icon

PCO a životný štýl

zoe2201
1. feb 2011

Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.

sofokleska
4. apr 2011

no ked som ho len začala brat tak som chodila prve dva mesiace,bola som tam ako na hodine klavira.A ked sa nedarilo,pak zacali vyšetrovať partnera ale mal zly SPG boli sme aj v BA,tam nam povedali verdikt IVF,ale kedže sme mali vela vydavkou,tak to padlo.Tak som drahemu nasadila Profetil na zlepšenie SPG čo sa aj trošku zlepšilo a kedže mi ostala ešte jedna davka clostili,tak som ju užila tak že som si merala teplotu.....a samozrejme nič....pravdepodobne to bolo z toho ☹ teraz by ma mal lekar pravidelne kontrolovať bo ako to je? ešte ma od operacie nepozrel a to je už 5 tyždňov teraz k nemu idem vo štvrtok.dakujem

miss_stanya
4. apr 2011

@sofokleska no na prvej pooperacnej navsteve musi urcite skontrolovat... inak ti nemoze dat prognozu ani navrhnut riesenie... v tomto pripade je nejaka samoliecba skor kontraproduktivna. Musis mat hlavne urobeny hormonalny profil, folikulometriu (meranie velkosti foliku, ktory vyvola ovulaciu) a partnerove testy su tiez dolezite predtym nez sa vrhnete na IVF a podobne veci. Ak mas ovulaciu a nemozes otehotniet aj tak, zistuje sa priechodnost vajcovodov...takze krok po kroku, IVF je az posledna stacia. Ja mam PCO cele roky a otehotnela som prirodzene len po stimulke v jedno cykle. Hlave tie pravidelne kontroly si vyziadaj aby si vedela na com si...

sofokleska
4. apr 2011

miss_stanya hormonalny profil mi robil len ked sme išli do BA teraz mi sestrička brala len krv na glykemiu aj to som sa len ja spytala či mi zoberie.No ja som nemala ovulku,tak mi nasadil clostil,parntera začal posielať na vyšetrenia až potom,takže som sa zbytočne dopovala liekmi.To ma musi každy mesiac kontrolovať či ako?ved ja mu hned poviem nech ma prezrie bo už je to nejak dlho aj podla mna 😉

fifista
28. apr 2011

kde jste holky?copak sem už nechodíte???????,

vianocnystromcek
24. aug 2011

taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak bola som na injekcii 🙂))
a dali mi este zelezo plus urgostan progesteron 🙂))

uvidim jak zacnem "blbnut":D

sttich
8. dec 2011

Ahojte my sa snazime otehotniet asi 2 roky pred mesiacom som bola s tym u zenskeho a ten ma poslal na gynekologicku endokrinologiu a predpisali mi antikoncepciu chloe s tym ze po stvrt roku to ma vysadit a vyskusat otehotniet.
Mam 162cm a dost silnu nadvahu,pracujem v uplnom strese.Co sa tyka vysledkov muzskych hormonov tak som ich mala mierne zvysene ale zevraj nic vazne.Priznam sa ze moje stravovanie je uplne zle.Menstruacia nepravidelna a dokonca bol aj rok ked som mala len 4-5x,,Velmi by som chcela dietatko a zacinam byt z toho psychicky zle.Partner ma upokojuje,Poradte mi co mam robit lebo mam pocit ze ani ta HA mi nezabere.

aurelia1
13. dec 2011

Ahojte všetky PCO snažilky. Tiež mam PCO,ktoré mám už zistené 12 rokov a to som brala HAK-nepomohlo,clostrilbegyt-nepomohlo,Metformin-nepomohlo,3.neuspešne IVFpri ktorých som brala hormonalne injekcie a k tomu ešte aj manžel ma zlý spermiogram-tiež užíval profertil-nepmohlo,pre nizke hladiny testosteronu užíval injekčný testosteron-nepomohlo a teraz ja mam ísť na laparku-drlling vaječníkov tak som zvedava.či to pomôže.K tomu som upravila aj stravu ,schudla 18 kíl ani to nepomohlo. ☹ ☹ ☹ ☹

7bambulik9
14. dec 2011

@mmmk Ahoj, môžem sa opýtať? Ten puregon ti pichal tvoj gynekolog?

bosorkajarka
14. dec 2011

@aurelia1 waaav a to jak sa ti poadrilo schudnut 18kil obdivujem

aurelia1
17. dec 2011

@bosorkajarka Bola by si prekvapena,ale podarilo sa mi to vdaka hlistam ,ktore mi robili šarapatu v čreve a nedovolili mi jesť,ked tak len určite potraviny,vtedy som sa naučila ,konečne zdravo stravovať-znašala som len určite druhy potravin-zeleninu,ovocie ,celozrnne pečivo a ryby,kym mi lekari zistili,že ma ochorenie sposobene hlistami,schudla som 18 kíl a po preliečení akoby sa moj organizmus nevedel vratit do normalu,tak odvtedy jem len zdravo,z tučných ,mastných a vyprážaných jedal je mi zle a okrem toho chodím 2-krat do týždna cvičiť zumbu.

renata007
4. jan 2012

zaujimalo by ma, kedy sa u vas prvy krat objavil sy PCO? lebo u mna hned po vysadeni HAK... :( pred HAK som mala pravidelnu MS 6 rokov (plus minus par dni- choroba alebo stres), vajecniky bez cyst, ale odkedy som vysadila tak za pol roka som mala iba 3x MS. som netusila, ze tabletky dokazu toto sposobit... 😢

jerry23
10. feb 2012

baby, mate skusenosti s otehotnenim, ked ja mam PCO a manzel zly spg?...pomale a malo sp...ako ste to riesili?

zujka2
10. feb 2012

@jerry23 Ahojky, ja som zatiaľ snažilka. navštevujem CAR

zujka2
10. feb 2012

@renata007 mne diagnostikovali už v 16 tke

zujka2
10. feb 2012

@mianc ahoj aké homeopatické prípravky si brala?

jerry23
10. feb 2012

@zujka2 a mas iba ty PCO, alebo aj partner ma problem?..ja som bola tiez v CAR v Martine...no nedopadlo to dobre...a teraz mam mat pauzu...pol roka vraj, tak len zistujem co a ako..aj ked CAR urcite nevylucujem...este tam pojdeme, no zatial zhanam info, od kociek, co maju podobne problemy a ako ich riesia

bosorkajarka
10. feb 2012

@renata007 Ja je mam uz od 12, ale dozvedela jsem se ze ten problem se jmenuje pco az v CARu, pred tim mi nikdo nerekl proc nemam vubec ms :(

zujka2
10. feb 2012

@jerry23 no zatiaľ manžel nemal problém. neviem čo nové výsledky. budúci týždeň idem na konzultáciu a všetko sa dozvieme. u vás je to ako?

zujka2
10. feb 2012

@bosorkajarka a prvé babatko sa vám ako podarilo? vďaka CAR?

bosorkajarka
10. feb 2012

@zujka2 jojo po stimulaci a inseminaci, ja bez hormonu vubec nefunguju jak zenska :( takze bez pomoci to nejde

kemonka
10. feb 2012

@zoe2201
Ahojte, aj ja sa k vám pridávam. Neviem síce od kedy mám PCO, či len teraz alebo už dávno. Už odjakživa mám problém s MS, cyklus aj do 5 mesiacov, nadváhu som nemala, len trošku nepekná pleť a nedarilo sa roky otehotnieť. Potom som ani neviem ako otehotnela. 🙂

Teraz sa snažíme o druhé, všetko je po starom, myslím cyklus, pleť, len som už aj pribratá a vôbec ale vôbec sa mi nedarí schudnúť. Pred mesiacom som zmenila gynekologičku a tá mi povedala, že mám PCO. Tak neviem ako je to s tým, či je to dávno, či len teraz, či od prvého pôrodu.... takže zbieram všetky info o PCO, a toto ma zaujalo, snažím sa stravu zlepšovať, no pohybu mám málo, dostala som zatial iba lieky Duphaston na upravu cyklu a uvidíme ako to pôjde ďalej..... 😖

kemonka
10. feb 2012

@jerry23 ahojky, aj ja som začala chodiť do Martina, chodiš do iscare, či do heliosu?

mianc
10. feb 2012

@zujka2 boli to kvapky a to mi rovno môj homeopatik dal, keď urobil kompletné moje vyšetrenie, po pravde ani neviem čo bolo ich zloženie, ale mne pomohli

kikaneu
10. feb 2012

ahojte, ja PCO nemám diagnostikované, no trápi na viac chlpkov a nadváha....robili mi vyšetrenia na endokrinologii, vraj veľmi mierne zvýšený testosterón - dali mi nejaké lieky a povedali, že mám schudnúť....lenže po tých tabletkách som ešte pribrala....prestala som ich brať, potom sa mi podarilo výrazne schudnúť, no vtedy som ešte bola single....a odkedy som sa vydala, tak tie kilá išli nejak naspäť hore
a všetky tie vyšetrenia mi robili asi tak pred 10 rokmi, nikdy som nemala problémy s cyklom (ms chodí 29-31 dní) ani s pleťou.....a o bábo sa snažíme vyše roka, doktorka povedala, že som ok....tak ja už neviem....no tento týždeň som začala znovu cvičiť, tak dúfam, že sa mi podarí aspoň niečo zhodiť.....

bosorkajarka
10. feb 2012

@kemonka podle toho co popisujes tak PCO mas uz davno. Je hodne holek s PCO, ktere otehotneli prirozene. Kdyz si mela samovolny cyklus i kdyz hodne dlouhy tak k ovulaci obcas doslo a proto si otehotnela prirozene. Ja prave nema ms ani po 7 mesicich bez vyvolavacky, takze beznadejny pripad.
Ale co se tyce duphastonu tak ten ti nepomuze akorat ti skrati cykly na krasnych 28 dni ale bez ovulace:( nechapu ze to vsichni doktori cpou je to akorat svinstvo co nicemu nepomuze. Ja bych spis doporucila merit bazalni teplotu aby jsi zjistila za ovulujes nebo ne.

zujka2
10. feb 2012

@bosorkajarka no ja mám asi najvyššie možné PCO, takže je to tiež katastrofa tá moja ženskosť :((

zujka2
10. feb 2012

@mianc mala by som sa poobzerať u nás za homeopatikom. ale s tým to nemám žiadne skúsenosti..

bosorkajarka
10. feb 2012

kdyz jsem se snazili o prvni tak jsem celkem dlouho brala femigard, a ten me pomohl s testosteronem od te doby ho mam v norme, ale na ovulaci nestacil, segra ma stejny problemy a ta zas brala gynex a ji trochu na cyklus pomoh, ale taky zadna slava.
Jo vsichni tvrdi ze zhubnout pomuze, ale ja jsem beznadejny pripad, po dvou tydnech me vzdy prepadne depka nevidim zadny vysledky a je vsechno v coudu, za dalsi dva tydny se zas rozhodnu zacnu neco delat a zas je to to stejny, za rok sem zhubla 5 kilo a ani o kilo vic to nejde, proste jsem se pred pul rokem zasekla a koneca nejak nevim jak z toho ven :(

kemonka
10. feb 2012

@bosorkajarka no teplotu si meriam od predposlednej MS. V tom cykle som zistila, že som mala ovulku v 12 deň, a teraz v januári prišla MS po 5 mesiacoch. Vyvolaná bola práve tým duphastonom. Zatial ovulka nebola. ☹ Je možné že cyklus bude anovulačný ☹ , uvidím ako to bude pokračovať ďalej.

Inak ako ti zistili PCO a tiež aj ostatným??? Mne vlastne nerobili ani hormonálny profil, nič, len na základe vyšetrenia....nemali by mi zobrať aj nejaké odbery aby sa zistilo aj to ako to mám s hormonmy?
A zabudla som ešte dodať, že aj chlpky trochu mám viacej a stres je u mňa na dennom poriadku, toho sa asi nikdy nezbavím 😀 😀 😀

zujka2
10. feb 2012

@bosorkajarka :( ja som na tom podobne. držím si svoju nadváhu už roky a nejde to ani dole ani hore :(