icon

Paranoidná schizofrenia a možné tehotenstvo

horalka1987
21. júl 2013

MYSLITE SI ZE ZENY S PARANOIDNOU SCHIZOFRENIOU MOZU MAT DETI JE TO ZAUJIMAVA OTAZKA

maca_p
21. júl 2013

@monika15 precitaj si vsetky moje prispevky v tejto teme, i ten, kde pisem, ze by nemala....
reagujes priliž vzbrklo nie len v tejto teme.... 😎 ms. clever 😉

mapa
21. júl 2013

@maca_p existuju zrejme aj lahsie formy (napr. ako ma tvoja kamoska), ja ale viem, ako sa tato choroba moze vyvinut a preto som skepticka... 😔

maca_p
21. júl 2013

@mapa ja to beriem, ak by som ja osobne mala tuto dg. tak do dietata urcite nejdem. len su aj ine natury, ktore si to trufnu bezohladu na buducnost.
ale trvam na tom, pokial je legislativa taka aka je, tak nik by nemal co i len hypoteticky tu na MK nariadovat niekomu sterilku.

macamac
21. júl 2013

samozrejme, že existujú rôzne formy schizofrénie
od najľahšej - kedy ľudia normálne fungujú, chodia do práce, majú rodiny, spolupracujú samozrejme s lekárom....
až po ťažké formy, kedy sú ľudia na plnom invalidnom dôchodku

a sú ľudia, čo aj pri ľahšej forme nespolupracujú s lekármi, neberú liečbu.....
takže záleží veľmi od pacienta, záujmu jeho najbližších

a poznám veľmi veľmi blízko prípad mamy schizofreničky, dostala pri druhom tehu, ešte mala tretie bábo.... dieťa z druhého tehu malo vo svojich 15-tich rokoch diagnostikovanú tiež schizo 😒 😔
matka sa ale nechce liečiť, požiadala o rozvod, o deti nemá záujem,....
už sú rozvedení

ALE má skvelého muža, ktorý ich má v starostlivosti, v podstate najstaršia je už dávno dospelá, už má dieťa...

klobúk dolu pred mužom, že toľké roky stál pri nej a dokonca sa nechcel rozviesť 😕 chcela ona

tu mi fakt často napadá, že zdravé, šikovné ženy muži opúšťajú a pri takto chorej žene chce muž ostať, pritom sám z nej po tých rokoch a stresoch ochorel 😒

mapa
21. júl 2013

@maca_p ak by si mala tuto diagnozu, tak by si nerozmyslala, ci dieta ano, ci nie... obvinovala by si len vsetkych okolo, ze ti nepraju a chcu ti zle... oni sa necitia chori.... mnohi nechcu brat a neberu lieky... ten gen sa prenasa a moze prejavit aj o 2-3 generacie neskor, preto je tolko vela schizofrenikov a preto by v ziadnom pripade nemali mat deti... 😔

xenicka13
21. júl 2013

Mala som kamarátku, najstaršia, dnes už 10 ročná je v domove, ďalšie dve deti mala doma, to bolo 5 rokov dozadu, kde tie deti sú dnes neviem, odstahovala sa

horalka1987
autor
21. júl 2013

A POZERALY STE REFLEX TAM BOLA SCHIZOFRENICKA A DIETA MA ZAS PRI SEBE KED NENY ZBAVENA SVOJ PRAVNOSTY NIKTO NEMOZE SA DO TOHO STARAT

monika15
21. júl 2013

@maca_p nestresuj 🙂 ja viem na co odpovedam a na co reagujem 🙂))
ked si taka suprova tak pis vsetko spolu : ) aby si bola #1 =)))
aj tebe krasny den 🙂

tova
22. júl 2013

Mala som kamaratku (odstahovala sa) so schizo. a vobec si neviem predstavit aby mala dieta, spala s muzmi a ja som sa len modlila aby neostala tehotna, jej sa aj menzes stratil koli strave, stresom a jej sposobom zivota, pre pripad som odkladala kociar, veci po detoch pre nu ale to by bola urcite otazka casu kedy by jej socialka dieta vzala, o nu sa treba starat a nieto aby sa ona vedela o dieta postarat, vekom sa to zhorsovalo velmi, v takych 25r. bolo to velmi slabe, pracovala, dokazala opatrovat cudzie deti ale po 35r. neschopna postarat sa o seba vobec, jej otec to mal aj brat.

karin1234
22. júl 2013

@zasha ja o ziadnej sterilizacii nepisem, uvazujem či je to zdravotne mozne aby zena s takym ochorenim mohla mat babatko a zodpovedne sa mohla starať. urcite by odbornik psychiater vedel najlepsie odpovedať. najdôlezitejsia je milujuca mama, toje pravda, ved kolko je takych čo namiesto starostlivosti o deti chlastaju alkohol alebo deti maju iba koli socialnym davkam.

bianca
22. júl 2013

@maca_p ruku na srdce povedz mi ty , kolko ludi s tou dg si ty uz v zivote stretla?Uz si musela riesit niekedy taketo problemy?Dufam ze nie.Ja v praci sice nastastie len sem tam ale je to stres a strach neskutocny.A kolko pripadov?Tolko kolko sa podari ulovit nasim bulvarnym televiziam.Tolko.

maca_p
22. júl 2013

@monika15 pred tym, nez vybafnem na niekoho, tak citam...

@bianca pravdupovediac, mam len tuto kamosku co som spominala so schizofreniou.

mozno by nam @olejka ako odporkyna steriliek mohla ozrejmit, ci sterilzovat, ci nie. ja osobne som proti natlaku na osobu, sterilka by mala byt na dobroveolnej baze. ved zena nie je kocka, alebo suka, aby niekto v tomto smere rozhdoval o jej zdr. stave. skor by som upriamila pozornost na osoby zijuce s nou a zabezpecila dohlad ci uz nejakou formou antikoncepcie, alebo abstinencie.
este raz opakujem, je vela kvazi zdravych ludi ktorym by som nezverila zvieratko a nieto dieta.
keby bola otazka postavena tak, ci je romka schopna postarat sa a vynosit dieta. ano je... lenze mame tu 3-4 generacie romov, ktore su polointeligentne a mentalne zdegenerovane a plodenie dalsieho potomstva je pre tento stat akurat vyhadzovanie penazi. co sa stava z tychto deti? v lepsom pripade maju viziu lepsieho zivota jedine v adoptivnej rodine. lenze zas tu niekto povie, ze neporovnavaj roma so schzofrenikom.... vysledny efekt je vsak rovnaky. rom sa nepostara a schizofrenik sa nemusi tiez postarat, podla toho ako pristupuje ku svojej chorobe.

olejka
22. júl 2013

@maca_p si mila , ze ma tahas do temy o ktorej netusim.....ja nie som odporca sterilizacii ale porusovania ludskych prav formou nutenej sterilizacie k akej na Slovensku stale dochadza....aj natlak na zenu po dvoch cisarskych ze ma tridsat dni pred tretim cisarskym podpisat papier na zmrzacenie svojich reprodukcnych organov je podla mna porusovanie ludskych prav a slobod..

ak ide o dusevnu chorobu skopirujem tu len text o etickej stranke PROTI nasilnej sterilizacii..
,,,,,,,,,,,,Dohovor o ľudských právach a biomedicíne stanovuje osobitnú ochranu osôb s duševnou poruchou. Osoba s duševnou poruchou môže byť podrobená zákroku len vtedy , ak by bez liečby hrozilo vážne poškodenie zdravia. Sterilizácia nie je takýmto zákrokom, ktorý má liečiť a bez ktorého dôjde k vážnemu poškodeniu zdravia. Z tohto vyplýva, že ak osoba s duševnou chorobou nie je schopná posúdiť dôsledky sterilizácie a vyjadriť s ňou súhlas, nemôže byť na nej vykonaná. Musí byť zapojená do rozhodovania tak, ako je to možné, pretože aj osoby duševne choré sú ľudské bytosti, s dôstojnosťou a právami ako ostatní. Je správne, že zákonná úprava už nedovoľuje vykonávať sterilizácie na duševne chorých práve z dôvodu ich duševnej choroby, """"""

http://www.pravo-medicina.sk/detail-aktuality?n...

bzzuzka
22. júl 2013

@karin1234 schizofrenia nieje chripka, ze sa z nej niekto "vylieci" No neviem dam ti otazku, zila by si so svojim dietatom a schizofrenickym muzom v jednom dome? Jasne, moze brat lieky a choroba je potlacena, ale dokedy? Vies kedy pride skrat? Vela takychto chorých, prestane potajma brat lieky. Vies preco? tie lieky maju aj negativum-vedlajsie priznaky. Chory si mysli ze mu nic nieje a nechce to brat, nechce mat tie vedlajsie ucinky.A dalsi dovod, tie "potlacene halucinacie" im vravia aby to nebrali.

bzzuzka
22. júl 2013

@horalka1987 fuu, prepac, ale asi nevies o akej chorobe sa tu pise. Kazda zena, ktora NIEJE hrozbou pre svoje dieta by mala mat pravo na dieta, s tymto suhlasim.

irriss
22. júl 2013

@horalka1987
NE 😔

maca_p
22. júl 2013

@olejka no natlak na zenach sa nedeje, len im je doporucena moznost sterilizacie. kazda sa uz rozhodne sama v zakonom stanovenej lehote a to pisomnou frmou.

ale suhlasim s druhou castou tvojho prispevku 😉 .

karin1234
22. júl 2013

@bzzuzka viem o ake ochorenie sa jedná.

hradnapani
22. júl 2013

viete vobec kolko ludi s touto poruchou medzi vami zije a vobec o nej neviete? a preco? pretoze beru lieky, su pod dohladom, mnohi z nich ziju navonok bezny zivot a mnohi aj maju deti 😉
Dobre, mozno nemaju paranoidnu formu, ktora je taka odstrasujuca, ale niektoru z tych miernejsich, ale aj tak...
Na SK zije 5 mil.obyvatelov, touto chorobou trpi cca 50.tisic ludi, t.j. 1 clovek zo 100 ju ma... Zratajte si kolko ludi poznate vseobecne a o kolkych viete, ze ma tuto chorobu. Je beznejsia, ako si myslite...
Nie kazdy clovek so schizo vyzera ako z Cistej duse, to uz je naozaj extremny pripad.
A schizo ludia ublizuju hlavne sami sebe, pripady, ze by uskodili niekomu cudziemu ci dietatu su zriedkave.
Takze: z mojho pohladu ak je dana zena sledovana lekarom, poctivo berie lieky, ma vyborne rodinne zazemie, vyborneho partnera, tak nevidim dovod, preco deti nemat... ale mala by splnat vsetky tieto body. Lebo ak nie, tak zrejme nebude schopna sa o dieta ci seba starat.
Lekarsky pokrok ide dopredu, co nevieme vyliecit dnes, mozno vyliecime o rok... @horalka1987

bzzuzka
22. júl 2013

@hradnapani no tak si myslim, ze ked to vyliecime o rok, tak o ten rok sa vsetky zhodneme, ano nech maju Byvale schizofrenicky deti. Statistika nieje taka jednoducha ako ju tu uvadzas, v tomto udaji niesu ziadne premenne. ano 1 zo 100ludi. -Vela z nich je v liecebni, dalej je to dedicne, takyto ludia sa strania sisriemu okoliu a pod. Takze nieje to take bezne ako uvadza "statisktika" ak chapete co tym myslim. Tak napr. statisticky je priemerny plat v SR neviem, 800eur?? No ja vo svojom okoli fakt nepoznam vela ludi, ktory maju takuto mzdu, mozno na jednej ruke spocitam. A opytajme sa to niekde na dedine. V nejakej "bohom" zabudnutej pustine.
Ja si nemyslim ze by mali byt zeny sterilizovane, ale myslim si ze by v ziadnom pripade nemali mat deti, to je uz na ich svedomi. A sucasne si myslim, ze ak je schizofrenicka v stadiu, ked sa s nou uz neda (je hrozbou pre seba a okolie) a ma spravanie, ktore moze viest k splodeniu dietata, sama rodina by to mala riesit sterilizaciou.
No a prirovnavat astmatickych, kardio ci onkologickych pacientov ku pacientom so schizou. Tak to je silna kava teda baby. Ved tam je zasadny rozdiel, kedy sa tie prve spominane bez pomoci okolia nedokazu postarat o deti, kde schizofrenicka je neustalou hrozbou pre dieta (aj ked berie lieky a je prave v pohode). pokial viem je to progresivna choroba, opravte ma ak sa mylim. Schizofrenici, mozu mat aj tych najlepsich manzelov ci rodinu, no ani ti ich neustriehnu 24hod denne. Takze vyhlasenie, ak ma pri sebe rodinu ci manzela ktory ju podporuje, je podla mna zcestne. Prepacte

bzzuzka
22. júl 2013

No a tie baby co to tu tak zastavate, som si ista ze schizofrenikom by ste svoje dieta nezverili ani na 5min!

amouramour
22. júl 2013

@bzzuzka tiez zdielam ten nazor...bohuzial je to choroba nezlucitelna s vychovou dietata....

hradnapani
22. júl 2013

@bzzuzka
nemusi to byt progresivna choroba, - asi tretina pacientov sa po liecbe dostava do normalneho stavu a kludne v nom mozu zit do konca zivota (nehovorim bez liekov, ale moze to byt jedna tabletka denne a aj tu lekari davaju najma preto "aby nahodou" sa to nevratilo, nikto si to dnes netrufne vysadit), zhruba tretina je beznadejna a idu dole vodou a tretine sa pravidelne vracaju ataky.
Takze preco tej tretine, ktora je v pohode nedopriat byt rodicom? ak splna dalsie "podmienky"?
Aj tak pre vacsinu ludi budu schizo ludia iba ti, ktori trpia paranojou, no toto je choroba, ktora ma vela odtienov.
A preco sa strania ludi? no preboha, presne pre taketo nazory, ake tu panuju... Je to choroba opradena mytmi a hrozou. Ja jej vaznost nezlahcujem, ale zase nahadzme vsetkych do jedneho vreca.
Ja som s tymito ludmi bola jeden cas v pracovnom kontakte a veru, bolo ich dost takych, ze by ste ich nerozpoznali od "beznych" ani po dlhsom case...

karin1234
22. júl 2013

@bzzuzka Nezabudni na to,ze aj ty raz mozes tak ochorieť a ked ti ktosi bude tak hovoriť ako ty pises o tychto ludoch,ze nemaju nadej na zivot, ze im netreba dat deti, vsetko len zle a pesimisticke tak potom si to hodiš pri najmensom. nič v zlom... da sa zit so vsetkym, ale treba hladat pozitiva a riešenia pre život.pa

bzzuzka
22. júl 2013

@karin1234 ano, mozem aj ja ochoriet. a prave z toho vychadzam. Keby som takto ochorela, vzivote by som nedopustila, aby som otehotnela. Toto by som svojmu dietatu nikdy nespravila. Podla toho sudim.
Neviem, kde v mojich riadkoch si sa docitala ze tych ludi odsudzujem a ze nemaju nadej na zivot. Prave naopak. Ale vyjadrujem sa k danej teme a sice schiza a tehotenstvo. A podla svojho nazoru.
No a ked si to uz nacrtla s tym hodenim si. Mat tazsiu formu schizofrenie, trpiet predstavami a bludmi, tak ano, radsej si to sama hodim a viem ze nikomu neublizim. Ved co by to bol za zivot,ked nevies co je realita. Predstav si ze ti zrazu niekto povie, ze cely tvoj den sa nestal, tvoje dieta neexistuje a pod. A ty to fakt nevies rozoznat, vsetko ti pride ako realita, prave tu a teraz a vobec nieje. Nie takto by som nechcela zit. To nieje zivot, to je utrpenie. Ved uz len to je na zblaznenie, ze nevies co je skutocnost nie to este tie halucinacie co mas v hlave.
"Da sa zit so vsetkym" s tym nesuhlasim, so vsetkym nie. Tie lahke formy maju ako tak "normalny" zivot, kde cely predufaju aby sa im to nezhorsilo, nevratilo. Je to strasna choroba a preto tvrdim, ze mat aj tu najlahsiu formu, NIE dieta by som teda nemala. Neviem ktora milujuca matka by chcela

stano4000
22. júl 2013

Vytváranie tu bububu metódou úplný mix urban mýtov okolo ps. Riziko násilných činov u pacientov je nizsie ako u bežnej populacie (Walsh E, Buchanan A, Fahy T. Violence and schizophrenia: examining the evidence. British Journal of Psychiatry. 2002 Jun;180:490-495.) a je úplne jedno aká je to forma. Scizofrenici nemavaju až tak vykonstruovanu realitu ako vidíte vo filmoch. Väčší problém je vysoká miera samovražd. Schizofrenicka matka ako taká je stále len matka. Depresivne matky ublizuju v absolutnych číslach svojim deťom viacej ako schizo matky lebo je ich viacej. Tie kastrovat ako vidím zatiaľ nikto nechce. To čo čítam na konovi je ale potvrdením toho ze niektoré matky chcú stoj čo stoj rozoberať problémy, ktoré okolo ich reality ani nechodili, konstuuju si nejaké divne svety, len aby sa cítili bezpečnejšie a vlastný strach vtlacaju do umelých problémov.

mapa
22. júl 2013

@stano4000 zazil si na vlastnej kozi schizofrenika s progresivnym zhorsovanim choroby a atakmi? takych povedzme 20 rokov nonstop.... potom by cely tvoj divny svet strachu, nizkeho sebavedomia, neuroz a pod... bol stvoreny prave skrz toho schizofrenika.... 😠 najstrasnejsia choroba- horsiu fyzicku, ani psychicku nepoznam 😔

karin1234
22. júl 2013

@bzzuzka ved ja tiez netvrdim aby zena chora na schizofreniu počala dieťa v obdobi strasnej choroby, aby sebe robila zle v bludoch aj dieťatu. len chcem povedať to, ze určite na svete je kopec žien, ktore maju tuto chorobu, a kt. mohla prepuknut uz vtedy ked mali deti a tym,že beru lieky, su v realite, tym ze chodia na terapie a maju oporu rodiny, problem zvladaju, kopec takych žien vramci moznosti tak funguje staraju sa o rodinu, mozno aj čiastočne pracuju. je urcite lahsia aj tazsia forma choroby.

bzzuzka
22. júl 2013

@karin1234 ano ja s tebou suhlasim, ved som uz pisala ak zena deti ma, no co uz s tym, snazit sa zit co najnormalnejsie a robit preto vsetko

bzzuzka
22. júl 2013

@stano4000 HA HA HA si ma pobavil 😀