icon

PCO a životný štýl

zoe2201
1. feb 2011

Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.

lilly10
16. máj 2014

ahojte....ked citam tie vase prispevky, tak sa mi zda ze mozno mam nejaku sancu otehotniet, aj som trochu zmenila jedalnicek, nesladim ani caj, nepijem sladke vody, len mineralky....mam tiez pco, a vraj je to geneticke, no v nasej rodine to nikto nema, neviem preco prave ja mam pco.....aj moj snubenec vravi ze to bude dobre, ze sa nam podari otehotniet, no doktor povedal "co najskor"....a ja niekedy prestavam verit ze sa nam to podari :(

schlossgold24
23. máj 2014

Ahojte, pred cca 6timi rokmi som zatúžila mať dieťatko 2 roky sa nedarilo, navštívila som lekára, ktorý mi nasadil antikoncepciu, vraj na upravenie menštruácie a zmiernenie ochlpenia!!!! Po nasadení antikoncepcie som začala mať závrate, bušilo mi srdce. Keď som s tým zašla za lekárom, tak mi len stroho oznámil, že iné pre mňa urobiť nevie a odpoklonkoval ma do reprodukčného centra. Tam mi diagnostikovali PCO. Absolvovala som laparoskopiu, no otehotnieť sa mi nepodarilo ďalší rok. Začala som študovať čo to vlastne PCO je, v tom čase som absolvovala aj preventívne vyšetrenie v jednej súkromnej klinike, kde nás posiela náš zamestnávateľ ako bonus k našim benefitom... natrafila som na úžasného lekára internistu, ktorý mi vysvetlil čo to PCO je, akým potravinám sa mám vyhnúť, cvičiť aspoň 3x denne minimálne 30 minúť, nie sa moc namáhať, nie záťažové šproty, ale plávať, bicyklovať, chodiť rýchlejšie. Začala som jesť minimálne 5x denne malé porcie jedla, vyhýbala som sa sachardiom, zemiaky, biela múka, rafinovaný cukor,prestala som úplne jesť sladké, piť kávu. Za 6 mesiacov sa mi podarilo schudnúť 12kg, upravila sa mi menštruácia na 28-29 DC... že uááááu to ma namotivovalo, za ďaľších 6 mesiacov som schudla 6kg, spolu 18kg.... dnes som tehotná úplne prirodzenou metódou. Pri PCO je nutné sa vyhýbať káve a cukru a treba naštartovať chod vaječníkov cvičením. Držím všetkým PCOčkárkam palce!

dkethe
26. máj 2014

Zeny, idem si po radu a.. .vyplakat sa?
Mam 25, mam priatela pol roka o ktorom si myslim ze bude posledny a mam PCO.
Od 15 rokov mam velmi nepravidelny cyklus a nestastie na zlych gynekologov, vyvolavacky som nechcela, tablety co sa predpisuju zenam s menopauzou tiez nie, antikoncepciu tiez nie, a tak som to neriesila. Az pred rokom som z gynekologa konecne vypacila tie pismena P C O a zacala guglit... bolo mi jasne ze s nepravidelnym cyklom neotehotniem na prvy krat ked ani netusim kedy to ta ovulacia je a ci je vobec k niecomu.. Aj som sa naplakala, aj som potom nasla toto forum a dodalo mi nadej.
Moja otazka je... mam to priatelovi povedat? Myslite ze ma pravo vediet, ze si buduje vztah a potencialnu buducnost s potencialne neplodnou zenou? Ak ano, ja vobec netusim ako. a kedy. cakat rok, do zasnubenia, po svadbe? nikdy, po 10 mesiacoch neuspesneho skusania? hned zajtra?
Nesmierne vam vopred dakujem za odpoved...

martinka6282
27. máj 2014

@dkethe určite mu to povedz, na nič nečakaj.... ak si myslíš že je to ten posledný a veríš mu tak by to mal vedieť.... ak sa zachová ako správny chlap aspoň sa uistíš v tom, že to ten pravý 😉

martinka6282
27. máj 2014

@dkethe okrem toho je na svete veľa žien, ktoré s PCO otehotneli a majú teraz zdravé detičky 🙂

allenkovababulka
Odpoveď bola odstránená
sienna77
24. jún 2014

ahojte, myslite, ze je sanca otehotniet aj prirodzenou cestou, ked mam diagnostikovane PCOS a vobec nemam menstruaciu? da sa to upravit napr. zivotnym stylom? kedze nemam menstruaciu, tazko sa da nasadit akakolvek liecba...co by ste v takom pripade poradili? mate niektora skusenost s takym niecim?

stellamaris
29. jún 2014

@sienna77 ahoj,aj mne zmizla mrcha plne na niekolko mesiacov.Pomohlo mi schudnutie,Metformin a podarilo sa mi otehotniet.Takze sa da 😉 musis prist na to,kde je u teba problem a vylucit moznost predcasneho prechodu.

allenkovababulka
Odpoveď bola odstránená
piussi
21. júl 2014
evelynka311
6. aug 2014

@zoe2201 Ahoj, chcem sa opytať- zoe, ešte chodíš na túto stránku? chcela by som sa s Tebou veľmi poradiť...ahoj, eva

mravvcek
6. aug 2014

@sienna77 ja som to mala tiez. Vysadila som muku a mlieko a mam drobca 🙂 schudla som a podarilo sa prirodzene.

sienna77
6. aug 2014

@stellamaris Dakujem za povzbudenie! vsetky vysetrenia, kam ma poposielali ukazuju, ze som zdrava, len menstruaciu stale nemam.... ☹ nezdravujem sa vyslovene nezdravo, ale ani velmi prikladne, taky priemer. nemyslim ani, ze mam problem s vahou. nemam nadvahu. sice som za posledny rok pribrala cca 8 kg, ale stale mam pri vyske 178 cm vahu 65-66 kg, co je ok, nie? pravidelne cvicim, nefajcim, nepijem, nejem mastne ci vyprazane veci, mojou slabostou su akurat sladkosti, a to vo velkom mnozstve. moze to byt problem? ja uz fakt neviem....☹

sienna77
6. aug 2014

@mravvcek to znie super! velmi gratulujem!!! moze s tym muka ci mlieko suvisiet? kazdopadne mozem vyskusat, lebo uz naozaj neviem, co by to mohlo byt. nadvahu nemam, aj ked papam velmi vela, aj sa hybem a geneticky nemam predispozicui na nadvahu. kazdopadne dakujem velmi pekne za tip! kazdu radu uvitam velmi rada a urcite vyskusam! na laparoskopiu mam is v septembri.

mravvcek
6. aug 2014

@sienna77 neviem ci s tym suvisi muka a mlieko. Ale zle som sa citila tak som vysadila. A laparku mam tiez za sebou. Je to super

stellamaris
6. aug 2014

@sienna77 tie sladkosti obmedz urcite,pri pco su pohromou,najmä,ak mas inzulinovu rezistenciu.Aj ja ich milujem,ale krotim sa,ked jem sladkosti.V minulosti som na posedenie celu 300g Milku zozula 😖

simca06022011
6. aug 2014

Baby, ja som sa snazila otehotniet roky :( cca 5-6r, uz som bola zufalec totalny... na net som po info nechodila, verila som lekarovi, ved "vsetko je v poriadku" atd.. nakoniec som jednu zimu makala ako blazon, cestovala a tak... schudla som, jedla som pravidelne... a zrazu som bola tehotna :P PCO mi oznamila cudzia lekarka po porode (!!!), ed som si zaplatila prehliadku sama, lebo uz sa mi nezdalo co ten moj lekar stale trepe... a pochopila som kde bol pes zakopany... neliecila som nic, otehotnela som .. ale dlho to trvalo 🙂 Takze mozne je vsetko 🙂) Hlavne ziadny stres 🙂

evelynka311
18. aug 2014

@mravvcek ahoj.tiez sa cchcem pridat ku klubu snaziliek, snazime sa od svadby pred rkom a pol, zatial nic a k tomu diagnoza PCOS. manzel ma tiez horsi SPG: astenoteratozoospermia, berie koenzým Q, ktorý mu odporučili. dr ma posielaju na drilling, ale najskor, ked bude mat manzel dobry spg. inak IVF, co nechceme. clostilbegyt nezabral po 3 mesiace, teraz mam za sebou prvy cykluls skuksania noveho stimulansu:D letrozol, tak uvidime. natrafila som tu na strankach na skvele rady od Zoe, alias annabelleee, ale pozeram,z e je neaktivna uz a caka dietatko, uz druhe pomocou praktizovania specialnej diety na PCOS- vysadit mlieko, muku, sladke, vela sportovat, skusam to uz dva tyzdne, no nepoviem, ze som aj nezhresila:D ja mam totiz velmi rada sladkosti, preto je to pre mna hrozne tazke..ale skusam to a nikdy nevzdam. chcem sa opytat, mravcek, Ty si tiez natrafila na tie starnky od Zoe? tie americke? mala si aj stimulacie ovulacie hormonmi?

mravvcek
18. aug 2014

@evelynka311 nie ja ani netusim o akych strankach rozpravas 🙂 ja som intuitivne vysadila muku nerobila mi dobre na reva. Sladke jem nie vela ale ked pride chut neviem sa ubranit. Mlieko ma zahlienovalo to som vylucila. Do kavy pouzivam mandlive. Inac nic 🙂

evelynka311
18. aug 2014

mala som na mysli tie stranky, ktore uviedla uzivatelka Zoe - zakladatelka tejto temy....ja okrem ineho mam aj nasadeny metformni, pijem alcchemilkovy caj a aj caj na podporu plodnosti zo starnky fertility.sk - je to dobra stranka, tiez tam odporucaju cviky Mojzisovej a Kegelove na spevnenie svalov panvoveho dna a na prekrvenie vajecnikov, co napomaha plodnosti- tak to tiez cvicim...citim sa lepsie a tiez som isto aj schudla, lebo mam volnejsie veci..cize toto vsetko nenapomaha len celkovemu zlepseniu plodnosti, ale aj schudnutiu- vrelo vsetkym odporucam. a ako spominas aj Ty, vysadenie muky, mlieka a sladkosti moze len prospiet..tiez som vysadila podla odporucani aj zemiaky a ryzu

evelynka311
5. sep 2014

ahojte, znova sa ozyvam po case...po prvykrat za posledny rok mi na folikulometrii zistili vyvijajuce sa folikuly- na P vaječníku 21 mm a na ľavom další 22,5 mm, bol mi podaný Pregnyl a dnes hormonalne overena ovulacia!!!hoci este nie som tehotna, toto je podla mna taky maly zazrak!!!! velmi som tomu rada...

niveagirl
10. sep 2014

@schlossgold24 Ahoj! Po prve, Ti gratulujem k tehotenstvu! 🙂 Po druhe, prosim ta cim si nahradila kavu? Lebo mne je prve ked sa rano zobudim, ze si ju idem zaliat. Tot zvyk. A po tretie, dakujem, ze si mi dala nadej. Tiez mam pco. AMH mam 6,3. Je pravda, ze priatel ma trochu lenive spermie ale aj tak. Uz sme boli aj na ivf, zial neuspesne.

schlossgold24
10. sep 2014

@niveagirl na káve nie som závislá, tak som to o to mala lahšie, no skús tie náhrady, tuším sa to volá melta... na lenivcov existujú vitamíny 🙂 hlavne hlavu hore a pozitívne myslenie žiadne depky. držím vám palce!

niveagirl
10. sep 2014

@schlossgold24 Ďakujem 🙂 No asi budem musieť nejaký čajík, lebo ja sa ráno ťažko preberám 😀

schlossgold24
10. sep 2014

@niveagirl hlavne s nižším obsahom kofeínu .)

niveagirl
10. sep 2014

@schlossgold24 Budem sa snažiť niečo nájsť.

evelynka311
25. sep 2014

CAUTE KOCKY, ASI TOMU NEUVERITE, ALE SOM TEHOTNA!!!!!!!!!!! v 4.-5.týždni podĺa USG a už tomu malému zázraku aj bilo srdiečko, sme s manželom neskutočne radi, tak sme sa vytešovali včera z tej malej fotecky......nemohla som tomu veriť. ani ked som mala pozitivny tehotensky test. Až ked som "fazuľôčku" na vlastné oči nevidela. Jedno, čomu ale verím, sú tie rady od Zoe- úvodný príspevok, v podstate som praktizovala všetko, čo ona a ona otehotnela po cca 1-2 mesiacoch..a mne sa to stalo tiež...stiahla som si tú americkú knihu o PCOS, presné diéty, prekladala som to z angličtiny, priebežne som hned podla toho začala variť tie jedlá........je to ozaj pravda, to o vysadení múky /všade, kde sa nachádza/ a sladkého, zemiakov a ryže...mala som povyšetrovanú aj inzul. rezistenciu, všetko bolo v poriadku, ale napriek tomu mi jeden skvelý gynekológ zo Žiliny / čo majú ambulanciu gianna- podpora prirodz. otehotnenia a nie IVF atd.../- odporučil užívanie Metformínu, ten som brala cca 2 týždne do tej ovulácie, prvej po roku--potom som ho už neužívala, kedže tehotné by nemali :D tak som tomu proste verila a v druhej fáze ho už nebrala/. pretože pri PCO je určite zlá inzul. rezistencia, tak to si ani nemusíte dať vyšetrovať, rovno nasaďte metformin. a povzbudzujem aj tie, ktorých muži majú zlý spermiogram- moj mal len 3% pohyblivých spermií, a odporučený koenzým Q bral len 3 týždne, čo podla mna este nemohlo zabrať, kedze spermie sa vyvíjajú 72 dní.....ale vieto čo???stačí jediná ;) Pevne dúfam, že nám všetko dobre dopadne, sme nesmierne šťastní a prajem všetkým Vám zažiť túto radosť, tento úžasný zázrak od Pána Boha!!!!

hrmiona
29. sep 2014

Ahojte dievčatá, upraviť stravu sa oplatí. Tiež mám PCOs, obehnutých lekárov a odporúčanie umelého oplodnenia lebo som na clostilbegyt nemala žiadne reakcie. U nás v práci bežala dosť dlho Mačingova metóda stravovania a veľmi si ju kolegyne chválili. Ja na diéty nie som, ani hladná nevydržím, ale dostala sa mi do rúk od nej kniha a okrem iného že schudnúť tam píše, že sa jej stravovaním upravuje aj menštruačný cyklus. Tak že to teda vyskúšam ako mi to môže pomôcť keď som skoro žiadny nikdy nemala. 28 dní som držala jej detox, varila som podľa knižky a na 29 deň som mala ovuláciu, úplne spontálne (manžel nebol doma🙂 ), ale keď už viem ako na moje vaječníky ísť určite to výde aj bez umelého oplodnenia.

piussi
29. sep 2014

@evelynka311 to je úžasné!!! gratulujem!!!!! idem do toho aj ja! už žiadna múka, zemiaky, ryža ani mlieko!

luminuska
5. okt 2014

@evelynka311 ahoj, gratulujem ti a dakujem za nadej, ze aj my s touto diagnozou mozeme otehotniet 🙂 Ja viem o svojich PCO len od stvrtka, takze este si len hladam informacie o co ide a ako na to. Doktor mi predpisal na 3 mesiace Inofolic a cakam na vysledky hormonalneho profilu, tak som zvedava.