icon

Život na východe. Diskriminácia alebo len predsudky?

31. aug 2026

Casto sa tu v diskusiach stretavam akoby s opovrhovanim zivota na vychode. Casto su tu narazky ako “jedine tak niekde na vychode” “v nejakej dedine na vychode”…. Preco? Mate pocit ze na vychode sa zije iny zivot? Ze ma zivot nizsiu kvalitu?

simca06022011
1. sep 2026

Len tieto reci, nie su ziadna novinka, to sa hovorilo aj pred 20+rokmi. Realne mam na vychode rodinu a neziju vobec zle, samozrejme. Clovek sa moze mat zle aj v strede Bratislavy. Vzdy zalezi na zazemi, na tom o koho ide, co robi, a hlavne co ocakava. Ak niekto nie je spokojni, nebude nikde. Pozerat sa na okolie, ze clovek ide okolo dediny a tvarit sa, ze to je strasne, je smiesne... dedina a mesto su dva svety, ani jeden nie je horsi, je iny. TO mozeme povedat, ze preco sa bratislavcania tlacia smerom na vychod, skupuju chaty a byty a co ja viem len aby z BA usli? Kazdy ma v zivote nejake priority a ak je niekto spokojny v pokoji mimo velkomesta, urcite nie je zaostaly. Nemyslim ze dostupnost dolezitych sluzieb a produktov je horsia ako na zapade, moznosti je menej ale k tomu plati to, co som pisala = kazdy ma ine potreby. mimochodom mne staci pocuvat aj inych somrosov, ako je napr HU diera... a to tam boli jedenkrat v zivote :D Vsetky miesta maju svoje plusy, minusy ale ludia sa radi povysuju a urazaju, alebo zase degraduju a osomravaju svoje.

natalka13
1. sep 2026
@simca06022011

Len tieto reci, nie su ziadna novinka, to sa hovorilo aj pred 20+rokmi. Realne mam na vychode rodinu a neziju vobec zle, samozrejme. Clovek sa moze mat zle aj v strede Bratislavy. Vzdy zalezi na zazemi, na tom o koho ide, co robi, a hlavne co ocakava. Ak niekto nie je spokojni, nebude nikde. Pozerat sa na okolie, ze clovek ide okolo dediny a tvarit sa, ze to je strasne, je smiesne... dedina a mesto su dva svety, ani jeden nie je horsi, je iny. TO mozeme povedat, ze preco sa bratislavcania tlacia smerom na vychod, skupuju chaty a byty a co ja viem len aby z BA usli? Kazdy ma v zivote nejake priority a ak je niekto spokojny v pokoji mimo velkomesta, urcite nie je zaostaly. Nemyslim ze dostupnost dolezitych sluzieb a produktov je horsia ako na zapade, moznosti je menej ale k tomu plati to, co som pisala = kazdy ma ine potreby. mimochodom mne staci pocuvat aj inych somrosov, ako je napr HU diera... a to tam boli jedenkrat v zivote :D Vsetky miesta maju svoje plusy, minusy ale ludia sa radi povysuju a urazaju, alebo zase degraduju a osomravaju svoje.

@simca06022011 bratislavcania na vychode chaty nekupuju, uz len dostupnost je hrozna.
Ak tak Tatry.a chorvatsko spanielsko rakusko.

simca06022011
1. sep 2026
@natalka13

@simca06022011 bratislavcania na vychode chaty nekupuju, uz len dostupnost je hrozna.
Ak tak Tatry.a chorvatsko spanielsko rakusko.

@natalka13 pisem smerom na vychod, a ano kupuju... investicne byty a vsetko co sa da, blavaci kade tade, od BB, BS, donovaly, liptov, poprad..

tetapetra
1. sep 2026
@adrianajozko

@anonym_autor ja som od Trenčína a bývam 7km od Prešova v meste. Okolo nás je čistá príroda nádherné prostredie úplný raj. Zvieratka divé chodia až k plotu. Diaľnicu mame 2km a komplet vybavenosť priamo v meste a do Presova mam 10 min po dvojprudovke. Všetko je to skôr o práci akú máte a koľko zarobíte. Pozemky sú tu tak drahé ako na západe pretože ste pri krajskom meste . Najviac tu ničia Rómovia výplaty pretože im stačí zarobiť polovicu na dohody a na čierno lebo dostávajú aj od štátu to je veľká chyba pretože naše mzdy klesajú. Ale žije sa tu tak isto ako na západe tak ako si to zariadiťš také to máš. a hlavne s kým to je najdôležitejšie mne sa oplatilo odísť zo západu na východ.

@adrianajozko pre bratislavčanov si už vychodniarka😁 pre väčšinu z nich je všetko za Sencom východ. Takže ty si z východu šla ešte ďalej na východ 😉

anonym_aad928
1. sep 2026
@anonym_82b46b

@anonym_02283a poznam Zahorie, mame tam vela priatelov, aj rodinu. Ja som dost scestovana, vela casu travime aj na Zahori, na Zapade, ci v strede.
Rec ludi na Zahori (vo vseobecnosti) vobec nie je taka "zla", ako (vo vseobecnosti) rec z vychodoslovenskych mensich obci.

@anonym_82b46b Som východniarka, ktorá žila pár rokov na Záhorí. Vo väčšine s tebou súhlasím, aj že na východe starší gadžujú. Ale záhoráčtina trhá uši, rozprávajú ňou takmer všetci mladík, dokonca aj na výške spolužiačky tou hatlaninou s profesormi.

anonym_02283a
1. sep 2026
@anonym_aad928

@anonym_82b46b Som východniarka, ktorá žila pár rokov na Záhorí. Vo väčšine s tebou súhlasím, aj že na východe starší gadžujú. Ale záhoráčtina trhá uši, rozprávajú ňou takmer všetci mladík, dokonca aj na výške spolužiačky tou hatlaninou s profesormi.

@anonym_aad928 v obchode, na urade, deti v skole zo seba nevedia vysukat jednu zmysluplnu vetu v spisovnej slovencine 🙂

adrianajozko
1. sep 2026
@tetapetra

@adrianajozko pre bratislavčanov si už vychodniarka😁 pre väčšinu z nich je všetko za Sencom východ. Takže ty si z východu šla ešte ďalej na východ 😉

@tetapetra ale do lepšieho

adrianajozko
1. sep 2026
@simca06022011

@simca06022011 ak myslíš hu mesto Humenné vyvedie ťa z omylu žili sme tam 4 roky tam sa nám narodila dcérka a tam sme mali aj sobáš na úrade a bývali e ma trojke. Žilo sa tam parádne všetko po ruke parky,ihriská nádhera ale malo práce slabe hodnotenie finančné podnikanie nula. Bohužiaľ išli sme k Prešove ale spomienky mame krásne.

anonym_aad928
1. sep 2026
@anonym_02283a

@anonym_aad928 v obchode, na urade, deti v skole zo seba nevedia vysukat jednu zmysluplnu vetu v spisovnej slovencine 🙂

@anonym_02283a To pravda je. Deti aj dospelí. Normálne až nechápem, keď vidím nejaký príspevok napr v telke. A takisto ten prízvuk. Nikdy som taký výrazný nemala, niektorí mega zaťahujú aj po 15 rokoch v BA. Nič to ale na mojom názore na zahoractinu nemení.

petulda333
1. sep 2026
@anonym_aad928

@anonym_02283a To pravda je. Deti aj dospelí. Normálne až nechápem, keď vidím nejaký príspevok napr v telke. A takisto ten prízvuk. Nikdy som taký výrazný nemala, niektorí mega zaťahujú aj po 15 rokoch v BA. Nič to ale na mojom názore na zahoractinu nemení.

@anonym_02283a vychodniari?! My napr ani doma nehovorime velmi vychodniarcinou....a nikde inde som sa s nou nestretla,teda urady,skola a pod. Moje deti 95% vychodniarskym slovam nerozumeju a nie su same.
@anonym_aad928 mne tiez vadi to zatahovanie a je jedno ktore 😀 ale najviac asi madarske 🫣🫣

anonym_02283a
1. sep 2026
@petulda333

@anonym_02283a vychodniari?! My napr ani doma nehovorime velmi vychodniarcinou....a nikde inde som sa s nou nestretla,teda urady,skola a pod. Moje deti 95% vychodniarskym slovam nerozumeju a nie su same.
@anonym_aad928 mne tiez vadi to zatahovanie a je jedno ktore 😀 ale najviac asi madarske 🫣🫣

@petulda333 nie, Zahoraci! Ty si inac strasne dotknuta a ukrivdena vychodniarka a to ti pisem ako vychodniar 🤨

petulda333
1. sep 2026
@anonym_02283a

@petulda333 nie, Zahoraci! Ty si inac strasne dotknuta a ukrivdena vychodniarka a to ti pisem ako vychodniar 🤨

@anonym_02283a vobec nie,nemyslim si

anonym_c6cd91
1. sep 2026

@anonym_autor ja žijem na východe a na západ by som nešla. Mám tu úžasnú rodinu, skvelú prácu aj ja aj muž kde zarábame obaja veľmi dobre, postavili sme si domček, deti sú tu šťastne. Mame k dispozícii všetko. Žijeme pri meste v dedinke, je tu bezpečno a všetko dostupne. Vôbec nemám pocit že by tu bola nejaka nižšia úroveň… asi záleží kým sa človek obklopuje a ja si veľmi vážim že som kde som- na východe SK a nežijem v krajine kde by som mala ja alebo moje deti oveľa horšie podmienky. Niečo sme aj pocestovali a musím povedať že čo sa týka celkovo aj SK tak vždy by som sa sem vrátila a vždy je to oveľa ale oveľa bezpečnejšia krajina…

mimachicha
1. sep 2026
@katkaseiner

@anonym_56fcb6 to by ma zaujimalo ze nizsia uroven coho?

@katkaseiner mozno myslela nizsie platy, ovela menej pracovnych prilezitosti. Preco by inak tak vela ludi odchadzalo zit a pracovat do BA? Preco by dobrovolne opustali rodnu hrudu ak by tam toto vsetko mali?

podvody
1. sep 2026

@anonym_autor to sú len a len reči. Ja tam často chodím a nevidím vôbec rozdiel, či som na orave, či na strednom, či na východnom. Veď sme rovnaká krajina a ešte k tomu malá. Rozdiely sú v Rusku, Kanade, USA, Číne, Indii lebo velkú rozlohu nevieš rovnako pokryť. Či som na jednom konci alebo druhom, všade tí istí asociálni otravujúci na stanici, tie isté stánky s kebabom, tie isté Cinemax kiná. Tie isté Bolt kolobežky a taxíky. Jedna aplikácia všade. Veď ešte aj MAX je v Dunajskej Strede, Trnave, Trenčíne, Prešove a bohvie kde ešte. V Poprad ten Fórum jak keby som bol v menšom Poluse. Len autobusový dopravcovia sú rozdiel že ja mám čipovú kartu SAD Dunajská Streda, a inde SAD Zvolen, alebo SAD Prešov a tam neplatí moja bus karta. Ale vlaková appka je rovnaká. Ešte aj smetné koše na stanici vyzerajú rovnako, a všade z nich cyberjú zálohové (Z). Rovnako ma otravovala pani so zmenou poisťovňe aj v Košických uliciach ako v Galantských.

podvody
1. sep 2026

Keď som šiel električkou v Košiciach tak som sa cítil úplne rovnako, ako keď v Bratislave idem do roboty 3-kou po Račianskej... Len v Košiciach je užší lístok ako v Bratislave. Aj to som porovnal. A rozchod kolajníc je v Košiciach širší. Ale napríklad rozchod kolajníc na Trenčianskej elektrickej dráhe, je rovnako ako na Čiernohronskej lesnej železnici.

podvody
1. sep 2026

Keď som šiel na pumpu, do Lidla, Tesca, Kauflandu, tak to bolo velmi podobné. Akurát na východe je menej Jednoty ale sú také že Makos, čo som na západnom a strednom ešte nevidel. Aj bankomaty boli rovnaké, aj kaviarne, zmrzlinárne... Všetko proste. A pobočka Fio banky v Bardejove je rovnaká ako v Nratislave na Líščich nivách, len bol nábytok inák prehádzaný. Na východe som nevidel predajne samoška, kraj, terno, ale zase na západe nevidím tie makos predajne.

anonym_0c27f1
1. sep 2026

Hlavný problém je s prácou, je tu oveľa menej pracovný miest ako na západe. Ja som z Bardejova u nás je ich málo.
Z miest na východe sa mi najviac na život pozdávajú Košice, s prácou je to tam najlepšie čo sa týka východu. Nevýhodou sú predražené byty, celkovo sú v Košiciach vysoké ceny. Čiže ťažko povedať všetko má plusy aj mínusy
Od nás sa veľa ľudí sťahuje do Prahy a pochvaľujú si.

podvody
1. sep 2026
@anonym_0c27f1

Hlavný problém je s prácou, je tu oveľa menej pracovný miest ako na západe. Ja som z Bardejova u nás je ich málo.
Z miest na východe sa mi najviac na život pozdávajú Košice, s prácou je to tam najlepšie čo sa týka východu. Nevýhodou sú predražené byty, celkovo sú v Košiciach vysoké ceny. Čiže ťažko povedať všetko má plusy aj mínusy
Od nás sa veľa ľudí sťahuje do Prahy a pochvaľujú si.

@anonym_0c27f1 to je jediné čo turista nevidí. Lebo ani netreba Košice. Stačilo vidieť okraj Prešova. Velké 4 pruhové cesty, všade obrovské nákupné centrá a logistické haly rôznych firiem. Ten istý pohlad ako keď vchádzaš z juhu do Trnavy alebo od Ivánky do Bratislavy. Mne to vôbec nepripadalo nejaké chudobné.

V Bardejovských kúpeľoch som každý deň a je tam rovnako dobré ako v Senci alebo Dunajskej Strede. Terasy, reštiky, kaviarne, cukrárne, pizzérie...

podvody
1. sep 2026

Oprava: Každý rok nie každý deň.

euka210
1. sep 2026

@anonym_autor ano, na vychod od okolia Ke a Po je to tazke...s dostupnostou prace, prace nad ramec minimalnej mzdy, odchadzaju mladi...rusia sa z.skoly, niet mladych lekarov, je menej kvalitnych strednych skol atd.a to som z krajneho vychodu, ale bohuzial je to kruta realita, ktoru vidim a nebudem sa cudovat, ked nase deti pojdu za lepsimi a vacsimi moznostami inde. Pre mladych je tu malo mozností. Vacsina mladych po Vs ostava zit v Ke alebo Po. Ale ja som spokojna na dedine. Vyrastala som v Po na sidlisku, ale nevratila by som sa uz.

anonym_0c27f1
Autor odpoveď zmazal
anonym_0c27f1
1. sep 2026

Na pochádzam z východu a študujem na strednom Slovensku. Ani na strednom Slovensku to nie je dokonalé, tiež sú tam chudobnejšie oblasti a majú svoje problémy.

podvody
2. sep 2026

Videli ste film Kavej? Ja obe časti. Jednotku som pozeral v Poprade v kine, a dvojku v Bory Mall (už na západe). Aj som sa v Poprade dobre nažral. Nič mi tam nechýbalo. Aj zdielané kolobežky boli. V Košiciach som kúpil takú žltú mikunu, a v Tatrách som ju stratil.

katkaseiner
2. sep 2026
@mimachicha

@katkaseiner mozno myslela nizsie platy, ovela menej pracovnych prilezitosti. Preco by inak tak vela ludi odchadzalo zit a pracovat do BA? Preco by dobrovolne opustali rodnu hrudu ak by tam toto vsetko mali?

@mimachicha dobre, ale to neznamena ze maju nizsiu zivotnu úroveň. Deti chodia do školy, na krúžky, ludia do práce, pozeraju Netflix, byvaju tiez v domoch, bytoch, tiez chodia na dovolenky, podnikaju... Ano, v BA je jednoduchsie zarobit ale zial aj minút

elenka.k
2. sep 2026

@anonym_autor a my tu na východe máme to, že nemáme diaľnice
BLA BLA - BLA a nemáme málo táborov HA HA - HA

toto leto bolo na horúčavy perfektné, akurát sme sa vrátili z 3 dovči od mora

Katka dobre si napísala 👏

podvody
2. sep 2026

Dialnice sú ale málo.

elenka.k
2. sep 2026
@podvody

Dialnice sú ale málo.

@podvody fakt? nehovor, čo neviem ....
ale my tu nemáme vôbec!

mimachicha
2. sep 2026
@katkaseiner

@mimachicha dobre, ale to neznamena ze maju nizsiu zivotnu úroveň. Deti chodia do školy, na krúžky, ludia do práce, pozeraju Netflix, byvaju tiez v domoch, bytoch, tiez chodia na dovolenky, podnikaju... Ano, v BA je jednoduchsie zarobit ale zial aj minút

@katkaseiner so vsetkym suhlas. Ale preco teda tak vela ludi z vychodu odchadza na zapad, ked sa na vychode tak dobre zije? Asi tam predsa len nejaka motivacia na odchod bude...ved kto by dobrovolne "opustal" svoje milovane rodinne osadenstvo aby sa za nimi potom vzdy akonahle sa naskytne par dni volna (Vianoce, dušičky, leto) hnal naspat na vychod?

anonym_da753a
2. sep 2026
@mimachicha

@katkaseiner so vsetkym suhlas. Ale preco teda tak vela ludi z vychodu odchadza na zapad, ked sa na vychode tak dobre zije? Asi tam predsa len nejaka motivacia na odchod bude...ved kto by dobrovolne "opustal" svoje milovane rodinne osadenstvo aby sa za nimi potom vzdy akonahle sa naskytne par dni volna (Vianoce, dušičky, leto) hnal naspat na vychod?

@mimachicha typické východňáre. Natlačia sa do Bratislavy a len na nich nadávajú, prvé sviatky zmiznú na východ (vtedy si v BA) vydýchnu na pár dní. Ale výchoďňare šaľené sa budú biť do hrude, ako je na východe super. A za boha nepriznajú ten rozdiel. 😃