icon

Ide sa riešiť situácia s medveďmi?

15. júl 2026

Ahojte. Včera bol v TV novinách ďalší príspevok o výskyte medveďa v podstate v strede ulice v meste. Ide sa niečo s tým robiť? Z tej mapky som bola hotová. Všade sú premnozene nie je to len otázka tatier a ich výskyt pri hoteloch. Hocikde som mala s deťmi naplánovaný výlet o pár dní tam bol záber kde zachytili medveďa v blízkosti. Reálne sa bojím chodiť po Slovensku a objavovať jeho krásy nakoľko chodím sama s deťmi a necítim sa v bezpečí kvôli tomu, rieši to vôbec dakto? Alebo čaká sa na čo? Neviete nejaké info?

Strana
z3
anonym_6ea328
17. júl 2026
@hefo

@anonym_6ea328 Pokiaľ máme 2000 medveďov a ročne sa odstrelí stovka či dve, tak aj keby žiadne nepribúdali (čo pribúdajú), prejavilo by sa to na počte stretov jasne až za niekoľko rokov.

@hefo A pred 6 rokmi bolo kolko medvedov a kolko stretov??? Zaujimave, ze po odstrele 100vky pocet stretov narastol.. Ked vnadia 300 metrov od chodnikov, tak sa necudujme, ze k stretom pride.

hefo
17. júl 2026
@anonym_6ea328

@hefo A pred 6 rokmi bolo kolko medvedov a kolko stretov??? Zaujimave, ze po odstrele 100vky pocet stretov narastol.. Ked vnadia 300 metrov od chodnikov, tak sa necudujme, ze k stretom pride.

@anonym_6ea328 Neviem, ako rýchlo rastie počet medveďov, ale pravdepodobne pred pár rokmi presiahol nejakú zlomovú úroveň plošnej hustoty, keď sa medvede navzájom vytláčajú zo svojich teritórií a teda z hustých lesov ich časť musí prechádzať do okolia lesných ciest a dole do ľudských obydlí. A odstrel nie je taký veľký, aby počet medveďov klesal.

To by podľa mňa vysvetľovalo skokový nárast stretov v ostatných pár rokoch.

julish
17. júl 2026
@anonym_297909

@julish To ze ty si nemala "stastie" na medveda neznamena ze nie su predsa premnozene inde, ze ano.

@anonym_297909 celozivotne nemam stastie akosi, hej. A to hubarcim, chodim na bylinky, cucoriedky, so psami rano aj podvecer. Stastie som mala len v Detve, ked na Silvestra delobuchy prebudili dva kusy, bol to zazitok vidiet ich. Vies, tam, kde byvam, nepestujeme kukuricu ani nebudujeme vabnisja, mame tu fajn lesnikov, ksefty s drazdenim medvedov neuznavaju

Strana
z3