Ošetrovanie člena rodiny po mojom pôrode pre manžela

sun123
2. jún 2017

Maminky, viem, ze je tu x- diskusii na tuto temu, zial, nenasla som ziadnu aktualnu, chcem sa opytat, ako je to s očr pre manžela v pripade, že som druhorodička, manžel ma narok na očr len pocas mojho pobytu v nemocnici? A potom co? Som akoze schopna starat sa o dve deti sama?Teda viem,ze je moznost dovolenky,ale zistujem aj ine..Napr.ci mi moze lekar vystavit pn po navrate z nemocnice alebo ako..Dakujem za rady a vase skusenosti

didamt
2. jún 2017

môj manžel mal na mňa týždeň očr po návrate z nemocnice, OČR mu dala ženská lekárka, nie obvodná...ak ti to pomôže 🙂

sun123
autor
2. jún 2017

@didamt super,ano,dakujem..

mirjam82
2. jún 2017

Môj mal OČR od pediatra na staršiu dcéru

gir
2. jún 2017

môj mal OČR na staršieho syna a potom mohol mohol mať aj na mňa ako rodinného príslušnika, buď od mojej obvodnej Dr. alebo od gynekológa ale to som už nepotrebovala.

matkakes
2. jún 2017

super téma, tiež ma to zaujimalo

timilv
2. jún 2017

Toto aj mňa celkom zaujíma 🙂 môj manžel by tiež chcel ísť na OČR na pár dní, hneď prídeme domov z pôrodnice. asi sa na to popýtam gynekológa na najbližšej poradni 🙂

ibrunova
2. jún 2017

OČR s prižmúreným okom na staršie dieťa, ale to je aj tak len 10 dní.

eeffka
2. jún 2017

@sun123 prepac a preco by si nemala byt po porode sa starat o dve deti?
z akeho dovodu ( ak budes zdravotne OK) by mal mat muz OCRku?

bezny porod na 2den behas ako lasicka, jedno dieta mas, co je na takom porode take nenormalne vycerpavajuce? ved z nemocnice sa ide po 3-5dnoch

cisarsky neviem to je operacia.tam predpokladam ze z nemocnice pustia cloveka ked je samoobsluzny

snehovagula1
2. jún 2017

@eeffka neviem ako ste rodila vy,asi ste mala lahky porod a dobre ste znasala vsetko naokolo...poznam zeny co mesiac po normalnom porode mali problem si sadnut...ja som rodila na sekciu a poviem vam ze mi trvalo tri tyzdne kym som sa dokazala bez bolesti posadit a ist k malemu....bola som rada ze moj muz mal tolko rozumu a prve 2 tyzdne zobral dovolenku,dalsi tyzden pracoval z domu...bez neho by som tu asi zahynula....hladna smadna neosprchovana s bolestami....kebyze zobral OCR mozno by to bolo pre nas jednoduchsie...len to nas ani nenapadlo popravde

pininka
2. jún 2017

Ja som rodila cez velku noc a bol to problem, muzovi nakecali somariny v robote,ze na mna nemoze mat ocr a potom detska doki,ze cez sviatok mu nemoze dat ocr na dieta. Je to somrina, na socialnej poistovni mi jasne pani povedal,ze musia dat ocr na deti,ak som ja v porodnici, a aj potom ak niesom v stave sa starat, predsa to druhe dieta, alebo deti sa sami neodnesu do skolky a skoly. Ja som sice aj po tretom cisarskom bola po tyzdni ok, ale ist busom a dvakrat prestupovat s troma detmi z toho jedno ma len par dni je vela na kazdu.

sun123
autor
2. jún 2017

@eeffka ja nehovorim,ze nazvladam,ale ak sa nahodou nieco skomplikuje/zapali sa sitie al.co ja viem vsetko,myslim,ze 5 dni je na regeneraciu malo,pri prvom mi trvalo dva tyzdne dat sa ako tak dokopy..vtedy som bola rada,ked prisla mama pomoct, zas neskuvinam,ale hrat sa na superzenu z ocele naco, ked mi moze muz pomoct..

dai
2. jún 2017

@sun123 ahoj... budes na materskej preco chces pn?

nejak nechapem tuto temu - ako je fajn ze je tu dalsia vec ako sa da kuzlit s nasim socialnym systemom ale- ak chces muz zostat doma a pomahat tak ma predsa dovolenku... o starsie dieta ak uz chodi do skolky/skoly sa hadam dokaze postarat - ci to fakt chlapy nedokazu obliect deti, porobit s nimi ulohy etc.?
@snehovagula1 presne porody ako popisujes som mala, sedavala som dlho na plavacom kolese , inak som nevedela... ale teda o dieta /deti som bola schopna sa starat normalne... ono clovek je len hlavne pri prvom dost umrncany ( ked sa mi narodila dcera tak som tiez chodila ubolena ledva ledva, vsetkeho sa bala etc. ... , potom sa mi narodil syn ktoremu islo o zivot a ked sa ma 3 hodiny po porode spytali ci ho chcem vidiet lebo nevedia ci sa dozije rana tak som zrazu bola schopna robit vsetko a na vlastnu bolest totalne kaslala - vtedy som mala aj vseliake zrazeniny a neviem co - napriek tomu som fungovala ako hodinky lebo ma maly potrebovat... a moj muz sa v pohode postaral o dcerku...bez ocr)

eeffka
2. jún 2017

@sun123 no ale ved muz ti moze pomoct aj tak, dovolenka a je po probleme

sun123
autor
2. jún 2017

@dai zle som sa vyjadrila, myslela som ,ze ocr vystavuje muzov zamestnavatel na zaklade mojej pnky,ale uz som v obraze..ano o dovolenke viem,ale zas 20-25 dni rocne nie je bohvieaky luxus,tak som zistovala ine moznosti-legalne..nie som umrncanaa..robila som do porodu,kym niekto neopodstatnene maroduje cele tehu..

sun123
autor
2. jún 2017

@eeffka ano, to viem, chcela som len zvazit ine moznosti..

janickacrazy
2. jún 2017

Akože závidím vám túto možnosť, moj muž je živnostník a ked nie je v robote, tak nič nezarobí, čiže ja som prišla domov z porodnice s tretím drobcom 5 dní po treťom cisárskom a na druhý den šiel manžel do práce. Našťastie som sa cítila celkom fajn, takže som zvládla aj navariť, aj poupratovať aj o malého sa postarať v pohode. No holt nemala som na výber, nemal mi kto prísť pomocť.

snehovagula1
2. jún 2017

@janickacrazy och to vas obdivujem...ja som bola 2 tyzdne nepojazdna....az po vybrati stehov som zacala ako tak fungovat....

maminuska
2. jún 2017

No ja keď som prišla s poslednou domov po druhom cisárskom , doma ďalšie tri deti , jedno postihnuté tak som fungovala a ani ma nenapadlo že by manžel zostal doma. Doviezol ma z pôrodnice a na druhý deň frčal do práce. Samozrejme aj mňa bolelo aj kýchnutie , o tlaku na stolicu ani nevravím , tak videla som aj hviezdičky .. ráno som porozvážala deti do školy a škôlky a doma som frčala s novorodencom a poobede opäť zviesť domov a fungovať kým nepríde manžel. K tomu ešte bol marec , tak som ešte robila aj daňové priznania. Nejak som to prežila.

dai
2. jún 2017

@janickacrazy 🙂 presne ako si napisala - ked clovek nema na vyber tak to da... mojmu muzovi tiez nema kto udelit dovolenku a z ocr by sme definitivne nevyzilo😉

bosoriak
2. jún 2017

Dievky, ale ved nebudte take supermatky. Ano, niektore to zvladli super, niektorym pomahali. Niektore zeny maju pomoc dvoch babiek, dvoch dedkov, manzela a este placu za opatrovatelkou. Niektore nemaju nikoho a idu ako hodinky.

Autorka sa pytala na OCR a ked je to zakonna moznost, tak ju moze vyuzit. To je ako ked si niekto berie kvoli chorobe dovolenku, naco? Raz je praceneschopny, tak je praceneschopny. Ked raz autorka potrebuje osetrit clena rodiny, pretoze bude v nemocnici a potom doma, tak to potrebuje. Ak jej to socialny system umoznuje, tak to moze vyuzit.

Ved nerodi snad kazdy druhy mesiac, tak by aj zamestnavatel mohol vyjst v ustrety. Mojmu muzovi dal vzdy zamestnavatel minimalne tyzden volna po mojom porode, mimo dovolenky. Pride mi to take ludske.

Vsetky, ktore ste to zvladli, super, parada, gratulujem. Vsetky, ktore sme radostne privitali pomoc v podobe odbremenenia od starostlivosti o mladsie deti, sa z toho budeme aj nadalej tesit a nebudeme sa citit neschopne. 🙂

snehovagula1
3. jún 2017

@bosoriak krasne ste to zhrnula a pekne napisala, suhlasim... 👍👍👍

kristinka86
3. jún 2017

Môj mal OČR na čas, ktorý som bola v pôrodnici. To vystavili priamo tam, len je potrebné papierik pýtať. Potom mal dovolenku, ale je možné zobrať aj OČR buď na dieťa - vydá pediatrička, alebo na Teba - vydá gynekologička. U nás manžel čerpal dovolenku, lebo si ju šetril práve kvôli pôrodu. 🙂 Po pôrode bol ešte týždeň doma a potom som už fungovala s troma sama. 🙂

pininka
3. jún 2017

Mna stale fascinuju odpovede niektorych supermatiek,ktorym neverim absolutne nic. Ako chceme aby nas podporili a pomahali nam chlapi,ked tu zeny same nepodporia ostatne. Ja tiez musim zvladat sama tri deti vacsinu tyzdna,ale rozhodne to nieje jednoduche a xkrat vecer placem od nervov a unavy. A ze odrbavame socialny system,no to je vrchol. Kto kazdy a akym sposobom odrbava a ako nas stat na vsetkom odrbava. Moj muz roky rokuce nebol vypisany ani nebral ocr, a ked si to nema vybrat pre svoju rodinu,tak pre koho potom?

janickacrazy
3. jún 2017

@bosoriak
@pininka Ja som to tak vobec nemyslela, len som opísala svoju skúsenosť. Manžel musel byť pri starších deťoch doma týžden, pokým som bola v nemocnici a kedže je živnostník, tak za ten týžden nezarobil ani euro. Čiže keby zostal doma další týžden, tak by nám to finančne veľmi chýbalo. Babky u nás bohužiaľ nefungujú, takže musela som sa postarať sama. Samozrejme sa ma pýtal, či som ok a či to zvládam, bol na telefone, keby niečo. Podľa mna je práveže fajn takáto možnosť, ale nie každý ju može aj využiť.

maminuska
3. jún 2017

@janickacrazy u nás podobne, práve ten týždeň po pôrode mal muž samé meeting s Nemcami a Japoncami a keby že im povie že je doma ešte týždeň , tak ho kopnú asi do prdele. Na druhej strane ... mňa to fakt nenapadlo aby bol doma, možno som tak zatvrdla životnými situáciami ktoré ma postretli v živote.
A supermatka ?? 🙂 no to dnešná generácia žien matiek určite nie je , to tak generácia našich prababiek , ktoré porodili na poli a kopali ďalej, veď jesť bolo treba alebo ako moja prababka skoro dieťa porodila do kýbla s mliekom keď dojila kravu , kravy však dodojila a z maštale vyšla s deckom aj s nadojeným mliekom . A nie, nechcem sa vracať 100 rokov dozadu , ale niekedy to maminy preháňajú .

misinka0611
3. jún 2017

OČR po pôrode pre muža je ako odrbavanie systému? Tiez rozmýšľam nad týmto z dôvodu toho, ze som prvorodička, nema mi kto pomôct po pôrode, môj priateľ v živote nebol na PN ke ja taktiež. Ako tehotná pracujem 12 stky v robote a budem az dokonca. Zneužívanie systému je to ked ženské mrncia pred gynekológom kvôli PN kam a ked ich dostanú potom mrncia ze majú malé vychádzky.

cecilia68
3. jún 2017

@eeffka Moje dieťa malo len jedenásť mesiacov, keď sa mi narodilo druhé a tu som, neumrela som a nikto mi nepomáhal 🙂 Takže mamička @sun123 vzchop sa 😀 Zvládli iné, zvládneš aj ty, nebuď rozmaznaná 😅

sun123
autor
3. jún 2017

@cecilia68 dakujem za nazor,ano,ano,aj moja mama zvladla sama 4 deti a rozostavany dom v dobe bez pampersiek, polotovarov, auta, mobilu 😉 a ja neplacem, ze to nedam, len sa informujem😉

evittam
3. jún 2017

@sun123 Len pre informaciu-OCR nevystavuje zamestnávateľ-na zaklade nicoho!

evittam
3. jún 2017

@misinka0611 An mne ako prvorodicke nikto nepomohol. Muz prisiel pre mna do porodnice a hned isiel do práce. A to bola sobota.😉