila Inofolic, E vitamin, užívam kvapky Femi. Dúfam, že sa nám to čoskoro podarí. Mala si aj ty potom nejaké problémy? Kolko ste sa snažili a mala si aj ty nejaké lieky? Dakujem. A inak blahoželáááááám. Ani neviš ako som rada, že som tu našla , že sa to niekomu s podobným osudom ako ja podarilo otehotniet a donosit bábo. Tfuj, Tfuj držím palce.

mirva0206
29. máj 2013

@zuzika18 Zuzka a pred týždňom som porodila 🙂)).Mám krásnu dcérku Elišku. Hoci sa narodila s predstihom a maličká mala len 2250g, všetko je v poriadku a doma sa z nej všetci tešíme. Ja som nemala žiadne lieky , naštastie sa to podarilo bez nejakych liekov. Ja som vlastne už 4 krát otehotnela ale dva krat potratila a vzdy som otehotnela bud vo februari alebo septembri, takže sme skúsili ten september a vyšlo to. Vo februari ked som otehotnela tak som potratila, takže som to ani neriskovala už. Držím ti palčeky aby Vám to vyšlo čo najkôr, ono tomu treba niekedy nechat volný priebeh aj keď viem že je to ťažké a psychika niekedy robí zázraky.

zuzika18
30. máj 2013

@mirva0206 JUUU gratulujem. Ani nevieš ako si ma správou potešila.🙂 A rodila si normálne alebo cisárskym? Želám Vám skoré zotavenie A nech Vám Eliška rastie do krásy a robí len a len radost 🙂 🙂 🙂

mirva0206
31. máj 2013

ano rodila som nakoniec normalne. Bol pri mne aj operater a ten mi povedal az sa nebojim, ze by sa nemalo nic stat, ze tam nebol az taky zasah do maternici pri operacii. Takže nech to skúsim normálne. A bez nejakych problemov o 23,00 som prišla do pôrodnice a o 1,10 sa mala narodila. Žiadna vyvolávačka, nič všetko išlo rychlo.

zuzika18
31. máj 2013

@mirva0206 no ja som mala dost velky zasah do maternice, skoro som o nu prisla a prve verzie boli skepticke a ani operater neveril ze bude niekedy fungovat. Mrcha dorazila, aj ovulka sa upravila,,zatial boli vsetci prekvapeny. No babo sa nam zatial nepodarilo. Dali mi lieky na 3 mesiace a ak nic zacneme zntenzivnovat dufam ze k tomu uz nedojde.

jessica30
29. apr 2016

Ahojte, baby jedna rada pre vsetkych ktore mate myomy, nedajte si v ziadnom pripade narezat brucho, nezalezi na velkosti, kazdy myom sa da odstranit laparoskopicky, len pre niektorych lekarov je jednoduchsie rozrezat brucho. Som 4 dni po operacii, vybrali mi 3 myomy... bola som hospitalizovana v BB, a operoval ma p. doktor Tibor Bielik, je to velky odbornik, odporucam fakt. Cela moja operacia trvala 35 minut, mala som jeden na prednej strane maternice a dva na zadnej stene maternice. Bola som u 3 roznych lekarov predtym a vsetci mi vraveli, ze laparosopia nie je mozna lebo vraj ich mam zle umiestnene, a ze su prirastene, idu cez zily...atd. vsetci ma strasili, dokonca padla rec aj to tom, ze mi vyberu maternicu... a p. doktor Bielik iba kyvol rukov a povedal mi, ze to nic nie je, akoby som ich tam uz ani nemala....

atencion
10. aug 2016

@jessica30
ahoj Jessica, a ake velke si mala tie 3 myomy? A ešte ma zaujíma koľko si bola v nemocnici po operácii a či si mala po Op veľké bolesti??,

DIk, Ala

jessica30
10. aug 2016

@atencion, Ahoj, mala som ich dost velke, 8,5cm - 8cm - 6cm, preto mam aj 3cm rez nalavo pri bedrovej kosti. V nemocnici som bola 4 dni, den pred operaciu a dva dni po nej. Ten prvy den som mala bolesti, najhorsie bolo to, ze cca 4 h po operacii a uz nutili vstat z postele a prejst sa na WC. Potom to bolo kazdym dnom lepsie.

atencion
10. aug 2016

@jessica30
dakujem za odpoved. Ale proti bolesti ti dufam davali lieky nie? Ja som ešte operovana nikdy nebola tak neviem ako to chodi. Ale asi v každej nemocnici maju iné postupy. Syn ked bol operovany na slepe črevo dva dni ležal v posteli až potom ho nutili vstať. Tiež som počula že po takej OP myomov nechavaju celý týžden v nemocnici. Ja mam 2 myomy, 3,5 cm vpredu a 7,5 na zadnej stene. O Dr. Bielikovi som počula len dobre referencie, ludský prístup a vysoku odbornosť. Ale nemocnica v BB asi nič moc, či??

murka1974
3. jan 2017

@jessica30 ahoj Jessica, mne tiez robili dost komplikovane zakroky na maternici laparoskopicky. Jazvu mam az 6 cm, ostatne baby mali 1-2 cm. A stale ma ta spodna jazva este pobolieva, je to normalne? Je to 2,5 tyzdna od operacie. Jazva sa pekne hoji, len vo vnutri esre pobolieva...

miamius93
10. sep 2017

@lussi2223 Ja som otehotnela po 2rokoch snazenia s 5cm myomom a teraz mi v 4.mesiaci dost narastol takze pokial ho mas tak umiestneni ze nezavadzia babu tak kludne mozes najprv otehotneniet ,a mam planovy porod cisarskym a daju mi von aj myom aj babo naraz,tak drzim.palce😉

kalltera
18. máj 2018

@miamius93 ahoj, prosim Ta, kde si mala umiestneny ten myom?ja mam 10cm na zadnej stene a dr.mi tiez odporuca najskor otehotniet a pri cisarskom vybrat myom.dakukem za radu

miamius93
22. máj 2018

@kalltera ahoj ja som mala na prednej stene ,a pri cisarskom mi nasli druhy myom vzadu ,mali mi ho vybrat ale bali sa cize mi ostali ze by nechceli aby isla maternica von cize ano otehotni.co najskor ale budes od zaciatku na rizikovke ako ja tehotentstvo s myomom je tiez nebezpecne.

kalltera
22. máj 2018

@miamius93 ďakujem za odpoveď. a nemala si komplikácie pri tehotenstve? koľko Ti počas tehotenstva narástol prosím Ťa.