icon

Vtieravé myšlienky / úzkosť / strach

momof3
12. sep 2018

Ahojte, už dlhšie trpím strachom zo smrti, obavami že sa mi niečo stane, mala som už pár panickych záchvatov (extrémne búšenie srdca tlak na hrudi...) bola mi na nezrologii diagnostikovana tetania. Lieky neberiem ale chodim na terapiu. Začala som však mávať rôzne neželané myšlienky / predstavy. Mám pocit že idú z mojej hlavy, sú to bujné predstavy, cudzie hlasy nepočujem. Chcem sa spýtať či to mávate aj vy ? Moja psychologicka tvrdi vraj to ma mate clovek obcas ale vie to pustiť a nezaoberá sa tym. Ja mam z tých myšlienok strach, bojim sa sama seba svojich myšlienok, co ak sa to naozaj stane??? Myslienky na diaľnici ze prejdem to opačného pruhu, myšlienky ze sa nieco stane mojim detom, myslienky co ak raz spácham samovraždu (ale nechcem to spraviť ale mam strach co ak mi raz prepne a nebudem vediet ovládnuť svoju myseľ - nebudem mat nad sebou kontrolu)... Kdesi som čítala ze toto moze byt aj OCD alebo to je len uzkost? Lieky sa bojim beat zasa zo strachu lebo švagor bral lieky a vyvolali v nom samovražedné sklony, nechcem aby moju myseľ ovládali lieky, zas mam strach ze stratím kontrolu... Prosim neodsudte ma, prosim o radu. Inak zijem normálny plnohodnotný zivot a manzelom a 3 detmi v peknom meste, mávame návštevy žijeme aktivity zivot, toto je akoby moje tajomstvo ktore nikto o mne nevie hanbim sa za to...

momof3
autor
12. sep 2018

@miriam11 prosím napis mi sukromnu spravu ... Ake stavy si mala aky to moze mat suvis

miska210
14. sep 2018

@momof3 moja presne akoby som citala sama o sebe ale mne sa to zhorsilo po smrti syna. Najdi si miestnost v dome , zapal sviecku zatvor oci a podakuj za vsetko co mas. Ze mas zdravie a si zdrava , lebo nie kazdym to je dopriate. Za deti (ak ich mas) atd. Ked ta prepadne uzkost , bojuj s tym sama v sebe , ze len TY ovladas co sa bude robit ziadne myslienky , hlasy ani nic. TVOJE TELO , TVOJA DUSA , TVOJE MYSLIENKY! Na uklidnenie mne dala - guajacuran neni to nic silne je to na upokojenie , a tusim aj volnopredajne. Takze drzim palce a keby nieco staci napisat spravu

sabmarkusova
14. sep 2018

Myslím, že na toto je už psychológ slabý alebo minimálne ten tvoj, toto už je celkom seriózny problém. Zájdi za psychiatrom, predpíše ti lieky, ak lieky nechceš, tak treba sa zveriť manželovi, určite ťa podporí a potom nájsť iného psychológa, ktorý ťa toho zbaví. Nie je sa za čo hanbiť, čo okolo seba pozorujem, tak každý niečím trpí. Ja som napríklad hypochonder a dosť mi to sťažovalo život, ale stačilo mi jedno jediné sedenie u dobrej psychologičky a som fajn. Držím palce a posielam silu ♥

ivanaportasikova
14. sep 2018

Moja, vsetkym tymto som si uz presla a predsa fungujem. Chodim pravidelne po lieky k psychiatricke (Uzivam Sertralin 50 mg denne) a vdaka lieku zijem opat normalny zivot. Netrap sa, fyzicky ta to vycerpa a nic ta nebude tesit. Tiez som sa vsetkeho bala, strach zo smrti, z myslienok. Nevedela som, co sa so mnou deje. Milion vysetreni a nic. Psychiatricka hned vedela, nasadila liek a do mesiaca zlepsenie a ulava ako hrom. Pozor, na zaciatku uzivania sa stavy ako keby trocha zhorsia, ale potom sa to pekne upravi. Zhruba dva tyzdne treba vydrzat. Nie je to hanba, tolko ludi tym trpi, ze by si sa cudovala. Ak sa chces spytat cokolvek, kludne mi napis. Drzim paste.

ivanaportasikova
14. sep 2018

a toto pise Liga za dusene zdravie. Mne ked bolo najhorsie, nasla som tento letak a ako keby som si citala o sebe - zrazu som pochopila, co sa so mnou deje:

Generalizovaná úzkostná porucha

Pri tejto poruche existuje v prežívaní človeka voľne plynúca úzkosť alebo strach. Jeho myslenie ovláda typická otázka: “Čo ak sa niečo stane?” Bežné situácie takýto človek prežíva a vníma so strachom a nereálnymi obavami. V jeho živote sa usídlia katastrofické scenáre o udalostiach, ktoré sa možno nikdy nestanú.

Panická porucha

Hlavnou charakteristikou panickej poruchy sú opakované záchvaty úzkosti až paniky, sprevádzané telesnými prejavmi, ktoré sa objavujú nezávisle a bez väzby na konkrétnu situáciu. Ich vznik nemožno predvídať. Ataky väčšinou trvajú len niekoľko minút. Typický je strach z umierania a zbláznenia sa. Panická porucha častokrát nechodí sama, ale ruka v ruke s anticipačným(predvídavým) strachom a agorafóbiou (strachom z otvorených priestranstiev).

zuzinapipina
14. sep 2018

@ivanaportasikova ale lieky len utlmuju a neriesia problém, preto treba ist nahprv k dobremu psychologovi

ivanaportasikova
14. sep 2018

@zuzinapipina Ano, ano suhlasim. Lenze v mojom stave uz bol psycholog len trapenim. Sama psychologicka ma poslala k psychiatricke. A vdaka nej a medikamentóznej liecbe som sa dostala do pohody a opat som nabrala silu postupne lieky vysadit. Takze tak, tolko moj pribeh. Kazdy sme iny, treba to tak brat. Nic nie je stopercentne. Vela sil kazdemu, kto to zazil.

ivanaportasikova
14. sep 2018

A suhlasim, nie je na skodu dat sa "ocistit" od prilepených dusi.... vsetko mozne som vyskusala

nicicka
14. sep 2018

Odporúčam pozriet...

https://www.youtube.com/watch?v=_EJUgDZ900A

sú to len myšlienky...lieky by mali brať ti, ktorý zneužívajú malé deti, prípadne ini, ktorí také myšlienky reálne vykonávajú, na svete je toľko ľudí ktorý robia veľké zverstvá a netrápi ich to a neliečia to...Mozno si uzasna matka, možno perfekcionistka a bojíš sa zlyhania a strach sa potom nabaľuje. Psychológ v linku má viac videí a sú fakt poučné. Prajem veľa síl v tomto boji 😋

momof3
autor
14. sep 2018

@nicicka ahojky presne toho sa bojim. Ja si myslim ze som fajn mama, k mojim 3 vlastným detom sa k nam chodia hrat dalsie 4 z ulice lebo im je u nas tak dobre. Naučila som sa nestresovat a tesit sa z toho, hovoria mi ze som lepsia ako ich mama. Je to milé. Nemyslim si ze som nejake pSycho... Ale ked prúde vecer zhasnú lampy ostane ticho a samota zrazu pridu tieto šialene myslienky. Neviem odkial su ale neviem ich zastaviť. Neviem ci riesenie je zaplniť si tak myseľ aby som nemala cas na ne myslieť alebo ich potláčať alebo si to nevšímať... Niekedy mi to pride len ze mam bujnú fantáziu, viem ze to je z mojej hlavy a preto si za to robim výčitky svedomia...

taga
14. sep 2018

Ja som raz čítala skvelú myšlienku, len som zabudla presne ako to bolo a neviem to nájsť 😂 v podstate ale išlo o to, že nie všetky myšlienky, ktore máme v hlave su naše, resp reflektujú to, čo si naozaj myslíme. Nemyslím to tak, že máme v hlave druhý hlas typu schizofrénia.. ale tak, že okolo nás počujeme straaaasne veľa informácií, správ, cudzích myšlienok, názorov atď a mnohokrát sa nám vrátia a tým že sú už v našej hlave tak akoby máme pocit že toto je moja myšlienka, vystihuje má, súhlasím s ňou... Napr to, že ťa napadne prejsť na ceste do protismeru - jasné, že by si to nespravila, ani na to intenzívne nemyslíš, ani s tým nesúhlasís... Možno si to len niekde začula (správy, nehody, film) a prebehne ti to hlavou. Normálne si povedz, touto myšlienkou sa nebudem zaoberať, to nie som ja. Pošli ju zas z hlavy preč 😉

nicicka
14. sep 2018

@nicicka Tak potom je jasné že pociťujes veľa zodpovednosti a ešte keď sú tam aj iné deti tak jej máš o to viac. Vtedy sa strach, úzkosť a panika môže dostaviť. Možno keby si si dopriala viac času na seba, zrelaxovať tak by to ustúpilp. Ak máš deti cez deň okolo seba, mozog vie, že si nemôže dovoliť panikáriť a nastupuje to vtedy keď si večer sama. Týmto sa zbavuje napätia ktoré sa v tebe nahromadilo. Je to svinstvo ale dá sa toho zbaviť, teda ja v to dufam. Mňa to stojí veľa úsilia, tiež mi začali paniky pred mesiacom ale v takej hroznej sile a každý deň zo 2 týždne že som myslela že už je môj koniec. Stále to trvá, ale vidím zlepšenie. Treba myslieť pozitívne...

ema234
14. sep 2018

@momof3 tak to nezavidim, podla mna to uz je nejaky panicky strach.To uz je fakt na psychaca. Drz sa.

momof3
autor
14. sep 2018

@ema234 ja uz teraz rozmyslam - napríklad ty alebo ked si niekto číta tuto diskusiu.... Napadne ho naprikad zajtra ked pojde po diaľnici "co sa stane ked prejdem do opačného pruhu" (ako spomienka na čítanie tento diskusie). Moja otazka je co normálny clovek urobi s touto myšlienkou, ci ju považuje za vtieravu alebo ju vie hned odhodiť. Lebo mna tieto myslienky niekedy tiez napadajú len ako reakcia na nieco co som videla v telke alebo čítala v novinách...

liv1
14. sep 2018

@momof3 keď večer uložia deti tak si zacvič. Kde je vtedy tvoj muž? Čo robíš ty či on? Máš dostatok spánku?

momof3
autor
14. sep 2018

@liv1 s manzelom mame problemy takmer sa nerozprávame , chodíme na poradnu... Spánku mam malo, najmladší sa strasne v noci budu (aj 6-8x) a vstava uz o 5:30-6 rano 😞

tinka144
14. sep 2018

preco sa spoliehať na lieky? máš deti muža tam hľadaj riešenie. nauč sa nebrať maličkosti ako samozrejmosť....mám podobné stavy....a pomáhajú to zahnať tie maličkosti ....prechádzka s manželom....objatie syna....pozrieť do zrkadla na seba a usmiať sa .....držím palce.....pozitívne myslieť usmievať sa objimat a milovať!!!

momof3
autor
14. sep 2018

@tinka144 muz to ma so mnou tazke... A zacal mi to po 10 rokoch vycitat... Aby som uznala ze vsetko sa tocilo okolo mna... A ja to akosi neviem uznať, beriem to ako velke výčitky z jeho strany... Ja za tieto stavy nemozem... Ale viem ze uz chce aby sa tento vzťah točil aj okolo neho nielen okolo mna a mojich problemov...

eliska13
14. sep 2018

@momof3 si unavená, frustrovaná, je na teba vyvíjaný tlak a takto reaguje psychika musíš to niekde ventilovat

tinka144
14. sep 2018

@momof3 tak sa skús točiť okolo neho😁aj doslovne haha. sústred sa na vás vzťah....skus to....mne manžel strašne pomáha. ale netreba len brať ale aj dávať. takže sa sústred na manzela na vás vzťah .zamestnáj myšlienky inym smerom....skús to!!!!

pandravachrusta
14. sep 2018

Ahoj, ja myslim ze je to OCD.neboj, velmi vela ludi ma v tejto dobe nejaku formu psych.poruchy, ci uz depresia, uzkosti..hocico..toto mi jednoznacne sedi na OCD..mozno by si mohla ist aspon na chvilku na nejake slabsie davky AD nech sa Ti psychika trosku ukludni a celkovo si mozes vydychnut a ked Ti uz bude dobre tak pomalicky vysadzat...sama trpim depresiou, takze asi tak viem, ze co a ako...

momof3
autor
14. sep 2018

@tinka144 nevladzem nemam na to silu, potrebujem oporu a nedostávam ju od neho, skor pravý opak - odmietanie a výsmech... Toto ma velmi ničí ale ked to poviem zas som len sebec co mysli len na seba

momof3
autor
14. sep 2018

@pandravachrusta toto s ocd ma fakt zaujíma lebo viem ze maju ludia obsesia ale maju aj kompulzie... Ja ich vsak nemam - ziadne opakujúce sa stavy a rituály ... Ako to prosim ta naozaj je?

laska201
14. sep 2018

Nepozeraj telku necitaj horove scenare radsej nieco pekne a pozitivne.ja ked nemozem zaspat tak mi velmi pomaha mysliet a teda si predstavovat ako letim do neba a rozpravam sa tam s bohom velmi rychlo po tomto zaspim.ty tiez si povedz co sa ma stat to sa stane.neni si na tom tak zle ked fungujes cez den normalne a pocuvaj hudbu mozno aj prave ten vecer a isto zaspis bez tychto myslienok.

tinka144
14. sep 2018

@laska201 myslieť ako letis do neba neni moc ideálne si myslím.....???? Musí sa sústrediť na reálne veci .....

momof3
autor
14. sep 2018

@laska201 ano ja fungujem cez den normalne, vdaka Bohu, preto sa ukludnujem ze hadam nie som az tak chora... Mam 3 deti, firmu, velky dom záhradu aktívny zivot... Ale myslienky pridu akonáhle som sama v aute alebo sama doma alebo vecer ked uložím deti ... Niekedy aj cez den ma to prepadne ked je nejake zle pocasie a priveľmi rozmyslam ... Napadajú ma same somariny nechcem to menovať lebo zas na to začnem myslieť

laska201
14. sep 2018

@tinka144 tak pocuvat prijemnu ukludnujucu hudbu.

zulumilo
14. sep 2018

@momof3 presla som si tymto "myslienkovym" peklom a bojovala sama so sebou. Odmietala som lieky a velmi pomohla terapia. Len vydržať a ked veríš sama sebe ze to das aj bez liekov tak vytrvaj. A tie co pisu ze ber lieky lebo... Tak tie asi tieto pekelne stavy nikdy nezazili. Da sa to. Drzim palce.

tinka144
14. sep 2018

@momof3 plánuj. dovolenky víkendy všelijaké veci....reálne veci.....zamestnáj hlavu pozitívnymi reálnymi vecami

laska201
14. sep 2018

@momof3 Na you to be je velmi vela takej hudby stiahni si na cd a pocuvaj v aute.pocuvaj vzdy ked si sama.spievaj si.skus ked budes mat take myslienky tak sa nahlas zasmej aj ked sa ti nebude chciet ale potom to uz bude skutocny smiech sama zo seba.myslienky v tu sekundu ako prisli tak aj odisli.