icon

Prečo známi nedokážu oceniť úspechy iných?

Včera o 09:04

Ahojte. Zaujimalo by ma, ci aj vy sa stretavate vo svojom okoli s niecim podobnym alebo ste si nieco take zazili.
Mam pocit, ze ludia vacsinou akoby nevedeli/nechceli ocenit uspechy niekoho ineho vo svojom okoli. Neviem, ci je to zavist, alebo co je za tym. Ale ja ked mam vo svojom okoli cloveka, ktory sam nieco vybudoval, otvoril si vlastnu prevadzku, ma vlastne koncerty atd.. ja toho cloveka pridem podporit. Aj ked je to napriklad spoluziacka, ktoru som nevidela 10r. Ale vzdy, ked dostanem pozvanku na taky koncert/vystavu/otvorenie prevadzky, vzdy idem. Lebo to povazujem za obdivuhodne, ked niekto nieco dokaze.
To sa vsak neda povedat, ze by tomu bolo aj opacne. Som vytvarnicka, mavam obcas vystavy a na vernisaz mi vzdy dojde minimum znamych a niekolko nasobne viac cudzich ludi. Rovnako tak som pred rokom otvorila kaviaren. A kto prisiel z mojich znamych na otvaracku? Okrem rodiny a jedneho byvaleho kolegu nik. Za to cudzi ludia samozrejme prisli. A to nie je o tom, ze zrovna vtedy nemali cas. Oni neprisli ani jak je rok dlhy. Ozaj netusim, ci je v tom zavist, alebo su ludia ozaj tak velmi sebestredni, ze ich nezaujima nic ine, len oni sami? Obcas sa nad tym tak zamyslim a je mi to luto, ze ludia v mojom okoli su ignorantski, zatial co cudzi ludia vedia ocenit, co som vytvorila.

Strana
z4
anonym_d2baa1
Včera o 09:09

Nemusi v tom byt zavist, to si zas nenahovaraj, mozno ich to proste az tak nezaujima a v spleti programu a ich zaujmov to proste nie je No.1, aj ked taka podpora je pekna vec.
Samo o sebe vernisaze a umelecke veci zaujimaju len uzku skupinu ludi.

Podla mna to beries prilis osobne, ja pri takychto prilezitostiach rada rodinu ci kamaratov pozvem, ale naozaj nemam ocakavania, ze teraz vsetci vsrtko hodia bokom a v ten den a v tu hodinu budu nastupeni na tom mieste.

anonym_ee0e4d
Včera o 09:10

ak si niečo na otváraní podávala - menšie pohostenie - tak jasné že to ľudí láka , aj úplne cudzích.
Nedávno u nás otvárali Lidl - si mala vidieť koľko dôchodcov sa tam natrepalo. Dávali asi po pol deci džúsu.

januska12323
Včera o 09:11

Zabúdaš, že ľudia majú vlastné životy a starosti. Málokoho zaujímajú také podujatia. Dupľom ak sa bežne nestretávate. Vzťahy treba budovať aj v bežné dni.

anonym_6cf1d4
Včera o 09:12

Prepáč, ale aby som išla niekam ,, povzbudiť" človeka, ktorého som nevidela roky a nemám s ním žiaden vzťah, len preto, že som nejaký people pleaser tak to nie. Svoj voľný čas radšej venujem oddychu a svojej rodine. A nie nejakému cudziemu človeku, ktorému som ukradnuta

anonym_ee0e4d
Včera o 09:13

Ale žijú aj závistlivci.
Kolegyňa radšej ani v rodine nechcela hovoriť že jej dieťa prijali na medicínu. Že načo kaziť vzťahy. už bol problém keď staršie dieťa skončilo vš s červeným.

anonym_7fb4f0
Včera o 09:14

@anonym_autor podobne je to aj v mojom okolí. Dotyčný sa ma opýtal, ako bolo na dovolenke a keď som začala rozprávať, prerušil ma a začal rozprávať o sebe v zmysle ozaj, vieš čo sa mi stalo? A začal on .... Napíšem "dobrej" kamoške čo milé sa mi stalo a odpovie mi len palcom hore, zatiaľ čo ona keď sa niečím pochváli tak sa automaticky vypytujem ďalej, idem z dôležité pracovného pohovoru, stretnem kamošku opýta sa odkiaľ ideš, poviem jej odkiaľ idem a ona hneď začne rozprávať o svojom psovi po 10min.sa ma opýta a ako si dopadla? Potom sa ľudia čudujú, že ich niekto odstrihol od seba, áno, lebo dnes sa každý zaujíma len o seba , druhý ho už nezaujíma.

autor
Včera o 09:31
@anonym_d2baa1

Nemusi v tom byt zavist, to si zas nenahovaraj, mozno ich to proste az tak nezaujima a v spleti programu a ich zaujmov to proste nie je No.1, aj ked taka podpora je pekna vec.
Samo o sebe vernisaze a umelecke veci zaujimaju len uzku skupinu ludi.

Podla mna to beries prilis osobne, ja pri takychto prilezitostiach rada rodinu ci kamaratov pozvem, ale naozaj nemam ocakavania, ze teraz vsetci vsrtko hodia bokom a v ten den a v tu hodinu budu nastupeni na tom mieste.

@anonym_d2baa1 ja som nepisala, ze maju v ten den prist, ak im to nevyhovuje. Vystavy napriklad trvaju mesiac, mozu kedykolvek prist, ked maju viac casu. Kaviaren mam otvorenu rok a ani za rok neprisli. Za to cudzi ludia ano a to sa tam nic zadarmo nedava

anonym_0df4a8
Včera o 09:31

Presne tak. Naozaj by som nešla na nejakú otváračku kaviarne nejakej bývalej spolužiačke, ktorú som nevidela 10 rokov. Ja mám iné záujmy, radšej ten čas strávim inak. A nie je v tom závisť. Reálne v tom nie je žiaden pocit. Jednoducho nevidím dôvod tam ísť. 🤷🏼‍♀️

autor
Včera o 09:32
@anonym_0df4a8

Presne tak. Naozaj by som nešla na nejakú otváračku kaviarne nejakej bývalej spolužiačke, ktorú som nevidela 10 rokov. Ja mám iné záujmy, radšej ten čas strávim inak. A nie je v tom závisť. Reálne v tom nie je žiaden pocit. Jednoducho nevidím dôvod tam ísť. 🤷🏼‍♀️

@anonym_0df4a8 ty nie, lebo si sebestredna. Ja ano, ja si viem vazit drinu a uspechy inych a preto ich chodievam podporovat

anonym_d82b59
Včera o 09:36

@anonym_autor mňa vôbec nezaujíma, čo druhí vytvorili. Prečo by malo. Mna tiež nikto nechodí obdivovať do roboty.
Žijem s umelcom, je to utrpenie, tá sebestrednost.

autor
Včera o 09:39
@anonym_6cf1d4

Prepáč, ale aby som išla niekam ,, povzbudiť" človeka, ktorého som nevidela roky a nemám s ním žiaden vzťah, len preto, že som nejaký people pleaser tak to nie. Svoj voľný čas radšej venujem oddychu a svojej rodine. A nie nejakému cudziemu človeku, ktorému som ukradnuta

@anonym_6cf1d4 lenze ti ludia ma sleduju aj na socialnych sietach. Dobrovolne sleduju, co v tej kaviarni robim, alebo ake obrazy malujem. Ja som ich nenutila ma sledovat. Ale ked uz maju niekam prist, to uz nie. Toboz nie zdielat aspon..Je to taky paradox, ze chcu vidiet, co robim a preto to vo mne evokuje akoby taku zavist, ze sice su zvedavi, ale maju pristup: nepodporim, lebo ja take nemam/neviem. Je take jedno porekadlo, ktore mi to pripomina.
Ze:
„Soused má kozu a ta mu dává hodně mléka. Bože, já bych chtěl taky takovou kozu.“
Boh: „Takovou kozu bys chtěl taky?“
„Ne. Já bych chtěl, aby sousedovi ta koza chcípla.“

autor
Včera o 09:41
@januska12323

Zabúdaš, že ľudia majú vlastné životy a starosti. Málokoho zaujímajú také podujatia. Dupľom ak sa bežne nestretávate. Vzťahy treba budovať aj v bežné dni.

@januska12323 nezabudam. Ja mam tiez vlastne starosti. Ale ked dostanem niekam pozvanku, kde vidim, ze ten clovek nieco sam vybudoval, je to naozaj obdivuhodne a stoji to za podporu. Ja si vidim dalej nez na spicku nosa

ljmmm
Včera o 09:43

v skratke. Ludia nemaju cas a energiu na taketo chujoviny. vystavy su proste na konci vsetkeho

autor
Včera o 09:44
@ljmmm

v skratke. Ludia nemaju cas a energiu na taketo chujoviny. vystavy su proste na konci vsetkeho

@ljmmm ale tebe unika pointa. Ja vravim, ze ludia nevedia ocenit uspechy inych. Ak neviem dojst osobne, aspon zazdielam. Preco to dokazu robit cudzi ludia, ale znami nie, tak to je uz na zamyslenie, ci v tom nie je zavist, ze oni sami nie su schopni nieco vybudovat

ljmmm
Včera o 09:50
@anonym_autor

@ljmmm ale tebe unika pointa. Ja vravim, ze ludia nevedia ocenit uspechy inych. Ak neviem dojst osobne, aspon zazdielam. Preco to dokazu robit cudzi ludia, ale znami nie, tak to je uz na zamyslenie, ci v tom nie je zavist, ze oni sami nie su schopni nieco vybudovat

@anonym_autor ano, pravda. Pointa je inde. Je to ako vravis podvedome radsej odignorujeme uspech znameho, ako navstevou jeho akcie/ zariadenia mu dat najavo, ze zvladol cosi, co my/ ja nie. Povedala by som, ze doba je zla ale mozno je to aj tym, ze v tejto dobe je velmi vela moznosti kde podporit navstevou umelca, ci podnikatela a takna tych znamych nevyjde cas

motylik2559
Včera o 09:54

@anonym_autor Ahoj, ale to co tu povazujes za obdivuhodne, nemusi byt pre druhych. Kazdeho bavi nieco ine. Cize nemusi ist o zavist ako si myslis. Tiez by som nesla na vystavu obrazov, lebo by som sa tam nudila, mam ine zaujmy a mam sa tam nasilu usmievat, len aby som ta "podporila"? Kaviaren uz je nieco ine, tam by som isla, ale nikde nie je napisane,ze by som tam chodila so zeleznou pravidelnostou. Bud rada za cudzich ludi. Ved prave tí ludia, pokial sa ci na vystave alebo v kaviarni budu citit prijemne, budu podavat info dalsim a tí mozno dalsim a dobre sa ti to rozbehne🙂 Ber to normalne. Ved potrebujes tam vsetkych co poznas na to, aby si bola stastna? Ja by som bola praveze rada aj za to malo z rodiny a hlavne aj za cudzich, pretoze tí ti v kaviarni budu robit dobry biznis a pravdepodobne aj dobre meno, ak si sikovna🙂

earlgrey
Včera o 09:55

Stačí čítať diskusie na MK a budeš mať odpoveď na svoju otázku. Veď tu to je sama závisť, neprajníctvo, zosmiešňovanie. Málokedy ťa tu niekto podporí a je jedno, čo by si v živote dokázala alebo s čím by si sa pochválila.

wolf_
Včera o 09:56

Niekto závidí, niekto schválne nepodporí, niekto skrátka len nerieši, niekto nemá čas, niekomu také ani nenapadne a kopec iných dôvodov.. A nie je to tak trochu... jedno? Ak by sa jednalo o blízku osobu, tak to je o inom a to by zamrzelo. Ale "známi"? 🤔 Podpora nie je povinnosť.
A vôbec.... Ja by som nechcela, aby ma podporí niekto LEN preto, že sa tak trochu poznáme... Ty áno?

anonym_a4d6f0
Včera o 09:59

@anonym_autor vies, ono to može mať len jeden dovod.. ocakavas odo druhych , že budu robit, to čo sama robíš.. a ked to tak nie je, tak trucuješ .. ale je to nesprávne.. poton su zas ludia, ktorí su neprajní a zavystliví ..

Ja by som napriklad nešla na žiadnu otváračku spolužiačke s ktorou som neni v kontakte.. bohuzial .. to je to iste, ako keď mi teraz spoluziacka po 12 rokoch napíše ako sa mám 😄 vždy je niečo za tým a aj bolo .. zrazu už ma pozná?

biba_18
Včera o 10:17
@anonym_autor

@anonym_d2baa1 ja som nepisala, ze maju v ten den prist, ak im to nevyhovuje. Vystavy napriklad trvaju mesiac, mozu kedykolvek prist, ked maju viac casu. Kaviaren mam otvorenu rok a ani za rok neprisli. Za to cudzi ludia ano a to sa tam nic zadarmo nedava

@anonym_autor poviem to tak - mám kamaráta výtvarníka. už som toľkokrát bola na jeho výstavách, mám od neho aj nejaké veci doma - a ja sa z jeho úspechov naozaj teším - a jeho diela sa mi fakt páčia - ale už toho bolo dosť… proste už nejdem 🤷‍♀️
a môže byť aj to, že sa im tvoje umenie jednoducho nepáči 😏
čo sa týka kaviarne - osobne do kaviarní nechodím. takže je veľká pravdepodobnosť, že ja by som k tebe ako je rok dlhý nepáchla… musela by si tam mať pre mňa niečo veľmi veľmi zaujímavé…

autor
Včera o 10:20
@anonym_a4d6f0

@anonym_autor vies, ono to može mať len jeden dovod.. ocakavas odo druhych , že budu robit, to čo sama robíš.. a ked to tak nie je, tak trucuješ .. ale je to nesprávne.. poton su zas ludia, ktorí su neprajní a zavystliví ..

Ja by som napriklad nešla na žiadnu otváračku spolužiačke s ktorou som neni v kontakte.. bohuzial .. to je to iste, ako keď mi teraz spoluziacka po 12 rokoch napíše ako sa mám 😄 vždy je niečo za tým a aj bolo .. zrazu už ma pozná?

@anonym_a4d6f0 pisala som, ze aj ta spoluziacka, ktora ma nevidela 10r, tak ma sleduje na socialnych sietach - teda konkretne profily kaviarne a umenia. Sleduje kazdu storku. Ale ak uz ma dakam prist, alebo zazdielat, to uz nie. A tak to robi vacsina.

anonym_26bc16
Včera o 10:20
@anonym_autor

@anonym_0df4a8 ty nie, lebo si sebestredna. Ja ano, ja si viem vazit drinu a uspechy inych a preto ich chodievam podporovat

@anonym_autor už len na základe tvojich komentárov, by som ta podporiť nešla. A nie, nikto ti nezávidí.

januska12323
Včera o 10:24
@anonym_autor

@anonym_autor prečo by mali zdieľať niečo čo ich nezaujíma?

autor
Včera o 10:24
@biba_18

@anonym_autor poviem to tak - mám kamaráta výtvarníka. už som toľkokrát bola na jeho výstavách, mám od neho aj nejaké veci doma - a ja sa z jeho úspechov naozaj teším - a jeho diela sa mi fakt páčia - ale už toho bolo dosť… proste už nejdem 🤷‍♀️
a môže byť aj to, že sa im tvoje umenie jednoducho nepáči 😏
čo sa týka kaviarne - osobne do kaviarní nechodím. takže je veľká pravdepodobnosť, že ja by som k tebe ako je rok dlhý nepáchla… musela by si tam mať pre mňa niečo veľmi veľmi zaujímavé…

@biba_18 ano, ta kaviaren je vynimocna, nie je to len kaviaren, ale to je asi jedno 🤣. Proste ked niekto nechce, tak nechce.
A tym ludom, o ktorych rozpravam, su ludia, co sleduju kazdy moj prd na socialnych sietach. Sleduju moju tvorbu. Ale ani raz neprisli osobne si ju pozriet.
Ale ved v poriadku, kazdy je nejaky. Ja si vidim dalej nez od spicky nosa, rada podporim znameho na jeho koncerte, aj ked sa mi jeho hudba nepaci. Kazdy to ma nastavene inak. Len som sa nad tym pozastavila, ze co moze byt za tym

autor
Včera o 10:25
@januska12323

@anonym_autor prečo by mali zdieľať niečo čo ich nezaujíma?

@januska12323 pretoze to sleduju?

autor
Včera o 10:26
@anonym_26bc16

@anonym_autor už len na základe tvojich komentárov, by som ta podporiť nešla. A nie, nikto ti nezávidí.

@anonym_26bc16 ja viem, ze ty nie, dovod som pisala 🤣 si proste sebestredna.

anonym_ba17b8
Včera o 10:28

@anonym_autor Nesleduj to tak, zbytocne minas svoju energiu na nepodstatne veci.

anonym_ba17b8
Včera o 10:29
@anonym_autor

@anonym_26bc16 ja viem, ze ty nie, dovod som pisala 🤣 si proste sebestredna.

@anonym_autor Tak sebestredne tu posobis najma Ty.

januska12323
Včera o 10:31
@anonym_autor

@januska12323 pretoze to sleduju?

@anonym_autor a? Tak si ich vyhoď z priateľov ty.

letfenixa
Včera o 10:34
@anonym_autor

@anonym_autor a kaviareň si otvorila pre známych alebo pre hocikoho? Keď ťa prekvapuje, že tam chodia 'cudzí ' ľudia.

Strana
z4