Vianoce ako sviatky smútku a beznádeje
Sviatky stastia, lasky a pohody. Sviatky stastne a vesele... tak sa im rozne vravi.. Vianoce.. ale pre koho z vas, su to sviatky placu, smutku a beznadeje? Su tu aj take? ktore sa na vianoce nikdy netesite, lebo viete ze budete smute so slzami v ociach? neverim ze iba u mna su to sviatky kedy si uvedomujem beznadej a tisnu sa slzy do oci.
Sviatky su take ake si ich urobis. Kto chce sa tesi z malickosti, z kazdej drobnosti. A potom su tu taki, ktorym sa nic nepaci, nic im neurobi radost, nic ich nepotesi.
Kazdy ma na vyber
pre mna su najuzasnejsie sviatky, lebo milujem tu vysvietenu atmosferu a robim si ich stastnou sama v sebe a tesim sa na ne, ze je konecne chvilka volna 🙂
Ale mali sme vianoce stravene s chorym dietatom v nemocnici, a viem si uplne predstavit, ze su ludia, ktorym sa stalo nieco strasne na vianoce a netesia sa na ne vobec
beznadej skus preklopit na nieco pozitivne a najst si nieco pozitivne, na co sa mozes tesit (nejaky vianocny film, program v telke, tanec doma sama, knizka a kupel ... hocico, co ta spravi stastnou) ❤
@anonym_autor ak ide o vážne ochorenie tvoje, alebo člena tvojej rodiny, tak chápem, inak nie
No a prečo cítiš beznádej? Si vážne chorá ty alebo niekto blízky? Potrebuješ psychickú pomoc? Neboj sa o ňu požiadať. Prajem ti aby ďalšie Vianoce boli veselšie.
Sviatky su take ake si ich urobis. Kto chce sa tesi z malickosti, z kazdej drobnosti. A potom su tu taki, ktorym sa nic nepaci, nic im neurobi radost, nic ich nepotesi.
Kazdy ma na vyber
@anonym_0cdcb8 skus sa citit stastne, ak ti nedavno alebo hoci aj minuly rok na vianoce napr. zomrel rodic, dieta alebo hocikto dolezity .. a skus si ich urobit stastnym vlastnym rozhodnutim
@anonym_0cdcb8 skus sa citit stastne, ak ti nedavno alebo hoci aj minuly rok na vianoce napr. zomrel rodic, dieta alebo hocikto dolezity .. a skus si ich urobit stastnym vlastnym rozhodnutim
@anonym_0923a3 asi by som hladala utechu v tom, ze ak boli chori, stari, ze sa uz netrapia.
Aj mne zomreli blizky, ale tesim sa z pritomnosti tych, ktori su tu. Umarat sa zialom nema zmysel, smrt je sucast zivota, je to proste tak
Chcem byt prinosom pre tych, ktori su tu, robit im radost a milu spolocnist, aby na mna raz spominali s usmevom a radostou
Vianoce a aj cele sviatky su take ake si ich urobis. Ja sa tesim z malickosti a z pritomnosti tych, ktori su tu.
Je na Tebe co si vyberies, ak chces smutit, tak smut
Ak clovek na Vianoce zazije tragediu, tak potrva, az ich zacne vnimat inak. Niekto ich uz ani nikdy nevidi inak, ako obdobie smutku. O to horsieho, ze maju vseobecne spolocensky nalepku stastia a pokoja. Takze o to je vyraznejsi a bolestnejsi ten kontrast.
Spriklsd 16 rodin v Cechach este dlho bude vnimat Vianoce ako najhorsiu nocnu moru (strielanie na fakulte UK).
@anonym_autor ak ide o vážne ochorenie tvoje, alebo člena tvojej rodiny, tak chápem, inak nie
@anonym_f1eb43 aj to sa dá vždy vnímať inak ako to reálne je. Ale sama som to pochopila, až keď som bola asi 10 minút od smrti 🙂.
Ľudia, ktorí na Vianoce trpia majú zvyčajne psychickú poruchu - úzkosti, ocd a pod. treba to vziať tak, že naozaj to nemusia byť sviatky plné lásky a šťastia. Prečo by aj. Je v poriadku byť nešťastná, máš na to právo. Prejdú sviatky, zmierni sa zúfalstvo.
Áno , môžu byť aj také, napr mne týždeň pred Vianocami tragicky umrel ocko. Mala som 7 rokov. Alebo už ako dospelej ma deň pred Vianocami operovali na mimomaternicove tehotenstvo. Manžel sám doma so svokrou, kopec sĺz a hlboký smútok za dieťatkom.
@anonym_0923a3 asi by som hladala utechu v tom, ze ak boli chori, stari, ze sa uz netrapia.
Aj mne zomreli blizky, ale tesim sa z pritomnosti tych, ktori su tu. Umarat sa zialom nema zmysel, smrt je sucast zivota, je to proste tak
Chcem byt prinosom pre tych, ktori su tu, robit im radost a milu spolocnist, aby na mna raz spominali s usmevom a radostou
Vianoce a aj cele sviatky su take ake si ich urobis. Ja sa tesim z malickosti a z pritomnosti tych, ktori su tu.
Je na Tebe co si vyberies, ak chces smutit, tak smut
@anonym_0cdcb8 gratulujem, spomen si potom na svoje slova, ked pride ta tazka chvila, a budes ich potrebovat
a nam ostatnym, co asi tolko sily v sebe nemame a potrebujeme viac casu na prekonanie depresie a smutku, dovol, aby sme sa napriklad z tohoto sviatku tak netesili. Nie kazdy je nestastny z vlastnej vole
@anonym_0cdcb8 gratulujem, spomen si potom na svoje slova, ked pride ta tazka chvila, a budes ich potrebovat
a nam ostatnym, co asi tolko sily v sebe nemame a potrebujeme viac casu na prekonanie depresie a smutku, dovol, aby sme sa napriklad z tohoto sviatku tak netesili. Nie kazdy je nestastny z vlastnej vole
@anonym_0923a3 pisem svoju vlastnu skusenost
@anonym_0923a3 pisem svoju vlastnu skusenost
@anonym_0cdcb8 OK, ako som pisala, my ostatne sme asi padavky, ked sa cez to asi nedokazeme len tak preniest a tesit sa zo sviatkov len preto, ze to kaze kalendar
@anonym_0cdcb8 OK, ako som pisala, my ostatne sme asi padavky, ked sa cez to asi nedokazeme len tak preniest a tesit sa zo sviatkov len preto, ze to kaze kalendar
@anonym_0923a3 ty potrebujes pomoc odbornika. Maj depresiu kolko chces, ale nekaz radost druhym
@anonym_0923a3 ty potrebujes pomoc odbornika. Maj depresiu kolko chces, ale nekaz radost druhym
@anonym_0cdcb8 ty zasa netvrd a nekaz, ze vyber, ake sviatky mat chces, ze len tvoja volba
lebo do toho vstupuje aj kopec inych veci, ktore ovplyvnit nevies
a ak aj potrebujem odbornika, nic ta do toho nie je
od toho krajsie sviatky nebudu a len degradujes ludi, ktori maju psychicke problemy ;)
@anonym_0cdcb8 ty zasa netvrd a nekaz, ze vyber, ake sviatky mat chces, ze len tvoja volba
lebo do toho vstupuje aj kopec inych veci, ktore ovplyvnit nevies
a ak aj potrebujem odbornika, nic ta do toho nie je
od toho krajsie sviatky nebudu a len degradujes ludi, ktori maju psychicke problemy ;)
@anonym_0923a3 potrebujes odbornika a tymto mozeme tuto diskusiu ukoncit
@anonym_0923a3 potrebujes odbornika a tymto mozeme tuto diskusiu ukoncit
@anonym_0cdcb8 ok, pojdem na novy rok a poviem doktorovi, ze ma posiela nejaky odbornik z konika, ktora empatiu nepozna ;)
V rodine sme zažili veľmi ťažké chvíle a tragédie. Ťažká choroba nám vzala najbližšie osoby, maminku dokonca cez Vianoce. Bolí to, stále to neskutočne bolí a chýbajú mi každú minútu života. Napriek tomu všetkému sa z Vianoc veľmi teším. Sú to dní, keď môžeme byť viac času spolu ako rodina, priatelia. Môžeme len tak nič nerobiť, alebo naopak spolu vypekáme, zdobíme celý dom. A ja vidím šťastnú dcéru, teším sa, že čoskoro budem môcť objať i druhú dcéru s priateľom. Teším sa, že nebude pršať, pôjdeme na prechádzky. Pes sa teší, že sa nám môže celé dni motať pod nohami. Tešíme sa, že si sadneme k počítaču a budeme plánovať letný trip.
Život vie byť sakra ťažký. Ale je tak nádherný, keď si uvedomíme, aká je každá chvíľa vzácna. Aj taká obyčajná chvíľa.
Baby vážne tu budete haniť aj v predvečer sviatkov? Kks a zajtra do kostola, lebo veď hriechy sa zmažú. Prajem každému pokoj v duši. Ak je pre niekoho toto obdobie ťažké...vypni telku. Možno je čas prečítať si knihu, urobiť hoc aj praženicu, či otvoriť pivo... jednoducho vypnúť a prejsť na iné myšlienky.. Tí čo to máte ťažké, držte sa a radšej zavolajte na linku pomoci, kde vás vypočujú, ako písať tu kde sa stanete terčom útoku.
@anonym_autor pre mna budu Vianoce prevazne smutnou spomienkou za umrelymi

Vianoce vôbec nemusia byť "šťastné a veselé", ani "sviatky radosti a pokoja". Vianoce nezastavia život, plynie rovnako ako inokedy. A tak ako aj inokedy je v jeden moment niekto šťastný, iný nahnevaný, ďalší smutný, zúfalý, beznádejný,... tak je to aj počas vianočných sviatkov. A ten tlak na to ako práve cez tieto dni majú byť zrazu všetci na svete veselí s pokojom v srdci.. je za mňa hrôza. Je skvelé ak to tak človek má, ale skrátka to môže byť aj inak a aj to "inak" je v poriadku.
Tento rok prvykrat po vela.rokoch vnimam Vianoce pokojne . Pred 8 rokmi mi tyzden pred Vianocami zomrela babka, nahle, necakane. Dlho som SA s tym nevedela zmierit. Pred 5 rokmi nam zomreli dve dcerky, sice nie vo vianocnom obdobi,no boli to dodnes. Ale tento rok sa maly syncek strasne tesim a akosi Tu radost prenasa aj do rodiny. Este veri, ze darceky nosi Jezisko, takze atmosfera je Este taka kuzelna u Nas.
Vianoce nemusis byt o radosti, mozno Staci najst pokoj v dusi, snazit SA prijat to, co clovek nemoze.zmenit. drzim palce
@anonym_autor na vianoce 2021 mi nahle zomrela milovana babka, bola som v 5.mesiaci, nestihla dalsie pravnuca... niesla som to hrozne a doteraz mam z toho "ranu na dusi". Taktiez su toto druhe vianoce bez otca, odisiel nahle, tragicky... pre mna uz vianoce nie su to, co kedysi... uz som skor ten, co ich robí pre druhych. Navarim,nakupim vsetko mozne, upracem, o vsetko sa postaram. Aby mali spomienky. Take, ako som mala ja v 90tych rokoch ako dieta ked sa mama,babky,dedko starali o moju pohodu. To caro mam stale v mysli. Nic sa tomu uz nevyrovná. Proste kolobeh, v ktorom som si uz ja uzila a teraz je rad na iných....
Nemám už nikoho, tak sviatky budem tráviť osamote, bez výzdoby, bez darčekov, len v tichu a v spomienkach na vianoce minulosti plné pohody, ktoré sa už nikdy nevrátia.
@anonym_autor Vianoce sú také akými sú ich spravíme, treba sa tešiť aj z maličkostí, aj keď sa bojíme zajtrajška. Mám toho odžite dosť
u veľa ľudí ide o moment, keď sa zastaví hluk bežných dní a vypláva to, čo je po zvyšok roka potlačené ...osamelosť, nenaplnené vzťahy, strata, sklamanie, pocit beznádeje....nie ste slabá..len už nemáte kam odkladať to, čo bolo dlho odsúvané....skuste sa nepresviedčať, že „by ste mali cítiť niečo iné“....to je presne ten tlak, ktorý smútok ešte prehlbuje...uznajte si, že toto je pravda vášho prežívania...smútok počas sviatkov neznamená, že je s vami niečo zle...znamená, že niečo vo vás potrebuje byť videné, pomenované alebo odžité nie zahanbené...ak by tento vianočný smútok nebol nepriateľom, ale správou.. čo by vám o vašom živote, vzťahoch alebo potrebách hovoril a čo už ďalej nechce, aby ste prehliadali?
@anonym_autor Ja som milovala Vianoce,ale uz sa mi spajaju len so zlymi vecami. Nemam rada Vianoce a velmi sa precenuju. A tak velmi by som chcela znova objavit caro Vianoc.
@anonym_autor
Ja vianoce nemmam rada, ale chcela by som sa tesit zo svetielok a takej pohody doma. Tesim sa na ne len kvoli detom a ich radosti
Moju radost mi dokaze pokazit moja psychicky chora matka, velmi toxicka a hra sa na obet. Ci je s nami alebo nie, dokaze toxixkym chovanim vsetko znicit.
Ahoj dnes ako aj včera som cely deň plakala. Mám to tak posledné 3 roky. Síce rodinu mám, ale vo vnútri som velmi osamelá a nešťastná. Bojím sa zajtrajšku a Silvestra ako to zvládnem.

prečo beznádej? sú rôzne situácie v živote, rôzne choroby, nedá sa v tých slzach a bznádeji hľadať niečo pozitívne? Tiež som si v živote prešla všeličím, a mnohokrát som si myslela, že sa nedá pokračovať a čo bude....ale potom som si povedala, idem bojovať, skúsim, prekročím ten prah a podarilo sa. Treba hľadať možnosti nie prekážky....Držím palce a prajem pekné dni 🙂