icon

Syndróm P(re)CO? II

hiva
3. jún 2009

Tak Vas vsetky vitam v druhom pokracovani nasej diskusie o syndrome PCO....v prvom fore sa podarilo viacerym dievcatam (napriek tejto nie zrovna najprijemnejsej diagnoze) stat sa mamickami. Tak nech taketo uspechy v hojnom pocte pokracuju aj v tejto druhej serii 😉

slivocka
19. nov 2010

@chlpacik 😕 čudnéé...určite sa stretneme, chystame sa v januari 😉 mne tiež kazal prisť až na buduci mesiac na foliculometriu ale poviem že som myslela že teraz 😀 veď si to platím tak čo 😵

chlpacik
19. nov 2010

@slivocka to sa platí??? No ja chcem dať šancu metforminu, ale ak do 6mes.nezaberie, tak idem do centra. A kam chces ist, do železnicnej?

slivocka
19. nov 2010

@chlpacik platim za keždy ultrazvuk 5 eur, nie na železničnu nemam dobre odporučania , chcem isť k Hermanovi do GYNCARE.

ninan2
19. nov 2010

@chlpacik @katkajurko no tak mne moj skvely doktor Janek povedal, ze folikulometria sa mu nezda nutna, ze tam budem zbytocne musiet casto chodit, a ze si mam radsej robit ovulacne testy (1 balenie mi aj dal, zadarmo, aspon to 😀, tie lepsie v puzdre). No ono ak je ovulka neskoro, tak je predsa jasne ze vajicka dozrievaju pomaly nie? Tak co ine sa da vdaka tomu zistit, co ovulacne testy nevedia?

chlpacik
19. nov 2010

@ninan2 myslís, ze radsej kupit ovulacne testy? Som myslela, ze folikul.je spolahlivejsia 😕 , tak som v pomykove...

@slivocka ahaa, zlé referencie? Ja som pocula len chvalu, tak neviem. Kazdopadne ak to bude aktuálne si to poriadne prestudujem. Lebo ja vždy najprv filozofujem, a kým sa rozhýbem... 🙂 a kde je Herman, nech som v obraze?

hiva
autor
19. nov 2010

podla man je vyznam folikometrie v tom, ze sleduju, ci vajicka rastu.....ovulacny testy su skor na to, ci vajicka praskaju..... folikometriou sa zistuje, ci je dost FSH hormonu, z ktoreho foliky rastu.....kdezto ovulacne testy su zalozene na merani LH hormonu, ktory je potrebny na dozretie a prasknutie foliku 😉... takze aj jedno aj druhe ma svoj zmysel 😉 🙂

a vdaka folikometrii sa da naplanovat styk lepsie ako podla ovu testov 😉... na folikometrii sa da aj zistit, ci dozrety folik praskol.....podla mna su ovu testy dost nespolahlive, najma pri PCO 😉

slivocka
19. nov 2010

@chlpacik Na Stefanikovej 30 http://www.gyncare-sk.com/, mne ho doporučil aj gynekolog, ale tiež ešte uvidim...bežim už na tu gyndu tak Vam všetkým prajem pekny vikend 🙂

ninan2
19. nov 2010

@chlpacik ja fakt netusim, v CARe to predsa vacsinou robia, mozno katka alebo @hiva budu vediet o folikulometrii toho viac... Mne sa prakticky ani k doktorovi chodit nechcelo, kedze platim za kazdu navstevu velke prachy, a 3x za tyzden obden ho tam ani nestihnem pretoze neordinuje. Takze by to bolo komplikovane, asi preto sa do toho nehrnul.
A kedze si meriam aj BT, je tym ovulka potvrdena (testy ukazu ze sa blizi, teplota ze naozaj prebehla...). A to je predsa aj princip folikulometrie nie?

hiva
autor
19. nov 2010

a co sa tyka frekvencie folikometrie.....zavisi do od toho, ako vajko rastie.....prvy UTZV okolo 10 DC a potom podla vysledku dalej 😉....ak tam na 10 DC nie je ziadny dominantny folik, skusit zase o par dni ....a tak dalej 😉... a ak folik je, tak podla velkosti naplanovat dalsiu kontrolu 😉 ....takze ta frekvencia nie je podla mna nijak striktne dana 😉 ....ide skor o to, aby ta lekar neodbil, ked na 10 DC nic neuvidi......treba sledovat dalej....lebo ak je neskorsia ovulka, tak na 10 DC nemusi byt este nic vidiet 😉... minimalne potom este okolo 15 DC a 20 DC by som chcela dalsi UTZV 😉

chlpacik
19. nov 2010

@slivocka ok, tak sa v januari skontaktujeme, že čo a ako 😉 . Zatiaľ sa prikláňam k železničnej, tam mi segra robí(ale na OAIM), no aspoň mi vie zistit, čo a ako tam. Tak sa drž, pa 😉

ninan2
19. nov 2010

@hiva vedela som ze budes informovana 😀. Tak ale ked mi LH narastie tak ze to ukaze ovulacny test, a teplota sa pekne zvysi, je tym hadam aj jasne ze FSH muselo byt tiez dost, inak by vajicko nenarastlo nie? A sex sa da aj podla testov planovat (aj tak je ale najlepsi plodny hlien a nizke teploty, aspon u mna su plodne dni dost zrejme vdaka tomuto).

betina1984
19. nov 2010

@mili78 áno, pokiaľ máš všetky výsledky OK, tak je to len genetická vada, ktorá sa musí len odstraňovať.

hiva
autor
19. nov 2010

@ninan2 vyhoda folikomatrie je skor v tom, ze dokaze presnejsie predvidat, kedy bude ovulka a tak sa moze styk naplanovat vopred 😉... ovulacne testy v tomto az tak spolahlive nie su, lebo su zalozene na hladine hormonov, a tie pri PCO nie su zrovna idealne.....takze test moze zavadzat 😉... ale samozrejme ze s kombinaciou meranie BT sa da ovulka jednoznacne potvrdit.....ale teda zial az spatne 😉

preto sa folikometria zvykne robit aj pri IUI, pri IVF....ale teda aj pri beznom snazeni.....na zaklade nej dokaze doktor presne poradit, kedy asi bude ovulka a teda kedy je najlepsie sa snazit 😉

chlpacik
19. nov 2010

@ninan2
@hiva dobre babule, len neviem preco musím isť cca o týzden ked mi dojde menzes. Asi ma túži vidiet, alebo co 🙂 , ale fakt je to brnkanie na nervy, hlavne vysedieť si to v cakarni 😠
ak tam nebude folik, tak mi predpíse niečo ? ci ako potom?

ninan2
19. nov 2010

@hiva aha jasne, tak ked je to jedina vyhoda, prezijem aj bez toho 🙂. Kedze cez plodne dni mavame sex castejsie takze to je snad OK. Chapem ze pri PCO byva LH zvysena viac a dlhsie, preto ale treba mat sex priebezne az kym sa teplota nezvysi a hotovo 🙂 Ale ked niekto robi len ovulacne testy bez merania BT, moze mat z toho chaos.

hiva
autor
19. nov 2010

@chlpacik ... v tom cykle ti uz asi nic nenapise.....maximalne duphaston na to , aby ti dosla MS.... ak sa dava, tak sa dava clostyl, a ten sa berie uz od 3 - 5DC 😉 ... takze ty tam mas ist ako tyzden po zacati MS?....alebo vlastne v ktory den?... proste dnes ti dal vyvolavacku a o tyzden mas ist na UTZV?.... to tam asi budes este pocas MS, nie?....alebo ak ti kazal prist na 7DC, tak to vobec nevadi....pozrie ta a dohodnete si asi dalsi termin 😉

ninan2
19. nov 2010

@chlpacik no, pochybujem ze Ti nieco predpise hned 1. cyklus sledovania. Asi tam este par krat pojdes kym bude vobec nieco vidiet, nechapem preco pri dlhsich cykloch s tym zacinaju tak skoro?

amarena
19. nov 2010

@chlpacik, ak tam nebude folik, tak by ti asi mal povedat, aby si sa prisla ukazat znova o par dni. Neviem ci ti bude davat lieky. Ja ked som dostala clostil, tak som ho mala brat tusim uz na 5 den, jedine, ze by ti znova dal ten duphaston.

amarena
19. nov 2010

Ja asi pisem moc pomalicky, @hiva ma uz davno predbehla. 😉

hiva
autor
19. nov 2010

@amarena 😎 😎 😎 😀 😀 😀

chlpacik
19. nov 2010

@hiva
@ninan2
@amarena dnes pichli agolutin, a mám ist ak dostanem menzes, čize pojdem nejaky 2-3den cyklu. To ma ani nepozrie, tak neviem naco mam ist. HP mi robit no nemala by, kedze som to teraz mala robene, a na prolaktin mam zacat brat az ked dostanem, cize nic nove mi HP ukazat nemoze...Tiež si myslím, že mi predpise duphaston, jak vzdy 😠 a to bude cele. No kazdopadne dakujem za nazory. Este taky detail, clostyl sa nezvykne predpisovat pred metforminom? 😕

erickaa
19. nov 2010

čaute baby, tak ja som späť z centra..vydupala som si 3 IUI 😀 😀 😀 Sa doktorka čudovala, že mám na to nervy... 😕 Dnes som 5 DC, kukla ma, nejaké folíky sa tam už črtali..no a teraz mi dala Clostil 2x1 a v stredu idem na kontrolu. A že keď bude treba, tak mi dá ešte jednu-dve injekcie Merionalu. Takže tento cyklus mám taký stimulkovský coctail 😀

Pýtala som sa jej na ten metformín, dosť dlho sme sa o tom bavili a povedala, že u mňa nie je dôvod ho nasadiť 😕 Že mám slabé PCO, že ho zvyknú dávať obéznym babám s IR, bez reakcie na stimuláciu (aj keď som jej hovorila o katke). 😕 Že nerada by mi ho predpisovala, kým je všetko relatívne v poriadku, ešte náhodou by sme niečo mohli pokaziť 😕 Že reprodukčná veda je ešte v plienkach a v podstate toho vedia málo. A keby naozaj tak zaberal na PCO, tak ho automaticky predpisujú všetkým babám a neboli by žiadne problémy. Že zatiaľ to necháme tak... 😕

No a ešte jej mám v pondelok volať kvôli mojmu HP, lebo ani jedna si nespomíname, či mi ho robila...a v iscare nemala moje papiere z procare..takže sa ešte táto záhada vyrieši 😀

ninan2
19. nov 2010

@erickaa no zaujimave... tak davaj potom priebezne vediet ze ako tam pokracujes 🙂 Cize teraz dalsie 3 cykly IUI hej? Ale okrem toho mozete pocas plodnych dni aj normalne sa snazit doma, ci kvoli dobremu poctu spermii na IUI nemozete? S tym metforminom to moze byt pravda, ma dost vela negativnych ucinkov, co ma sice aj Clostik, ale ten je asi viac overeny co sa tyka uspesnosti...

amarena
19. nov 2010

@erickaa, ahoj eri, tak vela stastia do 3 iui. 🙂 Teraz sa to uz musi podarit.
@chlpacik, metformin som nikdy nebrala, takze ti v tomto neviem poradit.

erickaa
19. nov 2010

@mili78 mili, hlavu hore. Konečne vieš na čom si a nemusíš tápať v neistote. 😉 Môžeš byť rada, že bol doktor k tebe úprimný a nemotal ti motúze popod fúze 😉 Nemáš sa čoho báť, ak sa to dá, mala by si sa tešiť, že existuje možnosť, ako mať bábo. Ja veriaca nie som ani trochu...ale veď nejdeš vraždiť 😕 Toto by som mala vysporiadané veľmi rýchlo, respektíve by som sa tým ani nezaoberala 😀

erickaa
19. nov 2010

@ninan2 nie nie, zle som napísala 3.IUI, takže tretie 😀 Ale aj posledné 😔 Potom už len IVF... Ak ešte bude treba 😀

erickaa
19. nov 2010

@amarena ďakujéééém..no dúfam aj ja. 😅

katkaajurko
19. nov 2010

@erickaa eri mne ho skusili tiez dat az ako poslednu volbu,tiez mam slabe PCO-ktore na laparke ani nebolo vidno ..a tiez niesom obezna 😅 alebo s 53,5 kg som 😕 😕 😕 🙂 ale nie som vychudnuta a Valky je na vahu dost prisny takze mi neraz povedal-ze tych par kil navyse mam z pco 🙄 a ovulovavala som aj sama ale neskoro a nie vzdy..a na clostyl som reagovala... hm sakk ale uvidite no 🙂 😉 ona vie - co doktor to nazor

ninan2
19. nov 2010

@katkaajurko aku mas vysku prosim Ta? Ziadne kila navyse pri Tvojej vahe nevidim, iba zeby si mala tak do 150 cm, a aj to by islo len o par kil. A kolko si podla neho mala vazit? A doporucil Ti to aj schudnut? Znizenie vahy pri PCO ma relevantny vyznam akurat tak pri nadvahe. No nechapem ho.

katkaajurko
19. nov 2010

@ninan2 157cm a mam boky a stehna a triceps... ale nekazal mi schudnut ... a endokrinologicka mi vyslovene povedala ze som akurat co sa tyka proporcii na otehu... ale tam je rozpatie-mohla by som vazit o 4 kila menej aj viacej... som v strede... keby som mala o tie styri menej /co som mala/ pred 5timi .... ale v sprave od neho mam ze potvrdene PCO - ultrazvukovo a aj vahou! fakt! mam to tu pred sebou 😀

resp: citujem: biochémia - závažný sy PCO (to je krv) a
objektivny nalez: habitus /androgenezia,obesitas/

a neviem teraz ci androgeny su aj ine ako testosteron-lebo ten som zvyseny nemala :-O ...