icon

Život na východe. Diskriminácia alebo len predsudky?

Včera o 11:58

Casto sa tu v diskusiach stretavam akoby s opovrhovanim zivota na vychode. Casto su tu narazky ako “jedine tak niekde na vychode” “v nejakej dedine na vychode”…. Preco? Mate pocit ze na vychode sa zije iny zivot? Ze ma zivot nizsiu kvalitu?

petulda333
Včera o 15:05
@anonym_6499a1

@petulda333 iste.
Aby som bola trochu k veci: pochadzam z dediny pri Sobranciach. V mojom rocniku (80-te roky) nas bolo 7 deti. 3 dievcata a 4 chlapci. V dedine, alebo v nasom povodnom okrese neostal byvat ani 1 z nas. "Dievcata" sme vsetky 3 v Kosiciach alebo okoli, "chlapci" jeden je v USA, jeden je v Cechach, treti v Bratislave a o poslednom neviem nic. Ale doma a v okoli nefunguje, lebo to by o nom moja mama vedela.
Vela ludi odislo dalej na zapad, velmi vela. Minimalne Michalovce, Kosice, ale mnohi ovela dalej. Taka je realita.

@anonym_6499a1 ved ludia odchadzaju,to snad nepopiera nik,ale nielen z vychodu

biba_18
Včera o 15:08

aj to sú také čísla 😏 všetci z KE-okolie robia v KE a KE má vačšiu nezamestnanosť… ešte aj SNV má nižšiu nezamestnanosť? 😲

bloger
Včera o 15:14

@anonym_autor Tak môžu byť v tom aj tie predsudky. Nemyslím si, že by tam bola kvalita života nižšia.

anonym_6499a1
Včera o 15:20
@beronsche

@petulda333 jasné, práce je dosť a vobec nie je za pár šupov.. nechápem, prečo oficiálne štatistiky takto škaredo zavádzajú...
Jediné, že by to bolo inak...
Plus, určite nechodia východniari za robotou do zahraničia, či západ Slovenska, že?

@beronsche https://www.iz.sk/sk/projekty/kniznica/okresy
Ked uz, tak nech tu mame relevantnejsi zdroj.

anonym_4aaa61
Včera o 15:32
@anonym_02283a

No pozri, ja pochadzam z Trebisova. Kto to tam pozna, tak vie do akych obludnych rozmerov sa tam rozrasta mensina (tam uz vacsina) a aku kvalitu zivota to ludom v danom meste prinasa. Takze ano, mne sa prestahovanim na zapad kvalita zivota zmenila.

@anonym_02283a presne tak, prestahovala som sa z vychodu na zapad a to sa neda porovnat. Ked prideme za rodinou na vychod staci mi ist do mesta alebo na kupalisko ci do nakupneho centra a presne viem preco sa sem nikdy nevratim.

anonym_4aaa61
Včera o 15:35
@petulda333

@anonym_02283a ale nie vsade je to tak ako v trebisove

@petulda333 kde je to ine v Sabinove, v Levoci, v Presove, v Humennom, v Michalovciach? Vsade tam chodim, este aj do toho Trebisova a vzdy ma strasie ked vidim tie tlupy.

anonym_ddbd62
Včera o 15:37

Na vychodnom Sk je to ako v jednej z latino krajin. 5% bohacov, 30% pseudo stredna trieda a zvysok chudoba.
Na zapadnej casti SK je 10% bohacov, 50% stredna trieda (ktora pomaly mizne) a zvysok chudoba. V tom vidim rozdiel.

anonym_2496c9
Včera o 16:25

Žijem v KE a kamošky a kolegyne v obciach pri KE a sú všetky spokojné. Asi keby som žila v Ubli, tak by som hovorila inak, ale aj Družstevná, Valaliky, Veľká Ida, Baška, Budimír, Drienov sú obce na východe. Ak by som sa mala sťahovať, tak do Rakúska. Tu by som neostala.

anonym_f32168
Včera o 16:26
@biba_18

@anonym_f32168 to je také že kde nájdeš na východe zamestnanie ako herečka, rozhlasová moderátorka, vysokoškolská profesorka alebo lodivodka… 😏 lebo nemyslím že prácu ktorú hľadáš nájdeš aj na kysuciach napr…

@biba_18 presne. Ale tým pádom platí, že sú menšie možnosti, menší kariérny rast. A to je konkrétne pre mňa nižšia kvalita života. Lebo nemôžem robiť čo ma baví a čo som vyštudovala.

anonym_1e934c
Včera o 16:30

@anonym_autor zijem v BA, moj partner pochadza priamo z Kosic, tak tam casto chodievame a podla mna ten zivot tam zdaleka nie je taky komfortny ako v BA. Cesty su v otrasom stave, vsade su otravni romovia, ja tam sama ani necestujem elektrickou lebo sa necitim bezpecne. Nie su tam takmer nijake kulturne akcie v porovnani s BA, neodletis si len tak niekam na vikend, cyklotrasy takmer neexistujuce, sluzby okliestenejsie.

anonym_f32168
Včera o 16:31
@petulda333

@anonym_f32168 ale to nie je jedina praca,nie?! Nepisem,ze su tu ponuky pre kazdy odbor,ale kto pracu chce a potrebuje,najde si ju

@petulda333 si ma nepochopila. Ja vravím, že toto je moje odvetvie. Ak som to vyštudovala a mám v tom prax tak nepôjdem robiť učiteľku do MŠ, predavačku v potravinách alebo zdravotnú sestru. A aj podľa toho sa meria kvalita života. Lebo tak ako to je, človek podobný mne by sa nemohol vrátiť na rodný východ, lebo si nenájde prácu aká ho baví a na akú á kvalifikáciu, preto zostane na západe. Menej rôznorodých pracovných možností= menej ľudí sa bude do daných okresov sťahovať. A pre mňa nerobiť prácu ktorú chcem je menej kvalitný život.

anonym_9cd4f9
Včera o 16:31
@anonym_1e934c

@anonym_autor zijem v BA, moj partner pochadza priamo z Kosic, tak tam casto chodievame a podla mna ten zivot tam zdaleka nie je taky komfortny ako v BA. Cesty su v otrasom stave, vsade su otravni romovia, ja tam sama ani necestujem elektrickou lebo sa necitim bezpecne. Nie su tam takmer nijake kulturne akcie v porovnani s BA, neodletis si len tak niekam na vikend, cyklotrasy takmer neexistujuce, sluzby okliestenejsie.

@anonym_1e934c ale vies ze v ke je medzinarodne letisko, vsak

biba_18
Včera o 16:33

že v košiciach nie sú kultúrne akcie? divné 😏

anonym_02283a
Včera o 16:34
@anonym_9cd4f9

@anonym_1e934c ale vies ze v ke je medzinarodne letisko, vsak

@anonym_9cd4f9 a ty vies, ze sa odtial nelieta tolko a do takych destinacii ako z Bratislavy alebo Viedne, vsak?

biba_18
Včera o 16:36

vy mi prídete ako cuky a luky 😂

anonym_f0eb43
Včera o 16:41

Ste tam všetci veľmi čudni, máte divnú náturu, zvláštne zmýšľanie, ste tvrdohlavi. A pyšni na nič. Aj váš Fico povedal že na východe nič nie je.

petulda333
Včera o 16:43
@anonym_f32168

@petulda333 si ma nepochopila. Ja vravím, že toto je moje odvetvie. Ak som to vyštudovala a mám v tom prax tak nepôjdem robiť učiteľku do MŠ, predavačku v potravinách alebo zdravotnú sestru. A aj podľa toho sa meria kvalita života. Lebo tak ako to je, človek podobný mne by sa nemohol vrátiť na rodný východ, lebo si nenájde prácu aká ho baví a na akú á kvalifikáciu, preto zostane na západe. Menej rôznorodých pracovných možností= menej ľudí sa bude do daných okresov sťahovať. A pre mňa nerobiť prácu ktorú chcem je menej kvalitný život.

@anonym_f32168 ved v poriadku....ale taky problem mozu mat aj ini ludia a v inych mestach,nielen tu

petulda333
Včera o 16:44
@anonym_f0eb43

Ste tam všetci veľmi čudni, máte divnú náturu, zvláštne zmýšľanie, ste tvrdohlavi. A pyšni na nič. Aj váš Fico povedal že na východe nič nie je.

@anonym_f0eb43 moj rozhodne nie je....ani moji blizky ho nevolili

anonym_f32168
Včera o 17:58
@petulda333

@anonym_f32168 ved v poriadku....ale taky problem mozu mat aj ini ludia a v inych mestach,nielen tu

@petulda333 samozrejme že môžu. Ale celá moja pointa sa týka pointy tejto diskusie- či je tam ozaj menej kvalitný život. A pri tomto konkrétnom bode áno. Fakty napríklad z upsvaru čo sa týka voľných pracovných miest za mesiac júl. V Bratislavskom kraji cca 61tis miest a najmenej voľných miest bolo v Prešovskom kraji- 3tis. To je šialený rozdiel. A viac pracovných miest je viac možností. Väčšia šanca na rôznorodosť profesii. Bratislava nie je celý západ, keby chceš tým argumentovať. Ale to iste plati pre košický kraj- 5tis miest. A napríklad nitriansky kraj mal 18 tis volnych miest. Takze áno, pravdu máš, práca na východe je, ale o koľko menej, než na západe? Výrazne.

anonym_210474
Včera o 18:24

Ja napíšem za seba, ako vnímam určité veci. Odišla som do Bratislavy po vysokej škole, lebo som chcela učiť a bohužiaľ, nedostala som sa na žiadne voľné miesto učiteľa ani v Košiciach, Prešove ani v obciach. Hľadala som si polroka tú prácu. V Bratislave som si našla hneď a ešte som si mohla školu aj vyberať. Sú tu aj medzinárodné a súkromné školy, kde je to finančne o dosť lepšie. Išla som za prácou, ale nečakala som, že sa tu už usadím s tým, že tu spoznám svojho muža a kúpili sme si tu byt. Chcela som sa pôvodne vrátiť. Muž je tiež z východu. Lenže práca dosť zavážila, aj moja a aj jeho, takú by na východe nenašiel. Ostali sme teda tu s tým, že sme si tu časom našli priateľov a známych. Ale vždy, keď sa vrátim do môjho rodného mesta a k rodine, tak vnímam, že oni si žijú svoj život tam. Už tam akoby ani nepatrím. Košice sa vôbec nezmenili za ten čas a ani Prešov. Veľa mojich známych odtiaľ ma odhováralo, nech do Bratislavy nejdem a keď som odišla, stále mi to akoby ani v živote nepriali. Oni sa zasekli na jednom mieste a ja som sa za ten čas vyšvihla. Niekedy mám pocit, že od závisti majú tie reči, že v Bratislave to pre mňa nemá zmysel. Neviem, odkiaľ na to prišli, keďže keby ostanem tam, tak popravde ešte stále nemám napríklad bývanie, pretože tie platy sú tam nižšie. Niekedy mám pocit, že aj moji rodičia mi neprajú ten lepší život. Najhoršie je, že kto žije tu na západe, vždy ma podporil a povedal mi, nech ostaneme tu. Tí, ktorí ostali na východe a som s nimi v kontakte, tak sústavne majú negatívne vnímanie ohľadom Bratislavy a celkovo západu SK a to mi stále vtĺkajú do hlavy. Preto sa už snažím eliminovať kontakt a žiť si svoj život pre budúcu rodinu. Ja som išla za lepším a vnímam tie rozdiely dosť. Aj keď mi je občas smutno za východom.

anonym_4aaa61
Včera o 18:45

@anonym_autor tak hlavne ak mam v BA byt 70m2 za nejakych 270tis tak v KE si taky byt kupim za 200tis a v PO za 160tis. Uz to je obrovsky rozdiel. Za tych 20rokov co sme ho splacali hypo sme ziskali vramci slovenska vyssiu hodnotu ako keby sme ostali na vychode.
Teraz mozem za par rokov na dochodku dat zbohom BA, predat byt a ist zit na vychod napr do PO. Budem mat dobry dochodok vdaka vysokemu prijmu a este mam 100tis k dobru. A pritom ostanem na slovensku Toto je pre mna rozdiel. Je velky nepomer v tom co sa da zarobit v BA a co na vychode.

anonym_0c4856
Včera o 18:48

@anonym_autor áno, je to v prdeli. Bolo by fajn, keby sa odtiaľto vypratali cigáni. Na západe každý múdry, bez Rómov tam sveta žiť.
(Áno, nie je to len o nich, ale ten Trebišov je na zaplakanie).
Čo sa týka ľúbozvučnej slovenčiny, pravda, veľa ľudí na východe gadžuje, západniari majú zas ten svoj nezameniteľný príšerný prízvuk.

anonym_82b46b
Včera o 18:51
@anonym_f32168

@petulda333 samozrejme že môžu. Ale celá moja pointa sa týka pointy tejto diskusie- či je tam ozaj menej kvalitný život. A pri tomto konkrétnom bode áno. Fakty napríklad z upsvaru čo sa týka voľných pracovných miest za mesiac júl. V Bratislavskom kraji cca 61tis miest a najmenej voľných miest bolo v Prešovskom kraji- 3tis. To je šialený rozdiel. A viac pracovných miest je viac možností. Väčšia šanca na rôznorodosť profesii. Bratislava nie je celý západ, keby chceš tým argumentovať. Ale to iste plati pre košický kraj- 5tis miest. A napríklad nitriansky kraj mal 18 tis volnych miest. Takze áno, pravdu máš, práca na východe je, ale o koľko menej, než na západe? Výrazne.

@anonym_f32168 nevysvetlis jej asi. Ona si stale ide svoje. Jasne, ze taky problem mozu mat ludia hocikde, ale asi ze ho maju vyraznejsie castejsie ludia v Trebisove, Stropkove, Bardejove, Michalovciach a pod, nez v Trnave, Trencine, Ilave, Nitre, Malackach ci Seredi... Ale to zbytocne nieco na to hovorit.

petulda333
Včera o 19:06
@anonym_82b46b

@anonym_f32168 nevysvetlis jej asi. Ona si stale ide svoje. Jasne, ze taky problem mozu mat ludia hocikde, ale asi ze ho maju vyraznejsie castejsie ludia v Trebisove, Stropkove, Bardejove, Michalovciach a pod, nez v Trnave, Trencine, Ilave, Nitre, Malackach ci Seredi... Ale to zbytocne nieco na to hovorit.

@anonym_82b46b predstav si,ze ja tomu rozumiem.. a chapem to,no len musim napisat,ze z mojho okolia vnimam,ze fakt nepracuje len ten kto pracovat nechce....bavime sa o beznom racovnom mieste

petulda333
Včera o 19:08
@anonym_f32168

@anonym_f32168 nejdem rypat,ale tie cisla mi nejak nejdu do hlavy,61000 volnych miest?! To je nejak extremne vela,aj tych 18000

anonym_f32168
Včera o 19:26
@petulda333

@anonym_f32168 nejdem rypat,ale tie cisla mi nejak nejdu do hlavy,61000 volnych miest?! To je nejak extremne vela,aj tych 18000

@petulda333 dáta voľne dostupné na upsvar. Za mesiac júl 2026. Pozrela som si ako ich článok tak celové čísla ktoré majú v exceli.

anonym_da753a
Včera o 19:29
@anonym_autor

@anonym_56fcb6 co znamena podla teba nizsia uroven?

@anonym_autor asi nižšia úroveň možností. Ani na Orave a Kysuciach, Terchovej to nie je bohviečo. Preto asi všetci utekajú do Bratislavy a ďalej 🤷‍♀️ A tiež si myslím, že pri mnohých v myslení vidno rozdiel. Vždy to tak bolo. Mešťania a dedinčania, brutal rozdiel v myslení. Čo bola klasika na vidieku v meste už dávno bolo out a klepali si na čelo.

anonym_591ab5
Včera o 19:31

Náhodou, my mame v Havranci take ihrisko, jak ani vy nie 😀😀

petulda333
Včera o 19:32
@anonym_f32168

@petulda333 dáta voľne dostupné na upsvar. Za mesiac júl 2026. Pozrela som si ako ich článok tak celové čísla ktoré majú v exceli.

@anonym_f32168 nespochybnujem,len ma zarazili

anonym_f32168
Včera o 19:32
@petulda333

@anonym_f32168 nespochybnujem,len ma zarazili

@petulda333 aj mňa. Ale je to tak.