icon

Zdá sa mi to, alebo je viac starších mamičiek?

zajkula62
12. mar 2018

Ahojte,
aj Vy máte v okolí viac starších mamičiek ako v minulosti?
Mám pocit, že stretávam samé 30-35+ mamičky..
Mám 22r a nikoho v okolí kto by mal takto skoro dieťa, a tak nemam ani kamaratky :( .

+ myslite si, ze je lepsie mat deti neskôr? (nesúvisia s tym zdravotné problémy? alebo sa mi len zda, ze velmi vela buducich mamiciek musi riesit umele oplodnenie, rôzne ochorenia, tlak a pod.)?
alebo skôr? (i na úkor dobrého zamestnania?)

Čo je pre Vás dnes dôležitejšie - po tom čo sa Vám narodilo dieťa - je podľa Vás dôležité mať dobrú prácu, kariéru, alebo sa venovať rodine a kariéru nechať na manžela (napĺňa Vás materstvo, alebo Vám chýba Vaše zamestnanie)? Asi sa nad tým zbytočne zamýšľam, ale zaujímali by ma Vaše odpovede 🙂

sazumak
12. mar 2018

Ja som mala prvé v 23, druhé 26,5 roka, obe plánovane a teda vôbec neľutujem. Tretie som vždy chcela neskôr, benjamínka na záver, ale ak mám povedať pravdu, tak už sa na to ani necítim. Mne teda posledné roky pribudlo toľko zdravotných problémov, takže som celá šťastná, že sme mali aspoň tie dve deti skoro. O nič som neprišla, predtým som stihla aj odpracovať, popri materských som bola 10 rokov zamestnaná. V 25tke sme už bývali vo svojom dome, čo sme si postavili svojpomocne, posledné roky s deťmi cestujeme a je to super. Vôbec sa necítim obmedzená, teším sa, že nie je medzi nami moc vekový rozdiel 🙂 Ale každý to cíti ináč...ja zisťujem, že čím som staršia, tým viac mi vadí detský plač a celkovo sa cítim omnoho viac unavená.

tova
13. mar 2018

@zajkula62 mne sa zas naopak zda, ze je cim dalej tym je viac mladych mamiciek. Kazdy den nova tema kde sa dievcata pytaju ci su tehotne. Zeny po 30r. su uz vyspelejsie, vedia co je tehotenstvo, vyriesit zakladne choroby dietata su aj mentalne stabilnejsie.

ajko2011
13. mar 2018

Ja mám 25 a 6 ročné dieťa. Nemenila by som za nič na svete. 🙂 S jeho otcom sme spolu 9 rokov. Bývame sami a je nám fajn.

alana1
13. mar 2018

ano je taky trend, len ked vnimam okolie tak vsetko chcu deti az po 30, len pruser, ze potom to uz nejde tak jednoducho a tak vacsinou rodia okolo 35 az 40...maju sice vlastne byvanie, auta, dobru pracu ale neviem ci to stoji za ten stress z nemoznosti otehotniet.

madamcoco
13. mar 2018

@zajkula62 ja mam obe deti do 30.
A uz teraz sa tesim ako budu o 10 rokov uz velki a ja budem este relativne mlada. ;)

luciapelakova
13. mar 2018

niesi sama, kto si mysli, ze je viac starsich mamiciek, aj ja si tomyslim...preto ani ja nemam kamosky...aj ked mam tie starsie , ale to radsej by som ziadne nemala... prveho som mala v 22 ako studentka na VŠ, vsetko sme spolu stihli dokocit a teraz cakame druhe mam 25 a nelutujem...dala som si ciel , ze do 30tky treba stihnut aj druhe... :P

takaakoty
13. mar 2018

Podla mna je to fifty-fifty. Praveze mam pocit, ze opäť začínajú rodiť aj mladšie ženy. Najviac rodili staršie tak 15-20 rokov dozadu...teraz akoby zistili, ze urobiť dve vysoké školy a kariéru nie je všetko, tak sa vracia trend zakladania rodín v mladšom veku.

katuskatt
13. mar 2018

Ja budem mat tento rok 30. Doma mame 4 rocnu dceru. Chceme este druhe dieta,podla mojho manzela mame este cas a ja sa uz teraz sem-tam citim,ze uz som stara.

kvetinka75
13. mar 2018

Tiež vídavam skôr staršie mamičky ako len niečo cez 20. Ja som mala prvé dieťa v 26-ke ale kludne by som to posunula ešte skôr. Teraz mám 40+ a ,,kopu,, voľného času. Nemusím chodiť okolo detí, chystať im jesť (samozrejme navarím, ale to už aj dcéra), nemusíme sa učiť, riešiť krúžky, robiť roznos. Môžem sa venovať svojim záujmom. Neviem si predstaviť že by som mala doma škôlkára. Mám kamarátky ktoré majú menšie deti v tomto veku ale aj stredoškolákov alebo vysokoškolákov. Všetky sú rady že majú deti ale tie čo ich majú menšie tak niekedy zavzdychajú že aby už boli väčšie. Chceli by už mať volnejšie, vybehnúť na kávu, cez deň si oddýchnuť a nie riešiť krúžky, školu, prázdniny a pod.

sense
13. mar 2018

@alana1 tak ja som rodila po 30 a islo to hned, problemy v dnesnrj dobe maju aj mladsie rocniky nielen ty po 30 co si budovali zazemie...

drakvak
13. mar 2018

Ja som mala deti ako 31 a 33-ročná a myslím, že to bolo tak akurát, ani skoro, ani neskoro, s oboma som otehotnela bez problémov cca po 3 mesiacoch. Na MD som odchádzala zo stabilného pracovného miesta, kam som sa po 5 rokoch opäť vrátila. Deti sa nám narodili, keď už sme mali vlastné bývanie a stabilné príjmy obaja. Teraz mám 40, dvoch školákov na 1.stupni a keď si s manželom rozdelíme rodičovské povinnosti, čas sa nájde aj na večerné cvičenie 2x do týždňa, aj na prípravu do práce, aj na kino či drink s kamoškami. A ináč, na MD som sa vďaka deťom stretávala aj s po 20 rokov mladšími mamičkami a v pohode sme vychádzali, téma deti je nadčasová 😉 Úplne sa venovať len rodine, teda nevrátiť sa naspäť do práce by ma určite nenapĺňalo, deti majú svoje záujmy, krúžky, kamarátov a neštudoval som na to, aby som doma sedela. Deti treba živiť a prečo by to mal ťahať len muž, keď môžeme pracovať obaja. Mal možnosť ísť pracovať do zahraničia, ale to mi za viac peňazí nestojí, aby sme sa ako rodina rozdelili... Záver- každý ako si urobí, tak má, aj ohľadom veku mamičiek ☺

drakvak
13. mar 2018

Preklep, nie o 20, ale o 10 rokov mladšími mamičkami 😁

kiara3
13. mar 2018

@oli18 to je všetko pekne ale predsa nebudem rozmýšľať tak že som mladá tak treba dieťa cim skor lebo lekár to odporúča...A dieťaťu nemám čo poriadne obliecť kde hlavu skloniť a čo dať papať....Naša skôr narodená generácia mala prácu istú ,peniaze s rôznych zdrojov a záujem aj troch generácii...Teraz tie vnúčatá ledva vidia lebo musia aj starky chodiť aj na 3 smeny....

bam11
13. mar 2018

Nie každá si nájde toho "pravého" v takom mladom veku. A zase si urobit dieťa s niekym, s kým nechceš byt cely život, nie je najlepšie riešenie. Je veľa mladých mamiciek, ale tie si skôr nedali pozor ako plánovali. Ja mam 23, som vydatá a mam 13mesacneho syna. Budúci rok v lete by sme chceli mať druhé. Ale väčšinou si mladí ľudia chcú ešte užívať tu slobodu a neobmedzivat sa deťmi 🙂

eliska13
13. mar 2018

@bluff podľa nás nie, ale podľa gynekológov je ideál mal dieťa 25-30 r. zo zdr.hladiska

kiara3
13. mar 2018

Ja si myslim ze je vela dôvodov prečo mat a prečo nemat dieťa tak skoro alebo neskôr...Niekto s finančných dôvodov,niekto nemá vhodného partnera alebo jednoducho sa na to necíti...Mám staršieho manžela a keď som sa ja necítila na bábo tak to rešpektoval a počkal...A keď som ešte jedno chcela tak sa na to dal a aj v staršom veku sa dal prehovoriť...V tejto dobe sa nedá polemizovať kedy je ten správny čas...každý ako chce..Aj keď je to niekedy neplánovane...

conquestor
13. mar 2018

Ja som mala prvu dcerku v 24 a dnes mam termin s druhou 🙂 mam 29.Je nam fajn,nemenila by som....24-5 na prve je faj,skor sa mi zda moc skoro,clovek sa nevyburi...teda,niektore povahy to potrebuju.....

m29
13. mar 2018

Ja som mala prvé v 30 , druhé v 34 a teraz mám 37 a čakám tretie a ani neviem ako 😂všetko bolo ok a niekedy počúvam oveľa mladšie baby ako sa im nedarí otehotnieť a ako vraví môj doktor môže byť problém v 25 a môže aj v 35 alebo nemusí byť žiaden

alaguema
13. mar 2018

@zajkula62 a no čo je dobrá táto úvaha? Asi sa naozaj zbytočne zamýšľaš, lebo každý to má inak, iné podmienky, iné okolnosti. Biologický ideál síce existuje, ale asi nikto nevybehne na ulicu s krikom oplodnite ma niekto, lebo je teraz ideálny čas. Niekto zvažuje financie, niekto bývanie, niekto kariéru, niekomu je to jedno a hodí sa do toho po hlave hneď s prvým, kto tiež chce a niekto čaká na správneho partnera, ktorý sa po rokoch môže ukázať aj ako nesprávny...proste život. Trend podľa mňa je taký, že ten vek prvorodičiek je aktuálne vyšší, ale to aj tak nikomu nebráni rozhodnúť sa slobodne sám za seba.

montemotherone
13. mar 2018

@zajkula62 áno, v dnešnej dobe si exot... Bohužiaľ. Pre organizmus je totiž toto najlepší vek na riedenie aj starostlivosť o deti... Ale netráp sa a užívaj si to, lebo tie chvíľky potom nevrátiš nikdy späť. Ja som mala prvé v 26. V 22 som sa vydala, takže sme sa tomu nebránili. Len to nejako nevyšlo. Vtedy (našťastie) nebol MK, neriešila som to hneď cez kadejaké centrá, stimuláciu..., prijala som veci ako sú. Po dcérke som nechcela bábo hneď. Bolo toho na mňa veľa, boli sme sami , bez pomoci... Chcela som najskôr po 4-5 rokoch... Potom to ale nejako nešlo, mala som 30... Postupne som si prešla 2 potratmi a nakoniec až v 38. som porodila synčeka. Takže som si užila a užívam obidve možnosti. Mladej aj staršej mamičky. V podstate je to úplne jedno. Dôležité je, ako sa k materstvu postavíš ty. Pri prvom som cítila, že mi niečo uteká, že strácam čas. Pri synčekovi som si to užívala a tešila sa fakt z každej minútky s ním. Nikam som sa neponáhľala, nezaujíma ma žiadna kariéra...sú to pominuteľné veci a v konečnom dôsledku NIKOHO nezaujímajú. Nič neľutujem, ale keby sa dal čas vrátiť späť, nešla by som pri dcérke do práce tak skoro, viac by som si s ňou užívala a vykašľala sa na hlúposti. A peniaze? Pre väčšinu mamičiek je to len výhovorka, ako uniknúť z kolobehu okolo dieťaťa, z uzavretej domácnosti... Väčšine by tie 3 roky nezničili kariéru, nezostali by na dlažbe... Možno by stačilo znížiť svoj vysoký štandard a investovať ho do vzťahu so svojimi deťmi. Dnešná spoločnosť materstvo nepodporuje. Matka je skôr pejorativny výraz pre hysterickú, úzkostlivú, mentálne zaostalú, izolovanú osobu, ktorá nevie "o čom je skutočný život"... A s týmto názorom dokáže bojovať, či lepšie povedané sa nad neho povzniesť málo ktorá. Bohužiaľ, ak nemá pri sebe chlapa, ktorý by ju v tom podporil, je to o to ťažšie...
Vieš, my mamy to máme vždy ťažšie. Bez ohľadu na to, čo si kto za posledné roky vymyslel, my sme pre vývin dieťaťa v prvých rokoch tie dôležitejšie. Je to veľký tlak, hlavne ak máš nejaké profesionálne ambície. Obe veci sa aspoň na 99% zvládnuť nedajú 🙂 Malé dieťa potrebuje fyzickú blízkosť matky, takže riešenie opatrovateľky, babky, jasle...+kariéra... ja nepovažujem za "zvládnutie" Áno, je to isté riešenie. Ale ostala by som pri tom a neglorifikovala to. My mamy sa len musíme rozhodnúť do čoho vyrazíme energiu, lebo TU, viac ako inde platí, že nemôžeš sedieť na dvoch stoličkách naraz. Skôr či neskôr si to odnesie náš organizmus aj celá rodina 😒
Poviem ti, čím som staršia, vnímam nielen vo svojom okolí, ako sa ženy za niečím ženú, snažia sa presvedčiť koľko vecí zvládnu, až kým nepadnú na hubu... Boja sa byť slabé, citlivé, boja sa nechať niektoré veci na chlapa, na čo si chlap samozrejme zvykne. Kto by si nezvykol 🙂 Ale čím sú staršie a ubúda im energia, pridajú sa hormonálne zmeny ... zisťujú, že si toho naložili veľa. Samozrejme to tak nevidia, a automaticky začnú obviňovať toho, kto je po ruke... čiže chlapa 🙂 Tento scenár vidím často a v poslednej dobe je okolo mňa viac rozvodov, ako svadieb. Kopec starnúcich zatrpknutých nahnevaných žien. Ktoré sú nespokojné so životom, ľutujú že sa vôbec vydali, mali deti, že si neužívali... Nespokojné s robotou, ufrflané na celý svet, od šéfa po poslednú kolegyňu... A strhané...
Ja nie som za otrokárstvo, kedy žena bola len predmetom obchodu... Ale moderný feminizmus nám ženám veľmi nepomohol. Strácame našu silu. To čo je v nás nenahraditeľné, nezameniteľné. A najhoršie je, že sa ešte často oslabujeme navzájom. MK je toho temným príkladom ☹
Takže ak to zhrniem. Si na správnom mieste v správnom čase. Ide hlavne o to, či to tak cítiš ty. Čo sa deje okolo, nerieš. "Materstvo je tvoja cesta, s tvojimi deťmi" 😉

nikaella
13. mar 2018

Ja som mala v 17 a lepsie som nemohla spravit. Vazne...Mala ma 5 a je uplne super, patri k najlepsim v skolke, pise, cita, pocita 😂 takze nie nie je to o veku ale o osobnostnej vyspelosti. Nikdy som nepila, nechodila po disko a ani mi to nechyba. Len som si bola ista ze muz nas vie 100% zabezpecit. Keby nevie, dieta riesim neskor. Takze vseobecne si myslim ze zeny maju neskor deti, ked uz su si iste ze ho budu vediet zabezpecit financne.

babulkomale
13. mar 2018

@simka14 vies, to sa riadi podla toho, ci si ona ako starsia s tebou potykala, alebo nie. Cize ked si s tebou potykala, tak zdravis ahoj a ked nie, tak dobry den.
To ta mama nenaucila?

veronikastrickova
13. mar 2018

@zajkula62 syna som porodila v 24ke, ved manzel chodi do prace, budem na materskej zatial a prd. Pokial nie si naozaj dobre zabezpecena, napisem to ''tvrdsie'', dieta urcite nieje dobry napad. Skoncila som s obrovskou 0na ucte, ltt prežívame a on ma svoj spokojny zivot, zaraba dobre a ani vyzivne nechce poriadne posielat, ani sa nezaujima. A to nase dieta nieje nahoda, chceli sme ho aj sme sa brali lebo sme obaja chceli. Keby som tusila, ze takto skoncim, tak vy som dieta este nemala a radsej si zarobika, kupila vlastne byvanie a az potom dieta a svadbe.

anickaaa6aaa
13. mar 2018

ja som mala plán že doštudujem VŠ nájdem si prácu v odbore nech sa zapraxujem a niečo zarobím, odložím a potom sa vydám (za už manžela), postavíme si doma atď... Lenže človek mieni Pán Boh mení. Otehotnela som s tretiaku na výške pre Bc. štátnicami. Mala som 22r keď sa nám narodil syn. Štátnice dopadli dobre, dala som si rok pauzu a potom doštudovala. Vydala som sa v 23r. (muž 33r. 🙂 ) Našla som si prácu, zarobím fajn (aj keď stále hľadám iné možnosti rozvíjania sa). Dom sme nepostavili ani nepostavíme (máme dôvody) Bývame v byte a sme šťastní, myslím, že aj spokojní. Už by som nemenila, už mám skoro 6r syna a som rada že to dopadlo takto. Tiež keď som rodila všade boli mamičky 30+ takže tak...Nemali sme všetko ľahké, ale sme sa tým prebili...

janabuj
13. mar 2018

Musím aj ja prispieť. Vydávala som sa v 31, nie kvôli kariére, ale tak to vyšlo. Chceli sme hned deti. Prve dieťa sa mi narodilo v 36, nie kvôli veku, ale kvôli zdravotným problémom. Dcérku som porodila mesiac pred 40, nechcela som aby syn ostal sam. Musela sa zdokonaliť zdravotná veda, aby som ja vedela donosit deti. Takže ak by som sa aj vydávala skôr, deti by som skôr nemala. Mám 47 a mladšia dcérka je prváčka. Áno,bývam unavená a občas strácam nervy. Ale som šťastná, že je to tak, ako je. Mám možno staromódne názory k výchove, ale takto sa vychovávali deti predtým, a nemyslím, ze ja alebo moje kamošky sme zlí ľudia. Nad mnohými vecami mám nadhľad a uznávam možno iné hodnoty, ako je teraz v móde, ale myslím, že mám mojim deťom čo ponúknuť. A povypravam sa s mamami v každom veku, ak majú záujem. Je pravda, že poznám viac starších mám a s nimi si možno rozumiem viac. Je jedno kedy má žena deti, musí sa na to cítiť, prijať ich s láskou, aj keď možno nie sú naplánované.

stefulcek
13. mar 2018

Podla mna je najpodstatnejsie mat toho spravneho partnera vedla seba, to je podla mna najdolezitejsie. Som tiez v kategorii starsich mam, tiez sme riesili problemy,ale nemenila by som,lebo s chalanom s ktorym som bola ked som mala 22 by som teraz ani psa nechcela mat 🙂

simka14
13. mar 2018

@babulkomale si to napísala tak smiešne ako pre malé decko 😂

dai
13. mar 2018

@nikaella tak v 17tich je naozaj na dieta pripravena mentalne i financne maloktora... 100% istota existuje asi len pri smrti🙂 ja osobne som sa na dieta zacala citit az okolo 25tich - dovtedy ma deti ani materstvo vobec nezaujimali a vobec to nesuviselo s karierou...

mechurik
13. mar 2018

je lepsie ak 35 rocna zena ma nasporene ked ju muz nahodou opusti alebo ak bude chciet ist si cokolvek kupit ako ked bude mat dve deti a bez bytu byvat v podnajme.podla mna 30 je ideal vek na dieta

vroni
13. mar 2018

Feminizmus by nam pomohol, keby sme ho nespotvorili na nejaky divny paskvil podla muzskeho vzoru. To neznamena, ze budem makat ako srob doma aj v praci a chlap bude velky cavo, ale ze si mozem vybrat, ci budem robit karieru alebo varit kasicky. To, co nam nakecava momentalny trend, ze mozeme mat oboje je nezmysel (nehovorim o zamestnani, hovorim o kariere) A zeny sa nahanaju ako sibnute, aby zarabali peniaze, obriadili deti a ofukovali chlapa a strasne sa cuduju, ze v zivote padaju na hubu. Pre mna bolo podstatne, aby som najprv bola schopna samostatnej existencie, az potom rodina a deti. Vydavala som sa v 27, pat rokov sme riesili snad vsetkymi existujucimi sposobmi moju neplodnost, na posledny (neuspesny) pokus som skoro doplatila zivotom. Rozpadol sa mi svet i vztah, pripadala som si stara a nepotrebna. Ale spoznala som muza, ktoreho jedinou “chybou“ bol fakt, ze mal tri deti, zmenila som kvoli nemu zamestnanie i krajinu, poprehadzovala zivotne priority a ledva sme to dokoncili, otehotnela som. Mala som 35, takte tolko k teme vekom klesajuca plodnost. Viac deti sme nechceli, tak som sa najprv chranila, potom gynda premerala, vysetrila, ze hormonalna katastrofa, nie je co oplodnovat a mozem sa na to vykaslat, z tohto mracna nezaprsi. Tak mame deti dve 😃 Prirodzene, ani neviem kedy a druhe hlboko po 40. Karieru som mala, precestovala som kus sveta, zarabala slusne peniaze a teraz si blazene uzivam cas s detmi (teda, vacsinou, no....) Mam aj pracu, aby som nacisto nezblbla a aj pre strycka prihodu, aby ked chlapovi rupne v bedni (nahoda je blbec a nikdy nevies) som neostala stat na ulici bez prace, penazi ci strechy nad hlavou. Ale nie, nelutujem, ze som nemala deti skor, neboli na to vhodni partneri (vtedy som si myslela, ze ano, dnes viem, ze nie) a aj ja by som sa neskor hnala za karierou s pocitom, ze som detmi nieco prepasla. Ale zase to beriem tak, ze ja som mala stastie, nie ze je to vseobecne idealny navod. Tak ako moze mat zena idealne podmienky v 20, tak ich moze mat ina o 15 rokov neskor. Otehotniet s prvym v 18, lebo sa o mna oprel dopadne pozitivne len vo vynimocnych pripadoch, statistika nepusti...