Ide sa riešiť situácia s medveďmi?
Ahojte. Včera bol v TV novinách ďalší príspevok o výskyte medveďa v podstate v strede ulice v meste. Ide sa niečo s tým robiť? Z tej mapky som bola hotová. Všade sú premnozene nie je to len otázka tatier a ich výskyt pri hoteloch. Hocikde som mala s deťmi naplánovaný výlet o pár dní tam bol záber kde zachytili medveďa v blízkosti. Reálne sa bojím chodiť po Slovensku a objavovať jeho krásy nakoľko chodím sama s deťmi a necítim sa v bezpečí kvôli tomu, rieši to vôbec dakto? Alebo čaká sa na čo? Neviete nejaké info?
Suhlasim, ze su velmi premnozene. Som turistka a milovnik prirody, s tym nehodlam skoncit, ale strach mam. Zatial som stretla medveda len 2x, som poucena ako sa spravat, ale je skoda, ze sa to neriesi viac. Same vyhovorky, unia a ako sa neda, hoci pred volbami bolo slubov, realne to nestaci a uz je aj neskoro.
@anonym_289ed9 pozri mame tu premnozene dive zvery, nie, ze sa im niekto niekde pcha... maju obrovsky revir a medvedica rocne aj 2-4 mlade.. .su hladne, agresivne a ano idu az do domov. Nemusis do ziadneho lesa chodit, ale ides vyniest v dedine smeti... velka sranda takto posielat rano deti do skoly. Ale to ta v panelaku asi nenapadne.
@anonym_963944 trepeš, na malom Slovensku obrovský revír neexistuje a medvedica nemá ročne 2-4 mladé
@anonym_963944 trepeš, na malom Slovensku obrovský revír neexistuje a medvedica nemá ročne 2-4 mladé
@anonym_aaa5bb obrovsky revir neexistuje - presne toto je ten problem... skus si to trosku nastudovat. Pomohlo by ti to. Kolko bolo medvedov pred 20 rokmi a kolko je teraz? Ako tip - krajina sa nezvacsila... populacia medvedov narastla o 60%.
Kazdy rok chodime v auguste na dovolenku zvycajne do Tatier. A tento krat nepojdeme. Nebudem chodit ako Santa Claus s rolnickami po lesoch. Ideme do zahranicia. Rakusko 0. Cesko 0. Okrem migrujucich jedincov. Ako nech sa na mna nikto nehneva, ale aby v Podbanskom na turistickom chodniku bol vedla toi toiky cerstvy medvedi trus, tak to je vela. Tie medvede stratili akukolvek plachost z cloveka a ja tomu riziku svoju rodinu nevystavim. Okrem toho za rovnaku sumu je najma v Rakusku menej ludi. Nehovoriac o kvalite sluzieb.
@kikuska_wedge asi si nevedel otvoriť toi-toi -ku 😀
@anonym_aaa5bb obrovsky revir neexistuje - presne toto je ten problem... skus si to trosku nastudovat. Pomohlo by ti to. Kolko bolo medvedov pred 20 rokmi a kolko je teraz? Ako tip - krajina sa nezvacsila... populacia medvedov narastla o 60%.
@anonym_963944 neviem,z akych cisel si napisala prispevok,ale niekedy okolo r.2000,bolo na Slovensku,cca 600 medvedov,co je aj unosna miera, pre krajinu,akou je Slovensko.Aktualne nikto presne nevie stav populacie medvedeov na Slovensku.Minulo sa vela €,na studie o pocetnosti,zial cisla,ktore prezentovali,su podla môjho nazoru velmi nizke.Podla môjho nazoru sa stav blizi k 3000 ks,co je velmi vela a preto su kazdy den spravy o strete medveda s clovekom.
V tomto clanku je pekne zhrnute,ako sa vyvijal stav medveda hnedeho na Slovensku.
https://www.lesmedium.sk/casopis-letokruhy/2023...
@patrike Ty bulvarne medium. Mame info od realnych ludi, ze videli medveda tu a tu a tu. Ziadne bulvarne info. Neviem kde ty sa pohybujes asi v centre BA, ale tuna na vychode je ich teda pozehnane. A uz coraz castejsie v takych obciach kde donedavna neboli. Je podozrenie ze tu niekto aj navaza.
@anonym_297909 A ? Ved medved patri do lesa, vidiet ho nie je nic nebezpecne. 99% z nich sa odprace a daju pokoj.
@anonym_297909 A ? Ved medved patri do lesa, vidiet ho nie je nic nebezpecne. 99% z nich sa odprace a daju pokoj.
@patrike keď patrí do lesa prečo beha po dedine? Chce dať deti do škôlky, že navštívil škôlku v dedine?
Prečo skáče chlapovi na chrbát? Čítal o rozprávke čert a kača? A on je ta kača?
Prečo ty nesedís doma ale lezes do lesa? Ci kam ty patríš?
Žijem 25 rokov na samote pri lese v najlesnatejšom okrese Slovenska, po lese chodím takmer denne a medveďa som ešte nevidela. Z okna domu som videla vlka, ako lovil laň, aj ju ulovil nakoniec, ale medveďa nikdy. V /oplotenej/ záhrade máme ovocné stromy, naše kozy sa pasú voľne na lúkach okolo domu /psy ich strážia/, ale s medveďom sme nikdy nemali žiadny problém. Naozaj ani jediný raz. Netreba robiť s komára somára.
Kazdy rok chodime v auguste na dovolenku zvycajne do Tatier. A tento krat nepojdeme. Nebudem chodit ako Santa Claus s rolnickami po lesoch. Ideme do zahranicia. Rakusko 0. Cesko 0. Okrem migrujucich jedincov. Ako nech sa na mna nikto nehneva, ale aby v Podbanskom na turistickom chodniku bol vedla toi toiky cerstvy medvedi trus, tak to je vela. Tie medvede stratili akukolvek plachost z cloveka a ja tomu riziku svoju rodinu nevystavim. Okrem toho za rovnaku sumu je najma v Rakusku menej ludi. Nehovoriac o kvalite sluzieb.
@kikuska_wedge Presne, Rakusko si to vie osetrit, poriesit. Len Slovensko ja drbnute.
My byvame kusok od mesta pri lese a medved je u nas vkuse.. sused stale vola zasahovy tim lebo prenajima chatku a boji sa ze mu nebudu chodit ludia… minuly rok preskocil medved k susedovi do zahrady. Takisto muz stretol medvedicu s mladymi pred branou.. a ano medvedice maju mlade kazdy rok. Chodia aj so starsimi aj s mladsimi.. polovnik mi to hovoril. Zas v druhej dedine na opacny smer od nas tak tam to iste. Medvede vsade aj cez den nie len nadranom a v noci… je ich mrte.
@patrike áno. Problém je, že pri dedinách sa zdržujú medvedice s malými a tie sú teda dosť nebezpečné. Veľké medvede si držia teritórium v horách a mladých jedincov a samice vytláčajú až k dedinam. U nás sa objavila medvedica s 3 medviedatami. Dostaň sa nedopatrením medzi nich a skús jej vysvetliť, že len prechádzaš. Nehovoriac o Tom, že ich videli kúsok od škôlky a školy.
Rodičia žijú na dedine, otec od narodenia, takže pomaly 80 rokov, a donedávna tam medvede nikdy nebývali, objavili sa pred pár rokmi. Obec sa nenachádza pri lese, je to čistá obec a neváľajú sa tam odpadky z jedla, a aj napriek tomu už ľudia stretli medveďa pri dedine, dokonca priamo v dedine. Jasné, ľudia si vymýšľajú a neskutočne ich teší, že sa musia báť vyjsť z domu na pole, zájsť na cintorín a nedajbože sa poprechádzať v okoli dediny. Hneď idem napísať rodičom, nech nestresujú, to čo videli ľudia sú len fatamorgány 🙄
Na Slovensku máte jednoducho tie medvede premnožené, zatváranie očí pred realitou nepomože, treba to regulovať, inak ich počet bude rásť.
Keby existovala stránka www.zdravyrozum.sk odkázala by som ťa na ňu.🤷 Medvede tu boli a verím, že aj budú. Do lesa a do hôr chodíme bežne a žiadneho sme v živote ani nezahliadli. Stačí nepočúvajte dezolátnych politikov, ktorí si na medveďoch a dôverčivých ľuďoch robia kampaň.
Ľudia sa im tlačia do lesa. Všade samé hotelíky, chaty, stavby. Devastujeme im lesy. Nenažratí podnikatelia tam už zanedlho aj sídliská postavia v ich lese. Vleky, hotelíky. Dali by sa menovať týto páni ako nám devastujú hory, lesy.
@anonym_289ed9 pozri mame tu premnozene dive zvery, nie, ze sa im niekto niekde pcha... maju obrovsky revir a medvedica rocne aj 2-4 mlade.. .su hladne, agresivne a ano idu az do domov. Nemusis do ziadneho lesa chodit, ale ides vyniest v dedine smeti... velka sranda takto posielat rano deti do skoly. Ale to ta v panelaku asi nenapadne.
@anonym_963944 medvedica rocne aj 2-4 mlade..
toto je totálny nezmysel - Gravidita samice trvá šesť až deväť mesiacov a rodí jedno až tri medvieďatá, o ktoré sa stará 2,5 až 4 roky.
Čiže ak medvedí samec nezabije jej mláďatá, tak gravidita je každé 3-4 roky...
@anonym_963944 medvedica rocne aj 2-4 mlade..
toto je totálny nezmysel - Gravidita samice trvá šesť až deväť mesiacov a rodí jedno až tri medvieďatá, o ktoré sa stará 2,5 až 4 roky.
Čiže ak medvedí samec nezabije jej mláďatá, tak gravidita je každé 3-4 roky...
@anonym_4e9384 Nehovoriac o znacnej umrtnosti, tak mozno polovica vrhu prezije.
No konečne by mohli niečo robiť ako všade inde vo svete
To len tu na sr sme za opicami
@anonym_autor "Ide sa niečo s tým robiť?"
"V roku 2022 a 2023 bolo na Slovensku zastrelených spolu 19 medveďov. V roku 2024 ich počet stúpol na 92 a v roku 2025 bolo zatiaľ zastrelených rekordných 201 jedincov. Ak sa k týmto číslam pripočítajú aj medvede, ktoré zahynuli rukou pytliakov, pri nehodách alebo prirodzene, tak počas ministrovania Tomáša Tarabu už zahynulo najmenej 383 medveďov."
https://www.pravda.sk/spravy/domace/clanok/7779...
@hiro prirastok ti nic nehovori?
@anonym_autor "Ide sa niečo s tým robiť?"
"V roku 2022 a 2023 bolo na Slovensku zastrelených spolu 19 medveďov. V roku 2024 ich počet stúpol na 92 a v roku 2025 bolo zatiaľ zastrelených rekordných 201 jedincov. Ak sa k týmto číslam pripočítajú aj medvede, ktoré zahynuli rukou pytliakov, pri nehodách alebo prirodzene, tak počas ministrovania Tomáša Tarabu už zahynulo najmenej 383 medveďov."
https://www.pravda.sk/spravy/domace/clanok/7779...
@hiro prirastok ti nic hehovori?
Robis paniku. Chodim po lesoch a horach kde-kade, aj mimo znacky, stopy najdem, ale ziveho medveda som nikdy nevidel.
Nezer bulvarne media a ich spravy.
@patrike lebo keby si ho raz videl už tu nepíšeš 😅
Čaká sa kým neroztrha nejaké decko. To bude potom teátro a odvolávaní z funkcii ako pri tej učiteľke ktorú zavraždil manžel 😉
Tu su nejake nove strety s medvedom a jeden minulorocny.
https://my.sme.sk/liptov/c/v-zavaznej-porube-na...
https://my.sme.sk/zilina/c/na-severnom-slovensk...
https://www.pravda.sk/spravy/regiony/clanok/746...
https://spravy.stvr.sk/2024/04/utok-medveda-pri...
Do lesa netreba chodit osamote a treba byt hlucnejsi. Aby medved pocul ze ste tam a mal cas odist a necitil sa ohrozeny.
Nedaleko nas zabil medved chlapa 400 metrov za dedinou. Aj po nasej dedine uz behal hned pri poslednom dome vystrasil psickarku.
Nemam nic proti medvedom, ale su naozaj premnozene. Tak ako sa reguluju diviaky a srncia zver, tak sa maju aj medvede. Ci je medved viac ako ine dive zviera? A vyrok ze lesy patria medvedom a my sme votrelci… netusila som ze ludia budu sluzit zvieratam a nie naopak. Takze nemame chodit do lesa? To mame suchat nohami po asfalte? Nepatri priroda v prvom rade cloveku? Nema sa o nu starat a kontrolovat ju?
My sme to vyriesili, chodime len do susednych statov a kasleme na "revir" medvedov. Nie sme ochotni cilingat po lese, ako trafeni a stale sa obzerat. Z takeho vyletu nic nie je. Nech tam teda chodia zeleni, ja im medvedov kludne ptepustim
Treba sa spytat polovnikov vo vasom revire, preco ich vnadia.. premnozene nie su. Kym sa nevnadili, par medvedikov sa obcas zatulalo ku kontajnerom a potom ich odchytili, ale kedze polovnici mali zaujem, aby bol povoleny odstrel, tak to tak vyzera. A klesol pocet stretov s medvedom odkedy povolili ich odstrel? Nie. Prave naopak.
@kikuska_wedge asi si nevedel otvoriť toi-toi -ku 😀
@doux tiez sme sa na tom smiali, ale bol to taky cierny humor
Treba sa spytat polovnikov vo vasom revire, preco ich vnadia.. premnozene nie su. Kym sa nevnadili, par medvedikov sa obcas zatulalo ku kontajnerom a potom ich odchytili, ale kedze polovnici mali zaujem, aby bol povoleny odstrel, tak to tak vyzera. A klesol pocet stretov s medvedom odkedy povolili ich odstrel? Nie. Prave naopak.
@anonym_6ea328 Pokiaľ máme 2000 medveďov a ročne sa odstrelí stovka či dve, tak aj keby žiadne nepribúdali (čo pribúdajú), prejavilo by sa to na počte stretov jasne až za niekoľko rokov.
@anonym_6ea328 "Polovnici mali zaujem,aby bol povoleny odstrel"😂
To môze napisat,len niekto,kto ani len netusi,ako funguje polovnicke planovanie a lov zvery.
Môzes dat zdroj,odkial cerpas info.,ze nie su medvede premnozene?Dakujem.
Žijem 25 rokov na samote pri lese v najlesnatejšom okrese Slovenska, po lese chodím takmer denne a medveďa som ešte nevidela. Z okna domu som videla vlka, ako lovil laň, aj ju ulovil nakoniec, ale medveďa nikdy. V /oplotenej/ záhrade máme ovocné stromy, naše kozy sa pasú voľne na lúkach okolo domu /psy ich strážia/, ale s medveďom sme nikdy nemali žiadny problém. Naozaj ani jediný raz. Netreba robiť s komára somára.
@anonym_330fd6 určite tomu verím... 🫢

Na Slovensku rocne zomrie okolo 230 ludi pri autonehodach a 0-1 clovek za rok na utok medveda. Je zaujimave, ze do auta sadame absolutne v pohode,ale ist do lesa je nebezpecne. Tuto jar som stretla v lese samicu diviaka s mladatami, nebolo mi vsetko jedno, ale nie je mozne zit v bubline, kde vykynozime divu prirodu pre nas pocit bezpecnosti.