PCO a životný štýl
Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.
@dlabinecka Jj, ja jeste kojim, takze ta MS muze haprovat i kvuli tomu 🙂 A malou mate pocatou prirozene nebo s nejakou pomoci?
@mmmk byla jsem na drillingu vaječníků, po něm hned napoprvé. Já taky kojim 🙂
@dlabinecka Vidis, ja byla na drillingu vajecniku v kvetnu 2008 a otehotnela jsem az v cervenci 2009 😅 A kdybys vedela, jak dlouho mi trvalo, nez jsem doktory presvedcila, ze to PCO mam. Vlastne skoro vsichni mi tvrdili, ze musim byt vousata a obezni, coz rozhodne nejsem 😅 Az potom ten doktor, co me na tu laparku poslal, mi to diagnostikoval a rikal, ze ta obezita je jeden z moznych priznaku. Navic se doktori nemohli ani nijak shodnout, jestli to na vajecnikach jsou nebo nejsou cysty. Byly docela male. Ted po po porodu doktor na utz rikal, ze vajecniky mam ciste, jakobych PCO nikdy nemela 🙂
@zoe2201 Jeste k tomu zbytecnemu podavani hormonu - ja ziju a lecim se v Nemecku a ver, ze tady ti ten clomifen doktor neda jen tak na slepo "zkusme, uvidime." Musela jsem mit zjistenou pruchodnost vejcovodu, manzel spermio, musela jsem mit hotovy hormonalni profil atd. Stejne na nej hypofyza nereagovala.
@mmmk Hmm, to je zajímavý. ono to na tom doktorovi záleží hodně. Já mám sice nadváhu, ale nejsem rozhodně nijak chlupatá, takže je to dost individuální, ale nový dr mi diagnostikoval PCO při první návštěvě. nasadil clostylbegit, dva cykly to nepomohlo, tak jsem šla hned na laparku a otěhotněla hned v dalším cyklu🙂 Takže TY jsi nakonec otěhotněla přirozeně? No co, hlavně, že mrnous je na světě a zdravý, že? Když na tohle vzpomínám, tak jsem nakonec ráda, že už jsem znovu těhotná 🙂 S Eliškou už jsem zvládla lecos, horší to snad být nemůže 😀
@dlabinecka No, prirozene, jak se to vezme. Spis jen za pomoci hormonu. Sice mi v prvnim CARu hnedka cpali IVF, pak teda aspon IUI, ale ja s tim nejak nebyla vnitrne srovnana, takze jsem to odmitala. Kdyz jsem dosla do druheho CARu a ukazala doktorovi vysledky, rekl, ze k IVF ani IUI nevidi duvod. Napsal mi injekce puregonu a 5. cyklus vysel 🙂 Jinak muj tajny sen je otehotnet nahodou 😀 Jakoze proste si udelam test a on bude pozitivni 😀
@katkaajurko
ahoj a ty si potom otehotnela normalnou cestou alebo cey IVF?
@mmmk Tak to jo. No, hlavně že mimi je. At už jsme k němu došly jakkoliv. Jo, tak to si mi ted splnil tvuj sen. Objevila se mi nějaká mykoza nebo co, kterou jsem nikdy v životě neměla. No, hledala jsem, kde jsem k tomu mohla přijít, podezírala manžela, že to někdě přitáhl a pak jsem se dočetla, že se to může spustit na začátku těhu,tak jsem si udělal v poledne test, co mi zbyl ještě od minule a byla tam dálnice, jak malovaná 😀 no, čuměla jsem na to jak puk, lapala po dechu, klepala se.... Uplně jiné, než poprvé 😀
@krista5 normalnou,ale po uprave cyklu najprv dva mesiace clostylom a potom po dvoch mesiacoch uzivania metforminu....
@dlabinecka Jo, to splnil 😀 To je nadeje pro kazdou PCOckarku 😵
@mmmk aj o mne povedal jeden doktor-ze PCO nemam (nie som chlpata ani obezna) dve doktorky povedali-ze ma slabulinke PCO, a na laparoskopii mi neurobili ani drilling-lebo hrubka a velkost vajecnikov sa im zdala uplne zdrava...akurat vnutri vajecnikov - hlavne na pravom-som neustale mala viacero malych nedozretych folikulov (ked mi urobili fakt podrobny a kvalitny uzv) tak ze to je ako do "ucebnice uzv" cize ani som nemala povestny "perlovy nahrdelnik zvonku ...a tieto nedozrete folikuly boli aktivne aj ked nemali byt-a kazili cyklus produkovanim hormonov....a tak to narusovalo sliznicu a dozrievanie...aj ked som ovulovala-sliznica nebola dobre pripravena ....
a tiez mi nechceli dat clostyl-najprv sme rok skusali len tak-potom vysetrenia,laparka,enodkrinologia,hormony - sledovanie cyklu a potom som len na dva cykly dostala clostyl-a aj to len po jednej tabletke denne... jeden cyklus som reagovala dobre-druhy nie-tak som dostala ako poslednu moznost metformin a po dvoch mesiacoch boja s nevolnostami (je to silny liek) bum bac 🙂))
@dlabinecka mykoza byva casto z hormonalnej nerovnovahy .... aj ja som ju mala uz viac krat slabunku v tehu....ale aj pred tehu som ju sem tam mavala.... ked je prekysleny organizmus...
@katkaajurko Ne, ja taky nemela perlovy nahrdelnik. Mela jsem tam tak dve tri "lagunky" - vetsi folikuly, ale drilling na zadost meho doktora udelali, ze pro jistotu. Pry jsem nemela ani porcelanovy povrch. No, hlavne ze se nakonec povedlo a bez IVF 🙂
@mmmk mne ale robili driling v nemocke cudzi lekari-po vysetreni tym jednym lekarom-co skonstatoval ze pco nemam-takze nemali ani "typ" ze maju nieco take hladat-ale hladali a nezdalo sa im to ako zhrubnute-ale ved to nevadi 🙂) to nie je dolezite... inak ja potom co sme preskakali neberiem vobec rozdiel medzi "prirodzene" a "ivf" pre mna je to jedno-ci doma v posteli 😀 alebo u pana doktora 😀 hlavny je vzdy vysledok 🙂 a to-ze nejako sa nam snazia doktori pomoct.....
@katkaajurko To jsem se dočetla, ale já z toho byla celá mimo, protože jsem nikdy nic takového neměla, ani v prvním těhu. když jsem se dočetla všechny možné příčiny, tak jsem chtěla začít vylučovat od těch nejméně pravděpodobných, takže jsem začala těhu testem a šup bylo to tam 🙂 Takže se vše vysvětlilo, dr mi dal čípky a je po problému - jen teda začaly jiné 😀
@mmmk určitě je to naděje, proto se to snažím všem, které znám říct, protože vím, jak je zoufalé s tím žít....
Jinak, když tu čtu postupy vašich lékařů, tak jsem docela šokovaná.... Já narazila na naprosto nejlepšího doktora, který už zachránil hodně zoufalek, ale že by to někde jinde bylo taky tak na nic jako ve Vrchlabské nemocnici, to by mě nenapadlo....☹
Viete, ono je to tak, ze ani doktori sami nevedia, aka je pricina a co najlepsie zabera na PCO, ale preco nevyskusat sposob, ktory mi nemoze uskodit, naopak moze len pomoct. Moja svokra mala rakovinu prsnika a pred tym mala nador za okom. Pri tom oku to nebolo take rozsirene, ale prisla on a v pripade toho prsnika to bolo horsie, rozlezene a najma pred 20 rokmi, ked jej na to priisli bolo zdravotnictvo na uplne inej urovni ako dnes.
Zacala prisnu dietu, nejaku ktora je priamo urcena pre pacientov s rakovinou, pila odstavene druhy specifickych druhov ovocia, zeleniny, liecive bylinky urcene priamo na to vo vymedzenych davkach. A dnes ma takmer osemdesiat a je tu. Ciperna a zdrava na svoj vek.
Aj zeny, ktore cvicia vrcholovy sport, nemusia byt zdrave, pretoze PCO nema len jedinu pricinu a v pripade, ked to zdedime (co je aj moj pripad), daju sa geny do urcitej miery ovplyvnit zivotospravou, sposobom zivota.
A chce to najma silnu volu a vieru, tak ako mala moja svokra. Vravi sa, ze ked clvek nieco chce a veri tomu, tak to dokaze.
Zajtra idem na kontrolu a napisem, co mi lekarka povedala. Ak budem mat dobre vysledky, ta potom nie je o com. Lebo doteraz som mala ovulaciu tak 2x do roka a zvacsene polycysticke vajecniky.
@katkaajurko Vidis, ja to takhle nemela. Pan doktor ma pomoct, ale mimco uz si udelame sami 😀 Nechtela jsem proste otehotnet katetrem, ale s manzelem 😀 Sice jsem otehotnela v cervenci, kdy jsem se rozhodla, ze v lednu jdem na IVF a pak mi spal obrovsky kamen ze srdce 😵 I kdyz doktor mi rikal, ze se to timhle zpusobem povedet prumerne tak 7. cyklus, ale ve mne drima pesimista a musim byt vzdycky krok napred 😀
@dlabinecka My se po te me laparce, kterou mi delali jeste v Cechach, prestehovali na opacnou stranu Nemecka, nez jsme do te doby bydleli a to se tehdy daly veci do pohybu, protoze jsem nasla skvelyho gyndare a ten mi doporucil zmenu CARu a tam jsem nasla dalsiho vybornyho doktora. A to az tak bajecnyho, ze jsem na nej mela mail a prakticky kdykoli jsem mu mohla napsat dotaz ohledne lecby, postupu a on odpovidal. Kdyz se nam maly narodil, poslal nam rukou napsany blahoprani. My mu za to dali prckovu fotku na jeho wall of fame - dlouha zed u laboratore, kde jsou fotky deti pocatych jeho zasluhou 😵
@zoe2201 A to je asi ten rozdil - ty jsi mela ovulaci 2x do roka. Ja driv takto mivala MS. Ovulaci jsem za trilete snazeni mela asi 7x 😅 Z toho 6x stimulovane.
@mmmk Tak to je paráda!!!! Je super, že takoví lékaři jsou!! Někteří jsou opravdu šílení. Vrchlabská porodnice je vyhlášená jako děsně přirozená a to až tak přirozená, že mi primář řekl, že teda mam asi PCO, ale že to se mnou řešit nebude, že to necháme na přírodě 😠 Ale je fakt bezva, že takoví doktoři, kteří nám ochotně pomůžou, existují!!! škoda jen, že takoví nejsou všichni ☹
@dlabinecka Taky jsme si uzila s tim nechavanim na prirode. Ja si vydupala hormonalni profil snad az po roce snazeni a druhe zmene doktorky 😠 My tehdy bydleli 80 km od nejblizsiho CARu, tudiz jsem chtela maximum vyresit s normalni gyndarkou. Byly tam totiz cekacky treba 10 mesicu a vic. A mela jsem za to, ze kdyz tam prijdu s vysledkama spermia, s horm. profilem, se sterama, ze by treba pristoupili rychleji k nejake lecbe. Jenze te prvni gyndarce jsem predhodila grafy BT s cyklama v rozmezi 70-110 dni, po ovulaci ani stopy a ona mi rekla, ze z toho prece neni patrne, ze neovuluju 🙄 Samozrejme tem grafum prd rozumela! Dalsi gyndarka se k tomu nevyjadrovala, jen lakonicky rekla, ze lepsi bude udelat horm. profil. Rozumela tomu jen jedna ukrajinska doktorka, co jsem ji poznala v jazykovem kurzu a pak az ten posledni doktor v CARu, co nas dovedl do vitezneho zacatku 🙂 Ja jsem k tomu mela vzdycky takovou legendu o tom, co mi tu teplotu ovlivnuje, o delce spanku atd., ze naprosto nemohlo byt pochyb, ze bych delala neco spatne 😀
@mmmk ja som si tiez vysetrenia musela vydupavat-- vzdy som vedela-ze mam iny cyklus ako vsetky kamosky- a ze je to divne-a vzdy mi na to nutili len antikoncepciu...aj ked moje najdlhsie cykly boli 49 dni a striedalo sa to s normalnejsimi....aj som ovulovala..o to tazsie bolo presvedcit lekarov-nech hladaju co treba...
ale v tom pristupe k IVF nevidim rozdiel-deticky su rovnako krasne-ci vyrobene doma ci inde..aj tak je to vsetko na prirodze-ci v maternici ,ci u doktora 😉 pre mna by to bolo ako keby som robila zasadny rozdiel medzi tym-ci si vyliecim zapall pluc doma sama alebo prostrednictvom doktora a teda antibiotik... 😉 alebo ci si vytrhnem bolavy zub doma sama alebo zajdem k zubarovi.... diagnoza jak diagnoza a liecba jak liecba...tiez sa necitim "menejcenna" ze mi pomahaju iny lekari .... 🙂 tak preco robit rodziel v IVF a doma
@mmmk 🙂 Tak to jsi tomu teda dala hodně času 🙂 Já žádné grafy ani nedělala. bylo to jasné od začátku, že neovuluju, protože já neměla cyklus ale vůbec žádný. a muj dr. to řešil nahned, žádný grafy nic nechtěl. Horm. profil udělal hned. na laparku jsem šla půl roku po tom, co jsem u něj byla poprvé a to jsem tam měla ještě vloženou dovču, jinak to mohlo být i o dva měsíce dřív 🙂 Muj dr. se zabývá umělým oplodněním, takže jsme do CARu vůbec nemuseli, všechno zvládl on sám. Ani jsme manžela nezatěžovali spermiogramem, což se ukázalo, že by bylo opravdu zbytečné, protože manželovi sperimie jsou zdá se obdivuhodně výkonné 😀 😀 Ale je to teda fakt síla, ti doktoři. A to jsi chodila v ČR nebo v Německu? Manželova sestřenice žije v Anglii a řekla mi, že tam bych byla uplně bez šance. když jsem slyšela jaká je tam lékařská péče, tak jsem šla do kolen 🙂
Ja sa asi zblaznim, ono to asi naozaj funguje. Dnes som bola na kontrole a lekarka sa cudovala. Normalne sa mi mierne zmensili vajecniky, ziadna cysta a na pravej strane folikuly a z toho jeden dominantny, zatial ma len 13 cm, preto mam prist este v pondelok, ci mi este narastol a mozno z neho vylezie aj vajicko. Jupiiiiiii.
mmk: Mas pravdu, ze ja to nemam az v tak hroznom stadiu, menstruaciu mam pravidelnu akurat mam zvyseny LH a preto mi nerastli folikuli. Ked mi nezaberie prirodna liecba, lebo este som sa s lekarko dohodla, ze to budeme chvilu len pozorovat, tak potom nasadzam costilbegyt. A verim tomu, zeten mi mus zabrat.
Tak v podstate som rada, ze sa to zlepsilo. A plet mam krajsiu zo dna na den, za mesiac som schudla 2 kg, fuuu uz ma len 56kg pri vyske 170 cm. Citim sa tak stastna, dokonca ani v podbrusi ma tak nepobolieva, takze sex si vychutnavam.
Vela stastia aj vam dievcata. Aj ked vas to mozno nezaujima, ale budem sem pisat svoje pokroky, mozno sa tu niektora najdete 🙂
Ahojte, pripajam sa k teme. My sa snazime s priatelom asi /uz to ani neratam/ priblizne 3-4 roky. Po dlhom vahani sme sa rozhodli, ze absolvujeme umele, tzn. najskor laparosk. a potom stimulacia vajecnikov. Po stimulacii som sa dozvedela od doktora v CAR, ze mi hrozi hyperstimulacny syndrom, takze sa to odklada. Az teraz, celkom skoro /za par mam 36/ som sa dozvedela, ze mam pco. Nejak prestavam chapat, na co som chodila po cele roky na gynekologiu, ked mi nikdy ziadny lekar nepovadal co mi je. Vzdy som mala problemy s menzesom, cyklus asi 40dnovi, priserne krce. Nikdy som nebrala HA, aj ked byvala lekarka mi ju ponukala, nebolo to ale z tohoto dovodu, skor som to pochopila tak, ze si chcela sama "pomoct". A co sa tyka vahy a tak, mam skor podvahu 165/48, Yeti mozno som 😝 , vlasov mam habadej, nefajcim, pijem sem tam. Uvidime teda co dalej, ale ta sprava,ze mam PCO ma teda nepotesila.
@zoe2201 Predpokladam, ze 13 mm, ne cm. To by byla totiz brutalni cysta, ne dominantni folikul 😅 O tom, jestli to zabira nebo ne, muzes psat, az otehotnis. Tu na koniku je spousta holek, co jim bylinky sice pomohly treba k nejakemu cyklu, ale ne k otehotneni 😉 Takze nerikej hop, dokud nepreskocis 🙂
@yenicka Tak hodne uspechu 😵
aůhoj hlky, tak jsem si taky přinesla v pátek od doktora PCO a vypadá to, že pořádné. Vaječníky mám zvětšené, na každém cca 15 vajíček a celé pokryté nějakou tvrdou slupkou. Mám výborného doktora, ale odeslal nás do CAR, že s tím nám on už nepomůže. Jako ostatní příznaky mám akné, anovulaci (ovulovala jsem za 9 měsíců max 1), bez progesteronu šílené cykly. Takže mi nejdřív nasadil progesteron, pak k tomu na pár měsíců clostilbegyt a nezabralo to. Teď jsem tam byla v půlce cyklu na utz a ani jeden dominantní foliul a místo toho prý "jasné PCO". Taky zvažuju upravit stravu, ale musím se k tomu dokopat. Pohybu mám teď docela dost. Ještě přemýšlím, žestli s tím nemůže souviset, že jsem od 13 do 19 aktivně závodně sportovala. U nás v rodině nikdo nikdy neměl problém otěhotnět :-/. Do CARu se chystáme za dva týdny a už se tam těším a budeme to směřovat na laparku, dva tři cykly snažení doma a pak IVF. Narozdíl od některých z vás mi IVF přijde jako dobrý nápad, nebojím se ho a půjdeme do toho s manželem raději, než rok polykat hormony, které fakt hodně špatně snáším (5 měsíců už jsem si užila) a není jistý výsledek. Jsem hrozně ráda, že dneska existuje možnost volby způsobu řešeníi PCO a hlavně, že existuje nějaká možnost.
@leeena_4 Ale IVF neni jedinym resenim. Nejsi zas tak stara a nezkusilas vsecko. IVF je veliky zasah. Nech si spis udelat drilling vajecniku, tim se narusi ta slupka a treba @dlabinecka takhle otehotnela bez dalsich hormonu 😉 Jestli totiz blbe snasis hormony, IVF s tebou poradne zacvici. Jinak clostilbegyt jsem tez spatne snasela, kdezto po injekcich mi nebylo nic 😉
@mmmk Já vím, že to není jediný způsob, ale já nechci absolvovat všechny. O drillingu jsem psala, že si ho nechám udělat, to určitě jo, ale po něm chceme max 2 měsíce zkoušet doma a hned pak IVF. Já nejsem tak stará, ale manžel má za 2 roky 40 a nechceme měsíce nebo roky zkoušet. Vím, že jsem v tom radikální, ale raději krátkodobější civičení mých hnormonů, než dlouhodobé zkoušení a čekání. Každý má v tomhle jiný přístup, hodně záleží na povaze i okolnostech a já jsem ráda, že jsme se s mužem rozhodli absolvovat tu nejkratší, nejvíce úspěšnou cestou, i za cenu penízků, nebo hormonální krátkodobé bouře. Ale nejraději bych samozřejmě byla, kdyby se třeba zadařilo hned po tom drillingu 😉
@leeena_4 A uvědomuješ si, že před IVF do sebe budeš muset nacpat takových hormonů, až Ti z toho šoufl bude??, Nepředbíhej a věř tomu drillingu, jak psala @mmmk, já otěhotněla po drillingu bez jakýkoliv hormonů a velmi rychle. Pokud se po drillingu prokáže ovulace je rozhodně zbytečné se hned hnát do IVF. Je , podle mě, taky dobré si uvědomit, že k otěhotnění je potřeba i dobrá psychická kondice - hlava dělá hodně moc!! Mmch, já taky aktivně sportovala a na docela vysoké úrovni. Stejně tak moje sestra, která nemá s otěhotněním sebemenší problém. A PCO není nijak dědičné. Já i segra jsme neplánované a zplozené přes antikoncepci, takže v tom to určitě není 😉
@leeena_4 Mne proste prijde, ze IVF je opravdu predcasne a krajni reseni. Vis, kolik je tu na koniku holek, co otehotnely s PCO treba mesic pred zacatkem stimulace? Proc proste nezkusis spis nekolikrat IUI? Takhle se taky u PCOckarek hodne dari. 😉
@dlabinecka Moje sestra sice tehotnet jeste nezkousela, ale cyklus ma jako hodinky, narozdil ode mne 😅
@mmmk Protože to cítím tak, jak jsem napsala a to je pro mě nejlepší přístup. Holt každý nechce vyzkoušet všechny varianty. A pokud otěhotním před IVF, tak budu šťastná, ale nechci zkoušet IUI, nechci polykat měsíce prášky. 😉 Nejsme všechny stejné a to, co jedna považuje za nejlepší na základě svých zkušeností, znalostí pocitů a zázemí, nemusí být nejlepší pro durhou.
@dlabinecka Teď jsi to vystihla - je důležitá psychika a mojí psychice prostě nedělá dobře dlabat ty prášky dlouhodobě a zkoušet všechny možné metody. Raději si jeden měsíc projdu pekelnou stimulací a vydržím to, než stimulovat po malých dávkách několik měsíců.
Koukám, že jsem svým názorem vzbudila diskuzi, ale holky, není to také o tom, jak kdo co cítí a co chce? Proč nepřeskočit několik mírnějších variant pokusů o mimi, která jsou méně úspěšná a vrhnout se rovnou na ty úspěšnější, ač náročnější? O drillingu už tu píšu několikrát, že ho podstoupit chci 😉 Jsem holt taková, nechci čekat a chápu, že někdo má jiný názor 🙂

@mmmk tak vidíš, ony ty hormony jsou dost šílený. Já samozřejmě vím, že to není nijak zaručené,ale opravdu se dost často po porodu upraví. já první ovulaci, po které přišla MS nepostřehla. pak jsem byla 13DC na kontrole a dr řekl, že sliznice sice narostlá je, ale jinak nic... no a jsem v tom .-) Ani nevim, jak dlouho... jen mám¨trochu děsy, jak to zvládnu...☹