icon

Odchod partnera pri onkologickej chorobe: Hľadám skúsenosti žien

mia_z
19. apr 2026

Dobrý deň,

som Michaela Žureková, novinárka z denníka SME. Dlhodobo sa venujem citlivým spoločenským témam a aktuálne hľadám do článku ženy, ktoré zažili opustenie partnerom, keď sa stali onkologickými pacientkami. Štatisticky sa totiž ukazuje, že muži oveľa častejšie ako ženy opúšťajú svoje polovičky, keď príde takáto vážna choroba. Ak ste žena, ktorá takúto skúsenosť má, budem rada, ak sa mi ozvete do súkromnej správy, poskytnem viac informácií.

Ďakujem.

Strana
z2
anonym_3d0b32
19. apr 2026

Sme a onkorozchody? Beatka ti mohla dat aj aktualnejsiu temu,napr. psychopati a steniatka v mikrovlnke, ci onann. pred vlastnymi detmi a bitie manzelky. Ked ste madara tak burlivo oslavili. 🤣

anonym_ef5cbb
19. apr 2026

@mia_z Michaela aku mate skusenost s Modrym konikom? Dostali ste tu dobre rady?

anonym_e062a5
19. apr 2026

Bez urážky.... Noviny a tak citlivá téma ako toto ochorenie? Z toho mi plynie všetko možné, len nie nič uprimné. Bohužiaľ. Aj tak sa všetko vždy prekrúti podľa aktuálnej potreby a záujmov

karolinakr
19. apr 2026

@mia_z mňa by zaujimalo prečo sa ženy ostavaju starať a muži odchadzaju za milenkami v čase choroby,,,toto je ta slavna racionalita chlapov, ktora sa tak vysoko hodnotí, ked ide o manažérske, riaditelske posty,a vysoké platy, na ktore ženy udajne nemajú, lebo su príliš emočné..aj toto napíšte do svojho denníka, že vdaka mužskej "racionalite" sa potom niekto hodí pod vlak !
no škoda, že nie som redaktorka, na tomto by som si zgustla
howgh

simsalabim
19. apr 2026

Tolko hatu…mne sa to, naopaj, zda zaujimava tema, lebo je to ozaj tak, ze zeny sa staraju, muzi odchadzaju.

veselo_neveselo
19. apr 2026

@mia_z A ta statistika, to je ten clanok z roku 2009? Tam boli nejake kodovacie chyby, ktore viedli k nespravnym vysledkom. Neskorsie analyzy uz take vysledky myslim nepotvrdili, tak by bolo dobre to tvrdenie preverit predtym, nez napises cely clanok.

karolinakr
19. apr 2026

na koniec vyhlásime zbierky pre všetkych opustených mužov 😀 ok, beriem

anonym_5d393b
19. apr 2026

Skúste napísať článok aj o postihnutých deťoch.
Ako je pre ne problém zohnať miesto v škole - hoc aj špeciálnej.
Zato detičky z detského domova majú prednosť. oni môžu chodiť do školy denne, zato pre vaše dieťa nie je miesto a trčíte spolu doma roky rokúce.
To je tá rovnosť.

pr85
19. apr 2026

@mia_z Bože, to už v SME nemáte o čom písať, keď musíte chodiť na MK a hľadať tu respondentov?

viestta
19. apr 2026

Aspon si hned na zaciatku napisala, ze potrebujes zdroje pre clanok, co si cenim. Nebyva ta bezne pri takomto "zbere dat" na MK.

slovakboy
19. apr 2026
@pr85

@mia_z Bože, to už v SME nemáte o čom písať, keď musíte chodiť na MK a hľadať tu respondentov?

@pr85 ako by si to urobil ty? Klopal ľuďom na dvere? Alebo lúskal rozvodové papiere? Tvoj hejt postráda logiku. Ako súvisí nedostatok tém so spôsobom hľadania respondentov? Mne sa naopak páči využitie takéhoto fóra. Slušne sa predstavila, kto sa potrebuje vyrozprávať má takto možnosť.

anonym_0b2c24
19. apr 2026
@pr85

@pr85 to by si nebol ty, keby si zase nehejtoval. Náhodou zaujímavá a pravdivá téma. Keby to bol denník Postoj, tak by si sa išiel posrať. Pani sa slušne dotazovala a slušne opýtala. Neviem aký máš problém. Ešte si zabudol spomenúť progresívcov. Ty dilino. Dúfam, že pani raz napíše aj článok ako farári zneužívajú deti a koľko škody cirkev napáchala. Keď sa KDH montuje do materníc a vagín, tam tiež hejtuješ?

anonym_6938de
19. apr 2026
@pr85

@anonym_0b2c24 katolícke noviny - tam by bol za 3 sekundy.
@pr85 to má chodiť na onkológiu a po chodbách osloviť pacientov ?!
Ty si taká trúba kresťanská, ako hovädo

anonym_f20bf6
Odpoveď bola odstránená
pr85
19. apr 2026
@anonym_6938de

@anonym_0b2c24 katolícke noviny - tam by bol za 3 sekundy.
@pr85 to má chodiť na onkológiu a po chodbách osloviť pacientov ?!
Ty si taká trúba kresťanská, ako hovädo

@anonym_6938de To si fakt myslíš, že anonymne fórum, kde si hocikto môže vymyslieť hocičo je skutočne najlepší prostriedok, ako získavať respondentov na takto chúlostivu tému? A akú výpovednú hodnotu tieto komentáre budú mať? Veď sa nedajú ani fact check-ovat, či je to pravda.

viestta
19. apr 2026
@pr85

@anonym_6938de To si fakt myslíš, že anonymne fórum, kde si hocikto môže vymyslieť hocičo je skutočne najlepší prostriedok, ako získavať respondentov na takto chúlostivu tému? A akú výpovednú hodnotu tieto komentáre budú mať? Veď sa nedajú ani fact check-ovat, či je to pravda.

@pr85 ale ona nechce aby niekto verejne pisal svoje pribehy. Citat vies, tak by si zaregistroval aj vetu "Ak ste žena, ktorá takúto skúsenosť má, budem rada, ak sa mi ozvete do súkromnej správy, poskytnem viac". Ci si jej aj porozumel, tazko sudit, ale podla tvojej reakcie asi nie

tilly
19. apr 2026

nepáči sa mi smer kam sa moderná "žurnalistika" uberá. Už to podľa mňa nie je žurnalistika. Neviem, či je relevantný výskum na materskom fóre, ale keďže možno moja skúsenosť niekomu pomôže, podelím sa o svoj pohľad na vec.
Som exonkopacientka. Neviem, či tu mám vypisovať celú moju skúsenosť, ale zhrniem to asi tak, že také niečo, ako rakovina, prežijú len silnejší partneri a silnejšie vzťahy. Tie slabšie nemajú šancu a ja sa ani nečudujem. Nečudujem sa žiadnemu partnerovi, ktorý to nevydrží. Nie je to len tak, nie je to sranda, je to naozaj záťaž a to ja som mala veľmi skorú diagnostiku a veľmi dobrú diagnózu, asi najlepšiu z onkodiagnóz.

anonym_0b2c24
19. apr 2026
@tilly

nepáči sa mi smer kam sa moderná "žurnalistika" uberá. Už to podľa mňa nie je žurnalistika. Neviem, či je relevantný výskum na materskom fóre, ale keďže možno moja skúsenosť niekomu pomôže, podelím sa o svoj pohľad na vec.
Som exonkopacientka. Neviem, či tu mám vypisovať celú moju skúsenosť, ale zhrniem to asi tak, že také niečo, ako rakovina, prežijú len silnejší partneri a silnejšie vzťahy. Tie slabšie nemajú šancu a ja sa ani nečudujem. Nečudujem sa žiadnemu partnerovi, ktorý to nevydrží. Nie je to len tak, nie je to sranda, je to naozaj záťaž a to ja som mala veľmi skorú diagnostiku a veľmi dobrú diagnózu, asi najlepšiu z onkodiagnóz.

@tilly máš pravdu, akúkoľvek veľkú záťaž na manželstvo prežili len tie najsilnejšie páry a najsilnejši jedinci. Myslím si že, téma je zaujímavá. A prečo je to tak, že ženy sú viac empatické, viac sa starajú aj o partnera, ktorý si to nezaslúži? Chlap je väčšinou ten, ktorý opúšťa rodinu pri problémoch, pri chorobe, ak sa im narodí choré dieťa... Bolo by hlúpe nevyužiť v dnešnej dobe sociálnych sietí takúto veľkú vzorku a osloviť ich tu. Je úplne jedno, či ich osloví na modrom koníku, alebo cez facebook. Ako inak by si si predstavovala, že bude oslovovať tých ľudí? Tak ako všetko ide dopredu, tak sa posúva aj mediálny priestor. Ona sa pýta na reálne skúsenosti. Nerobí reportáž z politickej diskusie, ani zo zahraničnej cesty.

bomba36
19. apr 2026
@anonym_0b2c24

@pr85 to by si nebol ty, keby si zase nehejtoval. Náhodou zaujímavá a pravdivá téma. Keby to bol denník Postoj, tak by si sa išiel posrať. Pani sa slušne dotazovala a slušne opýtala. Neviem aký máš problém. Ešte si zabudol spomenúť progresívcov. Ty dilino. Dúfam, že pani raz napíše aj článok ako farári zneužívajú deti a koľko škody cirkev napáchala. Keď sa KDH montuje do materníc a vagín, tam tiež hejtuješ?

@anonym_0b2c24 neber meno Božie nadarmo takému veľkému kresťanovi nič nehovorí?

karolinakr
19. apr 2026
@anonym_f20bf6
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_f20bf6 za to ešte nemusim byt p...a štatisticky ženy su viac empatické a ja som nikdy netvrdila, že všetky ženy sú sväte, aj tu sa vedia dobre posekať..a ty asi tiež nemaš extra vychovanie, ked cudzich ludi nazývaš pi....
Kolko žien ostalo aj s impotentom, dohĺadaj si tu diskusie, lebo tie ženy hĺadali aj ine hodnoty, ako sex..

tilly
19. apr 2026
@anonym_0b2c24

@tilly máš pravdu, akúkoľvek veľkú záťaž na manželstvo prežili len tie najsilnejšie páry a najsilnejši jedinci. Myslím si že, téma je zaujímavá. A prečo je to tak, že ženy sú viac empatické, viac sa starajú aj o partnera, ktorý si to nezaslúži? Chlap je väčšinou ten, ktorý opúšťa rodinu pri problémoch, pri chorobe, ak sa im narodí choré dieťa... Bolo by hlúpe nevyužiť v dnešnej dobe sociálnych sietí takúto veľkú vzorku a osloviť ich tu. Je úplne jedno, či ich osloví na modrom koníku, alebo cez facebook. Ako inak by si si predstavovala, že bude oslovovať tých ľudí? Tak ako všetko ide dopredu, tak sa posúva aj mediálny priestor. Ona sa pýta na reálne skúsenosti. Nerobí reportáž z politickej diskusie, ani zo zahraničnej cesty.

@anonym_0b2c24 neviem, čím to bude, že my ženy neopúšťame, alebo ťažšie opúšťame. Určite sme empatickejšie a viac vydržíme, možno to bude aj tým, sme tie silnejšie, chlapi sú slabší jedinci. Poznám aj pár, kde mal pán rakovinu, ona s ním to najhoršie prežila, pomohla, ako sa dalo, ale potom to nezvládla, opustila ho. Poznám páry, ktoré z toho vyšli ešte silnejšie, ako boli predtým, ale videla som aj chlapov, ako trpia. Žiaľ, poznám veľa kolegýň, onkopacientiek, väčšinou to ich manželstvá našťastie prežili. Ono, aj okolie onkopacientiek sa logicky snaží pomôcť hlavne jej, ale spýtal sa niekto aj manžela, ako sa má? ako sa drží? či niečo nepotrebuje? možno sa len vykecať, vyhučať, alebo do niečoho silno udrieť, niečo rozbiť... Je úplne pochopiteľné, že pri chorobe každý rieši v prvom rade pacienta, ale celá rodina trpí, nielen ten pacient. Ja to aspoň takto vidím. A možno chlapi, ktorí potrebujú viac pozornosti, ju idú hľadať inam. Nie je to fér, ale dá sa to pochopiť.

K žurnalistike. Neviem, či sa to tak dá ešte nazvať. Položiť otázku tu možno nie je až tak odveci, ale kľudne sa mohla obrátiť napríklad na onkomamky alebo amazonky, sú to O.Z., väčšinou sú pacientky ženy, matky, manželky, tam by našla viac odpovedí a skúseností, ako tu. A celkovo, pokiaľ nejde o politiku, alebo správy, ten bulvár sa uberá dosť lenivým smerom. Neviem, či vôbec ešte existujú paparazzi. Veď dnes už len skopírujú storky alebo statusy hviezd a hviedzičiek a článok je na svete.

pr85
19. apr 2026
@slovakboy

@pr85 ako by si to urobil ty? Klopal ľuďom na dvere? Alebo lúskal rozvodové papiere? Tvoj hejt postráda logiku. Ako súvisí nedostatok tém so spôsobom hľadania respondentov? Mne sa naopak páči využitie takéhoto fóra. Slušne sa predstavila, kto sa potrebuje vyrozprávať má takto možnosť.

@slovakboy Len, že tento spôsob nemá zmysel, lebo hocikto sa jej môže ozvať (a napísať jej úplne vymyslený príbeh), ktorý táto novinárka nemá možnosť overiť. Preto si myslím, ze tento spôsob, ktorý novinárka zvolila na tomto (už väčšinovo anonymnom) fóre, nemá zmysel.

pr85
19. apr 2026
@viestta

@pr85 ale ona nechce aby niekto verejne pisal svoje pribehy. Citat vies, tak by si zaregistroval aj vetu "Ak ste žena, ktorá takúto skúsenosť má, budem rada, ak sa mi ozvete do súkromnej správy, poskytnem viac". Ci si jej aj porozumel, tazko sudit, ale podla tvojej reakcie asi nie

@viestta Ale hocikto jej môže napísať aj vymyslený príbeh do tej súkromnej správy. Ako to bude vedieť pani novinárka vyfiltrovat? Keďže v súčastnosti je fact checking veľmi dôležitý, ako to bude vedieť vyhodnotiť?

anonym_2aa932
19. apr 2026

Skúste vyhľadať na FB témy,kde sa ľudia liečia.
Tam sa vám ozve veľa ľudí.
Tu na koni vás jedine kopnú do prdele odborníčky

viestta
19. apr 2026
@pr85

@viestta Ale hocikto jej môže napísať aj vymyslený príbeh do tej súkromnej správy. Ako to bude vedieť pani novinárka vyfiltrovat? Keďže v súčastnosti je fact checking veľmi dôležitý, ako to bude vedieť vyhodnotiť?

@pr85 to by som uz nechala na nu, nech si vyselektuje, co pouzije do clanku ci nie a aj ako overi fakty.

viestta
19. apr 2026
@pr85

@pr85 ozaj tak mi este napdlo, ona ide pisat clanok o pribehoch, nejde robit vedecku pracu, kde musi zistenia dokladat statistickymi udajmi z dostatocne velkej vzorky respondentov.

julish
19. apr 2026
@anonym_5d393b

Skúste napísať článok aj o postihnutých deťoch.
Ako je pre ne problém zohnať miesto v škole - hoc aj špeciálnej.
Zato detičky z detského domova majú prednosť. oni môžu chodiť do školy denne, zato pre vaše dieťa nie je miesto a trčíte spolu doma roky rokúce.
To je tá rovnosť.

@anonym_5d393b a kde maju byt tie deti bez rodicov?

tilly
19. apr 2026
@viestta

@pr85 ozaj tak mi este napdlo, ona ide pisat clanok o pribehoch, nejde robit vedecku pracu, kde musi zistenia dokladat statistickymi udajmi z dostatocne velkej vzorky respondentov.

@viestta a to si myslím, že tu na koníku nenájde. Skôr v tých OZ, čo som spomínala. Medzi amazonkami aj onkomamkami sa toto preberá častejšie, ako by sme chceli.

viestta
19. apr 2026
@tilly

@viestta a to si myslím, že tu na koníku nenájde. Skôr v tých OZ, čo som spomínala. Medzi amazonkami aj onkomamkami sa toto preberá častejšie, ako by sme chceli.

@tilly ano, tam ich je iste viac. Ale viem, ze aj tu je vela onkologickych pacientiek

tilly
19. apr 2026
@viestta

@tilly ano, tam ich je iste viac. Ale viem, ze aj tu je vela onkologickych pacientiek

@viestta no, žiaľ, všade je veľa onkopacientov. Určite sa ozvú aj tu. Dá sa aj anonymne, to by mohlo pomôcť.

Strana
z2