icon

Ospravedlnenky od lekára

nikzol01
18. okt 2017

Ahojte, prosím Vás, čo to je momentálne za nový zákon, že mi doktor nemôže dať ospravedlnenku i keď som bola na lekárskom vyšetrení?

Strana
z4
bibistec
19. okt 2017

U mas lekarka nema problem dat ospravedlnenku cize nechapem

hettinka
19. okt 2017

@vroni INEKO hodnotí podla výsledkov v súťažiach a podľa dosiahnutého percenta v externých skúškach (maturita, testovanie) a ešte nejakých ďalších faktorov
NUCEM vyhodnocuje tzv. pridanú hodnotu školy na základe vstupných údajov a výstupných údajov - každopádne prebiehalo elektronické testovanie už pilotne na školách a či ten projekt pokračuje, nemám tušenie
okrem toho si dava vypisovať rôzne štatistiky aj zriaďovateľ - priemerné známky sa píšu aj do hodnotiacej správy, aj počty vymeškaných hodín, aj priemery z maturít, počty prijatých na VŠ ... a tiež si robia svoje výstupy a štatistiky

Takže do niektorých hodnotení sa premietajú aj známky žiakov ... teda nie úplne jednotlivo, no uvádzajú sa priemery. Istý tlak na dobré známky je ... ale zasa nesmie byť nesúlad medzi známkami a výsledkami na maturite (teda že by bolo veľa jednotkárov-dvojkárov a na maturite by nenapísali testy). Takže škola je dobrá vtedy, aj veľa vyžaduje, ale dokáže aj adekvátne pripraviť - inak povedané, žiaci majú dobré známky, ale zaslúžené a vedia.

vroni
19. okt 2017

@hettinka, chapem. Neviem, ci je znamka prave najobjektivnejsi ukazovatek, ale bude jednym z najjednoduchsie ziskanych a lahko spracovatelnych. Skoda, ze ucitel ma hodne povinnosti a pomerne malo - hm, prav bude nespravne slovo, skor - pak, ako vycistit studentsky plevel od zrna. Nemyslim, ze by malo byt "problemom" ucitela, kolko ziak vymeskal, ale mal by mat moznostn overit si, ci ziak vobec zvladol ucivo rocnika. Chapem (a suhlasim), ze si lekari chcu vycistit cakarne od zberatelov peciatok, ale nejaka moznost skoly vyriesit obcasnych studentov by mala byt dana tiez.

hettinka
19. okt 2017

@vroni povedať o niekom, že sa ulieva a nie je naozaj chorý ... to je také balansovanie na tenkom ľade. Sú žiaci, ktorí bývajú naozaj opakovane chorí a vymeškavajú veľa, napriek tomu su to snaživí žiaci, ktorí si všetko poctivo doberajú a maju aj výborné výsledky. V extremnom prípade sa da takemuto žiakovi vybaviť individuálny študijný plán (ak by to bolo až také, že je dlhodobo PN, v kúpeľoch, hospitalizovaný...)

A potom sú takí, ktorí až tak chorí ani nevyzerajú ... ale to je ťažko, do človeka nevidíš a niekedy je choré nielen telo, ale aj duša, mladí ľudia dnes majú aj psychické problémy, psychosomatické choroby, neurozy ... alebo aj vážne rodinné problémy, či až úplne zlyhavajúcu výchovu.
Pokiaľ je rodič "normálny" a má záujem, vždy sa da dohodnúť, poriešiť doučovanie, už som davala konzultácie aj cez maily, posielali mi práce cez mail ... lenže ak decko do školy nepríde, rodič sa neozve, ospravedlnenky si píšu len sami, tak učiteľ nemá odkiaľ vedieť, čo sa deje a či sa žiak len neulieva (a rodič to nekryje). A najmä, ak príde a neustále sa ospravedlňuje...

janka2273
19. okt 2017

Komisionálky by sa vôbec nemali dávať podla počtu vychýbaných hodín na danom predmete...nieketo môže chýbať aj 120 hod za pol roka,ale ak si stihne dobrať učivo aj sám a ešte má aj dosť známok z každého predmetu,nevidím na to žiaden dôvod 😉

janka2273
19. okt 2017

@hettinka Presne tak--môj syn pravidelne vymešká aspon 90 až 100 hodín a má od prvej triedy až teraz po deviatu samé jednotky..jednoducho mu tá škola nechýba,lebo si to doženie v pohode doma 🙂 ale zároven sa o nom vie,že nie je flákač,ani blicér,proste je náchylnejší na ochorenie..no vždy sa žiaľ nájde nejaká učiteľka,ktorá aj pri 20 tich známkach sa vyhráža skúškou,ak sa chorý nedostaví na jej koncoročnú písomku..je fakt nutné,aby pri 20 tich známkach-z toho prevažne len jednotky a 2 dvojky,musel niekto decko takto uháňať?? nie je 😉

vroni
19. okt 2017

@hettinka, tu kdesi bude asi jadro problemu. Toto je hadanka, ktora nema spravne riesenie. Problemom nie su ti poctivi casto chybajuci, ale ti menej poctivi. A ak bude riesenie individualne, pojdu ako prvi na barikady ti nepoctivi.... Ak bude riesenie jednotne, zasiahne mozno zbytocne tvrdo tych poctivych. Ani z voza ani na voz... Asi len nechavat nemilosrdne dopisovat pisomky a nehodnotit (na vysvedceni), ak nie je dostatocny pocet znamok....

hettinka
19. okt 2017

@vroni trafila si kliniec po hlavičke ...
písomky treba dopísať v náhradnom termíne, ak nepríde ani na ten, tak bohužiaľ, musí mať komisionálky

@janka2273 na ZŠ je to predsa len o inom, ja si neviem predstaviť mať u žiaka 20 známok (veď to musia známkovať každú hlúposť, alebo neustále skúšať, aby toľko známok mali!). Majú menej známok a tie známky majú svoju váhu. A kľúčové písomky musia mať napísané, napr. tá polročná písomka je ťažisková a bez nej neviem oznámkovať. V takom prípade si na komisionálke dopíše len to, čo napísané nemá a zarátajú sa mu aj známky získané za daný polrok.

zuzana76
19. okt 2017

@janka2273 polrocna praca napr z cudzieho jazyka je povinna, je to predpisane a bez toho ucitel nemoze uzatvorit znamku, my to mame tiez tak

zuzana76
19. okt 2017

@janka2273 ja by som porusila kriteria hodnotenia, teda toto je na strednej skole

janka2273
19. okt 2017

@zuzana76
@hettinka U nás majú na základnej neskutočný počet známok zo Sj a Aj..a ten počet 20 som myslela vážne 😅😉 oni proste fakt známkujú všetko a teda aj to,čo prípadne nenapíše na polročnej práci,má už vlastne oznámkované cez malé písomky 🙂 niekedy to vyzerá,že idú tie kočky o závod..väčšinou to teda robia mladé učitelky do 30 rokov 🙂 tie staršie už nie sú také ambiciozne a stačí im aj 6 známok..niektorým 2 🙂) Ja som samozrejme za individuálny prístup k žiakovi..ked je hoc aj polročka povinná,ale decko mi bolo z toho predmetu napr. na olympiáde a má kopec známok z predmetu,tak ho nebudem na tú písomku zbytočne ťahať a obhájim si to ako učiteľ 😉 to mi napr, povedala naša matematikárka a toto je podla mna správny prístup 🙂

zuzana76
19. okt 2017

@janka2273 ale vzdy je to napadnutelne a neobhajis, obuje sa do toho nejaky iny rodic, iného ziaka a inspekcia da za pravdu jemu, ale polrocna praca sa pise skor, cize to dieta aj ked chyba, tak ma este vzdy cas napisat si ju

maminuska
20. okt 2017

Ja zas si napríklad osobne myslím , že základná škola a prvý ročník na strednej by nemal byť problém, zvlášť ak je školská dochádzka povinná a drží nad tým ochrannú ruku ešte aj sociálka. Predsa žiadny normálny rodič nebude písať svojmu dieťaťu ospravedlnenku len tak a okamžite ho podchytí ak zistí čo len náznak blicovania. Otázne je koľko rodičov je teda nenormálnych ? Toto je skôr otázka na učiteľky na ZŠ.
Problém ja naozaj vnímam až keď je "dieťa " plnoleté , zodpovedné samo za seba a píše si ospravedlnenky samo . Ak nechce , tak rodič nemá ani len právo vedieť o jeho známkach . Takže ak môjmu synovi po 18 roku života prepne zo získanej "slobody " a ospravedlnenky si bude písať sám , ja ako rodič a aj učiteľ sme jednoducho bezmocní . Niektorým mladým ľudom sa ťažko vysvetľuje že život bez určitého vzdelania je veľmi náročný , tam potom skutočne sa už zbiera ovocie doterajšej výchovy.

hanelka1
21. okt 2017

Záleží na lekárovi dá , ale zákon hovorí, že do 3 dní rodič, potom lekár.

ruzoveokuliare
21. okt 2017

Ahojte, a ako je to, keď triedna učiteľka volá doktorovi, nie kvôli diagnóze, ale preto, aby si potvrdila, že razítko je pravé a dieťa bolo u neho na vyšetrení, resp. že bolo choré (o diagnózu sa nezaujíma). ďakujem

hanelka1
22. okt 2017

@ruzoveokuliare potvrdiť si učiteľka určite môže či žiak bol na vyšetrení, pokiaľ teda vie, kam žiak k lekárovi chodí,ale nakoľko do 3 dní ospravedlňuje rodič v podstate ani nemusí učiteľ vedieť u koho bol žiak na vyšetrení lebo to nemusí byť len všeobecný lekár.

ruzoveokuliare
22. okt 2017

@hanelka1 ďakujem. veď jasne, to iba v prípade, keď žiak predloží ospravedlnenku od lekára...
ale inak to o tých troch dňoch som netušila, u nás je potom v tomto šk. poriadok nesprávne nastavený.

hanelka1
22. okt 2017

@ruzoveokuliare a poviem ti prečo, lebo tento zákon je teraz nový, myslím teraz začal len platiť a Sk.poriadok už asi mali napísaný a schválený,,, možno ho budú musieť prepísať.

hettinka
22. okt 2017

@hanelka1 zákon nie je nový, je platný už niekoľko rokov ... len teraz sa však začal naplno uplatňovať, nie z iniciatívy škôl, ani rodičov, ale z iniciatívy lekárov, ktorým lezú na nervy rodičia a najmä stredoškoláci, ktorí chodia vypytovať ospravedlnenky, lebo šli na predlžený víkend, išli na chatovicu, mali brigádu, boli doma len tak, mali soplík a hned boli doma a podobne... sama som bola svedokom aj 5 takýchto v čakárni. Nepomohlo, ani ak vyberali za razítko poplatok (ten je asi aj nezákonný)

Pokaiľ ide o jednorázovú záležitosť, taká tá klasická 1-dnová nevolnosť, to predsa mohol rodič ospravedlniť sám aj doteraz a v pohode sa do tých povolených 3x za polrok vošiel.

filipgavlad213
19. jún 2019

Ak mám niečo povedať tak poviem u nás v škole som dal ospravedlnenie za jeden deň a za 3 dni doma keď si nemôžeš mat od rodiča ale lekára nedáva to zmysel

Strana
z4