icon

Zdá sa mi to, alebo je viac starších mamičiek?

zajkula62
12. mar 2018

Ahojte,
aj Vy máte v okolí viac starších mamičiek ako v minulosti?
Mám pocit, že stretávam samé 30-35+ mamičky..
Mám 22r a nikoho v okolí kto by mal takto skoro dieťa, a tak nemam ani kamaratky :( .

+ myslite si, ze je lepsie mat deti neskôr? (nesúvisia s tym zdravotné problémy? alebo sa mi len zda, ze velmi vela buducich mamiciek musi riesit umele oplodnenie, rôzne ochorenia, tlak a pod.)?
alebo skôr? (i na úkor dobrého zamestnania?)

Čo je pre Vás dnes dôležitejšie - po tom čo sa Vám narodilo dieťa - je podľa Vás dôležité mať dobrú prácu, kariéru, alebo sa venovať rodine a kariéru nechať na manžela (napĺňa Vás materstvo, alebo Vám chýba Vaše zamestnanie)? Asi sa nad tým zbytočne zamýšľam, ale zaujímali by ma Vaše odpovede 🙂

diana20
13. mar 2018

@zajkula62 ja mam 23 à dve deti.. Za mňa je jednoznačne lepšie mať deti skôr.. Po dvoch tehotenstvach som stále štíhla, nemám žiadne zdravotné problémy, mam dosť energie na deti, s nimi hopkat a jasit sa.. Ale kamarátky tiež nemám, žijem v zahraničí a co vidím mamičky tak všetky su oveľa staršie ako ja, niekedy mám pocit, že sú babky tehotné..
Pre mňa je najdôležitejšie, aby moji dvaja bobacikovia boli šťastní a bolo im dobre.. ☺️ samozrejme ale som len človek a po dva a pol roku doma mi to už ide trochu na nervy a rada by som si šla oddýchnuť do roboty.. ☺️

ebi88
13. mar 2018

Aj ja mam taku skusenost. Mam dojem ze je s babkou a nakoniec mama. Este na mna vycitavo zazeraju ze som mlada, dokonca sa aj otacaju :D a to mam 29 a rocne dieta. Minule dokonca robotnik z lesenia nadomnou prevzdychol “ah dievca dievca..:” ako ze uz tlacim kocik. Pritom mne pride naopak trochu od veci mat 40 plus a male dieta...

nikaella
13. mar 2018

@dai tak vidis ja som vzdy vedela ze chcem dieta. Kazdy to citi inak. Tak stale si myslim ze predsa len to zabezpecenie dietata je v dnesnej dobe dolezite. A pokial ho clovek nema,nejake to zazemie, dieta moc neplanuje. A hej muz si to mohol rozmysliet a nechat ma. Ale to sa moze stat aj v 25, 30tke. A lahsie neodist z domu ako v 30tke sa vratit aj s dietatom. 😉

montemotherone
13. mar 2018

@simka14 dospelí ľudia si vykajú, ak si nepotykali, bez ohľadu na vek 😉 čiže teoreticky, aj dve 24-ky si pri prvom stretnutí budú vykať, kým si nepotykajú

elizita
13. mar 2018

Ja si myslim, ze za cias nasich mam, nie tvojej 😀, celkovo ine bolo myslenie. Minimalne percento slo na VS, kto nesiel, snazil sa skoro vydat a automaticky mat deti, pokial sa nepritrafilo pred svadbou 😀 nikto sa netriasol o robotu, robotu mal kazdy, pred aj po materskej, boli zvyknuti aj byvat 2 generacne aspon zacas, nemali potrebu cestovat, kedze taka moznost nebola. Teraz chce vacsina mat pocestovane, dom, auto a istu pracu, az potom deti. Lebo je pravda, ze ked je rodic v pohode, aj dieta ma silny predpoklad byt v pohode. Vsetko je o nastaveni priorit. Ja som mala planovane dceru v cerstvych 29tich, byvali sme v 2i mini byte, ja robotu nizko platenu, ale bez nervov, muz dochadzal 60km za pracou (cize 120km denne). Pocas vysokej sme si pocestovali, potom nacali kariery. Kedze sme sa medzitym prestahovali, vratit sa nemam kam. Pri dietati by to bola super praca. S dietatom sa uz tazsie cestuje kade tade pokial nie si typ, co je schopny odlozit male dieta na 2tyzdne k babke,na cestovanie si pockas. Na 2.strane, su to zase ine dovolenky a vylety s dietatom, ktore ked si vies vychutnat, budu ti 100x vzacnejsie ako lezenie po skalach ci po pamiatkach 🙂

kiara3
13. mar 2018

@ebi88 no tak sa zamysli nikto nevie koľko máš rokov...Co ked tak úžasne vyzeráš 😉Ak ti hádajú o 9rokov menej😉

ebi88
13. mar 2018

@kiara3 :D zeby?

kiara3
13. mar 2018

Táto doba sa nedá porovnať s tou čo bola...Aj štát bol pre rodiny teraz sa stavia štát na iných základoch...Pracovať musel každý kto nepracoval bol problém...Už nast ročné uvažovali hladat si partnera a rýchlo sa vydať...Sesternica ta najprv študovala potom keďže je učiteľka musela nadobudnúť prax aby ju vôbec mohli zamestnať...Mala partnera niekoľko rokov asi 8r a myslela si že založia rodinu...Nakoniec za pánko rozhodol že pri maminka mu je dobre a ona ostala ako obrena s túžbou po bábätku...ma 32 rokov a nového partnera a ešte ani nepadla u nich téma o deťoch lebo sú spolu krátko...Tak čo mala chúďa robiť keby sa rozhodla mať dieťa s tým prvým ako by to dopadlo u svokry v obývačke?Brrr to nikdy....

siska20
13. mar 2018

Podľa mňa je lepšie mať deti skôr ako po 30tke.... Ja mam 26 jedného syna a aj to si hovorím, že sme mohli začať skôr rozmýšľať nad deťmi. Všetci v našom okolí myslia skôr nad kariérou, peniazmi a deti nemajú. A tí, ktorí už konečne chcú, tak majú už cez 30 a nedarí sa im splodiť dieťa. Ja vidím veľkú nevýhodu mať starších rodičov,lebo viem, čo to obnasa. Manželovi rodičia mali po 40tke, keď sa im narodil môj muž. a už nemá tatina ani maminu. Nám nemá kto pomôcť s malým a mužovi rodičia chýbajú. Aj preto sme chceli deti skôr aby sme boli našim deťom nápomocný vo všetkých stránkach. I keď nevieme ako dopadneme.

kiara3
13. mar 2018

@ebi88 no určite 😉😉Lebo 29 nieje zas tak strašne...Ja som kočikovala 26 prve😋

chrissie_kf
13. mar 2018

30 rocna starsia mamicka ?😂😂😂😂 akoze fakt som sa schuti zasmiala , taketo vnimanie som nemala ani ked som mala 16😂

diana20
13. mar 2018

@ebi88
@kiara3 baby ja som kocikovala v 20 prvé a aj tak ma vždy nasrali hlúpe pohľady a poznámky... Lebo co tých ľudí po tom koľko mam rokov keď sa o svoje dieťa starám tak ako mam? Keď je môjmu dieťaťu dobre a ma všetko čo potrebuje? Nikdy som ho neodlozila ku babke, aby som mohla niečo ísť sama robiť, jedine keď som šla ku doktorovi tak bol pol hodinu sám u babky a raz bol celú noc u sestry keď som rodila druhého syna.. Inak vôbec, jednoducho o deti sa starám ja a dobre tak neviem co si ľudia dovoľujú nado mnou krútiť hlavou.. Sú dievčatá 16-17 ročné, ktoré majú deti a nikto nad nimi nekruti hlavou lebo vždy sú len tie babky s nimi vonku.. 26 à 29 je normálny vek podľa mňa.. Pre mňa vek kedy chcem mať najneskôr posledné tretie dieťa 😄
@siska20 aj ja som chcela aj preto deti skoro.. Aby som mohla ja s nimi stráviť čo najviac času a oni so mnou tiež.. ☺️ a tiež no mat 55 rokov a pubertiaka na krku... Neviem ako by som to zvládla.. ☺️

dorottka
13. mar 2018

@vroni super napisane, aj to s tym feminizmom! Presne tak to je, preco je ta prava podstata tak tazko pochopitelna pre vacsinu? 🙄👏🏻

ema234
13. mar 2018

@mechurik haha ja mam 30 a 13 rocneho a 7 rocneho 🙂 ideal vek na deti

tinaa64
13. mar 2018

Mna by zaujimalo preco furt tocite o tom podnajme....je zle byvat v podnajme s detmi?

ah1234
13. mar 2018

@tinaa64 toto som tiez nepochopila, my nemame malo penazi vobec ale byvame v Prahe a tam su ceny bytov nerealne+plus priatel ako ekonom zastava nazor, ze podnajom je dobry pre ekonomiku. Sam vyrastol cely zivot v podnajme a netratil. My sa planujeme az o 3-4 roky, ked dostudujem prestahovat za Prahu do domu, ale kym potrebujeme byvat v meste, tak hold podnajom je najlepsia moznost. Polka Prahy tak byva a nic zle na tom nevidim..

tinaa64
13. mar 2018

@ah1234 ved ani ja..ved aj mi zijeme v podnajme....najskor sme byvali 4 r. v 1 izb.by te a teraz v dome kde mame 2 izby a tiez v podnajme....a zategisyrovala som tu aj auto..my auto nemame a ani nechceme..vsade kde sa potrebujeme dostat tak sa dostaneme bud mhd alebo peso

kiara3
13. mar 2018

@diana20 tu nikto nikoho neodsudzuje že kedy kto ma mať dieťatko...Ja by som vôbec nakrútila hlavou že tak skoro...písané bolo že prečo je to tak že ženy majú neskôr deti...Písala som že každý má svoj dôvod niekto pre peniaze niekto študuje alebo jednoducho nemá pocit ani túžbu mať bábätko...To je na rozhodnutí a situácie ľudí kedy a ako...Mne je osobne jedno či je 20rocna maminka alebo 40...je iné zasa po zdravotnej stránke...Ale úprimne to že počať bábätko už nieje problém u partnerky ale aj u mužov....Ja sa osobne porozprávam so všetkou generáciou keď už majú detičky veď predsa máme podobne problémy a vieme ake su to😉Samozrejme s hľadiska reprodukčneho a kondície je lepšie mať detičky skôr ale nie vždy sú na to vhodné podmienky...A tiež si myslím že aj v tej dobe skôr narodených boli staršie rodičky len bol väčší počet deti čiže skôr posledný alebo predposledný pôrod 😊

kiara3
13. mar 2018

@chrissie_kf veď to som sa aj ja pobavila 😂😂

kiara3
13. mar 2018

@siska20 to tiež nieje taká veľká pravda...síce tiež nemám svokrovcov ale moja mama a oco tiež nepomáhajú keďže stále nie su na dôchodku a nie každý chodí do práce doobeda...čiže som na deti úplne sama s mužom...A to nas mama mala skôr...Ja som posledná a mama ma mala 26r...A čo mám s toho...vnúčatá vidí asi raz za mesiac možno 2x a môj otec raz za dva

bmuller
13. mar 2018

no ja teda denne chodievam okolo bratislavskych Kramarov a vobec nemam dojem, zeby bolo mladych mamiciek malo ... 🤰

ebi88
13. mar 2018

@diana20 ano presne to som tym chcela povedat aj keby mam 18 a dieta je to moja vec, pokojne mozem byt pr po strednej, rok uz mam pdrobeny, mam muza pozname sa od 15 a takto sme to chceli a co ? Je to pre mna stale prirodzenejsie ked rodia skor mladsie ako skor starsie.. ale nie ke to moja vec pravda, len vravim, skrz pohlady starsich na mna - a povedzme ue teda vyzeram naozaj mladsie; aj keby na 20, nie je to skoro biologicky a pokojne aj po ekonomickej stranke moze byt zena/rodina v tomto veku pipravena.

misinka0611
13. mar 2018

Niekto sa na dieta cíti v 22 rokoch niekto v 30tich. Ja som mala dieta 2 mesiace pred 27 narodeninami. Pre mna toto bol vhodný a ideálny cas. Chcela som mat vlastne bývanie hlavne. Nevedela by som mat dieta a žiť u rodičov mojich ci priatelovych. Čím je človek starší samozrejme hrozí viac zdravotných problemov, ale aj staršie ženy vedia tehotenstvo zvládnuť lepšie ako tie mladšie 🙂 Materstvo ma napĺňa ale aj ja mam nejakú tu ponorku uz. Dni su stále tie iste tak si hľadám noeco čomu sa venovať ked maly spi. Konecne začne jar a mam veľké plány v zahrade. Ja by som nemenila 🙂 Ja si vyberám rodinu pred kariérou. Tu si buduje priateľ a ja som rada ked mu mozem nieco dobre navarit/ upiecť 🙂

nevesta1974
13. mar 2018

Za mna: mala som deti ako 23 a 26 rocna a dalsiu "varku" 39 a 42 rocna....tak nelam palicu, mozno si najdes kamosky pri dalsich tehotenstvach :D :D....ja mam "Tvoj problem" z opacnej strany, vsetky maminy su mladsie, povacsine okolo 30tky. A co sa tyka fyzickej stranky urcite som za to mat deticky skor nez neskor aj ked som mala vsetky tehu bez problemov

arcanne2
13. mar 2018

Ja mam napr. o mesiac 27, dieta chceme už vyše roka ale nemôžeme ho mat, nedarí sa. Predtým som študovala VS 6rocnu, čiže som končila ako 25rocna. A cítim sa veľmi stará už. Ale na druhu stranu dnes to majú zacinajuce rodiny veľmi tazke, žiadnu podporu od štátu, nedá sa to porovnať s dobou keď si naši rodičia zakladali rodiny. Čiže vela ludi mysli na to aby mali čo dať svojim deťom do úst. Nemyslím si že je to zle, kopec žien nemá zázemie v rodine, čiže im nemá kto pomôcť

mirabelka30
13. mar 2018

Ked som nala 17-18 rokov bola som toho nazoru ze nechcem deti nikdy.....ale našla som dokonaleho partnera, teraz uz manžela a zmenil môj pohľad na deti. Ked somsom mala 23 narodil sa nam Dominik a nikdy to nelutujem, bolo to planovane a aj keby nie určite to je najlepsie rozhodnutie. Teraz mam 25 a planujeme druhe babatko a uvidíme časom či bude aj tretie. Ja musim povedat ze tiez som nemala v okoli mlade mamicky skor staršie.... ale teraz uz vacsina mojich kamaratok okolo 23r uz maju babatka, takze asi sa to zase posunulo k mladsiemu veku. Neviem si predstaviť mat deti neskôr hlavne na ukor práce. Co pocuvam nazory starsich mamiciek tak ľutujú ze nemali deti skôr, ze nic lepšie neni a nenahradi ich ziadna praca ❤

tana85
13. mar 2018

@montemotherone lepsie by som to nevyjadrila, a predsa to citim rovnako. ze ten moderny feminizmus nam viac vzal ako dal. a vsetko si to robime my same. potreba dokazat svetu co vsetko zvladneme. ja som typ citlivej slabej zeny a dozadujem sa manzelovej pomoci. zial, on sa potom obcas prirovna ku kolegom, co si buduju karieru a chodia po sluzobkach, a vsetko je doma na pleciach zeny, a utrusi ako som malo samostatna...

martina9999
13. mar 2018

no mne sa syn narodil mesiac pred mojimi 29timi narodeninami. a od mala som to tak mala zafixovane, ze najskor studium potom praca potom svadba potom si postavime dom a az budeme mat vsetko zabezpecene pride dieta. ale to dnesne studium ked clovek studuje naviac este po VS ako ja doktorat tak trva dost dlho, aj stavba domu trva minimalne rok. tak tym sa to posunulo ale zas v praci som si vybudovala zazemie nemusela som si obhryzat nechty pocas materskej kam pojdem robit potom a ci to bude casovo v sulade s materstvom (pracovna doba moznost dovolenky pnky atd) a nebodaj sa snazit urobit dalsie a porodit pred 3rokmi prveho..takto problemy som nemusela riesit 🙂. co som ale pocitovala bolo ze isto by som mala viac elanu a sily a asi iny pohlad keby mam dieta v 20tke. v tych 29rokoch som tazsie znasala samozrejme nocne budenia, tiez bacile co nosil zo skolky . no a zas viac som taka 'prestudovana mamicka' ze plus aj ked mam na to financie kedze som sa stihla zabezpecit tak viac riesim bio a barefoot a monte hracky a take tie uchylky dnesnej doby.

didamt
13. mar 2018

No a ja som práve tá staršia matka...mám jedno dieťa a narodila sa v mojich 35 rokoch. Najprv som si povedala že chcem do 30tky dieťa, bohužiaľ nebol vhodný partner, takže to tak vyšlo ako vyšlo.
Ja to skôr vidím tak, že preto sa materstvo odkladá lebo človek kt. vyjde zo strednej/vysokej školy si potrebuje okrem partnera poriešiť aj nejaké to bývanie. My obyčajní ľudia, kt. nič nezdedili alebo im bývanie nekúpilo rodičia si berieme veľké hypotéky na ktorých splácanie potrebujeme financie. Tie financie musíme niekde zarobiť, my obyčajní sa živíme obyčajnou prácou. Takže treba čosi nasportiť aby banka dala hypotéku a potom riešime rodinu. Samozrejme, je tam vždy viac faktorov prečo sa ženy rozhodujú mať deti v neskoršom veku. Ja som si manžela našla v 34 rokoch, v 35 sa narodila dcérka. Ano som už oveľa viac nervoznejšia, oveľa horšie znášam nálady svojej 4,5 ročnej dcérky...neviem posúdiť ako by som ich znášala ako mladšia. A oproti svojim rovesníčkam som ale aj viac zodpovednejšia....moje dieťa malo odjakživa režim, dbám na to čo jeme, nie je mi to jedno, trávime veľa času spolu na výletoch, dovolenkách, venujeme sa jej najviac ako sa dá. Dcérka nevie čo je tablet, načo by jej to v jej veku bolo....mám proste na materstvo iný pohľad aký by som mala možno v 25tich. Jediné čo mi je ľúto je, že nebudem mať už dalšie dieťa, lebo som nan jednoducho stará.

conquestor
13. mar 2018

@didamt pekne si to napisala....