icon

Hrozba hladomoru kvôli globálnemu otepľovaniu

leonard1997
5. sep 2025

Pokiaľ zoberieme do úvahy len negatíva otepľovania tak áno, nárast prudkých výkovov teplôt, zhoršujúce sa suchá, invazívny škodci z juhu, zaniknutie niektorých polí, alebo zníženie vegetačného obdobia vplyvom vysokých teplôt (Severná Afrika, rovník), všetko toto môže spôsobiť pokles úrody v roku 2100 až o 50%. Dobre, lenže treba zarátať aj pozitíva otepľovania na úrodu. Zvyšovanie CO2 v atmosfére má hnojivý efekt, pri zvyšovaní CO2 v ovzduší, pokiaľ zostanú iné podmienky nezmienené (voda, teplo, slnko, hnojivá), má CO2 hnojivý efekt. Koncentrácia 0,1% CO2, čo bude hodnota v roku 2100 ak s emisiami nespravíme nič, dokáže zvyšiť úrodu o 10-60% v závislosti od jednotlivých plodín. Pri otepľovaní tiež pribúda množstvo slnečných dní, zvyšovanie slnečného svitu zvyšuje úrodu o 5-40%. Otepľovanie vedie k predlžovaniu vegetačného obdobia v strednom a severnom pásme, a k vzniku nových rozsiahlých polí (obrázok 1) hlavne na severe kde sa kedysi pestovať vplyvom veľkej zimy nedalo. Netreba zabúdať ani na pokrok vo vede, tá vedie a bude viesť do budúcna k výrobe efektívnejších postrekov, lepších zavlažovacích systémov vplyvom efektívnejšieho odchytávania dážďovej vody, k plodinám odolnejším voči suchám, výkyvom teplôt, už teraz šlachtíme plodiny ktoré sú odolnejšie o 10-25% voči suchám, extrémnym teplotám, pričom vývoj GMO sa každým rokom zlepšuje, a do roku 2100 sa môže odolnosť plodín zvýšiť o niekoľko desiatok percent. Zlepšuje sa aj vývoj hnojív a postrekov, stále produkujeme efektívnejšie hnojivá a postreky.

Ak zohľadníme negatíva otepľovania, a zohľadníme aj jeho pozitíva + pokrok vo vede, negatíva otepľovania sa vynulujú a dokonca plusy prevýšia mínusy. To vidíme aj v súčastnosti, otepľovanie je na Zemi už minimálne 100 rokov, zhoršila sa za 100 rokov úroda ? Nie, síce otepľovanie niekde spravilo nejaké škody na úrode, inde ale spravilo plusy, a do toho pokrok vo vede viedol k tomu, že dnešné výnosy úrody sú v radoch stoviek percent v porovnaní spred 100 rokmi. Áno, hoci emisie stále viac stúpajú, a otepľuje sa, jedla máme stále viac a viac, to je jasný dôkaz toho, že škody vplyvom otepľovania sú rádovo menšie než jeho plusy a pokrok vo vede. Otepľovanie nepredstavuje problém, lebo jeho plusy a pokrok vo vede prinášajú viac jedla, ako sa ho stratí.

Hladomory v budúcnosti nehrozia, ak nejaký hladomor bude tak nie vplyvom otepľovania ale v dôsledku nejakej katastrofy nezávislej od otepľovania (výbuch sopky, pád meteoritu, atómova vojna, preľudnenie). Ale aj v tomto prípade by ľudstvo zvládlo bez hľadovania pokles úrody až o 63%. Prečo je tomu tak ? Dokázalo by sa totiž prispôsobiť,, v prípade 65% poklesu úrody by ľudstvo :
1 : Prešlo na vegetariánsku stravu - vďaka tomu, stačí o 30% menej plodín na zásobenie ľudstva potravou
2 : Prestali by sa živiť zvieratá, ktoré neslúžia na potravu ale len pre potešenie ako sú mačky, psy, kone. Tieto zvieratá spotrebujú 5% stravy.
3 : Nebude sa toľko vyhadzovať jedlo, dnes sa ročne vyhodí až 15% jedlej potravy do košov. Ak sa stan jedlo nedostupným, ľudia ho budú menej vyhadzovať a viac ním šetriť.
4 : Potraviny sa rozdelia na prídeľ, prídeľ stačí k prežitiu, nie k prežieraniu sa. Morbídne obézny a ľudia s nadváhou schudnú, a celosvetové množstvo potravy sa tak zníži o 5%.
5 : Globálny odchod plazov a hmyzu a ich zavedenie do jedálnička, ako sú kobylky, koníky, svrčky, larvy chrobákov, mravce, húsenice, korytnačky, krokodíle, jaštery, hady, by dokázalo znížiť spotrebu plodín o 5%
6 : Odstránenie polí s nízkou kalorickou hodnotou, ako sú polia kávy, tabaku, chmeľu (na zvýšenie chute piva). Zaberajú 3% polí, ale ich kalorická hodnota sa blíži k nule. Ak sa namiesto nich začnú pestovať plodiny s vysokou kalorickou hodnotou ako je pšenica, kukurica, zlepší sa dostupnosť plodín.

Všetkých týchto 6 bodov by sa dalo aplikovať okamžite, a v prípade akútneho nedostatku plodín dokážu znížiť spotrebu plodín až o 63% ! V prípade, že by nedostatok plodín trval desiatky rokov a časom sa zhoršoval a pokles úrody by bol vyšší než 63%, ľudstvo by sa dokázalo takisto prispôsobiť, menšou pôrodnosťou, tým sa množstvo ľudí bude znižovať, čo zlepší prístup k potrave. Každý jeden živočíšny druh takto funguje, keď je potravy dostatok populácia stagnuje alebo sa zvyšuje, ak množstvo potravy klesá, populácia klesá aby sa zabránilo hladomorom do budúcna. Keď sa niektoré už teraz horúce africké, ázijské krajiny, ktoré sú preľudnené obávajú dopadu otepľovania na ich ekosystémy, prečo podporujú preľudňovanie v ich krajinách ? Žijú neudržateľným spósobom života, a od nás severných krajín chcú aby sme kvôli ním vynaložili bilióny dolárov a ťahali ich z ich brindy, ktorú si sami spôsobili, a ktorej sa nechcú vzdať a chcú v nej pokračovať aj naďalej ? Chcete mať 1,5 miliardovú populáciu, majte si ju, ale dôsledky si znášajte sami, kto si čo zaseje to si bude aj žať. Krajiny by mali hladať riešenie v kontrole preludnenia, aby nastavovali veľkosť populácie do takej miery, koľko sú schopné ich krajiny vyprodukovať plodín, a nie spoliehať sa na druhých že ich budú ťahať z brindy, dotovať ich, a ničiť kvoli ním svoje ekonomiky na greendeal.

leonard1997
autor
26. sep 2025
@minenkaa

@leonard1997 tak ak udávanie rozumných informácii a názorov je škodiť ,tak ano škodím
Ty pako ,koľko krát som ti tento týždeň napisala
A aké alternatívy ,k čomu,k tvojim bludom ,ako môžem k bludom napísať alternatívu
Inak jedna alternatíva tu padla,máš ist pracovať a nevyžierat štát a rodičov
Čo si dnes prínosné spravil,nie pre spoločnosť ,prírodu ,len tak pre seba ,ako si sa dnes vzdelal,zušľachtil svoje telo

@minenkaa Rozumnych informacii ?? To myslis tie 1 slovne vyrazy maju byt rozumne ? Alebo to ako spravit manzela, ma byt nejaka top rozumna vec ?

minenkaa
26. sep 2025
@leonard1997

Ak by sa malo vycislit kolko skod ste napachali na tomto fore, tak vy ste nekonecno neprekonali ani o kilometer, ani o dva, ale o dalsie nekonecno

@leonard1997 vyčísli

leonard1997
autor
26. sep 2025
@minenkaa

@leonard1997 vyčísli

@minenkaa
neda sa, nekonecno sa neda vycislit, nevycislis nekonecno nekonecien...

minenkaa
26. sep 2025
@leonard1997

@minenkaa

@leonard1997 ake veď ty si uplne najrozumnejší skus

enmery
26. sep 2025
@leonard1997

@minenkaa

@leonard1997 Zober loptu, nie drogy...

leonard1997
autor
26. sep 2025
@enmery

@leonard1997 Zober loptu, nie drogy...

@enmery preco si si vybrala drogy ?

enmery
26. sep 2025
@leonard1997

@enmery preco si si vybrala drogy ?

@leonard1997 Ty si ešte dlho nezatrkáš, max po zaplatení u sfetovanej atrocytnej žene, prostitútke.

viestta
27. sep 2025

Baba, nekrmte trolla. On to vo vezi nema celkom v poriadku. A nielen vo vezi

minenkaa
27. sep 2025
@enmery

@leonard1997 Ty si ešte dlho nezatrkáš, max po zaplatení u sfetovanej atrocytnej žene, prostitútke.

@enmery ani to nie lebo on nemá ani tých par drobných na tu sfetovanú a myslím,že by musela byt už mŕtva ,nielen sfetovana ,aby toto pustila len k sebe,nieto ešte do seba

simona_racz
29. sep 2025

@leonard1997 mňa také veci zaujímajú. Aj to druhé si písal ty? S tým že máme teplejšie dni, a nieje sneh je dobré, lebo ani ja nemusím zimu, poladovicu, atď. Aj cestári a obce chválili, že ušetrili na posyoch, menej škôd na cestách (lebo ak podmrzne cesta, poškodi sa asfalt) a aj s tým preludnením máš pravdu. Toto je taký padarodox že aj u nás, v čase pradedkov rodilo veľa detí, keď bola veľká chudoba, bývali v jednej izbe 10-ti. Starkí vám určite takéto rozprávali. Mali len krajec chleba, ale detí bolo 10. A teraz práve v najchudobnejších komunitách sa toto deje. U nás rómske osady, v zahraničí zaostalé krajiny. Pre mňa paradox, pre nich asi silný pud rozmnožovania.

leonard1997
autor
5. okt 2025
@simona_racz

@leonard1997 mňa také veci zaujímajú. Aj to druhé si písal ty? S tým že máme teplejšie dni, a nieje sneh je dobré, lebo ani ja nemusím zimu, poladovicu, atď. Aj cestári a obce chválili, že ušetrili na posyoch, menej škôd na cestách (lebo ak podmrzne cesta, poškodi sa asfalt) a aj s tým preludnením máš pravdu. Toto je taký padarodox že aj u nás, v čase pradedkov rodilo veľa detí, keď bola veľká chudoba, bývali v jednej izbe 10-ti. Starkí vám určite takéto rozprávali. Mali len krajec chleba, ale detí bolo 10. A teraz práve v najchudobnejších komunitách sa toto deje. U nás rómske osady, v zahraničí zaostalé krajiny. Pre mňa paradox, pre nich asi silný pud rozmnožovania.

7 : Pokiaľ nezaberú body 1-6 potom by sa mohlo pristúpiť k drastickému riešeniu, a totiž uloviť všetky bylinožravce vo voľnej prírode ktoré jedia veľa potravy ale neslúžia ako zvieratá ktoré by ľudia konzumovali. Tu patrí slon, hroch, nosorožec, žirafa, bizón, medveď, panda, ťava, a tisícky menších bylinožravcov. Takéto bylinožravce, len ročne skonzumujú cez 200 miliónov ton potravy ! Potravy, ktorá by bola lepšie kebyže sa ujde dobytku ktorý konzumujeme. Ak vyhynú bylinožravce vo voľnej prírode, automaticky vyhynú aj zvieratá ktoré ich lovia, ako sú tigre, levy, krokodíly, vlci, a tisícky ďaľších. To pomôže k prežitiu poľnohospodárskeho dobytka, lebo zvieratá ako levy, tigre, vlci zabíjajú ovce, kravy.

V prípade morského prosredia by sa zase mohli uloviť všetky predátory rýb, živočíchy ktoré vo veľkom jedia ryby ako sú žraloci, veľryby, kosatky, vtáci. Tieto živočíchy skonzumujú ročne cez 250 miliónov ton rýb ! Ak by toto množstvo namiesto morských predátorov radšej skonzumovali ľudia, mohlo by sa zvýšiť množstvo ulovených rýb o 250 miliónov ton !

@simona_racz
Ano aj to druhé. Tých pozitív oteplovania sú desiatky,

subartic
5. okt 2025
@leonard1997

Ak by sa malo vycislit kolko skod ste napachali na tomto fore, tak vy ste nekonecno neprekonali ani o kilometer, ani o dva, ale o dalsie nekonecno

@leonard1997 áno hladomor jednoznačne hrozí a myslím že podstatne skôr . Ceny potravín prudko stúpnu a pre mnohých budú nedostupné . Len to bude kombinácia faktorov a to zmena klimatického prostredia a zmena politického aparátu . Politická moc bude koncentrovaná do rúk zopár jednotlivcom ktorí budú určovať čo ano a čo nie. A obzvlášť na to budú citlivé krajiny západnej Európy ak budú pokračovať v takej politike akú vedú .

simona_racz
9. okt 2025

Ale myšlienka je zaujímavá. Že keby človek zrušil predátorov, tak tá nimi lovená zver by mohla byť konzumovaná ľuďmi. Len či by to nejako nenanarušilo ekosystém? A keď sa ľudia premnožia, tiež bude problém. U nás je opačný trend, ale celosvetovo sa množíme rýchlo a pribúda ludí.

leonard1997
autor
13. okt 2025
@simona_racz

Ale myšlienka je zaujímavá. Že keby človek zrušil predátorov, tak tá nimi lovená zver by mohla byť konzumovaná ľuďmi. Len či by to nejako nenanarušilo ekosystém? A keď sa ľudia premnožia, tiež bude problém. U nás je opačný trend, ale celosvetovo sa množíme rýchlo a pribúda ludí.

@simona_racz
Nenarušil, teda predátory by viac neexistovali, existovali by už len bylinožravci. Pochopitelne fotosyntéza a množstva co2 by sa úhynom predátorov nezmenilo, čiže rastliny by rástli aj nadalej, bylinožravci by stále existovali.

Ludia sa množia ale úmerne tomu rastie aj technologia, a hoci je nás dnes 16 násobne viac než pred 2000 rokmi, predsa je dnes ovela menej hladomorov ako kedysi.

columbovazena
13. okt 2025

@leonard1997 Nie je to náhodou ten blázon, myslím Martin sa volal, čo mal podobne úvahy už predtým? Napr.nesusit si vlasy fénom, maľovať budovy v lete na bielo, v zime sa čierno, prať v rukách, a podobne ? Strasne mi ho pripomína

minenkaa
13. okt 2025
@columbovazena

@leonard1997 Nie je to náhodou ten blázon, myslím Martin sa volal, čo mal podobne úvahy už predtým? Napr.nesusit si vlasy fénom, maľovať budovy v lete na bielo, v zime sa čierno, prať v rukách, a podobne ? Strasne mi ho pripomína

@columbovazena presne ten,chora hlava

viestta
13. okt 2025
@columbovazena

@columbovazena je to on a volal sa vtedy Tomas

simona_racz
13. okt 2025

Nejaký ekofanatik? No ja idem odtialto.

viestta
13. okt 2025
@simona_racz

Nejaký ekofanatik? No ja idem odtialto.

@simona_racz nie, ziadny ekofanatik. Regulerny blazon bez liecby

anonym_505c59
13. okt 2025

@leonard1997 Baby pozrite si jeho blog na Sme - Tomáš Harustiak. Tam uvidíte čo ste ešte nevideli 😅😅 Ale pozor má tam 1 blog z r.2017, tam sú väčšinou náboženské bludy, ale ten 2.z r.2022 je zaujímavejší..Veľa tém, do pozornosti dávam napr.o plochej Zemi, okolo ktorej sa točí Zem, alebo článok Kto šetrí má za tri..Proste kvalitný materiál , stojí za to si to prečítať

anonym_505c59
13. okt 2025
@minenkaa

@columbovazena presne ten,chora hlava

@minenkaa Pozri jeho blog na Sme z roku 2022, Tomáš Harustiak

anonym_505c59
13. okt 2025
@viestta

@simona_racz nie, ziadny ekofanatik. Regulerny blazon bez liecby

@viestta Pozri jeho blog na Sme z roku 2022 - Tomáš Harustiak

viestta
13. okt 2025
@anonym_505c59

@viestta Pozri jeho blog na Sme z roku 2022 - Tomáš Harustiak

@anonym_505c59 citaa som jeho skosty, ma ich kade tade popisane, aj v Pravde al blog ma nejaku vlastnu stranku kde okre fantazmagorii ponukal ze za drobn prispevok na jeho nicotny a niec neprinasajuci zivot prezradi tajomstva Biblie. Ale len na MK sa mu dostava dostatonej pozornosti, tu to ma rad lebo moze rozijat tie svoje fantazmmagorie. Boli casy, ked som s nim skusala rozumnu debatu s argumentymi, to ma uz preslo. Uz si len so zaujmom precitam co zas vyplodil a zabavam sa na tom. Debata s nim je uplne zbytocna

leonard1997
autor
14. okt 2025
@viestta

@anonym_505c59 citaa som jeho skosty, ma ich kade tade popisane, aj v Pravde al blog ma nejaku vlastnu stranku kde okre fantazmagorii ponukal ze za drobn prispevok na jeho nicotny a niec neprinasajuci zivot prezradi tajomstva Biblie. Ale len na MK sa mu dostava dostatonej pozornosti, tu to ma rad lebo moze rozijat tie svoje fantazmmagorie. Boli casy, ked som s nim skusala rozumnu debatu s argumentymi, to ma uz preslo. Uz si len so zaujmom precitam co zas vyplodil a zabavam sa na tom. Debata s nim je uplne zbytocna

@viestta
S argumentmi ? Nedaj sa vysmiať, to čo si ty mne hádzala malo k argumentom tak daleko ako Zem k Jupiteru

minenkaa
14. okt 2025
@leonard1997

@viestta
S argumentmi ? Nedaj sa vysmiať, to čo si ty mne hádzala malo k argumentom tak daleko ako Zem k Jupiteru

@leonard1997 a ty čo púšťaš ,máš pravdu ty len 💩

viestta
14. okt 2025
@leonard1997

@viestta

@leonard1997 zato tvoje hluposti presahuju nekonecno este o dva metre

leonard1997
autor
14. okt 2025
@viestta

@leonard1997 zato tvoje hluposti presahuju nekonecno este o dva metre

@viestta
ale tvoje presahujú nekonečno nie o 2 metre, ale o dalšie nekonečno 😅

minenkaa
14. okt 2025
@leonard1997

@viestta

@leonard1997 a ty čo si malé decko v škôlke?opakovat,nevies byt originálny

enmery
14. okt 2025
@leonard1997

@viestta

@leonard1997 Vyhľadaj psychiatra. Si chorý. A nie, nie je urážka, je to rovnaké ako mať zápal pľúc alebo rakovinu. Da sa tomu pomôcť.🙏

minenkaa
14. okt 2025
@enmery

@leonard1997 Vyhľadaj psychiatra. Si chorý. A nie, nie je urážka, je to rovnaké ako mať zápal pľúc alebo rakovinu. Da sa tomu pomôcť.🙏

@enmery mysli,že aj ta rakovina pôjde skôr a lepšie líecit ,ako vyliecit túto atrapu človeka