Ako sa dostať z vyhorenia a získať čas pre seba?
Vyhorela som brutálne a netuším ako ďalej. Už skoro 20 rokov robím doma slúžku. Mám tri deti, úspešnú kariéru, vzdelávam sa, rozbieham svoj vlastný biznis. Aj napriek tomu, že mám dosť peňazí, stále som doma za slúžku. Manžel dobre zarobí, ale s domacnostou ani nehne, nevie, čo je to mat vysávač, metlu v ruke. Deti naháňam pomáhať mi, ale keď vidia, že ich otec nič nemusí, ani im sa dvakrát nechce. Jasne, bez problémov by som zaplatila upratovanie, ale tu u nás, žiaľ, také komplexné služby neponúkajú, iba ak nejaká tetuska možno chodí po domácnostiach niekde upratovať. A takej moc neverím, len takej no name tete, za ktorou treba chodiť- to mi nepomôže a nešetrí čas. Nemá mi ani kto niekoho overeneho odporučiť. Takže muklujem sama, nemám skoro vôbec čas na seba.
Baví ma moja práca, môj nový malý biznis, nemám problém učít sa s dieťaťom s poruchou učenia, variť. Ale túžim mat čas na seba, investovať zarobené peniaze do seba, ale nemám kedy. Ved treba dat veľký dom do poriadku, je nás 5, to je stále čo robiť. Keď mám trochu času, padnem do postele, to je jediný relax. Prosím poraďte, ako z toho von, ako nevyhorieť z domácnosti úplne. Dakujem
Ideálne je mat rozpis. Sami od seba nebudú nic robit. Je potrebné nastaviť pravidlá ktore sa budu dodrziavat. Niekedy muži proste nevedia co robit ak im to nepovieš. A čím budú deti staršie tym to bude horšie ak to necháš tak.
@anonym_autor Ty aj manzel ste pracovne vytazení,mas toho dost este aj doma. Nemate problem s financiami. Preco si nakladas viac nez zvladnes ,dozenies to pomaly do extremu a potom samozrejme obvinujes kazdeho okolo seba. "Nejaka" tetuska je horsia ako upratovaci servis? Mas pocit ze v takom servise chodi upratovat sam majitel,alebo absolventi MIT? Sama to nedavas uz a kladies sama sebe prekazky. Vezmi nejaku pani slusnu,vyskusaj . Aj deti aj muz sa budu inac spravat,ked bude v dome obcas cudzi clovek))) drzim palce
@anonym_autor My mame 3 deti (5, 9,10) a od malicka sa drzim “Ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko…”
A to v kazdom smere.
Upratuju si izby, povysavaju dom. Cez leto vysavaju a umyvaju terasy. Po zjedeni nalozia po sebe do umyvacky, dve starsie na striedacku vykladaju umyvacku a uz sa k nim pomaly pridava aj najmladsia. Zvladnu si urobit tousty, oblozit rozky, ci ham&eggs.
Ak sa nahodou pozabudnu a neodlozia si po sebe- otacam ich po to! Akoze kde sme?! 🤣 Ked si robia pripravuju nieco v kuchynu a neupracu- otacam ich! ☝🏻🤣
Nastastie manzel je super a ked je doma, tak pomoze so vsetkym.
Ale proste deti vedieme k tomu, ze musia byt maximalne samostatne a schopne sa o seba postarat!
Ja by som na tvojom mieste pritvrdila! Aj voci detom a aj voci muzovi!
Zacni robit len pre seba a raz dva sa zbadaju!
Co si otrok?!
@katarkka a dospelí u vás robia čo?
@katarkka a dospelí u vás robia čo?
@anonym_a3ddab Samozrejme všetko. Ved deti este neurobia vsetko tak dokladne. A nie je to este ani na denno dennom poriadku. Zatial.
Ide predsa o to, aby vedeli, ze su veci, ktore jednoducho treba robit a necakat, ze to bude za nich cely zivot robit niekto iny.
Treba ich zapajat do chodu domacnosti, aby clovek neskoncil tak, ako bohuzial skoncila aj autorka tohto prispevku.
Moja kolegyna sa momentalne trapi s niecim podobnym, pretoze cely zivot robila za dceru vsetko a teraz, v 23 rokoch, nevie poriadne umyt kupelnu a ani umyt podlahu.
Jednoducho som toho nazoru, ked sa deti jedneho dna odstahuju z domu, nech vedia samostatne fungovat. V prijemnom prostredi a nie v nejakom neupratanom svinciku 🤷🏻♀️
My sme boli 4 surodenci a mamina nam nechavala papierik na kuchyni, co treba spravit. Vzdy to samozrejme obsahovalo umyt riady, utriet riady, vyniest smeti, pripadne ist kupit pecivo. Kazdy piatok sme vysavali byt a umyvali kupelku s wc.
Zehlili sme kopku deleno 4 (2 baby, 2 chalani).
Svagriny uz X-krat dakovali mamine, ze bratov nevychovavala len k “chlapskym pracam”, pretoze im absolutne nic nie je cudzie.
Jedna mala rizikove tehotenstvo a brat vsetko tahal- varil, pral, upratoval. Vsetko zvladal popri praci. Nechcel ani od nas pomoc.
Takze moj styl vychovy urcite nezmenim a budem aj nadalej deti ponohodnotne zapajat do prac v domacnosti.
A hlavne som nazoru, ze ked dnesne deti zvladnu ovladat telefony, tak by jednoznacne mali vediet obvladat aj vysavac…
@anonym_a3ddab Samozrejme všetko. Ved deti este neurobia vsetko tak dokladne. A nie je to este ani na denno dennom poriadku. Zatial.
Ide predsa o to, aby vedeli, ze su veci, ktore jednoducho treba robit a necakat, ze to bude za nich cely zivot robit niekto iny.
Treba ich zapajat do chodu domacnosti, aby clovek neskoncil tak, ako bohuzial skoncila aj autorka tohto prispevku.
Moja kolegyna sa momentalne trapi s niecim podobnym, pretoze cely zivot robila za dceru vsetko a teraz, v 23 rokoch, nevie poriadne umyt kupelnu a ani umyt podlahu.
Jednoducho som toho nazoru, ked sa deti jedneho dna odstahuju z domu, nech vedia samostatne fungovat. V prijemnom prostredi a nie v nejakom neupratanom svinciku 🤷🏻♀️
My sme boli 4 surodenci a mamina nam nechavala papierik na kuchyni, co treba spravit. Vzdy to samozrejme obsahovalo umyt riady, utriet riady, vyniest smeti, pripadne ist kupit pecivo. Kazdy piatok sme vysavali byt a umyvali kupelku s wc.
Zehlili sme kopku deleno 4 (2 baby, 2 chalani).
Svagriny uz X-krat dakovali mamine, ze bratov nevychovavala len k “chlapskym pracam”, pretoze im absolutne nic nie je cudzie.
Jedna mala rizikove tehotenstvo a brat vsetko tahal- varil, pral, upratoval. Vsetko zvladal popri praci. Nechcel ani od nas pomoc.
Takze moj styl vychovy urcite nezmenim a budem aj nadalej deti ponohodnotne zapajat do prac v domacnosti.
A hlavne som nazoru, ze ked dnesne deti zvladnu ovladat telefony, tak by jednoznacne mali vediet obvladat aj vysavac…
@katarkka Ja som zas toho nazoru, ze to je vec povahy a kedze mate take povahy, tak sa aj zapajate. Ja som sa zapajala doma zcasti postupne sama a drobne veci mi mama povedala, ako pises, nakup, smeti.... ale vacsina ide z mojej povahy, chciet mat cisto a som dnes plnohodnotna zena, ktora ma doma poriadok a nikto ma do toho nemusi nutit.
Naopak mam doma muza ktory zastava prave taku az sekirovaciu rolu, ze deti vkuse nahana do roboty, pritom sam doma spravi iba taky zaklad, ktory som si s nim za roky tazko vybojovala, ze toto je ozaj jeho praca a tu by tiez najradsej nadelegoval na deti, s argumentom ze on doma v ich veku robil uz to a to, nedajboze, ked ho poziadam o nieco nad ramec uz predtym jemu zadelenych prac. To je minanie energie zbytocne, za ten cas si clovek radsej urobi sam, takze autorku aj chapem. A preco je taky? No lebo to tak ma v povahe. A zjavne aj sam seba idealizuje, aky bol v tom detstve doma napomocny. Staci ze si zapamätame ako sme raz povysavali a doma nas pekne pochvalili, potom potajomky po nas povysavali este raz, a dokladne, a my si potom z toho zapamätame, ako sme pravidelne a kvalitne doma vysavali. Aj takto to moze byt.
Mam kamosku, ktora doma nic neurobi, zije v bordeli aj sa kvoli tomu rozviedla. Povedala, ze ich starky ich tak neustale nahanal do roboty a sekiroval, ze to ma ako dosledok takej vychovy. A mam takych aj bratrancov, museli makat viac nez je bezne, aj na zahrade, lebo chceli byt co najviac sebestacni, a vsetci do jedneho maju nekvalitne vztahy a zly postoj k zivotu.
@katarkka Ja som zas toho nazoru, ze to je vec povahy a kedze mate take povahy, tak sa aj zapajate. Ja som sa zapajala doma zcasti postupne sama a drobne veci mi mama povedala, ako pises, nakup, smeti.... ale vacsina ide z mojej povahy, chciet mat cisto a som dnes plnohodnotna zena, ktora ma doma poriadok a nikto ma do toho nemusi nutit.
Naopak mam doma muza ktory zastava prave taku az sekirovaciu rolu, ze deti vkuse nahana do roboty, pritom sam doma spravi iba taky zaklad, ktory som si s nim za roky tazko vybojovala, ze toto je ozaj jeho praca a tu by tiez najradsej nadelegoval na deti, s argumentom ze on doma v ich veku robil uz to a to, nedajboze, ked ho poziadam o nieco nad ramec uz predtym jemu zadelenych prac. To je minanie energie zbytocne, za ten cas si clovek radsej urobi sam, takze autorku aj chapem. A preco je taky? No lebo to tak ma v povahe. A zjavne aj sam seba idealizuje, aky bol v tom detstve doma napomocny. Staci ze si zapamätame ako sme raz povysavali a doma nas pekne pochvalili, potom potajomky po nas povysavali este raz, a dokladne, a my si potom z toho zapamätame, ako sme pravidelne a kvalitne doma vysavali. Aj takto to moze byt.
Mam kamosku, ktora doma nic neurobi, zije v bordeli aj sa kvoli tomu rozviedla. Povedala, ze ich starky ich tak neustale nahanal do roboty a sekiroval, ze to ma ako dosledok takej vychovy. A mam takych aj bratrancov, museli makat viac nez je bezne, aj na zahrade, lebo chceli byt co najviac sebestacni, a vsetci do jedneho maju nekvalitne vztahy a zly postoj k zivotu.
@anonym_a3ddab Jasne, moze byt aj povaha, netvrdim, ze nie. Ale mas pravdu- ja tiez neznesiem bordel. Ale uz napriklad zacinam byt tolerantnejsia 🤣 Naucila som sa zvolnit, inak by ma trafil by ma slak 🙊
Len proste chcem, aby si boli vedomi, ze su aj povinnosti. Nie len prava 🤣 Lebo zas nalejme si cisteho vina, deti sa chytia vsetkeho 🤣
Uprimne...si stastna zena a si to ani neuvedomujes 😉 Nastav sa na vdacnost za vsetko co mas a neries stale poriadok. Mne raz moje deti povedali: mami vies ale ze nikomu z nas okrem toho nevadi, ze tu neni stale upratane?
Tak som sa nad tym zamyslela a rozhodla takto: raz do tyzdna si kazdy uprace svoju izbu, a ja tiez poriadne upracem raz do tyzdna a je nam vsetkym dobre 😁
Ked si kazde rano a vecer pripomenies za co si vdacna, uvidis ze na vyhorenie zabudnes 😉 a ver mi, ze mas byt za co velmi vdacna ❤️
Vidím, že sa úplne nechápeme. Moje deti spravia hocičo, čo robia aj iné deti v ich veku. Je pravda, že manžel nepomáha, to je problém. Ale zasa vy sa tu tvarite, akoby vaše deti spravili napr.cele vianočné upratovanie samy , vy by ste ani prstom nehli. No už to vidím. Asi žijem v divnom svete, ale moje kamošky riešia všetky to isté, proste deti vedia pomôcť, ale stále je to len pomoc. A gro domácnosti je na matke ( ak má šťastie na chapajuceho manžela, tak aj na nom). Nikdy nie na deťoch- teda aj také poznám ale to je už trochu patologické a zo strany rodičov je tam veľký nátlak na dieťa. A preto kamošky hľadali ľahšiu cestu po deťoch a áno, väčšina ju našla v školstve. Alebo ešte aj v 40 rokoch využívajú pomoc svojich rodičov, čo zasa ja nepochopím.
A pravda je ta, prečo nechcem hocijakú tetu čo býva o tri ulice ďalej, aby mi upratovala. Za prvé, neviem, čo je zač, a ako upratuje. A za druhe, naše okresné mesto je dedina, ako aj skoro cele Slovensko a každý každého pozná. Pre týchto ľudí by som bola lenivka, ako som vyčítala z tejto diskusie, len zato ze si túto pomoc chcem zaplatiť. Co na tom, že teta, čo by mi prišla upratať za peniaze, podotýkam, často bola dlho na materskej, potom možno roky nepracovala a možno v živote oddychovala a vegetila roky rokuce. Jednoducho z tohto dôvodu som chcela profesionálnu firmu a ta u nás nie je.
Prajem vám vaše dokonale životy, ako to už na MK býva. Realita, ako vidím vo svojom okolí, je úplne iná.
@anonym_autor nechapem, preco radsej nejaku tu pani, tetu nevyskusas, stale len prwco to nejde. Ved skus a uvidis a ze budes za “lenivu”? No a co - zalezi ti na tom? Ty sama vies, ako to je, moze ti byt nazor druhych bukradnuty. Nechapem, kde sa toto malomrstske zmyslanir v takej uspesnej zene berie
@anonym_autor Prepac, ale ty si strasna malomestiacka - byvas v okr meste a sluzbu si pozadovala z 30km vzdialeneho mesta, aby si bola akoze inkognito?? Anenapaflo ti, ze sa kvoli uprataniu domu nikto 30km nebude trepat k tebe? Ved oslov firmy, inzeraty vo svojom meste. Aka tetka upratovacka? Ty mas ake tunelove myslenie? Upratuju rozni ludia: aj ucitelia, zdravotne sestry, studenti, matky na materskej, samozivitelia.. preco by mali upratovat len stare dochodkyne? A o suflikoch a ohovarani ani nehovorim. Si neskutocny typ cloveka: vyssi manzment, syn premiant, znudene ucitelky, tetky upratovacky... nastav si obcas zrkadlo..
@anonym_autor najprv mi ta bolo ľúto,ale ďalej píšeš samé hlúposti.Moja kolegyňa vyhorela v banke a vieš čo spravila otvorila si upratovaciu a tepovaciu firmu a zarobí niekoľko násobne viac ako v banke.Nepis mi, že široko ďaleko nenájdeš jednu pedantnu ženu, alebo firmu.A daj si priority byť vyťažená v práci a 3 deti a muž, ktorý nechce doma nič robiť znamená buď,že zlavim v nárokoch, alebo si všetko zaplatím.Ina cesta nie je, keď chcela mať čas aj na seba.Velka rodina a poriadok a náročná práca dokopy nejdú.To, že tvoj syn si raz za služby zaplatí je normálna vec za to sa netreba hanbiť.Beda, keď sa tvojim deťom nebude dariť a nebudú mať 200 eur mesačne na upratovanie, aby sa nestalo, že ešte aj na "staré" kolená im budeš chodiť upratovať.Tolko náreku obvolaj 5 firiem a od januára si to zaplať.A možno zistíš, že aj tak ten čas nemáš.Velka rodina potrebuje veľa času a veľa starostlivosti.A nemyslí si, že učiteľky si upratovanie nechávajú na letné prázdniny😆
@dadis ale prídu aj 70 km, ale zaplatí si dopravu.To, že nechce niekoho z mesta je pochopiteľne tiež by som nechcela, keď ju v meste napríklad poznaju
@anonym_autor Co na tom, že teta, čo by mi prišla upratať za peniaze, podotýkam, často bola dlho na materskej, potom možno roky nepracovala a možno v živote oddychovala a vegetila roky rokuce. Jednoducho z tohto dôvodu som chcela profesionálnu firmu a ta u nás nie je.
Neviem prečo ťa zaujíma či tá :::teta::: bola doma roky.Pre niekoho je upratovanie relax žiadne tabuľky, jazyk, a plat oveľa vyšší ako s VS
Ja by som na tvojom mieste dala sancu nejakej panej, aby mi upratala a uvidis, ci sa osvedci...Neskusis, nebudes vediet.Su rozne skupiny na fb aj z tvojho mesta, daj anonymny dopyt po upratovani a uvidis, ci sa niekto spolahlivy ozve, alebo ti da referenciu na niekoho.Ine, ako delegovat niektore z tvojich povinnosti a ubrat tempo ti tu asi ziadna z nas neporadi...A v tom tu maju baby pravdu, cintoriny su plne nenahraditelnych, treba si na seba davat pozor a mozno trochu povolit z narokov s tym, ze si poviem nie je to dokonale, ale je to ok, ja sa mozem miesto upratovania venovat tomu, co ma dobija.Ja takto sledujem susedku, to je ina kralovna, upratovačky ma, zahradnika a nevarí, donaskova sluzba to isti...Uziva si zivot, ma na to, tak preco nie?
Je super, ze synov upozornujes, ze ak nebudu upratovat, budu si musiet na to najst niekoho, koho budu platit...Ja bohuzial som nemala taku uvedomelu zenu za svokru, ta povedala svojim synom, ze ona sa s nimi uz trapit nebude a nech sa trapia s nimi ich zeny a bolo vybavene...😁
Odpoviem spoločne všetkým - manžel radšej bude žiť v špine, akoby mal upratať. Je pravda, že on navarí, ale varenie mám rada aj ja, ja potrebujem pomoc s upratovaním. Deti naháňam len ja, on chce mať pokoj. Možno len taky môj výkrik do tmy - ale vážne som si myslela, že v dnešnej dobe bude platená pomoc v domácnosti bežný štandard, ako napr.ze ľudia nevaria, ale stravujú sa vonku alebo majú donášky, že si dajú napiect atď, že si objednajú služby na sadenie a úpravy záhrady a pod. - to ja nepotrebujem. Tieto služby ako upratovanie domácností u nás nie sú. Kadejaké ženy, čo tieto služby poskytujú- je otázne na akej úrovni a či ich netreba kontrolovať, bez odporúčania je to také, no neviem....
Proste cítim frustráciu, že síce mam na to peniaze, ale neviem si takúto službu nájsť a žijem ako pred 50 rokmi. Tak v podstate rozmýšľam, na čo mi je kariérny úspech a peniaze, keď som slúžka a upratovacka ako moja babka, ktorá celý život poriadne nepracovala a bola len doma. Ale asi som sa fakt otravoval len vyrozprávať, ďakujem všetkým za rady.
@anonym_autor A to je tvoj problem. Asi si perfekcionista a vsetko musis mat tip top a nikto to lepsie neurobi. Musis zmenit myslenie. Trochu bordelu a spiny este nikomu neublizilo. Jednoducho nakaz detom,rozdel ulohy a ty si chod uzit svoj cas pre seba. Vsetko je len v tvojej hlave.
@anonym_autor robíš si to sama. Určí si priority a nesnaž sa o dokonalosť. Nájsť si služby na upratovanie je pre teba úplne najvhodnejšia voľba.
@anonym_autor Mne osobne pomohlo sadnúť si k papieru a byť chvíľu offline.
Nie plánovanie, skôr odpovedanie si na pár otázok v tichu.
Strajk-nevarit, neprat, neupratovat..... A hlavne vydrzat.
@tenerifka
hmm, ten napad som mala aj ja. Teraz to u nas vyzera tak, ze nehrozi nijaka navsteva. V kupekle neviem kde zacat, pradlo v obyvacke jade tade. Kuchyna - 3 dni som upratovala teraz aby som mala cistu nezapratanu linku. Muz si uziva dovolenku a hrajka pocitacove hry. Obcas vecer uprace kuchynu. Som na materskej, mame 3 deti. Kedysi s nimi aj von isiel, teraz? Nehrozi. Ze tiez nevladze - seru ho v praci.
Inak tvoje rady som este nedavno davala tiez.
Keby drbnem pestou do stola, velmi zle by to skoncilo.
@tenerifka
hmm, ten napad som mala aj ja. Teraz to u nas vyzera tak, ze nehrozi nijaka navsteva. V kupekle neviem kde zacat, pradlo v obyvacke jade tade. Kuchyna - 3 dni som upratovala teraz aby som mala cistu nezapratanu linku. Muz si uziva dovolenku a hrajka pocitacove hry. Obcas vecer uprace kuchynu. Som na materskej, mame 3 deti. Kedysi s nimi aj von isiel, teraz? Nehrozi. Ze tiez nevladze - seru ho v praci.
Inak tvoje rady som este nedavno davala tiez.
Keby drbnem pestou do stola, velmi zle by to skoncilo.
@anonym_2dfa89 mas 3 deti, si na materskej..... On vie, ze nic nezmozes. Ak by si nebola od neho zavisla a vedel by, ze mas od neho kam odist a este k tomu dostane do striedavky deti, tak by bol v pozore a kmital okolo domacnosti, deti a teba. Lebo by vedel, ze to moze byt ovela horsie.

@anonym_autor ,
"...moje deti už teraz vedia, že keď sa im nebude chcieť pracovať v domácnosti, budú si musieť tieto služby zaplatiť."
Ja by som začal odtiaľto.
Nech Ti "platia" už teraz.
@orisker jezis, ano, to je super komentar!!☺️ bohaca, keby mi moje deti a hlavne manzel mal platit za to, co pre nich robim, nedoplati sa