Aké máte spomienky na fyzické tresty doma?
Minule tu bola taká diskusia o fyzických trestoch na škole , u nás to bolo hlavne trestanie výlúčne po zadku, nikdy nie po holom ale remeň varecha to bol otcov najlepší kamoš , do teraz nemám s otcom dobrý vzťah preto sa aj rozviedli, s mamou je to lepšie .
@anonym_f2aa86 No nehovorím? Máš tendenciu k agresívnejšiemu presadzovaniu názorov a nízku mieru tolerancie k názorom iných. Prísne čiernobiele videnie sveta (slušní starí vs. drzí mladí). Pohŕdaš "slabosťou" alebo "precitlivenosťou" u mladšej generácie. Máš vytvorený mechanizmus normalizácie a popretia. Tvrdíš, že bitky ti neublížili, ale určite ublížili.
@anonym_29f174 Ako prosím? Že mám nízku mieru tolerancie k iným názorom? 😅😅 To fakt toto? Tak ty mi tu ideš vsugerovavat neexistujúce veci, a to je akože podľa teba názor? No ma podrž toto 😅😅 Hlavne, že ty si tolerantná, keď si hneď poprela, to, čo som písala ja. Sa daj vyšetriť dievča. A ano, svoj názor si presadzujem, lebo na rozdiel od teba, čo o mne ..vieš, a nepoznáš ma, ja sa poznám a viem, či mám nejakú traumu, alebo nie. Ale ty vieš zrejme o mne viac ako ja 😅😅
@anonym_29f174 Nemyslím si že som zakríknutý alebo že nemám sebavedomie práve naopak mám vyššiu pracovnú pozíciu napríklad tu by sme sa mali skôr baviť aký to malo na mňa vplyv to by muselo viacero faktorov zohrávať úlohu aké tak asi som konkrétne ja dosť odolný
@unknowname Prosím ťa, nevyvracaj im ich teórie, oni ťa predsa poznajú lepšie ako ty sama seba.😅😅 Ale aspoň sa tu človek nasmeje, aké sú poniektoré tu hlupane
@anonym_f2aa86 zlahcujes svoje pocity potlacujes ich..
Normalizujes násilie
Atď.
@anonym_2719b4 Vieš čo? Ja nenormalizujem násilie a tiež som z generácie, ktorá bola doma a v skole bitá. Nemám traumy z bitiek, neboli to veľké bitky. Niektore som si mozno zaslúžila. Vždy keď som dostala, tak som si zapamätala ktoré zlé veci nemam robit. Dnes sa dieťaťu stokrát hovorí, vysvetľuje po dobrom, hladká sa a míňa sa to účinku. Ale nie o tom som chcela... Oveľa viac ma poznačila neláska a chlad od rodičov. To môžem povedať, že ma poznačilo. Ale tie občasné bitky nie. Svoje dieťa som nikdy nebila, aj keď hlas som musela zvýšiť dosť často🙂
Normalizujes násilie
Atď.
@anonym_2719b4 Áno, presne, " normalizujrm násilie", ty vole, čo z vás dokáže vyjsť to je sila
@anonym_2719b4 Vážne? No povedz mi, keď si taká " odborníčka", akú mám traumu, alebo co? Čakám na fundovanu odpoveď 😅😅
@anonym_f2aa86 napriklad nie si schopna respektovat iny nazor, nie si schopna konstruktivne diskutovat aj ked su nazory na tu istu vec rozne. Miesto toho aby si si debatovala tak utocis. Ten kto ma iny nazor ako ty nie je tvoj nepriatel. Ale tebe to nedochadza, pretoze si naucena uz z detsva, kto "buchne po stole, vylepi po papuli..." ten ma pravdu a svoju pravdu treba presadzovat silou. Mozno by si mohla pripustit, ze aj ti ini mozu mat kus pravdy aj ked s tebou nesuhlasia.
@anonym_autor u nas neboli fyzicke tresty, mamina trestala skor tichom.
@althejka A čo je podľa teba horšie? Trestanie tichom je forma psychického tyrania. Verím, že dieťa to môže pociťovať rovnako zle ako bitku. Možno aj horšie.
@anonym_29f174 Nemyslím si že som zakríknutý alebo že nemám sebavedomie práve naopak mám vyššiu pracovnú pozíciu napríklad tu by sme sa mali skôr baviť aký to malo na mňa vplyv to by muselo viacero faktorov zohrávať úlohu aké tak asi som konkrétne ja dosť odolný
@unknowname Ako reaguješ keď sa niečo nepodarí?
@unknowname Ako reaguješ keď sa niečo nepodarí?
@anonym_29f174 Ako kedy. Niekedy si poviem to sa stáva inokedy ma to nahnevá štve potom zistím že nemá zmysel venovať energiu niečomu čo nevrátim späť 😁 prečo ?
@althejka A čo je podľa teba horšie? Trestanie tichom je forma psychického tyrania. Verím, že dieťa to môže pociťovať rovnako zle ako bitku. Možno aj horšie.
@anonym_c9e752 pre mna to bolo vtedy lepsie, ista forma bezpecia, ze u nas ziadne bitky nebudu. ona potrebovala svoj cas ja tiez a potom sme si na to sadli. u syna som k fyzickemu trestu od mala doteraz /13/ tiez nepristupila, ale skor si tiez dame trocha casu a mame zasadu ze do vecera sa veci musia vysvetlit a uzavriet . aby sme sli spat s cistymi hlavami. jasne ze prichodom puberty sa mozu veci trocha skomplikovat, ale snad mam dobre zaklady🙂
@anonym_29f174 Ako kedy. Niekedy si poviem to sa stáva inokedy ma to nahnevá štve potom zistím že nemá zmysel venovať energiu niečomu čo nevrátim späť 😁 prečo ?
@unknowname Len tak 🙂
Našťastie také spomienky nemám. Považujem to za zlyhanie rodiča, nie adekvátnu výchovu.
Ono na život človeka majú vplyv aj oveľa menej výrazné veci z detstva/vývoja, nie to ešte tak výrazná vec ako sú fyzické tresty. Odborníci sa na dopad takejto "výchovy" vyjadrujú celkom jednotne. Ale to, že veľmi veľká časť ľudí to v sebe nemá priznané a pomenované je druhá vec. Nefunguje to tak, že to človeku len tak samé udrie do očí, že "ahaaa, toto a toto je vlastne kvôli tomu a tomu". A nefunguje to ani tak, že to niekto iný pomenuje. Za tým je oveľa viac práce. A veľká časť ľudí tú "prácu" nerobí - lebo nechce, nič ho do toho nedotlačilo, a kopec iných dôvodov.. a tak kľudne prežije aj celý život s presvedčením ako to nemalo na jeho život žiaden negatívny vplyv.
Našťastie také spomienky nemám. Považujem to za zlyhanie rodiča, nie adekvátnu výchovu.
Ono na život človeka majú vplyv aj oveľa menej výrazné veci z detstva/vývoja, nie to ešte tak výrazná vec ako sú fyzické tresty. Odborníci sa na dopad takejto "výchovy" vyjadrujú celkom jednotne. Ale to, že veľmi veľká časť ľudí to v sebe nemá priznané a pomenované je druhá vec. Nefunguje to tak, že to človeku len tak samé udrie do očí, že "ahaaa, toto a toto je vlastne kvôli tomu a tomu". A nefunguje to ani tak, že to niekto iný pomenuje. Za tým je oveľa viac práce. A veľká časť ľudí tú "prácu" nerobí - lebo nechce, nič ho do toho nedotlačilo, a kopec iných dôvodov.. a tak kľudne prežije aj celý život s presvedčením ako to nemalo na jeho život žiaden negatívny vplyv.
@wolf_ Jedna je aj v tejto diskusii, trefne pomenované.
@anonym_2719b4 Vieš čo? Ja nenormalizujem násilie a tiež som z generácie, ktorá bola doma a v skole bitá. Nemám traumy z bitiek, neboli to veľké bitky. Niektore som si mozno zaslúžila. Vždy keď som dostala, tak som si zapamätala ktoré zlé veci nemam robit. Dnes sa dieťaťu stokrát hovorí, vysvetľuje po dobrom, hladká sa a míňa sa to účinku. Ale nie o tom som chcela... Oveľa viac ma poznačila neláska a chlad od rodičov. To môžem povedať, že ma poznačilo. Ale tie občasné bitky nie. Svoje dieťa som nikdy nebila, aj keď hlas som musela zvýšiť dosť často🙂
@anonym_c9e752 cim si si zasluzila bitku? Co take hrozne si robila?
@unknowname ja mam disciplinu, slusnost, zodpovednost vstepenu aj ked som v zivote bitku nezazila, moje deti tiez. Toto naozaj nie je vysledkom bitiek.
@0silvia0 Nechcem vás uraziť ale vstiepené ( vrodené ) tieto vlastnosti mať môžete ale len vo veľmi malom množstve vo väčšej miere sú to naučené vlastnosti formované prostredím a výchovou genetika dáva predispozíciu prostredie vytvára výsledok 😉
@anonym_c9e752 cim si si zasluzila bitku? Co take hrozne si robila?
@anonym_b30e59 neposluchala som, papulovala.... Asi som mala ADHD. Vtedy sa tomu hovorilo neposlusnost, dnes je na vsetko diagnoza.
@anonym_autor Predstav si, že náš otec bil, varechou, remenom aj prakerom, a čuduj sa svet, nemám z tohto žiadne traumy, ani iné vymyslené kraviny
@anonym_f2aa86 tak to si píš že máš, (de)formuje to takým spôsobom, že o tom vedome človek vôbec nevie, ale ovplyvňuje ho to celoživotne. A pokiaľ to popiera, tak tobôž.
@unknowname Prosím ťa, nevyvracaj im ich teórie, oni ťa predsa poznajú lepšie ako ty sama seba.😅😅 Ale aspoň sa tu človek nasmeje, aké sú poniektoré tu hlupane
@anonym_f2aa86 presne tak. Základ je poznať samého seba 🙂👍
@0silvia0 Nechcem vás uraziť ale vstiepené ( vrodené ) tieto vlastnosti mať môžete ale len vo veľmi malom množstve vo väčšej miere sú to naučené vlastnosti formované prostredím a výchovou genetika dáva predispozíciu prostredie vytvára výsledok 😉
@unknowname no a ako sa mi teda vstepili/naucili bez bitky, ked tebe sa vstepili/naucili s bitkou? S tym neurazenim, urazenim nerozumiem, co chces napisat.
@anonym_autor fuha,to mi je uprimne luto.
Moji rodicia boli užasniii,ja uz maminku nemam,ale zato ocino este zije a my naopak super vztah.
Mam starsieho brata,ked si naši s nami uz nevedeli poradit,bud nas postavili do kúta😁,alebo ak uz mami bola extremne nasrata,tak sme museli kĺačať.no spominame na to s usmevom.nijako nas to nepoznacilo,my sme si to uz vtedy uvedomovali,ze sme prestrelili a zasluzime si😁.bitku sme nedostavali
No raz v zivote som dostala bitku od mamy,bila ma rukou-hlava-nehlava,kam sa jej podarilo.
No vobec sa jej nedivim.bola doba bez telefonu,odisla som na diskoteku,mala som byt o polnoci doma,lenze my sme isli mimo nasej dediny,zmeskali autobus domov,a tak ma cakala chúďa plna strachu,lebo som sa nevedela dostat domov.prisli sme stopom okolo 2-3tej.netusila ci sa mi daco nestalo,kde som,lebo sme bezne zvykli dodrzat dohodnuty cas.cize je uplne pochopitelne,ze ma BILA,cela sa triasla od strachu o mna.vobec sa jej necudujem
@0silvia0 Možno vás ich naučili len inou formou výchovy
@unknowname no a o com cely cas pisem? Ze to ide aj bez bitiek naucit deti respektu a slusnosti?
Spomienky hrozné, ani to tu radšej nejdem písať čo všetko som ako dieťa prežila s rodičmi, fyzické tresty, bitky, poníženie, nadávky.. Chcela som to ukončiť neraz len bola som zbabela a teda trápila som sa dalej. Najhoršie že nikto mi nepomohlo, každý sa tváril že nič nevidí. Ešte aj teraz sa cítim zle keď idem na návštevu k rodičom a mám z toho úzkosti.
@unknowname no a o com cely cas pisem? Ze to ide aj bez bitiek naucit deti respektu a slusnosti?
@0silvia0 písala ste že to máte vrodené vstiepené teda ja som vam len vyargumentoval vas názor. A či sa to dá ja som nikde ani nenapísal že bitka je jediná cesta 😅 Ale kde slová nepomôžu tam ruka pomôže 🙂
@anonym_autor My sme v detstve obcas (nie velakrat) dostali, ale z toho naozaj traumu nemam. Otec, ked uz trestal fyzicky, tak bolo na nom vidiet, ako sa kontroluje, aby nam nejako neublizil. A neboli to nejake bitky, skor na urovni capnutia, nebolelo to. Cize som sa toho nebala, skor som to brala ako signal, ze uz sme nejako prekrocili hranice. U manzela to bolo ine, tam otec, ked bil, tak sa nekontroloval a z toho trauma je, manzel sa ho bal. Ja sama nebijem, u mna to nejako nie je v mojej povahe, som taka miernejsia, uz aj kricanie je pre mna nezvyk, ale to pri malom veru niekedy kricim.
@anonym_autor Ja som nebola práve najlepšie dieťa ako chlapec takže výprask bol.Aj remeň občas otec odpásal keď som ušla behať po vonku a mali sme pomáhať doma v záhrade či okolo domu 😂😂 Ale traumy s toho nemám, zaslúžene. Aj v puberte odpoveď na všetko🤦♀️😂
@unknowname To sú dva extrémy. Nie je v poriadku nedávať žiadnu výchovu dieťaťu a nie je v poriadku mlátiť deti ako žito. To čo opisuješ ako slušnosť a akože si podľa teba vychovaná, to všetko je nízke sebavedomie a strach. Si zakríknutá. Je to dôsledok toho, že si bola v detstve bitá.
@anonym_29f174 somarina,my sme dostávali práve preto,že sme zakríknuté neboli a papuľovali sme 😂

@anonym_2719b4 Vážne? No povedz mi, keď si taká " odborníčka", akú mám traumu, alebo co? Čakám na fundovanu odpoveď 😅😅
Normalizujes násilie
Atď.