Aké máte spomienky na fyzické tresty doma?
Minule tu bola taká diskusia o fyzických trestoch na škole , u nás to bolo hlavne trestanie výlúčne po zadku, nikdy nie po holom ale remeň varecha to bol otcov najlepší kamoš , do teraz nemám s otcom dobrý vzťah preto sa aj rozviedli, s mamou je to lepšie .
@unknowname Áno, veľa deťom aj mladým ľuďom to evidentne chýba, ale rodičia sa možno zbadajú až keď bude neskoro, ale tak im treba. Keďže oni hucia do každého, aké je to bakane, a bububu, to sa nerobí, nie že mu dáš po zadku, lebo inak si diabol a nemožný rodič. A čo si si to dovolila napísať, že ti to dalo niečo pozitívne?? Však hneď z teba urobia psychicky chorého človeka, tot ako mne tu nejaká " odborníčka" napisala
@anonym_f2aa86 napríklad od mojej straka nebyla svoje deti a mala ich 5 dve z nich dostali facku keď mali 18 moja mám a môj ujo ostane 3 v živote nie ani na žiadne z vnúčat ani pravnucat nestíhal ruku alebo kričať kricala dával tresti že žiadne sladkosti atd . A všetky jej deti okrem mojej matky snou majú dobrí vzťah a úctu a rešpekt aj vnúčatá pravnucat.tak že nej fyzické tresti nejdú potrebné slušný a vychovaná atď človek sada vychovať aj bez toho
Sranda, že keď niekto napíše, že nemá traumu, tak mu hneď ,,odborníčky" z MK napíšu, že ju má. Lebo to a to, lebo popiera iny nazor, presadzuje svoj, ale , že oni robia to isté, je už OK.
Ešteže sú moderné terapeutky a odborníčky na traumu, čo sa celý deň nahravaju na IG a riešia ,,traumy" inych, a zatial ich deti vychovava ulica. Poznam taku odborničku na traumu a vychovu deti, decko jej malo 2 zo spravania,policia bola u nej častejšie , ako decko v škole, ale hlavne, že za rady vo vychove berie nemale prachy .
@anonym_f2aa86 Ja ti to zhrniem. Ty si prvá napísala "vymyslené kraviny". Je úplne jedno, čo si myslia MK hlupane, ako si sa tu vyjadrila, vymyslené kraviny existujú a vysmievať sa tým deťom, na ktorých to stopu zanechalo a venuje sa tomu oblasť psychiatrie, čo je medicínska disciplína a psychológia, je-no potom tiež popieranie iného názoru. Čo tebe osobne vadí, keď to niekto robí Tebe. Teší ma, že si ok milý človek a spokojná a nemáš nič. A nie, mňa nikto nebil. Vyvršovať sa na slabšom je v mojej rodine no go.
@anonym_7a7f0f Prosím ťa, nepíš tu také, lebo tu " odborníčky" ťa hneď presvedčia, že určite kôli tomu nejaký problém máš, len si to nechceš pripustiť, a ešte k tomu normalizujes násilie ! 😅😅 Normálne nonsens niektoré hlupane tu
@anonym_f2aa86 a vieš ako mi je to jedno..proste tak to bolo a hotovo. A bolo to bežné aj v iných rodinách. Proste mali sme aj voľnosť, ale aj povinnosti a museli sme počúvať . To je napísané bez príkras.Zato sme mali krásne detstvo ,veľa zážitkov a na rodičov nedám dopustiť. Robili čo mohli pre nas .
@anonym_f2aa86 a vieš ako mi je to jedno..proste tak to bolo a hotovo. A bolo to bežné aj v iných rodinách. Proste mali sme aj voľnosť, ale aj povinnosti a museli sme počúvať . To je napísané bez príkras.Zato sme mali krásne detstvo ,veľa zážitkov a na rodičov nedám dopustiť. Robili čo mohli pre nas .
@anonym_7a7f0f Presne tak u mňa
@anonym_7a7f0f Presne tak u mňa
@anonym_f2aa86 keď má niekto traumu tak to je vymyslená kravina? Či ako si to myslela?
necitala som celu diskusiu, ale po prvej strane si myslim, ze bitka je len jeden faktor vychovy.
pamatam si ako som raz otcovi odpapulovala ked som mala 13 rokov, zmlatil ma kozenym remenom, doteraz si pamatam tie pocity a pocit krivdy, ze ten trest sa mi nezdal adekvatny mojmu prehresku. zrejme nas bili, ale asi som to vytesnila. tiez mozem povedat, ze z toho nemam ziadnu traumu, pretoze asi na mne viac nechali nasledky neustale nadavky, aka som sprosta, skareda, nemozna, krava, tela......
mam po 40tke a doteraz bojujem so svojim sebavedomim, komplexom menejcennosti, ze nie som dost dobra atd, atd..... takze nie je to len tou bitkou a fyzickymi trestami, ale celkovou atmosferou v rodine.
@leidin To je smutné. A aké máš vzťahy s rodičmi teraz?
@katkazatka neuzivam si to, ale aspon je toho menej. Ked nemusim, nekomunikujem. Hlavne uz s nimi nebyvam.
@anonym_f2aa86 keď má niekto traumu tak to je vymyslená kravina? Či ako si to myslela?
@anonym_b30e59 Rada chystáš za slovíčka, že ? Ja som písala o sebe, nie o iných
@anonym_f2aa86 Ja ti to zhrniem. Ty si prvá napísala "vymyslené kraviny". Je úplne jedno, čo si myslia MK hlupane, ako si sa tu vyjadrila, vymyslené kraviny existujú a vysmievať sa tým deťom, na ktorých to stopu zanechalo a venuje sa tomu oblasť psychiatrie, čo je medicínska disciplína a psychológia, je-no potom tiež popieranie iného názoru. Čo tebe osobne vadí, keď to niekto robí Tebe. Teší ma, že si ok milý človek a spokojná a nemáš nič. A nie, mňa nikto nebil. Vyvršovať sa na slabšom je v mojej rodine no go.
@enmery Písala som o tých " kravinach" vo vzťahu ku mne, nie k iným. Ok, možno som nezvolila vhodný výraz , to beriem. Neviem však kde si prišla na to, že sa niekomu vysmievam? Kde konkrétne? Či tiež len fabulujes ako tu poniektoré samozvane odborníčky?
Ja facky, paste,kopance do zadku od otca za neupratane veci,ine nazory. Ked som chcela mat pokoj a zatvorila som sa do izby,vyvesil mi dvere a zobral ich, v noci zobral rolety,aby som spavala pri svetle z ulice,vraj budem mat lepsiu naladu🤦♀️No a mama mala len jedinu zbran - varechu. Ale na tu varechu nemam nejake zle spomienky. S otcom mam zly vzah a on nechape preco🤷♂️
Boooze zase? Vidím ze niektorí sa veeelmi radi sparaju v minulosti. Len povedzte, načo je to dobre? Každý týždeň ta istá téma
@anonym_bc3ec9 Pretoze si to so sebou nesu cely zivot napriklad. To je prve,na co sa ta psycholog na strestnuti pyta.
@anonym_bc3ec9 Pretoze si to so sebou nesu cely zivot napriklad. To je prve,na co sa ta psycholog na strestnuti pyta.
@anonym_68684a čo? Ze dostanú od otca 1 facku keď majú 15? A jasné, treba utekať hneď psychológovi. To je dnes taka móda.
@anonym_68684a čo? Ze dostanú od otca 1 facku keď majú 15? A jasné, treba utekať hneď psychológovi. To je dnes taka móda.
@anonym_bc3ec9 ked mas zlomenu nohu nejdes k lekarovi? Psychicke problemy a ochorenia nie su moda, je to smutny fakt, akurat uz sa na to stale menej ludi pozera s despektom a pohrdanim ako to robis ty. Psychicke problemy mali ludia aj pred tym, len bola (a pre niektorych je este stale je) hanba na tri chotare riesit ich. Treba ich liecit tak ako sa liecia naginy a zlomeniny.
@anonym_bc3ec9 ked mas zlomenu nohu nejdes k lekarovi? Psychicke problemy a ochorenia nie su moda, je to smutny fakt, akurat uz sa na to stale menej ludi pozera s despektom a pohrdanim ako to robis ty. Psychicke problemy mali ludia aj pred tym, len bola (a pre niektorych je este stale je) hanba na tri chotare riesit ich. Treba ich liecit tak ako sa liecia naginy a zlomeniny.
@anonym_fe966e dobre. Tak sa liečte.
@anonym_fe966e dobre. Tak sa liečte.
@anonym_bc3ec9 vies co je paradox? Castokrak by liecbu viac potrebovali ti, ktori si mysla, ze ju nepotrebuju ako ti co tu liecbu vyhladali
Ja si pamatam, a teda... nenazvala by som to traumou co mam, ale urcite mam odstup najma od matky. Rozvedenych rodicov mam. Moj otec v zivote na mna ruku nezdvihol, skor bol taky "progresivny", ale co na dialku.. vsakze? Zvacsa mama a otcimom bol problem a nase vztahy su na tom vdaka tomu "zle".. velakrat to boli fakt bitky za nic, ze si proste dement vyburil svoje nervicky, vtedy sa to tak robilo... pamatam si ze bitky v panelaku boli kade tade ak nie na dennom, tak tyzdennom poriadku, niekto sa niekde mlatil, dnes je to nepredstavitelne. Mna to postavilo do opozicie, uz v tinedzerskom veku 17-18r som ich mala v pazi, po maturite som odisla, studovala som popri praci extrerne (ano skusila som z domu denne, ale nevydrzala by som to tam, aj ked sa ukludnili vyrazne v tych rokoch). Kedy sa to zlomilo a proste som si uvedomila, ze kde bola chyba.. ked sa mi narodila dcera, a uvedomila som si, ze ak by na nu niekto ruku zdvihol, tak ho , no pekne povedane zahlusim. A nepochopila som, ako moze jedna matka dopustit, aby jej deti nejaky cudzi chlap bil hlava nehlava... ono ak som dostala vychovnu od mamy, to si ledva pamatam, mozno par krat, raz mala nervy ze sme so sestrou viseli na okne, a pod nezbedy, musela sa zlaknut riadne. Ale ten otcim.. ako... no comment. A to som fakt nebola ziadne problemove dieta, nic so mnou riesit nemuseli, ale viete.. kto je blbec, nasilnik, vzdy si dovod najde, kolkokrat som si nemohla sadnut. Toto su proste veci, co jej nevycitam, neriesim, ale neodpustim jej to a trochu ani otcovi, proste mal zakrocit, najma neskor ked som proste zdivhla telefon a zavolala ho. Ja som to ako tak dala, z domu som rychlo odisla, ale mladsieho surodenca to poznacilo viac. Ja napr si nepamat, ze by sme dceru kedy zbili, ak fakt sa nevpratala do koze, a daco vyviedla zase dostala odo mna par krat poza usi (2-3x a to uz je velka tapsa) ale vacsinou hubovu polievku,.. proste co na tom clovek nabije?? len odpor to vyvola, nepomoze to nicomu, nevychova to lepsieho cloveka, najma ak su to fakt nezmysly (co nie je nezmysel?? realne.. neruobi si ulohu? dostane po riti? no blbost... moja dostala po zadku ked sa mi naschval vytrhla a vyletela mi na cestu napriklad, kazdy jeden raz si pamatam co som sa neovladla uz z nervov, ale nelutujem to, proste niekedy... to treba)
Mam znamych co povedia, ze ako dostali vychovnu a zasluzili si, to je podla mna ok (kamoska utekala z domu cez balkon, skocila dole, vymalovana vyobliekana a dole otec skoro dostal infartk, pod balkonom stal, tak ju preplesol a tahala domov a podobne pikosky... ), a je to vtedy aj usmevne trochu.. ine su tie amoky co niektori dospeli mavali a vybili si to svojim sposobmi v starych dobach na detoch, za hocijaku blbost. Moze to sposobit traumy a problemy, ovplyvnit spravanie tychto deti do dospelosti, a ani si to nemusia uvedomit.
Ja k tym 4 stranam len tolko:
Dieta sa nema rodica bat, ma mu doverovat a ma ho respektovat. Ani jedno ani druhe si rodic bitkou a krikom nevybuduje
@anonym_autor mňa otec nikdy neudrel. Raz bola facka keď už som mal 17 a v noci som sa vybral na bicykli do 30 km vzdialeného mesta. Keď som sa vrátil bola facka. Bál sa kde som. Ale iné to bolo s mamou. Bila nás už v útlom detstve na čo si len matne pamätám. Bola učiteľka a v škole sa vtedy učili, že dieťa si do troch rokov nič nepamätá ale dá sa tvárniť. Ja si pamätám na pár zlých momentov, no najhoršie boli úzkosti v jasliach. Doteraz keď si spomeniem na to je mi zle a keď niekde cítim smrad jedného druhu koberca, ktorý presne tak smrdel v jasliach, tak mi je nazvracanie. Otcovi som nedávno povedal, že si vážim, že ma nikdy neudrel, spomenul som mu len tú facku tak si ju nepamätal a dosť ho to zarmútilo. Nemusel som mu to vravieť o nič nešlo. Ale povedal mi, že nás musel brániť pred mamou. A to zarmútilo mňa.
@0silvia0 Nechcem vás uraziť ale vstiepené ( vrodené ) tieto vlastnosti mať môžete ale len vo veľmi malom množstve vo väčšej miere sú to naučené vlastnosti formované prostredím a výchovou genetika dáva predispozíciu prostredie vytvára výsledok 😉
@unknowname aká vedecká štúdia hovorí o tom že výchova je viac ako gény? Denne sa mi ukazuje že je to skôr opačne.
@unknowname aká vedecká štúdia hovorí o tom že výchova je viac ako gény? Denne sa mi ukazuje že je to skôr opačne.
@oskvarka nemusia to byt geny, mozu to byt len prebrate vzory spravania a hodnotovy rebricek z rodiny, v ktorej dieta vyrasta.
@anonym_fe966e a preto mám 4 deti a každé je úplne iné.
@oskvarka ale vsak to je v poriadku, to bol pruser ak by boli ako cez kopirak. Nieco geny, nieco vychova, nieco vplyvy okolia. Vsetko nas formuje a vysledok je (nastastie) vzdy iny aj ked zakladna "vybava" je rovnaka
@anonym_bc3ec9 Neviem teraz posudit,ci ta bili vela,alebo malo,ked mas take predpotopne nazory.🤷♀️
Deti treba vychovávať na základe dôvery a nie strachu a teroru. Od úplne malička ho treba viesť k tomu, aby nesklamalo rodičov, nestratilo ich dôveru. Ten vzťah je potom krásny aj vo vyššom veku aj v dospelosti. Nikdy neboli výchovné problémy a tiež sa snažili nosiť domov jednotky, len aby nesklamali rodičov. Za rozumné správanie bola nejaká odmena (nie materiálna). Väčšinou pochvala a uznanie. Uznanie je najväčší motivačný činiteľ. Rodič nielen nesmie biť, ale nesmie nikdy ani kričať na deti. Tým stráca ich dôveru, prestanú mu veriť. Tisíce rokov tak vychovávali aj jednoduchí rodičia svoje deti, ktoré si ich vážili a zďaleka si k nim nedovoľovali to, čo niektoré si teraz k rodičom dovoľujú. Stačí jediné kričanie na dieťa a výchova dieťaťa celkom zlyhá aj v budúcnosti. Dieťa musí vidieť, že rodič je jeho oporou, potom mu verí, so všetkým sa poradí, zdôverí a uznáva, že požiadavky rodiča sú správne, zlé nimi nechce a teda poslúcha úplne prirodzene, rozumne.
@anonym_autor Nas doma tiez bili, ale nemam z toho traumu ziadnu. Traumu mam skor z toho, ze nas nepocuvali, zlahcovali nase problemy, lebo ved sme len deti a nase problemy su nepodstatne.
V živote som dostala jednu facku , od otca v puberte. A teda dodnes mi je z toho blbo, nie z tej facky, ale z toho, čo som mu povedala. Ja som mala mamu tzv. dohováračku, niekedy by som radšej dostala ako počúvala tie výlevy🤣
Keď som bola dospelá, už sme sa na tom zasmiali, ako chodila stále trasu kuchyňa- detská izba a vždy ju napadla nejaká výchovná vsuvka a tak sa vrátila...
@anonym_f2aa86 To si len ty myslíš, že z toho nemáš traumu. Určite by ti psychiatri našli a nie jeden psychický problém, alebo rovno nejakú diagnózu. Vidieť tú zázračnú výchovu na celých generáciách. Preto sa deje v celom svete, to čo sa deje.
@anonym_29f174
A myslíš, že ako sa dnešné deti vychovávajú, je ok? Prehnane precitlivelí rodičia, nedaj bože niečo povedať na ICH dieťa, deti arogantné, drzé, nemajú absolútne žiadny rešpekt a úctu... Česť výnimkám... Toto je v poriadku?
Tiež si myslím, že jedna výchovná v správny čas dokáže viac ako 100 x dohováranie, na ktoré v skutočnosti deti z vysoka kašlú. Pozor, nehovorím o pravidelných bitkách atď.
Keď vidím to prosíkanie na ihrisku, že už sa ide domov a dieťa to má hlboko v paži, ide sa ďalej hojdať alebo na preliezky a maminka len prosíka. Hrozné, rešpekt 0 bodov.
Dieťa potrebuje hranice, musí vedieť odkiaľ a pokiaľ môže. Ak sa to v detstve nenaučí, tak kedy?
Taký zlatý stred by som povedala aj vo výchove.

@anonym_autor ja to dám ako anonym nemôžem pod svojím menom kvôli rodine a tomu že to ešte nemám spracované v sebe.
Ale beriem to na viac častí tak že to bude dlhšie čítanie .
Za mňa problém bol to že matka nemal snami citové ani emocionálne väzby .ja som bola citovo naviazaná na starkú brať to dnes neviem ani nezistíme na koho bol citovo naviazaný ale asi keď bol maličký tak to bol otec časom keď bol starší bol uplynutí na mňa a sestra no tá bola na matku na viazaná lebo ju matka ako dlho najmladší mala obľúbenú atď ale to potom niesla zle keď sa narodil posledný brat a tiež sa upla na mňa ale všetkým 3, nám chýbyla láska matky a emocionálne prepojenie ak keď sa to rodina hlavne starka snažila kompenzovať otec tam to bolo také že sa ja snažil aj tu lásku prejaviť aj ten strach ako rodič čo o deti majú že sa zaujímal ale zase boli fázy keď mal alkohol prednosť pred nami.
A unas doma bolo na poriadku každý ženy krík trestene štýle ponižovania že sme neschopní že nevie to že na tam to a to nemáme apodnne veci to uz bolo také do toho dávky aký sme atď čím sme boli starší tým to bolo horšie
A fyzické tresty tie môžeme ešte rozdeliť trest normálni "tie vychované " občas dostal brat po zadku aj ja aj ségra výnimočné by som ešte zniesla.
Ale unas sa to ku mojej 18, veľmi zvrtlo a už to neboli výchovné. Ale vyslovene fyzické útoky také z keď som prišla neskôr s praxe ja som aj volal že som zmeškal autobus nebudemeskat ja tak som dostala do dnes si pamätám a to z bude v jún 8 rokov tiež kvoli brigade a praxi robila matka z sceny ( ale keby nebrigadujem na mám na nič ani len do školy)
Vykrikovala niečo že kde som celé dni že sa iba ku*** pri Tom všetci aj ucitlaka kolegovia na praxi vraveli že ja som kľudne dieťa /pubertiak nerobila som problému nič žiadne párty nič ani kamoškami vonku aj doma pomáhal lebo by bolo peklo.
Aj tak matka otca vyprovokovala tak že mi jebol tlaku facku že sa mi z nosa pustila krv a bola všade aj na stene a modrina neskutočná asi 2, týždne .
Tak že to beriem tak že viem že to svojmu dieťaťu neurobím ako pubertacka som sa zaprisahal že v mojej domácnosti fyzické tresti nie aj sa toho držím tiež mám aj pekný emócií vzťah zdcerou čo mám.
Tak z otcom sa síce bavím aj sme v kontakte aj bol na naštve vydel vnučku môže sa s ňou stretávať.
matka" nie som prostí a neodpustím jej to áno moje dieťa videla po skoro 5, rokov aj to iba na pohrebe mojeho brata
Inak by ju nevidela .moja matka nebola ani hosťom mojej svatby. Tam to bolo horšie od matky nie otcovi som to neodpustila ale niejaky spôsob ho mám rada matku nie .
Proste ona nikdy nebola na pomocná avaic mi ublížila keď som sa jej sťažovala na šikanu na základe tak ma odbila že je to bolost aked som to povedľa učiteľke a matka musela do školí kvôli tomu tak som doma dostal poriadne vynade a vykricane všetko možné čo vedľa proste ona nás ponižovania nadávala nám vyhrážala kričala občas sem tam facky ale najradšej provokovala otec mal viac sili lozila mi do súkromia všetko zakazovala časom až tak že mi zakazovala jesť jej jedlo 2kratma vyhodila z domu po druhom rade som sa už domov nevrátila .
A mám 24 rokov a traumu mám poriadne a ja to viem a viem že zato môže nás výchova skôr nevychova mám vychovala starká dlho od bábätka v podáte ona bola primárna osoba čo sa o mňa strala a preto ma z 2ujami a bratrnacom hlbsi vztah bratrnacom sme boli na tom podobne obaja prvé deti mám a nemali ten záujem alebo sme boli prekážka oboch nás vychovala starká a strasne dlho ale matka to postupne obmedzovala ten kontakty ale potom nám matka. Zákazka kontakt to isté ujovia a sesternica a bratrncami.tiez bol zákaz alebo obmedzenie.
A brata segru som sa snažili vychovať ja a ulica a každý sme sa tým čo sa dialo doma vysporiadali po svojom
Ja som mal brigádu /prax / školu kolegov a kamošov a temnú stránku sebaposkovani
Nebohý brat ktorý by mal teraz v jún 21 zase cigaretu alkohol práca a a drogi
Ségra podbne akurát že ona hakdla.aj ten pocit lásky alebo niečoho cez chalani cigarety alkohol. A pár mesiacov drogi 19,,rokov