Prečo známi nedokážu oceniť úspechy iných?
Ahojte. Zaujimalo by ma, ci aj vy sa stretavate vo svojom okoli s niecim podobnym alebo ste si nieco take zazili.
Mam pocit, ze ludia vacsinou akoby nevedeli/nechceli ocenit uspechy niekoho ineho vo svojom okoli. Neviem, ci je to zavist, alebo co je za tym. Ale ja ked mam vo svojom okoli cloveka, ktory sam nieco vybudoval, otvoril si vlastnu prevadzku, ma vlastne koncerty atd.. ja toho cloveka pridem podporit. Aj ked je to napriklad spoluziacka, ktoru som nevidela 10r. Ale vzdy, ked dostanem pozvanku na taky koncert/vystavu/otvorenie prevadzky, vzdy idem. Lebo to povazujem za obdivuhodne, ked niekto nieco dokaze.
To sa vsak neda povedat, ze by tomu bolo aj opacne. Som vytvarnicka, mavam obcas vystavy a na vernisaz mi vzdy dojde minimum znamych a niekolko nasobne viac cudzich ludi. Rovnako tak som pred rokom otvorila kaviaren. A kto prisiel z mojich znamych na otvaracku? Okrem rodiny a jedneho byvaleho kolegu nik. Za to cudzi ludia samozrejme prisli. A to nie je o tom, ze zrovna vtedy nemali cas. Oni neprisli ani jak je rok dlhy. Ozaj netusim, ci je v tom zavist, alebo su ludia ozaj tak velmi sebestredni, ze ich nezaujima nic ine, len oni sami? Obcas sa nad tym tak zamyslim a je mi to luto, ze ludia v mojom okoli su ignorantski, zatial co cudzi ludia vedia ocenit, co som vytvorila.
@januska12323 pretoze to sleduju?
@anonym_autor ja ak ma niekto poprosi (ze takych je), aby som nieco "lajkol" alebo followol, tak to spravim (je to zadarmo)... ale nic extra ako aktivitu uz nebudem robit. Nie som plateny od toho, aby som propagoval byt len prezdielavanim niekoho pracu...
Teda ked ma to nebavi... Zdielam veci (ak vobec... lebo aj to nerobim casto) co ma zaujimaju...
Trosku znies "butt hurt"...
@anonym_6cf1d4 lenze ti ludia ma sleduju aj na socialnych sietach. Dobrovolne sleduju, co v tej kaviarni robim, alebo ake obrazy malujem. Ja som ich nenutila ma sledovat. Ale ked uz maju niekam prist, to uz nie. Toboz nie zdielat aspon..Je to taky paradox, ze chcu vidiet, co robim a preto to vo mne evokuje akoby taku zavist, ze sice su zvedavi, ale maju pristup: nepodporim, lebo ja take nemam/neviem. Je take jedno porekadlo, ktore mi to pripomina.
Ze:
„Soused má kozu a ta mu dává hodně mléka. Bože, já bych chtěl taky takovou kozu.“
Boh: „Takovou kozu bys chtěl taky?“
„Ne. Já bych chtěl, aby sousedovi ta koza chcípla.“
@anonym_autor nejak moc dávaš do súvisu sledovanie na sociálnych sieťach s reálnym životom.
@anonym_0df4a8 ty nie, lebo si sebestredna. Ja ano, ja si viem vazit drinu a uspechy inych a preto ich chodievam podporovat
@anonym_autor moja bývalá spolužiačka si otvorila mačaciu kaviareň, nech som podľa teba akákoľvek ja by som tam nešla ani keby som mala ☕zadara všeobecne nerada vysedavam v takýchto zariadeniach
@anonym_0df4a8 ty nie, lebo si sebestredna. Ja ano, ja si viem vazit drinu a uspechy inych a preto ich chodievam podporovat
@anonym_autor
A neuvažovala si nad tým, že tou sebestrednou si vlastné ty? Samozrejme, že chodíš iným na výstavy, koncerty pretože v Tom prenesené vidíš seba. Vidíš koľko sa musíš narobiť aj keď možno nie manuálne, aby si taký výsledok dosiahla, (oni tiež).
A preto chodíš.
Kedysi som mala fantastickú nadriadenu, veľmi kompetentnú, vzdelanu, uznávanú, na vysokej poziciu a rovnako ľudskú, so srdcom na dlani ♥️.
Stratila som na ňu kontakt, udržiavali sme ho telefonicky občas i keď som už nepracovala. Mali sme bližší osobnejši vzťah ako len pracovný, ona proste bola poklad. Dlhé roky som vedela, že ju môžem kontaktovať cez firemné číslo. U mňa sa toho časom veľa zomlelo, korona, ona odišla z firmy, kontakt som zrazu nemala.
Snažila som sa ju nájsť na nete a dlho nič.
Roky som na ňu myslela, delí nás diaľka, každá žijeme v inom štate.
Nedávno som skúsila znova. Našlo ju okamžite, s fotkami a jej vlastnou firmou. A vieš čo? Normalne od štastia, radosti a dojatia z toho čo sa jej podarilo, mi až slzy višli. Ona robí presne to, načo bola narodená, podarilo sa jej to! Tej prajem ohromný úspech.
Ale že by som išla nejakej známej, s ktorou fakt nemám kontakt a nestretávame sa, na vernisáž alebo do kaviarne? Načo? Je fajn, že si umelkyňa ale nie každý musí zdieľať tvoj vkus. A nie každý musí mať potrebu oceniť ťa. To by si mala čerpať v prvom rade úprimne zo seba a možno blízkych, manžela, rodiny.
Jasne, že sú aj takí, ktorý i nos medzi očami závidia. Ale na čo budem ku mne volať ľudí, ktorí sú len známi a nebaví ich to a naviac sa nestretávame?
Od teba cítiť, ako očakávas ohodnotenie tvojej snahy hocikým a ten známy by ťa musel nejakým spôsobom pochváliť.
Nie každý je falošný a bude to hovoriť aká si úžasná.
Trošku pozri aj na seba, čo vlastne ocakavas.
Veď pokiaľ si úspešná, nepotrebuješ si naháňať klientelu či už do galérie, či do kaviarne - čo riešiš vlastne? Aby ti známi vydali uznanie aká si super?
Veď to robíš pre seba všetko, nie pre iných. Ty nie si výskumníčka, ktorá objavila liek, trebárs na choroby motylich krídel a ľudia ti radostné vzdajú hold za to.
Tiež sa trošičku upokoj vo svojom umeleckom vnímaní.
Tiež rada vytváram pekné veci ale neočakávam chválospevy. Mňa to poteší v prvom rade a keď sa páči aj iným, teší ma to. Sami sa opýtajú, či by si mohli niečo kúpiť.
Si skvelá, šťastná a napĺňa ťa čo robíš? Uznaj si to sama a nebudeš mať potom potrebu riešiť uznanie iných. Pokiaľ by boli skutočne neprajníci, o to lepšie keď nechodia.
@anonym_autor a kaviareň si otvorila pre známych alebo pre hocikoho? Keď ťa prekvapuje, že tam chodia 'cudzí ' ľudia.
@letfenixa vies co, mozno by si situaciu trochu chapala, keby si niekedy v zivote mala vlastny biznis
@anonym_autor Tak sebestredne tu posobis najma Ty.
@anonym_ba17b8 ja posobim sebestredne tym, ze podporujem uspechy svojich znamych? Nebud zas ublizena, ze ty to nevies. Ja viem ocenit pracu inych
Jezis, keby som mala zdielat kazdu chujovinu, do coho sa kamosi pustia, tak moj profil vyzera ako …. Kazdy druhy je podnikatel. Ten like na stranke je normalny, clovek uz len tak podporuje a nemusia vyslovene sledovat kazdy tvoj prd. Je mimo rozum, ocakavat prezdielanie, pokym o to sama nezobres v prispevku. Praskni si tu bublinu uz, nie si stred vesmiru.
@anonym_autor Ja napríklad do kaviarní nechodím vôbec. Považujem ich za predražené a zbytočné, lepšiu kávu si urobím doma. A výstavy sú fakt na konci mojich záujmov. Nie sú potrebné pre môj život, ani pre moju rodinu. Čiže žiadna závisť, len nezáujem.
Podnikáme vsak aj my, máme menšiu stavebnú firmu, prerábame byty, domy... A známi za nami chodia stále, keď potrebujú niečo urobiť, opraviť... A dávajú na nás aj odporúčania ďalším ľuďom. Vedia, ze prácu urobíme dobre, v rámci možnosti aj rýchlo a sme seriózni. Ale po skončení práce sa tiež veľmi nekontaktujeme, skôr náhodne. Každý má dnes svoje povinnosti, prácu, deti, rodičov... Na bezduché tliachanie pri káve alebo pozeranie machlaníc nie je u mnohých ľudí čas ani chuť. Vybrala si si proste niečo, čo ľudia až tak pre svoj život nepotrebujú.
@anonym_autor Ja napríklad do kaviarní nechodím vôbec. Považujem ich za predražené a zbytočné, lepšiu kávu si urobím doma. A výstavy sú fakt na konci mojich záujmov. Nie sú potrebné pre môj život, ani pre moju rodinu. Čiže žiadna závisť, len nezáujem.
Podnikáme vsak aj my, máme menšiu stavebnú firmu, prerábame byty, domy... A známi za nami chodia stále, keď potrebujú niečo urobiť, opraviť... A dávajú na nás aj odporúčania ďalším ľuďom. Vedia, ze prácu urobíme dobre, v rámci možnosti aj rýchlo a sme seriózni. Ale po skončení práce sa tiež veľmi nekontaktujeme, skôr náhodne. Každý má dnes svoje povinnosti, prácu, deti, rodičov... Na bezduché tliachanie pri káve alebo pozeranie machlaníc nie je u mnohých ľudí čas ani chuť. Vybrala si si proste niečo, čo ľudia až tak pre svoj život nepotrebujú.
@anonym_f7307a ale prejavuješ dešpekt. bezduché tliachanie? mazanice? pri tých stavebných prácach predpokladám že si dávaš pozor aby si sa tak nevyjadrovala…
@anonym_d2baa1 ja som nepisala, ze maju v ten den prist, ak im to nevyhovuje. Vystavy napriklad trvaju mesiac, mozu kedykolvek prist, ked maju viac casu. Kaviaren mam otvorenu rok a ani za rok neprisli. Za to cudzi ludia ano a to sa tam nic zadarmo nedava
@anonym_autor neviem, mozno sa mylim, ale zda sa mi, ze si mylis skutocnych kamaratov, ktori ta maju podporovat s tak povediac okoloiducimi na socialnych sieti. To, ze niekto otvori tvoj profil a pozrie co je nove este neznamena, ze ma bezat na kavu do tvojej kaviarne a uz vobec nie, ze je to tvoj znamy.
@anonym_autor nejak moc dávaš do súvisu sledovanie na sociálnych sieťach s reálnym životom.
@letfenixa ano, tiez to tak vnimam, strasne sa na to upina...ja tiez "sledujem" kadekoho, ale niekedy po roku napriklad uz aj zabudnem, lebo ma to realne uz nezaujima, ale zabudnem odist 😁. Vacsinou len daky FB, insta nemam, teda mam, ale uz ani heslo neviem, som sa tam prihlasila kvoli jednej sutazi...Ale realne tam nechodim uz. No tiez som asi potom za ignoranta, no...😅
Nooooo, tak podľa všetkých komentárov na tejto diskusii, sme všetci sebestrední idioti, len ty prajné slniečko ☺️
Ja už asi aj reálne tuším, prečo ťa nik nechodí podporovať..
@anonym_autor boze dobrý ,ty si riadne strcena len vo svojom svete a ešte napíšeš ,ze iný je sebestredný
Už ani nemusis nič pisat ,vieme prečo na teba kašlú
@anonym_autor nesmies si to brat osobne a mylit si pojmy a dojmy….ty si taka povaha dobrosrdecna, ze ides podporit, ale ty toto nemozes cakat osobito, ze ti to ini vratia, lebo budes sklamana….niekoho prosto to prosto nezaujima, nechodi na akcie…atd….zijeme v pomysleni co das aj dostanes…v roznych sferach ci uz je to job rodina atd…ale nefunguje to uz tak
@anonym_d2baa1 ja som nepisala, ze maju v ten den prist, ak im to nevyhovuje. Vystavy napriklad trvaju mesiac, mozu kedykolvek prist, ked maju viac casu. Kaviaren mam otvorenu rok a ani za rok neprisli. Za to cudzi ludia ano a to sa tam nic zadarmo nedava
@anonym_autor Tak ich tvoje obrazy (alebo obrazy celkovo) nezaujimaju, tak preco by mali chodit. Ani ja by som nesla, nezaujimaju ma obrazy a nepotrepem sa niekam, kde ma to nezaujima len preto, ze ich vystavuje nejaky moj znamy. Detto kaviaren, nemaju potrebu ist do tvojej kaviarne, niekto nechodi do ziadnej. Ja tiez nie, kavu mam najradsej z jednej konkretnej pumpy a najradsej ju pijem pocas jazdy 😀. Este si ju dam v pneusevise, ked mi prezuvaju auto a sucastou pneuservisu je aj krasna kaviarnicka 🙂. A do tretice si dam kavu niekde na vylete, ked sa ideme najest, inak do kaviarni nechodim 🙂
@januska12323 pretoze to sleduju?
@anonym_autor pane moj, IG ani nemam a ano na FB "sledujem" odkliknutim kopu veci (a scrollujem dalej), to vobec neznamena, ze ma to musi zaujimat. Takymto znamym a byvalym spoluziackam, na ktore sa tu stazujes, davam uplne automaticky lajky na vsetko co davaju, presne kvoli tej podpore a preto, lebo vidim ze sa snazia, tak nech maju nejake publikum. Uprimne? Aj ked ma to ze absolutne nezaujima. Ale uz si teda musim dat pozor, lebo si o mne budu mysliet ze ich sledujem zavistlivo ale leniva a neprajna nikdy nepridem. A predstav si - ani nezdielam. Dovod? Uplne jednoduchy. To by som kazdemu druhemu musela zdielat hovadinu. A kedze moj profil vyuzivam iba malo a na jednu specificku vec skrz prezentacie urciteho hobby, tak nie, nebudem pomedzi to zdielat kolacik v kaviarni, koncert spoluziackinej dcery alebo akciu na srobovaky u kolegu 🙄 Ak vsak ich sluzby niekedy budem potrebovat alebo ma zaujmu - osobne - rada ich vyuzijem a podporim, alebo pomedzi rec s inymi ludmi odporucim, kedze o nich mam vedomost.
Si zvlastna.
@ljmmm ale tebe unika pointa. Ja vravim, ze ludia nevedia ocenit uspechy inych. Ak neviem dojst osobne, aspon zazdielam. Preco to dokazu robit cudzi ludia, ale znami nie, tak to je uz na zamyslenie, ci v tom nie je zavist, ze oni sami nie su schopni nieco vybudovat
@anonym_autor Boze ego mas nenormalne 😅. Ani sa necudujem, ze k tebe znami nechodia 😀. Uz z pisania posobis tak, ze stretnut by som ta nechcela, vlastne ani poznat 😅 Cudzi nevedia aka si ani kto si, tak logicky pridu. Jasne, vsetci ti zavidia 😅🙈
@januska12323 nezabudam. Ja mam tiez vlastne starosti. Ale ked dostanem niekam pozvanku, kde vidim, ze ten clovek nieco sam vybudoval, je to naozaj obdivuhodne a stoji to za podporu. Ja si vidim dalej nez na spicku nosa
@anonym_autor pocuvaj, teraz docitavam tvoje komentare, tak poslala si im pozvanku a neprisli alebo si len obcas otovoria tvoj profil a neprisli. Ti co dostali pozvanku urcenu priamo im by sa mali ospravedlnit ale prist nemuseli tak ci tak. Ti co ta len sleduju vobec nemuseli chodit aj ked si na profile mala vyvesenu pozvanku. Preco by mali chodit? Ved taka pozvanka na profile je to iste ako ked dopravny podnik ma v autobuse vyvesene pozvanky na den otvorenych dveri. Kto chce pride, kto nechce nepride a nemusi to znamenat, ze ho nezaujima co ma dopravny podnik nove. Nove elektricky ho budu zaujimat az ked konecne budu moct v nich cestovat, ale ani to neznamena, ze dopravny podnik ako taky ignoruju. Dokonca sa mozu kazdy den pozriet na profil dopravneho podniku aby sa dozvedeli co je nove. Ale ani to neznamena, ze sa musia toho otvoreneho dna zucastnit. Tak isto ti, ktori vedia o tom, ze mas novu kaviaren pridu vtedy ked budu mat chut na kavu, ti co budu chciet tvoj obraz zavesit na stenu ta oslovia vtedy, ked budu chciet a az vtedy, ked ich ten obraz, ktory zverejnis na profile ich oslovi tak, ze ho budu chciet. Tak isto pridu na vystavu az vtedy, ked ich tvoja tvorba zaujme az natolko, ze ju budu chciet vidiet na zivo.
Neprezivaj to tak, ak ti ide podnikanie, mas dost zakaznikov, tak si uspesna, s tym bud spokojna a nezozieraj sa tym, ze nejaka Zuza, ktora 150x za rok otvori tvoj profil nedosla na kavu. Zuza je nepodstatna. Nezozieraj sa tym, ze nejaky Jano pozera tvoje obrazy na sockach a nedosiel na vernisaz. On na to nemal dovod. Tak to akceptuj
@anonym_26bc16 ja viem, ze ty nie, dovod som pisala 🤣 si proste sebestredna.
@anonym_autor Nie, nie som. To skôr ty, keď si myslíš, že kto ti nedáva obdiv, tak autoˇaticky ti závidí. Skús sa nad sebou zamyslieť
No tak sa musis skratka zmierit s tym, ze ty si duchovne vyspely prajny nadclovek s otvorenym srdcom. A vsetci istatni su prizemni neprajnici, ktori ani neprezdielaju, no🤷♀️
@ljmmm ale tebe unika pointa. Ja vravim, ze ludia nevedia ocenit uspechy inych. Ak neviem dojst osobne, aspon zazdielam. Preco to dokazu robit cudzi ludia, ale znami nie, tak to je uz na zamyslenie, ci v tom nie je zavist, ze oni sami nie su schopni nieco vybudovat
@anonym_autor nikoho nemôžeš nútiť (pomaly to robíš), aby prišiel, každý má svoj život, svoj čas a je na ňom či príde alebo nie, ty sa na nich nehnevaj...robíš to pre seba alebo pre iných ??
Ja by som tiež neprišla..venujem čas inde...
Asi ťa ľudia poznajú, možno aj preto neprídu... prídeš mi z tvojich reakcií nezrela..
@anonym_autor nikoho nemôžeš nútiť (pomaly to robíš), aby prišiel, každý má svoj život, svoj čas a je na ňom či príde alebo nie, ty sa na nich nehnevaj...robíš to pre seba alebo pre iných ??
Ja by som tiež neprišla..venujem čas inde...
Asi ťa ľudia poznajú, možno aj preto neprídu... prídeš mi z tvojich reakcií nezrela..
@anonym_97d323 ako ich nutim? To by ma zaujimalo 🤣. Tym, ze poslem pozvanku?
@anonym_autor Nie, nie som. To skôr ty, keď si myslíš, že kto ti nedáva obdiv, tak autoˇaticky ti závidí. Skús sa nad sebou zamyslieť
@anonym_26bc16 kde pisem, ze ma maju obdovovat? Ty si vobec citas moje komentare? Ty si uplne mimo. Ty si jeden neprajny a sebestredny clovek. Asi to prameni z toho, ze mas nudny a priemerny zivot a nic si nedokazala a preto nechcees, aby ostatnym bolo lepsie
@anonym_26bc16 kde pisem, ze ma maju obdovovat? Ty si vobec citas moje komentare? Ty si uplne mimo. Ty si jeden neprajny a sebestredny clovek. Asi to prameni z toho, ze mas nudny a priemerny zivot a nic si nedokazala a preto nechcees, aby ostatnym bolo lepsie
@anonym_autor už s tým prestaň. Si trápna.
@letfenixa vies co, mozno by si situaciu trochu chapala, keby si niekedy v zivote mala vlastny biznis
@anonym_autor
Poznám ľudí s vlastným biznisom, majú môj obdiv, hlavne chalan, ktorého som poznala ešte ako takého 6 ročného môjho mojkacika ♥️. Starala som sa o neho ako opatrovateľka. Viem aké mal ťažkosti v živote a to čo dokázal vybudovať ako mladý "zasran" je obdivuhodné. Je rekruter napríklad, má vlastnú firmu.
Ďalšia kamoška pomáha priateľovi vo firme, ďalšia prestala chodiť do práce a začala podnikať, darí sa im vtkym. Otec mal tiež podnikanie roky, domova kaviareň a neskôr aj pojazdný bufet! - v tej dobe riadna vychitavka.
Nikto z nich nepotrebuje podpory ani lajky. Im sa totižto darí aj bez toho. Tu možno až tak úspešná nebudeš, potrebuješ spropagovať a keď to ti známi nerobia, sú už egocentrický podľa teba. Dobre meno sa rýchlo širi slovnou recenziu. Ako tu už pani písala, majú stavebnú firmu a odporúčania vďaka kvalite a rýchlosti.
Ďalšia známa, ktorá tvorí krásne veci, má tiež super recenzie vďaka svojim výtvorom, kvalite a kráse.
To sa nevynucuje ale zaslúži.
@anonym_autor Vieš, ono sú priatelia a priatelia. Nie každý, koho poznáš, je tvoj priateľ.
Ty vieš, že sledujú každý tvoj prd a ja neviem, kto z mojich spolužiakov, ma vôbec sleduje na sieťach 🤣. Myslím, že problém je tvoje nastavenie v hlave, nie tvoji známi.
Ja tiež sledujem niektoré moje spolužiačky, majú svoje biznisy a nejdem k ním, lebo bývam o 150km ďalej, než som bývala a väčšina z nich to ani len netuší 🤷🏼♀️.
Ty vieš, že sledujú každý tvoj prd a ja neviem, kto z mojich spolužiakov, ma vôbec sleduje na sieťach 🤣. Myslím, že problém je tvoje nastavenie v hlave, nie tvoji známi.
Ja tiež sledujem niektoré moje spolužiačky, majú svoje biznisy a nejdem k ním, lebo bývam o 150km ďalej, než som bývala a väčšina z nich to ani len netuší 🤷🏼♀️.
@a0 autorka sleduje kto ju sleduje a ked ten, co sleduje ale nezdiela, tak je zle. Divna doba toto

@anonym_autor vies, ono to može mať len jeden dovod.. ocakavas odo druhych , že budu robit, to čo sama robíš.. a ked to tak nie je, tak trucuješ .. ale je to nesprávne.. poton su zas ludia, ktorí su neprajní a zavystliví ..
Ja by som napriklad nešla na žiadnu otváračku spolužiačke s ktorou som neni v kontakte.. bohuzial .. to je to iste, ako keď mi teraz spoluziacka po 12 rokoch napíše ako sa mám 😄 vždy je niečo za tým a aj bolo .. zrazu už ma pozná?
@anonym_a4d6f0 vieš čo, mne je vždy divné keď si “spomeniem” na niekoho po 12 rokoch, lebo to nie je že doteraz som nepoznala, ale že napr. teraz mám nejakú náladu sa kontaktovať - a ten druhý ani bú ani mé… to mi príde naozaj divné, keď sa už ani len s5 neozve…