icon

Volanie sanitky pri silných menštruačných kŕčoch

24. apr 2025

Ahojte, chcem sa spýtať moja dcéra má neskutočné menštruáčne kŕče, ale až také že plače/zavíja od bolesti. Prvýkrát ju takto vidím, dala som jej už flector pred hodinou, ale nezabral môžem zavolať sanitku? Nemáme sa ako dopraviť do nemocnice 😞🙏🏻 neviem zohnať ani taxi, je to urgent, ďakujem.

sara07
24. apr 2025
@lenik1234

@taktotedanie Nedá. Nie je to legislatívne zakotvené 😊 a kto by si zobral na zodpovednosť, či to bolo urgentne alebo nie? Je to dosť subjektívne.

@lenik1234 ak je tam alkohol tak ano

koniarova
24. apr 2025

Držím palce. Dobre si urobila.

maryetta
24. apr 2025

Mam kamosku ktora ms zacinala cestou do nemocnice ☹ ja som musela ibalginy.

sara07
24. apr 2025
@lenik1234

@taktotedanie Nedá. Nie je to legislatívne zakotvené 😊 a kto by si zobral na zodpovednosť, či to bolo urgentne alebo nie? Je to dosť subjektívne.

@lenik1234 možno to bola dopravna služba, to si dost často mylia, tak ma to križik červeny tak či tak , ano nie pri každej dg je narok na sanitku

lenik1234
24. apr 2025
@taktotedanie

@lenik1234 clovek bol poisteny,vsetko zaplatene, obcan SR

@taktotedanie velmi rada sa priučím, keď mi to nájdete v legislatíve 😊 každopádne som si na 100% istá, že keď je poistený, tak sa nič nepreplaca, ale čakám na vaše podklady

taktotedanie
24. apr 2025
@lenik1234

@taktotedanie velmi rada sa priučím, keď mi to nájdete v legislatíve 😊 každopádne som si na 100% istá, že keď je poistený, tak sa nič nepreplaca, ale čakám na vaše podklady

@lenik1234 sorry ale teda urcite nepojdem o tri ulice dalej a pytat od ludi tie papiere a kopirovat ti to tu , wtf 😂😂
Ja pisem ako to bolo a ze sa to stalo, nepotrebujem tu presviedcat nejaku cudziu osobu co ani nie je autorkou prispevku ukludni hormon a maj pekny vecer 🙂

dianka3
24. apr 2025

Dobre si urobila daj vedieť ako dcérka dopadla.Prajem veľa zdravia

simona92101
Autor odpoveď zmazal
koniarova
24. apr 2025
@taktotedanie

@lenik1234 sorry ale teda urcite nepojdem o tri ulice dalej a pytat od ludi tie papiere a kopirovat ti to tu , wtf 😂😂
Ja pisem ako to bolo a ze sa to stalo, nepotrebujem tu presviedcat nejaku cudziu osobu co ani nie je autorkou prispevku ukludni hormon a maj pekny vecer 🙂

@lenik1234 inak
@taktotedanie je lekárka. 😉

lenik1234
24. apr 2025
@koniarova

@lenik1234 inak
@taktotedanie je lekárka. 😉

@koniarova a robí v záchrannej službe? Čo keď ja som záchranárka?

koniarova
24. apr 2025
@lenik1234

@koniarova a robí v záchrannej službe? Čo keď ja som záchranárka?

@lenik1234 tak potom máš asi relevantný podklad.

katrin21
24. apr 2025

Davaj brufen...zabera lepsie...

katrin21
24. apr 2025

Ja som takto trpela vzdy prvy den, vacsinou preto,ze sa mi tie kramy nerozbiehali ( to som odpozorovala až časom a vekom) ...ako nahle to zacalo viac tiect,druhy den,krce sa zlepsili..
Moja mama mi nic nechcela dat, ze lieky su zle na srdce, pomoc! Dala by som dietatu cokolvek,len nech to pomoze....mala to aj segra , az kym sme nemali deti....skrabali by sme sa po stene od bolesti..ona aj vracala ..

Jeden čas až na vysokej škole som kvôli tomu brala štyri mesiace antikoncepciu, hoci som veľký odporca hormonálnej antikoncepcie, pretože to je naozaj veľký šit... a pre mladé dievčatá ktorým sa hormonálny systém iba rozbieha.. Ale v tomto prípade by som fakt zvážila aj nasadenie možno, by na tie tri štyri mesiace pomohlo a bolo by to lepšie. Mne to vtedy pomohlo do tej miery že už mi aspoň začal zaberať Brufen. Dovtedy bol naozaj problém nájsť tabletku, čo by mi zabrala a také, že daj si čaj ,ci teplu sprchu... magnézium a podobné🤦‍♀️🤦‍♀️ Takto sa nad tým iba smejem .... nic to nepomoze.
P.s. časom som som zistila že mám endometriózu a možno aj preto som má veľa také veľké kŕče Akurát že som o tom do svojich cca.32 rokov Absolútne nevedela až kým sa mi nesprávila jedna cesta... ale zas nemusí to byť absolútne z toho pretože ako vravím máme to v rodine a endometrióza sa mohla rozvinúť kľudne až neskôr.

saxana000
24. apr 2025

Pri krcoch analgetika nezaberaju potrebuje lieky na krce typu buscopan nospa.. urcite by som volala.sanitku a necakala.

macik166
24. apr 2025

Ako ste dopadli?

ibrunova
24. apr 2025
@lenik1234

@ibrunova to je taká hlúposť 😁😁 na Slovensku to nie je možné dať preplatiť, takže si to určite niekto vymyslel. Treba si overovať fakty 😉

@lenik1234 ja si vždy overujem fakty.. A veru dávajú platiť, aj práve tam, kde robím, chodia žiadosti, ako sa to stalo, či tam nebolo cudzie zavinenie- to hneď dávajú vinníkovi zaplatiť , alebo či napr. pri úraze nebol alkohol- vtedy tiež.. Toto je samozrejme iný prípad, ja len, že sa to stáva.

rozculena
24. apr 2025

Snáď to dobre dopadlo...
raz som omdlela od bolesti,naši mi zavolali záchranku,a ja sama som si volala pred pár rokmi tiež...

cukroska
24. apr 2025

Najlepšie účinkujú Algifen kvapky môžu aj deti od 10r.tuším a termofor jej dajte na brucho. Ak neprejde tak na pohotovosť.Ja som mávala veľké bolesti v mladosti ak neskôr a vďaka algifen kvapkám zvládla ako tak aj potrat doma.

patka06
24. apr 2025
@lenik1234

@lenik1234 Podľa zákona o zdravotnom poistení má zdravotná poisťovňa právo vymáhať od poistenca úhradu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť /nie len výjazd ZZS, ale aj ošetrenie v nemocnici a hospitalizáciu/ keď sa poistencovi poskytla starostlivosť preukázateľne v dôsledku užitia alkoholu alebo inej návykovej látky. napr. ak ide o intoxikáciu alebo úraz, ktorý si poistenec zaviní pre alkohol či drogy
Preplatenie nákladov na poskytnutú starostlivosť aj vtedy, ak sa mu poskytla preukázateľne v dôsledku porušenia liečebného režimu. Takisto môže žiadať preplatenie nákladov od tretej osoby, ak k úrazu alebo inému poškodeniu zdravia u poistenca došlo protiprávnym konaním, ktoré táto osoba zavinila.
Ak je privolaná ZZS v prípade ako popisuje ako popisuje autorka, ZP poisťovňa úhradu nevymáha.

diewcatqoo
24. apr 2025

Urcite volaj. Ja som vzdy mavala bolestivy menzes, casto som vynechavala v skole alebo v praci, lebo som bola nepouzitelna prve dni - brutalne krce a islo to zo mna predkom, aj zadkom, cele dni som v bolestiach presedela na wcku s kyblom v ruke. Ale raz to bolo totalne neznesitelne, myslela som vtedy, ze umriem, nedokazala som sa ani pohnut... a ked som odpadla, tak manzel mi zavolal sanitku. Diagnoza bola prasknuta cysta. Dovtedy som netusila, ze mam cystu. Pritom som chodila ku gynekologicke ako na klavir s mojou bolestivou menstruaciou 🤷‍♀️

bobrina1
24. apr 2025
@taktotedanie

@lenik1234 clovek bol poisteny,vsetko zaplatene, obcan SR

@taktotedanie ak ma niekto ukrutne bolesti, odpadne, a extremne krvaca, nemal by volat sanitku? Uz som to tu pisala, mam podobne stavy, extrem bolesti, krce, predkolapsove stavy, vracanie, hnacka, krvi ako na zabijacke, v najhorsom stave neviem o sebe ani o svete okolo, kazdy mesiac 1-2 dni PN. Sanitku som si nevolala, ja to pretrpim s tabletky, horucou sprchou a revom. Uz to dlho nepotrva u mna snad, jedine to mi pomaha🫣

alickapusinka
24. apr 2025

Napiš čo jej nakoniec zistili.Dobre si urobila nikdy nevieš čo to môže byť. Radšej poplach ako potom ľutovať že bolo neskoro.Urobia jej na komplet vyšetrenia a uvidi sa držim palce.Napíš potom čo to bolo.

luliu
24. apr 2025

Sanitka nie je taxík, zavolaj si ten a doprav sa do nemocnice. Toto naozaj nie je na sanitku

katrin21
24. apr 2025
@saxana000

Pri krcoch analgetika nezaberaju potrebuje lieky na krce typu buscopan nospa.. urcite by som volala.sanitku a necakala.

@saxana000 to nezabera uz vobec na kramy

kvieta
24. apr 2025
@luliu

Sanitka nie je taxík, zavolaj si ten a doprav sa do nemocnice. Toto naozaj nie je na sanitku

@luliu Úprimne Ti prajem, aby si nikdy nevidela svoje dieťa v takých bolestiach, že sa nedokáže ani pohnúť, nie ešte postaviť a odkráčať k taxíku. a nedokážeš jej pomôcť.
Ja som mala tiež pár-x dilemu, či zavolať sanitku, alebo nie...
Dcéra má taktiež takéto problémy. Algifen, Flector atď iba na chvíľu zmierni bolesť. X-krát som ani nešla do práce, lebo som ju nemohla nechať v takom stave doma. Má také silné krče a bolesti, že keď odoznejú po dvoch dňoch, má svalovku až do pol stehien. Trošku pomáha to, že začala cvičiť, takže nemá tieto neskutočné bolesti každý mesiac, ale IBA každý druhý, tretí... Termofor s teplou vodou nechce, lebo je ťažký a tlačí jej brucho, tak som jej kúpila nahrievací vankúš, ten je super, nemusím jej už žehličkou nahrievať plienku (bolo to o hubu).
Nie je jediná, čo má také problémy, nie je to zriedkavosť. Za mojich čias to bolo ojedinelé.

maryetta
24. apr 2025
@luliu

@luliu asi si nemala extremne bolesti.
Veru ja som 4x rodila. Vyvolavackou. Ale tie bolesti co som cca v 15-tke mala. Neprajem fakt nikomu. Ja som nebola schopna ist na wc. Urobit krok.
Len schulena pod perinou. Zatate zuby a proste s 1-2tabletkami ibalginu cakala. Niekedy s pomocou liekov som aspon dokazala ist na to wc. Fakt brutal bolesti.

gelifil
24. apr 2025
@kvieta

@luliu Úprimne Ti prajem, aby si nikdy nevidela svoje dieťa v takých bolestiach, že sa nedokáže ani pohnúť, nie ešte postaviť a odkráčať k taxíku. a nedokážeš jej pomôcť.
Ja som mala tiež pár-x dilemu, či zavolať sanitku, alebo nie...
Dcéra má taktiež takéto problémy. Algifen, Flector atď iba na chvíľu zmierni bolesť. X-krát som ani nešla do práce, lebo som ju nemohla nechať v takom stave doma. Má také silné krče a bolesti, že keď odoznejú po dvoch dňoch, má svalovku až do pol stehien. Trošku pomáha to, že začala cvičiť, takže nemá tieto neskutočné bolesti každý mesiac, ale IBA každý druhý, tretí... Termofor s teplou vodou nechce, lebo je ťažký a tlačí jej brucho, tak som jej kúpila nahrievací vankúš, ten je super, nemusím jej už žehličkou nahrievať plienku (bolo to o hubu).
Nie je jediná, čo má také problémy, nie je to zriedkavosť. Za mojich čias to bolo ojedinelé.

@kvieta o elektrickej poduske ste nepoculi?

kvieta
24. apr 2025
@gelifil

@kvieta o elektrickej poduske ste nepoculi?

@gelifil Veď to je ono, taká el. vyhrievaná poduška, ako tenký väčší vankúš, zle som to nazvala🙂

mironka
24. apr 2025

Mne zabral jedine prášok Nimesil...bol na predpis...okamžite mi to pomohlo....ja som toto isté zažívala...bolesť na spadnutie... pôrodné kontrakcie to boli úplne ..keď to vnímam spätne...mama mi chcela pichať Novalgin od doktorky...ja som sa zvíjala v kúpeľni od bolesti ..zo školy som nevedela prísť domov a docestovať....po pôrodoch to už také nemám...ale že vôbec....dcérke by mal niečo predpísať lekár ...nedá sa takto trpieť....ak už Algifen nezaberá...aj ja som ho užívala a nestačil už ani mne .. držím palce...

gelifil
24. apr 2025
@kvieta

@gelifil Veď to je ono, taká el. vyhrievaná poduška, ako tenký väčší vankúš, zle som to nazvala🙂

@kvieta tak ta je na trhu 50 rokov