icon

PCO a životný štýl

zoe2201
1. feb 2011

Ahoj, zakladam tuto temu, pretoze vsade vidim, ze dievcata s PCO su liecene iba hormonalne. Samozrejme, ze je to povacsine nutnostou, ale podla najnovsich americkych studii ma prave zlozenie stravy a pohyb velky vplyv na vznik PCO. Chcem sa opytat, ci mate aj v tejto oblasti skusenosti? Vraj by sa mali jest potraviny s nizkym GI, aby sa znizovala rezistencia na inzulin, pretoze prave zeny s PCO maju vyssiu rezistenciu na inzulin. Samozrejme vdaka primeranemu sportovaniu sa zvysuje dobry cholesterol, znizuje sa zly a znizuje sa reistencia na inzulin. Velmi dolezite je vyhybat sa stresu, naucit sa relaxovat, zapracovat na vlastnom sebahodnoteni atd.
Vacsina zien s PCO ma nadvahu, ja nie som ten pripad (mam 170 cm a 57 kg), ale i tak som zacala zit zdravo, denne sportujem. Uz nepije kavu, nefajcim, nejem sladkosti. Citim sa skvelo. Lekarka mi tieto veci vobec nepovedala, sama som si to nasla na amerckych strankach, kde je to vyskumne potvrdene. Aj ked hormony su niekedy nevyhnutnostou, najma vtedy, ked je chybajuca menstruacia, alebo anovulacne cykly, ale vdaka zmene zivotnemu stylu sa aj toto dava do poriadku. Niekedy staci u silnejsich zien schudnut len 5 percent vahy. Ja som pred tym fajcila, jedlasom uplne bezne jedla, v robote kopa stresu. Keby mi toto lekarka povedala pred rokom, uz som mohla byt mozno davno tehotna. Verim tomu, pretoze od kedy som zmenila svoj zivotny styl, citim sa ovel lepsie. Pijem vela bylinkovych cajov, mam vacsiu chut na sex, zlepsila sa mi plet, nepadaju mi vlasy a spevnila sa mi postava, citim sa krajsia a tym aj sebavedomejsia. Napiste prosim aj vase skusenosti, bud s prirodou liecbou ale najma, ci aj vam pomohla zmena v zivotnom style.

zujka2
10. feb 2012

@kikaneu držím ti palce. ja som začala s jogou, tak hádam pomôže

bosorkajarka
10. feb 2012

@zujka2 no u mna to bohuzel po porodu slo na horu hodne paradoxne, vsechny pri kojeni hubnou ja jsem pribirala, pribrala jsem za 9 mesicu 16 kilo :( a ted se tedy asi pul roku motam porad dokola na 99 (ja uz sjem jina vahova kategirie nez vetsina :( )

bosorkajarka
10. feb 2012

@kemonka no diagnostikovali to nejdriv diky UVZ pak samozrejme anovulace a amenorhe (zadna ms) a pak delali hormonalni profil a vysledky katastrofa, alespon ze ten testosteron mam ok.
a co se tyce stresu tak to je muj celozivotni spolecnik ja nahodou kdyz neni zadna stresova situace v dohledu tak si ji vyrobim pro jistotu sama ze 😀

kemonka
10. feb 2012

@bosorkajarka hej to poznám 😀 😀 😀 už ten stres potom chýba, keď sme nan tak zvyknuté....a to s tou váhou poznám, pred otehotnením som si držala tak okolo 60 kg, po pôrode som mala navyše 6 kg, lenže zrazu som začala priberať a priberať 😨 , a ledva teraz za rok som dala dole jedno jediné kilo, vôbec už neviem čo s tým 😕
..... a ešte som si všimla, že sa neviem vôbec vyplakať, ked mi je niekedy smutno, alebo také blbé obdobie, som bez slz, to je asi tými prehodenými hormonmi,......to PCO je fakt hroznééééé

bosorkajarka
10. feb 2012

@kemonka tak to vyplakani mam taky tak rozbreci me sice kde jaka kravina v televizi ale kdyz mi je tezko tak ten plac vubec nejde ajak bych ho nekdy pro ulevu potrebovala ☹

bosorkajarka
10. feb 2012

ja jsem po porodu odchazela s mensi vahou nez pred tehotenstvim a do konce sestinedeli jsem jeste zhubla, ale pak to zaclo strasne rychle zase nabirat. Jak vsichni rikaji ze sestinedeli nejhorsi co zazili tak pro me to nejhezci obdobi blby to zaclo byt az pak 😠

jerry23
11. feb 2012

@zujka2 my praveze mame aj PCO aj malo a pomale spermie...takze sme sa nasli s muzom

jerry23
11. feb 2012

@kemonka do heliosu...a ty?

zujka2
11. feb 2012

@bosorkajarka ja som sa zastavila na 83 kg momentálne. zmenila som stravovanie teraz tak uvidíme čo to urobí. Riadim sa diétou GI vraj je dobrá pri PCO. hlavne sa nevzdávaj!

zujka2
11. feb 2012

@jerry23 ja uvidím čo nám povedia budúci týždeň v Heliose. či len ja som chybová alebo aj môj drahý. až sa bojím aký postup sa zvolí :(

zujka2
11. feb 2012

@jerry23 Inak ja som bývala štyri roky v Novej Vsi nad Váhom 🙂 veľmi rada na to spomínam aj keď som bola dieťa.

janusa_
11. feb 2012

Ahojte, ja mam tiez polycysticke vajecniky, neprechodny vajcovod, v hormonalnom profile zvyseny proflaktin, testosteron. Nikdy som neobla extra chuda, ale minuly rok som nabrala takmer 20kil za par mesiacov, od zaciatku tohto roka som schudla a zastavila sa na vahe 81kg ale tak stojim uz druhy tyzden dalej to nejde,a k tomu mam neskutocne problematiku plet. Ale clovek sa s tym asi musi naucit zit nic ine neostava 😒

mianc
11. feb 2012

@zujka2 skús si pozrieť referencie, daj vyhľadať meno a uvidíš, aké majú s nim kočky skúsenosti, možno Ti niektorá poradí

zujka2
11. feb 2012

@mianc Hej, kuknem ďakujem. Kukám, že si z KNM, ak by si si spomenula na tvojho daj mi vedieť, prosím. Zo Žiliny by som to nemala ďaleko 🙂

kemonka
11. feb 2012

@jerry23 aj ja do Heliosu, konkrétne za Dr. Gáťovou

kemonka
11. feb 2012

@janusa_ Ahoj Jani 😉

jerry23
11. feb 2012

@zujka2 tak drzim palce...v Heliose zrovna Gatova je total super..drzim palce

jerry23
11. feb 2012

@zujka2 ja nie som odtialto..som sa privydala..xixi..ale byvam tu okolo 5-6 rokov...kde teraz byvas?

@kemonka super vyber....drzim palce...ako pokracujete?

kemonka
11. feb 2012

@jerry23 no vlastne som tam bola ešte len prýkrát, zatial mi dáva do poriadku dlhýýýýý cyklus, predpísala mi Duphaston. Musím sa zase objednať niekedy koncom mesiaca, čo navrhuje ďalej. Ale zatial ovulácia nikde nebola, uvidím či sa aspoň cyklus trocha upraví ☹

kemonka
11. feb 2012

@jerry23 takže vlastne aj ty ju odporúčaš? Je milá, zatial len tolko môžem o nej povedať 😀

jerry23
11. feb 2012

@kemonka na zaciatku boli tam vsetci mily, ale Gatova mala aj do konca pristup..videla si kolko tam vela parov chodi?..bola si tam uz rano na krv, alebo tak?..ak ano, tak vies, ze to tam ide ako na pase a niekedy som mala taky pocit aj s Krajka...ale Gatova mala vzdy super pristup a taky osobny...nebolo to "dalsi prosim"...drzim palce..

kemonka
11. feb 2012

@jerry23 ďakujem, mne ten krajčovič či ako nie je sympatický, ale ja som chcela len k doktorke-žene ísť 😀 si myslím, že skôr má pochopenie pre takéto situácie 😉

zujka2
11. feb 2012

@jerry23 teraz bývam v Žiline 🙂 ako sa ti tam býva?

zujka2
11. feb 2012

@kemonka aj ja pani doktorku odporúčam 🙂)

jerry23
11. feb 2012

@kemonka tak tak...aj mne...takze nabuduce pojdem iba k nej...

jerry23
11. feb 2012

@zujka2 a ako sa tebe byva v ZA?..mne sa tu paci, ja som od PD a tam byvalo stale chladnejsie, tak som si tu lepsie zvykla a celkom dost rychlo..xixi

zujka2
12. feb 2012

@jerry23 to ti verím. ja by som sa tam chcela veľmi vrátiť :( ale už to nevidím reálne.

jerry23
12. feb 2012

@zujka2 tak mozno nejaka chalupka alebo nieco take....niekde na okoli casom..kto vie? ci?

zujka2
13. feb 2012

@jerry23 už tu máme úver na byt. ale človek nikdy nevie. Stále si hovorím, že po čom veľmi túžime môže sa to raz splniť. Sila myslenia je dôležitá..

jerry23
13. feb 2012

@zujka2 aj uver sa da vyplatit..xixi..ale presne stale sa moze vsetko v zivote cloveka zmenit..a bydlisko je len to najmenej...a manzela mas odkial?