icon

Už rok nemám menštruáciu

natieuh
15. apr 2023

Dobrý deň,
Už rok sa trápim so stratou menštruácie. Prišla som o ňu kvôli malému príjmu a veľkému vydaju vo svojich 17 rokoch, teraz mám 18. Skúsila som už všetko možné, rôzne bylinky, čaje, prírodné doplnky a lieky, vitamíny, gynex, dokonca i dvakrát vyvvolavacie u gyn, k tomu som najskôr obmedzila a neskôr úplne vyradila príliš náročné aktivity a cvičenie, ale nič nepomohlo. Bol mi spravený horm. profil, mám nízky estrogén aj progesterón, zistenu sekundárnu amenoreu. Moja gyn. to už vidí len na liečbu pomocou antikoncepcie, ale ja sa jej zatiaľ stále branim, pretože by som chcela menštruáciu prirodzenu a nie len umelo vyvolanu. Prosím, vedeli by ste mi akokoľvek poradiť? Som už bezradná a prestávam mať silu to ďalej riešiť, ale viem, že ak v takomto stave zostanem, ublížim si tým ešte viac.

reanda
15. apr 2023

a to ako vies, ze ak v tom zostanes, tak si ublizis este viac?

marsmykkok
15. apr 2023

@natieuh a teraz už máš normálnu váhu? Ak áno, myslím, že časom nabehne cyklus sám.

tani777
15. apr 2023

Nie som odbornik,ani nemam osobnu skusenost..ale ak nemas menstruaciu kvoli tomu,co pises,ja osobne si myslim,ze telo sa este potrebuje spamatat z toho vsetkeho,a dat dokopy..a to niekedy moze trvat dlho..ja by som este pockala,a sustredila sa na ine veci,na to,aby sa telo cele zacalo uzdravovat,a az tak na menstruaciu..cim vacsi stres,ze ju nemas,tym si to viac mozes oddialovat..este pockaj a uzdrav sa a tak uvidis 🙂

veselalentilka
15. apr 2023

@natieuh akupunktúrou. Treba vyskúšať. Alebo reflexnou masazou na chodidlach

janetinka27
15. apr 2023

@natieuh ahoj,ako si na tom zdravotne? Podarilo sa ti upravit vahu? Estrogen suvisi s mnozstvom telesneho tuku, progesteron s prebehnutou ovulaciou. Mozno potrebujes uz len trosku pribrat a stav sa upravi. Kazdopadne sa porad s dr, mozno vyvolavacka by bola lepsim riesenim ako antikoncepcia. Zial, viacere fungujeme len vdaka umelym hormonom, ale u teba je vysoka moznost, ze sa tvoj stav prirodzene upravi spolu so zdravotnym stavom a vekom. Drzim palce.

trinityf
15. apr 2023

Toto jednoznacne patri do ruk doktorke. Sama si nepomozes. Rozhadzala si si telo a teraz cakas zazrak na pockanie. Urcite to ries s odbornikom, ked aj antikou. Nemusis ju brat dlhodobo. Ja som tiez takto bola v 16, po polroku sme vyskusali vysadit a nabehol normalny cyklus. Drzim palce.

patus_2
15. apr 2023

@natieuh daj telu čas a všetko čo potrebuje. Aj kvalitnú a zdravú stravu, bohatú na živiny. Ale hlavne to chce trpezlivosť. Antikoncepcia je k ničomu, pretože ty potrebuješ naštartovať cyklus, aby si začala ovulovat a tým pádom aj menštruovať. HAK urobí len krvacanie bez ovulácia, čiže iba takú akože menštruáciu .

anita6666
15. apr 2023

Keď začneš normálne jesť,tak sa ti vráti. musíš mať dostatok tuku v tele a teda aj v jedle,aby sa zenske hormóny dostali do stavu aktivity a spustili cyklus.

tulik123
15. apr 2023

Ja somnemala menzes 3 roky. Dostala som skoro uz v 10 a potom od 13 do 16 som nemala. Lebo som vyrazne schudla, tiez som skusala bylinkove caje ale nepomohlo. Mne sa menzes vratil potom sam s prvym frajerom a s prvymi sexualnymi skusenostami 🙈
Tiez som sa branila tej antikoncepcii takze ti rozumiem…

natieuh
autor
15. apr 2023

Ďakujem každej z vás za rady.
Áno, na váhe som výrazne pribrala, všetko schudnute naspäť + niečo navyše. Stravu sa snažím mať čo najvyzivnejsiu a bohatú na zdravé tuky.
Riešila som aktuálne aj problémy so štítnou žľazou, ktorá by tieto hormóny mohla tiež ovplyvňovať, tam už to mám ale upravené fajn.
Vyzerá to teda tak, že najlepším riešením asi bude pokračovať v doterajšom: zdravá strava, oddych, menej stresu a dať telu šancu spamätať sa.
Ja sa len bojím toho, aby to netrvalo príliš dlho, mám strach z následkov, ako sú možná osteoporóza a pod... Už asi pred mesiacom mi začali v obrovských množstvách padať vlasy a nechcem dovoliť, aby sa do vyvíjalo ešte horšie.

kaja01
15. apr 2023

@natieuh Dcére sa stalo to isté, keď nazad pribrala a ešte 2 kg navyše, tak po pol roku sa jej cyklus vrátil.

akbara77
15. apr 2023

@natieuh načo chodíš potom k lekárke,keď je nedôverujes?

tttt12
16. apr 2023

@natieuh ahoj, mne tiez bola diagnostikovaná sekundárna amenorea.. nízky progesterón, estrogén ok. Menštruáciu mávam tak každé 3-4 mesiace... Zostalo mi to takto po prekonaní covidu. Moja gyn to určite nechcela riešiť antikoncepciou - veď to nemáš normálnu menštruáciu vtedy, iba kvrácanie z vysadenia antikoncepcie, ani normálne neovuluješ.. Moja sa to po roku a pol neúspešného čakania že sa to upraví samé rozhodla riešiť doplnením hormónov. Teraz beriem duphaston. Skúšobne na 3 mesiace a potom uvidíme čo to spravi

valeria_h
16. apr 2023

Zdravá strava hlavne. Telo dostalo šok, musí sa spamätať, to môže trvať dlhší čas, nevzdávaj to.

natieuh
autor
16. apr 2023

@tttt12 je možné, že corona mohla zapôsobiť aj tu. Keď som stratila svoju ms, bolo to v čase, kedy som už 1,5 roka nemala pravidelnú ms, do toho som cvičila, málo jedla, no a do toho som dostala coronu, nemala som zrovna ľahký priebeh a 2 týždne po prekonaní som šla na lyžiarsky výcvik, pretože som si ho nechcela nechať ujsť, v ten týždeň som zrovna mala mať ms, ale nedostala som...odvtedy už vyše roka ani raz

kaja01
16. apr 2023

@natieuh Tak u mojej dcéry to bolo takto, prišla korona, zavretá škola, decko doma online, veľa cvičila, málo jedla, hádali sme sa kvôli tomu, schudla cez 9 kíl (158cm/44 kg), upozorňovala som ju, že si uženie zdravotné problémy, stratí ms, nedala si povedať, až keď o ňu prišla, tak s plačom došla, že má problém. Ani keď odpadla od vyhladovania si neuvedomila, že má problém. Keď prišla s tým, že potrebuje pomoc, vybavila som psychóloga, dlho trvalo kým začala normálne jesť a trvalo trištvrte roka kým sa jej vrátila ms, musela pribrať cez 10 kíl (viac ako predtým schudla) aby cyklus naskočil.

tttt12
16. apr 2023

@natieuh jo ja som to mala podobne... Náročné obdobie, skúškové, diplomovka, sťahovanie sa, potom ťažký covid a odvtedy to nie je ok... Tak držím palce. snáď sa dáme čoskoro doporiadku

natieuh
autor
16. apr 2023

@kaja01 ja mám 168 a išla som z 58 na 50kg, keď si pozriem fotky a videá z toho obdobia, vidím, ako strašne som vyzerala, no vtedy som to nevidela. Kedysi som nechápala ľudí s poruchami príjmu, veď nevidia akí sú chudi? No, teraz ich už chápem, človek má vzedy fakt zatemnenu myseľ a nevidí realitu. Našťastie, ja som to zvládla aj bez psychológa, veľmi mi pomohlo, že som na sociálnych sieťach začala sledovať ženy a dievčatá, ktoré píšu príspevky o sebarozvoji, zdravom vzťahu k jedlu, o nebezpečenstve chudnutia a obmedzovania tukov a pod.
Všetci okolo mi hovorili ako strašne chudá som, no ja som ich nepočúvala, oči mi otvorila až moja kamarátka (pri stretnutí po pol roku mi naštvane povedala, že vyzerám otrasne - nechápala, prečo som so sebou spravila takéto niečo, v ten moment mi to síce dosť ublížilo, ale spätne viem, že mi tie slová pomohli uvidieť realitu) a zdravotné problémy: silné hormonálne akné, vypadávanie vlasov v obrovskom množstve, lámanie nechtov a pod.
Tieto problémy mi zatiaľ stále zostali, no našťastie som svoje kg nabrala späť, vytvorila som si zdravý vzťah s jedlom a prijímam veľa zdravých tukov, ktoré potrebujem. Viem, že rovnakú hlúposť už nezopakujem a dávam pozor na všetkých okolo mňa, aby sa do ničoho podobného tiež nedostali

kaja01
16. apr 2023

@natieuh Neboj ono tá ms naskočí, len to bude chvíľu trvať. Presne takto vyzerala dcéra, chudá neskutočne a stále cvičila. Ona tiež nechcela psychóloga, ale dostala na výber buď psychológ alebo ju odveziem na psychiatriu na hospitalizáciu. Ja som o ňu mala už strach. A ak mám pravdu povedať, tak potom ako sa z toho odstala tak kamarát, ktorý má 12 ročnú dcéru mi vraví, že dcéra nechce jesť (zjedla 2 listy šalátu a 1 plátok šunky za deň), tak mu hovorím riešte to kým nie je neskoro a dievča skončilo na 4 mesiace na psychiatrii. S týmto nie sú žarty a zdravotné problémy sa môžu ťahať s človek celý život.

Si silná, že si to zvládla a všetko už bude dobré.