icon

PCO a životný štýl

zoe2201
1. feb 2011

Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.

lilly10
28. okt 2013

@janielik87 dakujem, budes zlata......ja myslim ze ked clovek chce tak dosiahne aj nemozne 🙂 ale si skvela ze sa ti to podarilo, juuj ja by som bola tak rada keby dam dolu aspon 5 kg

aknelka85
28. okt 2013

@janielik87 ak by si bola taka zlata, mozes aj mne nejake rady napisat 🙂. Bola by som ti velmi vdacna 🙂

aknelka85
28. okt 2013

@lilly10 pekne sa snazis 🙂. Drzim palce, nech ti to ide aj nadalej 🙂. ale aj ja mam niekedy take dni, ked by som si dala cokoladu, keksy, vsetko sladke a hlavne vela 🙂 🙂 aj teraz by som si nieco fajne dala, esteze doma nic nemam 🙂

lilly10
28. okt 2013

@aknelka85ô noo dakujem 🙂....ani mi nehovor, ja mam snad kazdy druhy den taky, no snazim sa premoct a nedat si.....a to ja mam praveze cokoladu, mam to schovane, len sem tam si mozem dat aj to len so snubencom 🙂 sama si nedam, aj ked by som strasne chcela 🙂

janielik87
28. okt 2013

@aknelka85 jasne 🙂 preposlem aj tebe...ale nepovedala by som, ze su to rady... 🙂

aknelka85
28. okt 2013

@janielik87 dakujem 😵

aknelka85
28. okt 2013

@lilly10 🙂 🙂 keby sme boli takto "zavisle" na cistej vode, bolo by to super a problem by bol vyrieseny 🙂

lilly10
28. okt 2013

@aknelka85 hej, presne tak....to si tiez stale hovorim, a problem by bol vyrieseny aj vtedy keby neexistovali ziadne cokolady, keksiky a vsetko sladke 🙂

aknelka85
28. okt 2013

@lilly10 tak to mas teda pravdu 🙂 🙂

anabelleee
31. okt 2013

Dobry den, pisala som sem este davnejsie a teraz mam 1a pol rocneho syna, uplne prirodzenou cestou, stale sa zdravo stravujem aj sportujem, asi aj preto mam stale tu istu vahu ako pred otehotnenim 🙂 Ale PCOS sa po porode trocha zhorsilo (plet, vlasy), lekarka mi chce nasadit antikonc. Belara .... vzdy som z antiny strasne pribrala a tato ma aj vela vedl. ucinkov ... ako ste liecene? Pripadne ako na Vas zabera antina pri PCOS? Bojim sa, ze ked ju nebudem uzivat bude mi hrubnut sliznica a opat budem mat problem s otehotnenim

janielik87
2. jan 2014

@anabelleee 🙂 vidim, ze si to uz vyrieslia...to je kraaaaaaaaaasne 🙂 drzim palce
Ja sa musim vratit do mojich kolaji a chcem dat dolu este par kil 🙂

anabelleee
2. jan 2014

no napokom som sa uplne na vsetko vykaslala a cakame druhe babatko, prirodzenou cestou, 2x sme si nedali pozor 🙂)))) ziadne lieky nic, len ten pohyb a striedma strava

alyca
2. jan 2014

@zoe2201 ahoj Zoe a podarilo sa Ti babatko prirodzenou cestou? Ja mam tiez PCO, zvysene muyske hormony. Inzulin ok. Tiez sa vyhybam cukrom, snazim sa viac hybat, ale nic zatial. Dokonca uz aj na brade mi rastu chlpy a trochu mam chlpatu aj hrud. Je to hrozne.

alyca
2. jan 2014

@anabelleee ahoj a aj Ty mas syndrom PCO? Mne moj gynekolog povedal, ze jedine IVF v mojom pripade, vraj ked je PCO prirodzene to ide velmi tazko. Tiez chcem skusit zmenu stravy a obcasne hladovky a detoxikaciu.

anabelleee
2. jan 2014

skor som pisala pod zoe teraz pisem pod anabelleee, takze ta ista osoba .... kludne daj na lekarov, po dietatku sa ti to mozno trocha upravi a druhe bude prirodzene, ja to nemam az take hrozne, muzske uz mam po porode v norme, kazda to mame trocha inak .... drzim palce (ale zistila som, ze cukry mi nerobia dobre, snazim sa nejest aspon sladkosti a pecivo celozrnne) ale momentalne to nejako neriesim, samo sa to upravilo, ale sportujem nadalej aj v tehotenstve, to mam fakt rada

lilly10
8. jan 2014

@anabelle ahooj 🙂 podarilo sa ti otehotniet s PCO? lebo ja to mam tiez a bojim sa ze sa nam nepodari otehotniet....ako snazim sa zmenit stravu, teda len zdravo jest....ale stale mam strach ze nikdy babatko mat nebudem

nikii944
6. mar 2014

Ahojte ..... Mne tiež diagnostikovali pcos adoteraz to nevizeralo moc dobre , hrozila operácia city sa zvacovali no mala som fakt strach bolo to zle ak po psychickej stránke snažíme sa asi pol roka . Dnes som bola na vyšetreni a doktor povedal konečne dobru správu ze sa to zlepšuje podpísal mi lieky na obnovu ovúlacie síce este presne neviem ze ale budúci tyzden mi to všetko vysvetli . Ale tie jeho slovo mi urobili strašnu radosť ze teraz nevidí problem aby sa to nemohlo podariť , teda ze je to veľká pravdepodobnosť 🙂 stále mi to znie v ušiach týmto mu chcem aj poďakovať lebo som mala to šťastie a natrafila nie len na úžasného doktora ale aj skvelého človeka . A chcem podporiť všetky aby sa nevzdávali hlavne je teraz naozaj žiť zdravo s mojim psikom denne chodíme sa 5km prechádzky je to moja štvornoha podpora (priateľ je leniví )... 🙂 takze všetkým držím palce

lilly10
8. mar 2014

Caute....no ja som vcera bola u lekara na prehliadke a vraj ak chcem byt este niekedy tehotna, tak mame s tym zacat co najskor, mame sa snazit o babatko....a bojim sa ze sa nam to nepodari, mozete mi niektora povedat ci sa to vobec da otehotniet s tymto syndromom :( budem rada za kazdy jeden prispevok

tinus8
9. mar 2014

@lilly10 Ahoj, otehotniet sa da ci uz pomocou IVF alebo prirodzene (to je mensia sanca, ale je). Treba zmenit zivotospravu a zacat cvicit. Treba si dat vysetrit inzulinovu rezistenciu, stitnu zlazu a hormony s tym suvisiace, aby si vedela ako pokracovat. Ja mam PCO tiez, otehotnela som 2x, 1xIUI a 1x IVF, ale ani raz nedonosila ☹ a to tiez suvisi s PCO. Mam taku knizku o neplodnosti a vyzive v elektronickej podobe, ak chces poslem ti ju, ozvi sa. Okrem toho pomahaju velmi aj bylinky, napr. pani Annka Kopacova z vrboveho, tu na MK je o tom tema. Takze moznosti je dost, treba sa len do toho pustit a hlavne trpezlivost 🙂 .

latkovkybrno
9. mar 2014

Ahoj kočky, netrapte se, prosím, já mám taky PCO a podařilo se mi otěhotnět na první pokus hnedka. Přirozeně a dvakrát 🙂. Taky mě strašili, že to nepůjde apod, ale pletli se. Hned první měsíc snažení to bylo. Také mám mnoho cyst, obezitu, prostě hodně symptomů PCOs a jediné, co mi pomohlo tu váhu držet na uzdě aby nerostla, je přidat bílkoviny (v mém případě tvaroh, maso moc nemusím, a luštěniny a mimo kojení a těhotenství i soju) a také sledovat glykemicky index. Mám vytisknuté tabulky potravin s nízkým GI a ty převážně jím. A jde to, už nemám takové hypoglykemické stavy apod. Dokonce i váha klesla a břicho se zmenšilo. Mrkněte na US weby s touto tematikou, je tam hodně inspirací, u nás toho až tolik není.

lilly10
9. mar 2014

@tinus8 ako ja nestracam nadej ze raz sa to urcite podari, ze budem tehotna.....a budem rada ak mi to posles ked to mas v elektronickej podobe...a dakujem

faithandhope
10. mar 2014

Baby, bola niektora z vas liecena aj inak ako hormonalne, alebo je to uplne nemozne? Mne dnes lekarka povedala ze hormonalna liečba je sučastou PCOS ale neviem si predstavit byt roky na liekoch, teda kym by som nechcela babo 😒

bibi2h
21. apr 2014

dakujem za tuto temu, tiez som sa dozvedela min. tyzden , ze mam pco, idem si Vás precitat 🙂

moncsi1208
9. máj 2014

ahojte baby,my sa snazime o spolocne babo uz 2roky,boli sme aj v car,tam mi diagnostikovali pco,necele 3roky som brala hak,v poslednom dobe som mala problemy:nedostala som menzes,necitila som sa dobre,podla doktora to bolo ok.nemam nadvahu,ani cukrovku,horm.profil mam absolutne v norme,hoci som citala o tom,ze by sa mali urobit ten test2x za isty mesiac.podla toho,co som docitala,svedci mi,ze pco som dostala od hak.viem,ze nie je to nejaka chripka,co sa da "dostat",ale viem,ze odvtedy sa to zacalo.pco mi diagnostikovali podla uzv.menzes mi pride presne na hodinu,len sa mi skratil na 4dni,predtym som mala 7dni.nic so mnou nerobia,kazdy doktor umyva svoje ruky.teraz som vzala svoj zivot do vlastnych ruk,vyskusam detox,odkyslenie a prirodnu liecbu na hypofyzu.dufam,ze sa mi podari.ake skusenosti mate vy s tymi metodami?dakujem za rady

faithandhope
9. máj 2014

Ahoj Moncsi. Súhlasim s tým ze lekári v tomto teda veľa nechcú robiť ☹ Na druhej strane ani neviem čo očakávať... Prírodná liečba pomáha, odkedy som začala športovať a mam dobrý jedálniček citim sa oveľa lepšie.. či mi to v búdúcnosti pomôže s otehotnením neviem, ale verím že áno. 🙂 Nie len lieky možu pomocť. Ja som brala HAK rok a pol a po vysadeni som uz menzes vobec nedostala, odvtedy som len na vyvolavačkach. Tak uvidime aky "zazrak" sa stane. Čaká ma ešte kolotoč vyšetrení. ☹

moncsi1208
11. máj 2014

@faithandhope no,paraaaaada,tak s tym nie som sama,kazdy ma povazoval za nejaku hlupanu,ze robim cirkus kvoli hak.ja osobne uz odmietam vsetky hormonalne liecby,som sklamana,kazdu zenu s pco davaju do jednej skatuli,pricom vsade pisu,ze si zasluzime individualnu liecbu.mojmu druhovi dokonca povedali v car,ze asi ma infekciu pohlavneho povodu,preto nemoze pocat dieta.ma jednu dceru od byvalej...... 😝

arthemiis
11. máj 2014

Baby ja mám tiež PCO a tak isto odmietam HAK. Momentálne beriem Duphaston ale to je tiež len také, že z blata do kaluže. Neviem či je múdrejšie nebrať nič alebo áno .. ja som fakt zúfalá z tejto diagnózy. Žijem v strachu či sa mi podarí otehotnieť keď na to bude vhodná doba 😢

moncsi1208
11. máj 2014

Ahoj artemiis,ked si citala moj prispevok,tak vies,ze my sa snazime uz dva roky,presla som svoje peklo,ale fakt,nesmies sa stresovat,treba urobit detox,vycistit organizmus-ja pijem zensky caj zo znacky serafin,predstav si,predlzil sa mi menzes o 1-2dni,kupila som aj tinktury,vtacia jarabina.treba kupit caj lapacho,to je cistiaci caj,citala som aj o maca,predvcerom som nasla v biopredajni okolo7eur v prasku.mam ti pisat o bahne z mrtveho mora,ze ma skvele cistiace ucinky??? 😉 navyse maca podla clankov posobi prave na hypofyzu,lebo ja tam mam problemy,mozes sa docitat o tom na nete.mame viac moznosti,ovela viac,ako nam ponukaju lekary.

faithandhope
11. máj 2014

Ja som brala dva druhy HAK, vraj som musela pretože "Antikoncepcia napravi menštruaciu" ... keď som ju dobrala, menstruacia zmizla. Prva bola nizkohormonalna, ta bola fakt dobrá, druha uz obsahovala viac hormonov kedze tie moje hormony su cele rozhadzane. Po vysadeni sa bohuzial nic nezlepsilo. 😒
Nebrala som to velmi dlho - Jednu po roka, Druhu tak necely rok ale predsa. Zmenila som uz aj endokrinologicku ktora sa ku mne stavia ako k človeku, a nie ako k stroju na uživanie liekov 😀 Ale baby, nas asi tie hormony predsa len neminú. Minimalne pred otehotenim. Kedže mam 21, tak ešte chcem skusiť niečo prírodné. Plus neviem ako vy ale s Inzulinovou rezistenciou sa potom berie tiež nieco. Ale mne povedala lekarka, že to sa berie rok pred otehotnenim až 🙂 Tiež z toho robím vedu 😝 Pretože nedokažem to brať na ľahkú váhu. Mala by som isť do Ľubochne, vraj tam je to na urovni. Neviem, nemam skusenosti.
Arthemis- to aj ja mám strach, ale je veľa žien kt. sa to podarilo, prečo by sme my mali byť vynimky? 🙂

moncsi1208
11. máj 2014

No,ved ti ta pilulka napravila menzes,vsak?!to mi je naozaj luto. ☹ poznam jednu babu,ona sa otehotnela,ked brala pilulky,musela ist na interrupciu,ma 2dospele deti....lekar jej povedal v nemocnici,ze to je biznis.napchavaju nas tabletkami,od ktorych cakame zazraky,najprv take,ze nebudeme mat nechcene tehotenstvo,potom,takymi,od ktorych ocakavame to vytuzene tehotenstvo.... 😖 ja si myslim,ze zatial tie bylinne caje mi najviac pomohli,az cas mi ukaze,kolko casu mi trva dat do poriadku svoje telo,co som pokazila s tymi pilulkami za tie 3roky,co som brala.drzim vam vsetkym palce a citim s babami,ktore to maju geneticky a verim,ze kazda dostane od zivota to vytuzene babatko 🙂