Stretli ste sa s tým že vám odmietli spraviť prefuk vajcovodov?
Ahojte,
Chcela by som si dať prefúknuť vajcovody (snaha o otehotnenie vyše 2 rokov, moje vyšetrenia ok len nižšie AMH 1.4, muž ok len znížený počet spermií 10 milionov ma ml ostatné parametre v poriadku), ale na moje prekvapenie Gyncare NR, do ktorého chodíme, mi oznámili že prefuky nerobia. Že robia iba hyfosy vyšetrenie kde sa pomocou kontrastnej látky sleduje priechodnosť vajcovodov, ale ak by tam náhodou bol nejaký zrast, tak sa to neodstraňuje ale rovno sa posiela na IVF. Ako vlastne ten prefuk prebieha? A kde si to môžem dať spraviť? Mám tomu rozumieť tak, že prefuk je vlastne toto hyfosy vyšetrenie, kedy do vajcovodov pustí tá kontrastný látka a možno sa to nejako tým automaticky uvoľní? Vôbec tomu nerozumiem a nevysvetlil mi to nikto dostatočne. Bola som sklamaná z odpovede "prefuky ani spriechodnenie vajcovodov nerobíme
@martinaju V car mi povedali, že priechodnosť sa dá zistiť buď u nich hyfosy alebo v nemocnici laparoskopicky. Prepáč, ale ja keď idem neznalá na prvé ivf, tak dôverujem lekárom nie nejakým rečiam na internete či čo je či nie je 100 percentné. NIK v car mi nepovedal, že to nie je 100%. Ale prečo by aj mali? Veď chcú zarobiť. Btw., prečítala som toho potom o ivf strašne moc a nenarazila som na jediný článok, diskusiu v ktorých by niekto hyfosy spochybňoval.
Ja som bola na tzv. “prefuku” v nemocnici v TN. Robilo sa to nejakou kontrastnou tekutinou, bez narkozy (neboli to nejako bolestive, iba neprijemne), pod rontgenom. Neprebehlo to uplne hladko, tekutina prilis vytekala von, takze vo vysledku si nebol doktor uplne isty, ci to teda priechodne je alebo nie. To bolo v polovici septembra. Nasledne som isla dalsi cyklus na konzultaciu do ISCARE v BA, tam mi ponukli spravit obdobne vysetrenie, ale namiesto tekutiny pouzivaju nejaku penu (cize lepsie vidis kontrast, neuteka to von ak zle tesni balonik). Chceli to robit v plnej anesteze, s tym, ze ak by videli odstranitelnu zavadu, tak by ju odstranili. Nie som si ista ci hysteroskopicky alebo laparoskopicky. Mala som sa objednat na zaciatku nasledujuceho cyklu, robi sa to medzi menstruaciou a ovulaciou iba, ale zrovna sa vtedy podarilo po 3 rokoch snazenia otehotniet, takze som na zakrok nesla. Ci pomohol ten “prefuk” neviem, ale mozne to je.
@callisia tiež som kšla neznalá na ivf, predtym som si naštudovala a komunikovala som s lekármi. Čitala som diskusie a odborné články aj v cudzích jazykoch. Mne nemal môj gynekológ problém povedať že ak by som bola v krči že ten výsledok nemá význam a sú to vyhodené peniaze tak nech si rozmyslím, či do toho idem. Tiež dôverujem lekárom ale tiež sa pýtam a tiež veľa čítam. Ten lekár tiež nemôže nonstop rozmýšlať čo ti už povedal a čo nie a tiež si nechystá básničku kým prídeš aby na niečo nezabudol. Vidíš ja som narazila aj na článok aj na diskusiu kde bolo uvedené že v prípade nepriechodnosti to nemusí ešte tak byť. Ale to bolo niekedy minulý rok takže ti sem bohužial link nehodím. Je mi lúto, že máš takú skúsenosť s car. Ja mam inú ale ja som sama prišla už do car s výsledkami vyšetrení a s vedomím, že ideme do ivf.
Baby a veľa žien otehotnelo po hyfosy keď im vyšli vajicovody priechodné takže ak ste boli tak nepremškajte šancu 🙂 držím palce
@martinaju presne tak, ja som bola 2x na prefuku vajcovodov laparoskopicky a zistili, ze vajcovody su uplne priechodne, a my aj napriek tomu sme nemohli cca 1-2 r.otehotniet..Po najblizsej ovulacii som otehotnela v oboch pripadoch 🙂 za mna odporucam aj laparoskopiu, bolest minimalna a po 2-3 tyzdnoch po zakroku som uz aj lyzovala :D
@frida1990 ahoj, chcem sa opytat, ako si dopadla. Mam tiez ist na to vysetrenie za par tyzdnov.
@andreaak05 bola som na tom hyfosy, to ti vstreknu kontrastnu látku a sledujú na ultrazvuku či postupuje vajcovodom , vôbec to nebolelo a výsledok bol taký že prava strana plne priechodná, cez ľavú sa tekutina nedostala. Medzi časom sa však prišlo na to že zrejme tam mám iba svalovú spazmu ako následok úrazu z detstva, takže denne cvičím a idem na mobilizáciu kostrče takže snáď sa pohneme. Lebo gynekologička mi vtedy len povedala nech to neriešim že stačí mi jeden priechodný, ale tým že ja mam vychylenu kostrč po tom páde a posunula a mi aj panva a tlačí mi to na nervy reprodukčných orgánov, tak ma tak či tak idú naprávať a verím že sa to dá do poriadku.
Držím palce, keď to bude robiť citlivý lekár, v pohode prežiješ, ja som bola milo prekvapená ako ľahko a bezbolestne zákrok šiel. Ale mne ho robili pred ovulaciou keď som mala mäkký a otvorený krčok, možno aj preto.
@frida1990 dakujem za spravu. Ja idem na to do gin fivu do nitry. Tusim aj ty si z nitry, ci mylim sa? Lebo sak uz som tu toho precitala habadej. No mne gynda povedala, ze toto je take vysetrenie, ze ak su aj nepriechodne, ale su tam len male zrasty, ta pena ti vajcovody vlastne aj prefukne. Ak su zrasty velke, tym padom vajcovody total nepriechodne, neni ine riesenie ako umele oplodnenie. Ale tu baby pisali este o laparke, ktorou ti vedia zrasty nejako odstranit. Tak ja uz neviem. Schvalne ti to v sukromnych klinikach nepovedia, lebo to nerobia a nemali by za to prachy a chcu ta hned poslat na umele, lebo z toho prachy maju? Ja uz neviem :/ A vy ste jak dosli na to s tou kostrcou a panvou a ze tam je zadrhel? Ja rozmyslam, ze ak mi tu vyjdu nepriechodne, ze skor, ako budem rozmyslat nad umelym, by som ozaj skusila este tu laparku, lebo pre mna je umele ozaj take, ze posledne riesenie.
@andreaak05 áno som z Nitry, chodím do Gyncare, Mudr. Hladovcova spravila to vyšetrenie fakt citlivo, bez bolesti, nuž ale po výsledku že ľavá strana nepriechodná mi len povedala že to "SA NEDÁ" riešiť, a že to ani nemám riešiť, keď som sa jej pýtala na tú laparo tak mi povedala že to mi skôr neodporúča lebo že ak by príčinou nepriechodnosti boli zrasty tak že len v malom percente ho vedia laparo aj odstrániť, že častokrát sa to nepodarí spriechodniť ani laparoskopicky. Že máme sa ďalej snažiť jeden vajcovod stačí, a keď nič tak samozrejme IVF, aj keď nam žiaden iný problém nenašli. Potom som sa začala riešiť u fyzio kde mi hned našli tie problémy a že pravdepodobne to bude u mňa len ta spazma, oni to tam aj cítia že tu stranu mám bloknutu a zrasty bývajú po dlhoročných neliečených zápaloch a to som ja nikdy nemala, takže pravdepodobne len zacvaknutý sval či nerv, čo sa dá cvičením a napravením a masážami upraviť. Ale aj ta fyzio mi povedala že aj fajn že som sa na tú laparo nehrabala, lebo ak je tam len obyčajná spazma, laparo by mi nepomohla a len by mi tam zbytočne babrali do toho a zásah do tela. Ja tiež nechcem IVF, keby sme mali také výsledky že naozaj je to jasné ako facka že prirodzene to asi nepôjde, tak inak rozmýšľam, ale za týchto okolností zatiaľ nad IVF neuvažujem. Držím palce daj vedieť ako si dopadla
@frida1990 no ja mam roky ureaplazmu, ktorej sa neviem zbavit a v poslednej dobe zistene aj ine bakterie, takze ja ich vraj nepriechodne budemmat urcite :( tak som este verila, ze ta laparka by mohla pomoct :( som z toho uz trochu na nervy.
@frida1990 tak u teba je ta laparo jasne, ze blbost, ale pri mne by som tomozno riskla. Podla mna stale lepsie to skusit, ako umele. Skusim este pokutrat tu volaco o tej laparke. A pred tym vysetrenim si si musela aj volaco dat? Lebo mne nakazali diazepam, volaky cipok do zadku :D coho sa dost bojim :D a antibiotika. V mojom pripade ich budem muset uzivat viac dni, lebo mam chronicke zapaly.
@andreaak05 ja s tebou plne súhlasím, tiež je v mojich očiach IVF až úplne posledná možnosť, treba skúsiť čo sa dá, určite treba skúsiť. Počuj a ty máš podozrenie že budeš mať zrasty? Za tie chronické zápaly?
Nie mne nič nekazali si vziať pred zákrokom, ja som sa ešte pýtala či si mám dať niečo od bolesti, a oni že nie , sestrička bola podarená hovorila že nič neucítim že pani doktorka to robí fakt jemne že sa niet čoho báť, a tak aj bolo, ani potom žiadne bolesti úplne nič ani náznakom. Ale mne zákrok naplánovali dva dni pred ovu lebo vtedy je krčok mäkký a otvorený a menej to bolí, ty budeš koľký deň cyklu? Lebo dosť to zaváží, čo sa bolestivosti týka.
@andreaak05 jaj až teraz čítam o tých ureach, urey, mykoplazmy a chlamýdie bránia otehotneniu, ja zas mykoplazmy som raz mala pozitívne, ktovie ako dlho som ich mala keďže som vôbec nič necítila žiadne ťažkosti som nikdy necítila, som bola v šoku. Ale neboj to ešte nemusí viesť k zrastom, uvidíš, držím palce daj vedieť
@frida1990 no mne to zatial vychadza tiez tak, ze by som mala byt teesne pred ovulaciou, ak mi pridu kramy tak, jak by mali. Ale ak mi aj nepridu tak, jak maju, henten moj doktor robi len stredy, cize tam moc moznosti neni, len to dat v takom termine, co bude sediet medzi kramami a ovu. No mne hned vraveli o tych pirulach. Ten cipok do riti :D vobec nechapem, na co ma sluzit :D ten diazepam davaju podla mna na uvolnenie, aby zena nebola tak v krci, lebo zevraj to moze skreslit vysledky, ked je zena v krci. A antibiotika som si mala dat povodne len dve pirule, kvoli zapalom, ze ked ta latka prejde az do brusnej dutiny, aby sa tam nejaky zapal neurobil. Ale kedze mi z kultivacii zistili bakterie (ureu a dalsie), tak povedali, ze v mojom pripade budem muset antibiotika uzivat viac dni. Gynda mi to vysvetlila tak, ze keby ta latka aj prerazi tie vajcovody a dostane sa az do brusnej dutiny, aby sa mi te moje bakterie nedostali az tam alebo teda nech tam aspon nevznikne zapal potom. Lebo ja som aj citala, aj gynda mi to potvrdila, ze ked ma zena taketo bakterie, prefuky by sa ani nemali robit :( ale ak to ma zena uz chronicke, ako asi aj ja, neni moc na vyber.
@frida1990 a pozerala som tu dost clankov aj o tej laparke a stale sa v tom nevyznam. Kopu bab tu pise, ze im zrasty laparkou krasne odstranili, kopu babam doktori povedali, ze sa to neda, tak ja uz neviem. Asi sa budem muset na to opytat viacerych doktorov, lebo zas mam pocit, ze kazdy doktor povie volaco ine.
@andreaak05 ach taaaak, tak už úplne rozumiem tým liekom. No nám predtým zistili tie mykoplazmy, dali nám atb, tie sme vybrali, potom asi mesiac na to bolo hyfosy, bez kontrolného steru, ach dúfam že som ich v tom čase už nemala v tele, lebo ďakujem pekne keď toto čítam, mňa na toto nikto neupozornil, a žiadne kontrolné stery nič 🙄🙄.
No a ohľadom tej laparo, tiež mám pocit že každý čosi iné povie, ale asi je to veľmi individuálne, ja čo som čítala tak menšie zrasty že vedia spriechodniť, a keď už sú tie tkaniva o seba "prilepené" tak s tým nevedia pohnúť. Ale čo zas viem baby si to vedia krásne potešiť enzymami a wobenzymom, sú na to protokoly, trvá to dlhšie a je to nákladné, ale je aj taka možnosť, a prirodzená, bez liekov a operácii . Počuj, ale ty ak vieš ze laparo budeš chcieť / musieť riešiť, ja by som sa na tvojom mieste úplne vykašlala na hyfosy a šla rovno na laparo, tam ti skontrolujú stav vajcovodov, a ak tam čosi bude, hneď to vedia riešiť. Takto sa zbytočne budeš stresovať liekmi a ešte keď hrozí zanesenie tých baktérií hlbšie do tela, to je zbytočný risk. Skus zvážiť. A aké ešte baktérie ti boli zistené? Všetko sú to tie potvorky ktoré môžu brániť počatiu?
A do ktorého CARu chodíš?
@frida1990 mne o tej laparo totizto ani jeden doktor zatial nepovedal, to len odtialto mam. Tym, ze som o tom nevedela, tak som sa uz objednala na toho vysetrenie a uz to asi nebudem rusit. Aj tak stale mam taku nadej, ze mozno sa budu dat prefuknut tou penou. Laparka zas tiez neni uplna sranda, tiez by som mozno v mojom pripade musela uzivat antibiotika plus narkoza, vies, zas idem skusit od najjednoduchsieho po najzlozitejsi sposob. No oni ani nerobia kontrolne stery, oni vsetko beru, ked si brala atb, ze automaticky to je preliecene. Ja ked som v gin five (tam mimochodom chodim) povedala, ze som mala vzdy problemy s ureou a ze som brala atb, doktor hned povedal, ze ok, super, tak to je preliecene. Reku, noo asi tazko, kedze s tym bojujem roky a neda sa mi to vyhubit, tak mi urobili stery a bum urea, mykoplazmy, ecoli a streptokok. Ja uz som atb odmietla, pretoze som 5 rokov vkuse bola na atb kvoli prije...... doktorom a nepomohli mi (a to som mala tak v priemere 7 x atb za rok), tak mi povedal, ze asi to mam uz chronicke a ze si mam preliecit aspon te ecoli a streptokoka, dal mi vyzivovy doplnok na 3 mesiace asi za 100 eur. Aj ked pochybujem, ze vyzivovym doplnom by sa to odstranilo. No a teraz som tam po 3 mesiacoch volala na objednanie a tiez mi nekazali dojst ani na kontrolne stery. Cele je to divne toto “zdravotnictvo” som uz z toho znechutena. A inak o tych pirulach, co mi nakazali si dat pred vysetrenim, o tom som sa tu docitala, ze v gyn five to davaju. Nam mozu sposobovat, ze sa nam nedari, aj tieto bakterie, ale aj nieco ine, neboli sme este na vela vysetreniach. A te bakterie mi s velkou pravdepodobnostou mohli sposobit aj te zrasty, tak mozno aj tam je problem. Ja som na to vysetrenie priechodnosti ani nechcela ist, ked mi povedali, ze budem muset brat atb, lebo teraz sa davam uz druhy rok dokopy prirodnymi vecami (celu crevnu a vaginalnu mikrofloru) po 5 rocnom uzivani atb. Ale nakoniec ma gynda “presvedcila”, kedze sa furt nedari a potrebujeme sa pohnut dalej. Hormonalny profil som mala dobry, ovulaciu mam, spermiogram priatelov dobry, len te blbe bakterie donekonecna :(
@frida1990 takze teraz som po dvoch rokoch, co som si konecne ako tak dala do poriadku imunitu a mikrofloru, musela zase raz obetovat zdravie a uchylit sa k atb, ale fakt ma to tak odradzalo, ze som rozmyslala, ze kvoli tomu to vysetrenie neabsolvujem. Lebo ja som uz fakt strasne proti atb, ked vidim, co to so mnou urobilo. Ale to, ze chceme babo, je silnejsie a momentalne nemam na vyber. A mozno, ak ich budem mat nepriechodne, nebudem muset brat viac dni atb, lebo vtedy neni sanca, ze mi prejdu bakterie do brusnej dutiny. Kazdopadne, urcite si poriesim od homeopatky nieco prirodne protizapalove, popripade nieco na imunitu a na to, aby som si uplne neznicila mikrofloru.
@frida1990 vy sa kolko snazite?
@andreaak05 no preto ti to nikto ani len nespomenul, lebo CAR laparoskopicke zákroky nerobia, a keďže na tom nezarobia, čo by to odporúčali... Však predsa prečo by sa malo hľadieť na dobro a zdravie pacienta? Rozčuľuje ma to už.. Chápem ja som tiež na laparo nechcela ísť ale v tomto prípade skús to aspoň nezáväzne informatívne prebrať s nejakým odborníkom z kliniky, kde to robia, poradiť sa a rozhodneš sa.
S týmu antibiotikami, ani mi nehovor... Mám podobnú skúsenosť ale z detstva, od útleho detstva kŕmená antibiotikami, stále mi čosi bolo, aj respiračné aj s imunitou aj s trávením, no za celé tie roky nikdy nikto neriešil príčinu, podporu imunity, podporu čreva, mikrobiolómu, skúsiť prírodné antibiotiká , zmenu stravu, pridať na výžive, nie načo, vždy jedny atb za druhými, celé roky až do dospelosti, čo mi na kompletku zničilo imunitu a začala som sa dávať dokopy sama bez lekárov až v cca 21tke čo je 10 rokov dozadu a chvalabobu to bolo to najlepšie rozhodnutie, lebo som sa vymanila z toho kolotoča a mám pokoj. Ale trvalo to roky, roky samoštúdia, skúšania, hľadania, skúmania, ale šlo to a veľa som sa za ten čas naučila, žiaľ zodpovednosť za vlastné telo a zdravie nie vždy môžeme vkladať do rúk lekárom. Bodaj by to tak nebolo ale moja osobná skúsenosť je taká. Takže vidím že aj ty máš už toho plné zuby, ach... Drž sa!! A nevzdávaj to, skúšaj aj alternatívne liečenie, kombinovať. Držím palce
@andreaak05 my sa snažíme zatiaľ dva roky, vy?
@frida1990 no ja som 2,5 roka bojovala s respiracnymi ochoreniami. Hrdlo, preslo do kasla, ale takeho, ze ma dusilo a bolo mi az na vracanie. Vkuse atb, po 1,5-2 mesiacoch to iste. Potom po zmene obvodneho sa mi konecne zacal niekto venovat a nasli mi obycajnu trapnu bakteriu v nose, ktora mi to sposobovala a kvoli ktorej som sa 2,5 roka trapila a nicila si zdravie, imunitu a nervy atb. Jednymi trapnymi stermi z nosa a Jednymi atb mi tu bakteriu doktorka preliecila. Mala som pokoj odvtedy. Lenze akokeby sa ta narusena imunita a zla mikroflora v crevach zacala prejavovat na zenskych veciach (teraz uz viem, ze zla mikroflora v crevach=zla mikroflora vo vagine). Zacala som mat stale neskutocne vytoky a zapaly mocaku. Gyndo cisty grc, musela som vymenit aj gynda. Novy gyndo este vacsi grc. Jedine co vedel, flirtovat so mnou a pozyvat ma na dovolenky, chapes? Otras. Vluse mi daval atb, pirule alebo cipky, cize dalsieho 2,5 roka som bojovala s tymto. Potom som ho uz ja musela uprosit, nechmi konecne zobere vsetky stery, ktore sa len daju a nech mi volaco uz zisti. Tak mi urobil stery a zistil ureu. Lenze ja som tu ureu mala zrejme cele te roky, co som mala problemy a uz ju nebolo mozne tak lahko zlikvidovat. Potom mi zrazu zahlasil po jednej cytologii, ze mam zle vysledky a chcel mi robit konizaciu krcku. Proste, mne sa to tak kopilo a stale pribudalo nieco nove a dalsie a horsie, ze to bolo uz cele zle. Odisla som od neho. Krcok som si zacala riesit v ba na onkologii, tam konizaciu stale odkladaju, zatial to nechcu riesit, kedze som este nerodila, takze tam som kazdeho pol roka sledovana. Po tychto vsetkych problemoch som sa zacala bat a rozmyslat nad babom. Dovtedy som to vobec tak necitila, ale ako prisli tieto problemy a strach, ze potom uz mozno nikdy nebudem moct mat, som zacala s novou gyndou riesit babo. No a avidis, nedari sa, lebo mam za sebou uz milion problemov a ureu mam doteraz. Cize peknych asi 5 rokov. Ale kedze sa jej nedalo zbavit, uz som vzdala liecbu a uz som si povedala, ze idem riesit prirodnu homeo cestu a musim sa dat dokopy bez atb. Cize vies si predstavit, ake je pre mna hrozne to, ze teraz zas musim brat atb, az sa toho bojim :( viem, ze je to dlhe, len som ti chcela rozpisat to, jak to mam ja na prd a jak brutalne ma doktori zanedbali. Bohuzial im uz vobec neverim a snazim sa im na totalku vyhybat, len nie vzdy to ide. Teraz je to asi rok a pol, co sa pokusame a nic :(
@andreaak05 ach toto je šialené, bohužiaľ typický prípad nášho zdravotníctva 🤔🙄 no jedine kúsok po kúsku budovať tú imunitu odznova, je to hrozne smutné, ja už tiež som poučená a "vďaka" lekárom som mala tiež zničenú imunitu a dávala som dllllho dlho dokopy... Veľmi držím palce, želám ti pevné zdravie, a skoré otehotnenie ❤️
@frida1990 dakujem ti krasne. Ja ti tiez zelam, aby sa vam co najskor podarilo 🤰🤰🤰
@andreaak05 ďakujem 🥰 dáme si vedieť keď sa niekam zasa posunieme
@frida1990 mozeme 🙂 ja dam vediet 8.9. Jak som dopadla na prefukoch :/ uz mam milion tinktur od homeo. Jedny na pukaňu, jednu na creva, jednu na imunitu, probiotika, jednu na mykozy, jednu na detox, vybavena som fest :D
@andreaak05 super, treba podporovat to telo 😊 áno daj vedieť som veľmi zvedavá, držím moc palce aby aj zákrok prebehol hladunko a aby výsledok bol dobry, môžeš mi potom napísať správu, drž sa
@frida1990 dakujem 😘😘

@miky25117 mna to bolelo tak, ze som sa tam skoro pozvracala a skoro odpadla, museli ma chytať.