icon

Tabletky Esmya

ewelyna17
9. nov 2012

Ahojte. Máte niektorá skúsenosti s tabletkami Esmya ?.Resp.užíva ich už (keďže sú nové na SK) niektorá z vás a ako to na nich vplýva?

kakatulik
20. feb 2018

@lauritka ešte existuje jeden minimálne invazivny spôsob. Vila sa to ze HIFU. Ide o spálne myomu ultrazvukové hlavicou cez kožu. Ú nás to nerobia. Najbližšie vo Viedni. Dokonca som na tom bola, ale keďže mi vadila slučka čreva, tak sa to nedalo spáliť úplne, čie sa myom zmenšil, ale napokon trochu do rástol. Vo svojom obsahu dosť zmyslom, ale objemovo nie. Nemám ale žiadne ťažkosti až na to, že si ho dokážem nahmatať, lebo je na prednej stene. Gynekológ povedal, že môže brániť otehotneniu a mam si ho nechať vybrať operačne,co mne, teda nevonia vôbec. Takže tak.

janinah
20. feb 2018

@kakatulik sestra mala myom nie velký,vraj netreba vyberať len sledovať,potom otehotnela a myom rastol rýchlekjšie ako plodík,tak že ho zapučil a bol z tohio potrat,sestra sa dala operovať po rokoch,ked už vyskočili pozitívne onkomarkery ,takže dlho rozmýšľať netreba,jednoducho to tam nemá byť.....

kakatulik
20. feb 2018

@janinah ved ja viem, len sa bojím, či ta zjavenia maternica, nebude mať rovnaký problém.
Ach jooo

svirky
20. feb 2018

@janinah ☹ ☹ akurat zajtra mam zacat brat dalsie balenie ...mozem sa opytat odkial presne je tato informacia?

janinah
20. feb 2018

@svirky SUKL je štátny ústav pre kontrolu liečiv,ak si vpravo hore dáš do vyhľadávania názov lieku Esmya,tak ti to vyskočí,to varovanie
http://www.sukl.sk/

kakatulik
20. feb 2018

@janinah a ma tvoja sestra deti?

janinah
20. feb 2018

@kakatulik áno,má dve už dospelé a je po hysterektomii

kakatulik
21. feb 2018

@janinah ale asi ich porodila ešte pred diagnostikou toho myom ci?

babula108
21. feb 2018

@zuzicek88 o nom som pocula a rozmyslam ze tam zavolam ale chcem este jednu kontrolu u gynekologa s tym, ze tie lieky zatial nebudem brat a som zvedava o kolko ten myom narastol lebo pocas tehu som mala aj polyp co vraj sposobovalo spinenie a zrazu o polype sa mi ani slovkom nezmienil a to mi ho chcel vystipnut v 30tt no nastastie nic take sa nekonalo. Potom bolo po porode vzdy vsetko ok a prave rozmyslam ci ten myom nie je vlastne ten polyp lebo aj o nom mi vravel, ze je pri krcku maternice. Ako ja viem, ze je to stary skuseny gynekolog a dufam, ze vie rozoznat myom od polypu len ja som zial taka osoba, co lekarom nedôveruje a to je mozno chyba. Mozno ten dr. Bielik by ma presvedcil o opaku. Ved uvidim snad ma to rozhodnutie pockat s tymi tabletkami nebude mrziet a vsetko dobre dopadne.

svirky
21. feb 2018

@babula108 ja som bola koncom roka pri nom a tak,ako som do neho vkladala celu nadej,tak som ostala uplne z toho vsetkeho mimo, lebo mi vyvratil celorocne diagnozy, v ktorych sa zhodovali viaceri lekari , odmietol hysterektomiu a navrhol mirenu,ktora podla neho mi mala na 100% pomoct,ale moja lekarka to odmietla ,lebo este k tomu mam maternicu zdeformovanu a ona si take riziko na seba nezoberie ☹ takze zase zase som na tom istom kolotoci,ale napriek tomu,ze po letnej liecbe s esmyio sa citim lepsie,hlavne krvacanie sa polepsilo ,ale vysledky su praveze horsie ☹

babula108
21. feb 2018

@svirky no ja rozmyslam, ze zavolam gynekologovi a spytam sa na tie lieky ak by nahodou som ich musela zacat brat prave kvôli tomu krvacaniu aj ked nerozumiem co sa to vlastne so mnou deje lebo teraz zase vôbec nespinim a za necely tyzden mam uz dostat menzes a to by som mala zacat brat tu esmyu no vobec sa mi do toho nechce ist dost mam rozhadzane hormony a necitim sa kvôli tomu dobre a neviem si predstavit co bude potom.

svirky
21. feb 2018

@babula108 ja som mala 1.liecbu esmyou v lete,na podiv som ju zvladala super,je pravda ,ze ucinok sa ukazal dost neskor po liecbe,az nejake 3-4 mesiace...krvacanie uz je primerane, nie ako dovtedy,co som musela byt vkuse v nemocnici, do roka 5-krat kyretaz ☹ teraz som uz 1mesiac na esmyi,ale uz je to ovela horsie, vkuse mi je zle,unava , navaly ☹ a teraz neviem,co dalej...

babula108
21. feb 2018

@svirky no to mi je luto ja uz som z toho inak tiez na nervy teda neviem sa rozhodnut vôbec,co mam robit a viem, ze stres je spustac vsetkeho a v poslednej dobe co sa ja stresujem uz nie je normalne hoci sa stale snazim ukludnit nic mi nepomaha a to ze mi teraz zistili ten myom mi len vsetko pohorsilo. Dokonca niektori zo stresu priberaju u mna to ma opacny efekt uz aj chudnut som zacala ale brucho mam stale ako v 5 mesiaci ale to mi zostalo uz po prvom porode a myslela som si ze teraz po tom druhom uz nebudem mat take velke a teraz som rok od pôrodu a brucho stale rovnake a kedze teraz som aj schudla tak vyzeram ako deti v Afrike chudatka ruky chuducke nohy este ako tak a brucho vypukle

zuzicek88
21. feb 2018

@babula108 mozez ist k tomu Bielikovi na konzultaciu a uvidis ako sa on vyjadri a podla toho sa rozhodnes,co dalej

evaluna55
25. feb 2018

@babula108 ahoj,ale to nemusí byť priamo myomom...To by musel byť buď veľmi veľký..máš pravidelnú menstruaciu?ak áno bolestivu?ak nie,bolestivu...tak to nafuknutie nespôsobuje asi myom.....neviem.treba urobiť sono...držím palce...

kzuzanka36
26. feb 2018

Ja beriem Esmyu nieco viac ako mesiac. Info o poskodení pecene som nasla pred víkendom. Dnes som bola u lekára, ktorý mi zobral krv na testy a odporučil úkončiť liečbu. V prípade zlých výsledkov okamžite. V prípade normálnych hodnôt pečene dobrať krabičku a ukončiť liečbu. Ja mam 3 myomy. Bola som na operácii, ale neúspešne. Nedali sa vybrať, inak by mi poškodili maternicu.

Nerozumiem tomu ako to, že European Medicals Agency vydalo upozornenie 09.02.2018 a k nám táto informácia došla minulý týždeň. Na ŠÚKL 10 dní od informácie.

kakatulik
26. feb 2018

@kzuzanka36 ahoj, prečo sa tie tvoje myom nedali vybrať? Sú také veľké, alebo prečo.

kzuzanka36
26. feb 2018

@kakatulik jeden je 4 cm a dalsie dva 25 mm..zhodnotili pri operacii ze by mi poskodili maternicu a mohlo by sa stat ze uz by som nemohla mat v buducnosti babatko

blonkyt
26. feb 2018

@kzuzanka36 to naozaj?Ja som ju brala pred rokom a ma ubezpečili,že je na pečeň neškodná,nakoľko mám trvalé poškodenie pečene.Preto som sa čudovala,že sa mi pohoršili výsledky.Pritom mi tie tabletky vôbec nepomohli.Pribrala som z nich a myom sa zmenšil cca 1cm.

kakatulik
26. feb 2018

@kzuzanka36 ahoj, tie male by problémy robiť nemali ci?

kzuzanka36
26. feb 2018

@blonkyt
http://www.info.sk/sprava/142512/sukl-varuje-pr...

tak ako to tu uz bolo spominane, tak su zname 4 pripady zien kde došlo k závažnému poskodeniu pečene. 3 z nich riesia transplantaciu. Aspon co som sa docitala na European Medicines Agency. Snazim sa momentalne hladať anglicke fora, lebo tam o tomto probleme vedia dlhsie (samozrejme). Odporúča sa nezačínať s novými pacientkami a robiť mesačné kontroly pečeňových testov.
Dnes som to riešila s doktorom, ale chcem nájsť ešte viac info.

kzuzanka36
26. feb 2018

@kakatulik praveze aj tie male mi robia problemy. Pocas MS mam od puberty neskutocne bolesti. Vracanie, bezmocnost, krce v rozsahu ze sa neviem pohnut a volaju mi sanitku. Tabletky od bolesti nepomahaju. XY rokov som s tym chodila k lekarom a nebrali to vazne. Minuly rok v júni objavili myomi (neverim ze tam predtým neboli). Bola som na operácii, kde našli ďalší, ale rozhodli sa ich nevyoperovať. Takže po konzultáciach mi nasadili Esmyu, ktorú som začala brať v januári a už s ňou aj musím skončiť.

kakatulik
26. feb 2018

@kzuzanka36 no vidíš, je to fakt zvláštne,. Ja mam myom na prednej stene maternice až 7cm,ktorx nerobí žiadne problémy okrem toho, že si ho hmstam ráno keď ležím v posteli. Musí ale vraj von, lebo to môže byť jedna z pricin, prečo sa nám nedarí. Kde ťa operovali?

kzuzanka36
26. feb 2018

@kakatulik v Ziari nad Hronom..mne bolo povedane ze brat tieto tabletky a kde budem chciet otehotniet tak vysadit a skontrolovat ci treba vyoperovat alebo sa zmensili tak ze to bude v pohode..ja mam pocit ze je milion nazorov a moznosti

kakatulik
26. feb 2018

@kzuzanka36 nechceš skúsiť toho prof. Bielka?
BB nie je od Žiaru ďaleko.

kzuzanka36
26. feb 2018

@kakatulik dnes som tu o nom citala velmi vela..tiez predpisoval Esmyu..zaujimal by ma jeho nazor..lebo niekomu liecbu ukoncuju a niektore baby pokracuju s mesacnymi kontrolami..nie je tu nahodou niekto kto pozna jeho nazor na udalosti za posledny tyzden?

kzuzanka36
26. feb 2018

@kakatulik prosim čo znamena slučka čreva? Dakujem

janinah
26. feb 2018

@kakatulik rozmery maternice... Priemerná dĺžka maternice u nerodiacich žien je 7,5-8 cm, šírka je v hornej časti približne 5 cm a hrúbka je 2,5 cm. U rodiacich sú rozmery o niečo väčšie. ..takže .7cm myom a otehotnenie?hm.....
brať Esmyu po tomto zistení a ordinovať ju môže len nezodpovedný blázon /pri všetkej úcte/....

kakatulik
26. feb 2018

@janinah keď sa na to pozeráš takto tak to vlastne vyzerá tak, ako keby vyplňovanie celú maternicu. Ten môj fešák je v stene a vyučený von, čiže vôbec bedne formuje maternicu. Videla som to na Sone. Vnútro je volne, ale je jasne, ze to môže zabraňovať. Otehotnela už aj ženy s väčším, ale je to asi rarita, preto s ty treba von a hotovo. Už som sa s tým zmierila.

kakatulik
26. feb 2018

@kzuzanka36 kúsok creva