icon

Aké máte spomienky na fyzické tresty doma?

21. apr 2026

Minule tu bola taká diskusia o fyzických trestoch na škole , u nás to bolo hlavne trestanie výlúčne po zadku, nikdy nie po holom ale remeň varecha to bol otcov najlepší kamoš , do teraz nemám s otcom dobrý vzťah preto sa aj rozviedli, s mamou je to lepšie .

Strana
z5
anonym_ac24e0
22. apr 2026
@evkatk

Deti treba vychovávať na základe dôvery a nie strachu a teroru. Od úplne malička ho treba viesť k tomu, aby nesklamalo rodičov, nestratilo ich dôveru. Ten vzťah je potom krásny aj vo vyššom veku aj v dospelosti. Nikdy neboli výchovné problémy a tiež sa snažili nosiť domov jednotky, len aby nesklamali rodičov. Za rozumné správanie bola nejaká odmena (nie materiálna). Väčšinou pochvala a uznanie. Uznanie je najväčší motivačný činiteľ. Rodič nielen nesmie biť, ale nesmie nikdy ani kričať na deti. Tým stráca ich dôveru, prestanú mu veriť. Tisíce rokov tak vychovávali aj jednoduchí rodičia svoje deti, ktoré si ich vážili a zďaleka si k nim nedovoľovali to, čo niektoré si teraz k rodičom dovoľujú. Stačí jediné kričanie na dieťa a výchova dieťaťa celkom zlyhá aj v budúcnosti. Dieťa musí vidieť, že rodič je jeho oporou, potom mu verí, so všetkým sa poradí, zdôverí a uznáva, že požiadavky rodiča sú správne, zlé nimi nechce a teda poslúcha úplne prirodzene, rozumne.

@evkatk
Utópia! Ale že obrovská! A teraz si predstav, že chudák učiteľ má v triede 25 takých detí, ako si písala. Na ktorých nikto nikdy nekričal, lebo sa to nesmie...
Ano, dôvera je dôležitá, ale rodič je rodič, nie kamarát od vedľa. Má ho učiť a viesť, ale aj pokarhať a nakričať, ak dieťa opakovane prekročilo hranice alebo niečo vážne vyviedlo.
V najnovších psychologických štúdiách je úplne niečo iné, ako tvrdíš ty. Autorita rodiča je dôležitá. A veľmi.

viestta
23. apr 2026
@anonym_ac24e0

@evkatk
Utópia! Ale že obrovská! A teraz si predstav, že chudák učiteľ má v triede 25 takých detí, ako si písala. Na ktorých nikto nikdy nekričal, lebo sa to nesmie...
Ano, dôvera je dôležitá, ale rodič je rodič, nie kamarát od vedľa. Má ho učiť a viesť, ale aj pokarhať a nakričať, ak dieťa opakovane prekročilo hranice alebo niečo vážne vyviedlo.
V najnovších psychologických štúdiách je úplne niečo iné, ako tvrdíš ty. Autorita rodiča je dôležitá. A veľmi.

@anonym_ac24e0 krikom si este nikto autoritu nevybudoval. Nie to este bitkou. To plati nielen pri detoch ale aj pri dospelych. Zoberme si taky proklad z bezneho zivota dospelych, praca. Ked mas uvrieskaneho sefa, ktory vsetko riesi krikom co dosiahne? Podriadeni ho maju v pazi, este im je aj na smiech a aj tak si robia po svojom, moze sa uvrieskat k smrti. Ak mas sefa, ktory vie komunikovat aj neprijemne veci, ale vie aj pomoct a poradit ak nieco nejde, ocenit snahu a dobre vysledky, tak taky sef ma uplne prirodzenu autoritu u vsetkych. To iste plati aj vo vztahu dieta-dospely a je jedno ci to je rodic alebo ucitel.

anonym_ab1512
23. apr 2026

Ja najhoršie čo som dostal od otca remeňom po chrbte keď bol opitý to bola taká šupa že som mal farby dúhy na chrbte. A dôvod bitky bol že som starej mame odmietol prezliecť ošťatú obliečku na perine(mal som s ňou zlý vzťah bola hnusná na mamu nemala ju rada robila naschvály ale platila veci doma takže tak).

kattrin5
23. apr 2026
@catherin4

Mna bili obaja rodicia, varechou, remenom, rukami. Za to, ze som sa nechcela ucit, ze som si neupratala izbicku, vzdy sa nieco naslo. Nemam na detstvo pekne spomienky a som rada, ze je za mnou.

@catherin4 presne aj Ja a traumu to urcite zanechalo.. dnes ked mam svoje dieta si take bitky ako som zazila Ja neviem ani predatavit..

anonym_739a4c
23. apr 2026

U nás neboli žiadne fyzické tresty. Ale, keď si mamina už nevedela dať s nami rady, tak nás dala kľačať do kúta, kým sme nesľúbili, že budeme poslúchať. Museli sme kľačať rovno, nesmeli sme si sadnúť ani na päty 🤭 Sestra tá už po chvíli sľúbila, že bude poslúchať. Ja som si vždy odkľačala svoje, lebo moje ego radšej kľačalo, ako by malo poslúchať 😂

anonym_ac24e0
23. apr 2026
@viestta

@anonym_ac24e0 krikom si este nikto autoritu nevybudoval. Nie to este bitkou. To plati nielen pri detoch ale aj pri dospelych. Zoberme si taky proklad z bezneho zivota dospelych, praca. Ked mas uvrieskaneho sefa, ktory vsetko riesi krikom co dosiahne? Podriadeni ho maju v pazi, este im je aj na smiech a aj tak si robia po svojom, moze sa uvrieskat k smrti. Ak mas sefa, ktory vie komunikovat aj neprijemne veci, ale vie aj pomoct a poradit ak nieco nejde, ocenit snahu a dobre vysledky, tak taky sef ma uplne prirodzenu autoritu u vsetkych. To iste plati aj vo vztahu dieta-dospely a je jedno ci to je rodic alebo ucitel.

@viestta
Súhlasím, len tu sa bavíme o deťoch, nie o dospelých ľuďoch v kancelárii alebo inde v práci. Staré známe Ohýbaj ma mamko... Proste niekedy dohováranie nepomôže, môžeš aj 100 x a má ťa v paži, skúša hranice.

viestta
23. apr 2026
@anonym_ac24e0

@viestta
Súhlasím, len tu sa bavíme o deťoch, nie o dospelých ľuďoch v kancelárii alebo inde v práci. Staré známe Ohýbaj ma mamko... Proste niekedy dohováranie nepomôže, môžeš aj 100 x a má ťa v paži, skúša hranice.

@anonym_ac24e0 ohybat sa da aj bez bitky a kriku. Aj bez bitky a kriku sa daju nastavit hranice. Uz od malicka, ked dieta vie, ze su hranice a za ich prekrocenie nasleduje reakcia tak ich viac menej dodrziava. A ja nepisem len o dohovarani, lebo kazda akcia ma mat primeranu reakciu. Preco si kazdy mysli, ze respektujuca vychova je absolutna benevolencia, ziadne pravidla a nekonecne dohovaranie je pre mna fakt zahadou.

anonym_ac24e0
23. apr 2026
@viestta

@anonym_ac24e0 ohybat sa da aj bez bitky a kriku. Aj bez bitky a kriku sa daju nastavit hranice. Uz od malicka, ked dieta vie, ze su hranice a za ich prekrocenie nasleduje reakcia tak ich viac menej dodrziava. A ja nepisem len o dohovarani, lebo kazda akcia ma mat primeranu reakciu. Preco si kazdy mysli, ze respektujuca vychova je absolutna benevolencia, ziadne pravidla a nekonecne dohovaranie je pre mna fakt zahadou.

@viestta
Proste, na niekoho platí, čo hovoríš, na niekoho nie. Každé dieťa je iné. Ja viem veľmi dobre rozdiel medzi rešpektujúcou a benevolentnou výchovou, tento komentár bol úplne zbytočný. Dokonca sa objavujú štúdie, ktoré ukazujú, že ani rešpektujúca výchova nie je úplne ok, na základe skúmania výchovy za posledných 15 rokov. Oveľa viac sa vedci prikláňajú k autoritatívnej výchove. Preto tvrdím, zlata stredná cesta, ani jeden extrém nie je dobrý.

viestta
23. apr 2026
@anonym_ac24e0

@viestta
Proste, na niekoho platí, čo hovoríš, na niekoho nie. Každé dieťa je iné. Ja viem veľmi dobre rozdiel medzi rešpektujúcou a benevolentnou výchovou, tento komentár bol úplne zbytočný. Dokonca sa objavujú štúdie, ktoré ukazujú, že ani rešpektujúca výchova nie je úplne ok, na základe skúmania výchovy za posledných 15 rokov. Oveľa viac sa vedci prikláňajú k autoritatívnej výchove. Preto tvrdím, zlata stredná cesta, ani jeden extrém nie je dobrý.

@anonym_ac24e0 je jedno aka vychova, ale urcite bez bitky a neprimeranych trestov.

anonym_ac24e0
23. apr 2026
@viestta

@anonym_ac24e0 je jedno aka vychova, ale urcite bez bitky a neprimeranych trestov.

@viestta
Nebudem sa hádať, keďže máme v istých veciach trochu iné názory. Ja nepresvedčím teba, ty nepresvedčíš mňa. Ale tak to je správne, musia mať ľudia oponentov, aby nezakrpateli a ďalej sa vyvíjali.
Ďakujem za tvoj nazor, čas a pekný deň. A máme to bez hádky, ako tu býva zvykom 😉😊

Strana
z5