Kam vyhadzovať plienky, keď bývame v rodinnom dome?
Ahojte ženy, určite nie som jediná s týmto problémom,tak verím, že sa tu nájde niekto, kto mi pomôže. Bývame v rodinnom dome. 3 dospelé osoby, jedno dieťa. Máme jeden kôš na komunálny odpad, ktorý vyhadzujú raz za 3 týždne. Často krát sa stane, že už ku koncu máme problém, že nemáme kam dávať smeti. No teraz nastáva ten najväčší problém. Čoskoro do rodiny pribudne miminko a neviem si predstaviť čo s tými plienkami. Nakoľko už teraz viem, že sa nám do tej jednej nádoby rozhodne nezmestí komunál + plienky.
Ako riešiť túto situáciu?
@anonym_autor zvacsit nadobu na komunal (zo 120l na 240 litrovu) alebo castejsi odvoz ak to obec umoznuje a/alebo separovat (biologicky rozlozitelny kuchynsky odpad), plasty, papier... sklo a ostatne zvlast... myslim, ze separovanie je obec zo zakona povinna nejak zabezpecit (odvoz alebo zber z nejakych miest v obci apod)...
Samozrejme separujeme. Neviem či by mi prešlo, že kvôli jedinej domácnosti by chodili do dediny vynasat smeti mimo bežného rozvozu. Ale tak skúsim sa opýtať
Samozrejme separujeme. Neviem či by mi prešlo, že kvôli jedinej domácnosti by chodili do dediny vynasat smeti mimo bežného rozvozu. Ale tak skúsim sa opýtať
@anonym_autor tak si kupte vacsiu nadobu... zalezi, aky system mate v obci, to my nevieme a kazda obec to ma inac... Musite mat nejaku cast stranky "odpadove hospodarstvo", kde sa docitas, ake mas moznosti vacsej nadoby, nie? Alebo podla coho platis. Kontaktuj obec idealne (ak nemaju stranky)
Kúp druhú nádobu alebo ako sa to u vás rieši. Za tri týždne by som mala aj tri plné. Nemáte smetiak na plienky? Niekde sú.
@anonym_autor To vo vašej obci vynášajú smeti len raz za 3 týždne? Alebo len vy máte zaplatený odvoz raz za 3 týždne?
Keď produkujete viac smetí, treba zvýšiť počet odvozov za mesiac, alebo si doplatiť druhú smetnú nádobu. Alebo ako niekto spomenul vyššie - zaplatiť si väčšiu nádobu.
Zaplatte si dalsiu smetnu nadobu..alebo nozaj separovat poctivo.ak hadzes zvlast plasty zvlast sklo zvlast papier byvas na rodinnom dome a mozes zbytky z kuchyne vyhodit do kompostu prosim ta co hadzete do kosa ze 240ku mate plnj za tri tyzdne?my mame 240ku sme 3 plus babo a teda idu tam najviac tie plienky a keby tych nebolo naplnime asi tretinu maximalne polovicu tej nadoby.
3 týždne? Véd to je strašné malo. To v tej dedine ľudia nemajú smeti? Ja vynášam každý deň. Najmä v lete, ved to musí smrdiet.
tu sa ale riesi "kuka" nadoba - kontajner pred domom. Vam asi tiez nechodia vysypat kontajner kazdy den.
To nejak zvlastne separujete, my sme tiez 3 dospeli a 1 dieta a komunal nenaplnime nikdy ani do polovice. Tiez nam beru smeri v 3 tyzdnovych intervaloch.
Neriesi sa to tak ze nahlasite ze potrebujete castejsie odvoz? Daju prislusnu nalepku, vy samozrejme zaplatite a budu vam vynasat kazdy tyzden...
@anonym_9482cf
@anonym_autor
@greta2017 bola som sa pýtať u nás na obecnom úrade, plienky sa neseparujú, patria do KO, treba kúpiť väčšiu nádobu. U nás v dedine robí zber externá firma, čo má na starosti viac obcí, určite by nikto neprišiel kvôli nám, alebo pár domov mimo plánovaného zberu.
@anonym_autor Inak my sme štyria dospelí, priznávam sa, že separujem, ale nie nejak poctivo a bohate nám to stačí, raz za dva týždne. Donedávna sme boli 5 dospelí a úplne v pohode.
Riešením je kúpa druhej nádoby.
@anonym_autor máme extra nádobu - kupili sme v Obi a vozíme si na zberný sami - u nás je taká možnosť.
@anonym_autor u nas maju bezne susedia aj 2 nádoby. V pohode im to vynesú. Nam staci jedna ale chodia kazdy tyzden. Inak si neviem ani predstavit raz za 3 tyzdne. Ved to uz musi aj smrdieť.
skontrolujte na obecnom urade. U nas (raz za 2 tyzdne odvoz odpadu a castejsie sa nerobi) pre 3 osoby je jeden smetiak, pre 4 osoby uz 2 smetiaky. Cize síce to bude kysnut v smetiaku ale objem budete mat pri 4 clenoch urcite vyssi kapacitne
@anonym_autor myslím, že už potrebujete dve smetné nádoby a máte problém vyriešený...
Ostatní sú s tým v pohode, keď komunálny odpad vyvážajú raz za mesiac?
Kúp si látkové plienky a problém vyriešený 😄.
@anonym_autor skús si zavolať na obecný úrad. Dieťa musíš kvôli smetiam nahlásiť. A možno budete mať nárok na väčšiu nádobu.
@anonym_autor u nás v meste je nárok na ďalšiu smetnú nádobu, keď je v rodine dieťa do 3 rokov alebo plienkovaný dospelý. Žiadosť sa vybavuje na mestskom úrade. Skús sa opýtať u vás.
Kúpte si ďalšiu nádobu
Informuj sa na obecnom úrade. U nás je to tak, že má taká rodina nárok na dve smetné nádoby a platí toľko čo za jednu. Pretože plienky môže mať aj starý človek nielen dieťa
Väčšia nádoba poprípade druhá nádoba. My to máme podobne. 120l nádobu a vyvážajú raz za mesiac. Našťastie mi otec býva v paneláku, tak vždy vezme plienky vyhodiť tam. Inak neviem čo by som s nimi robila. Už za tento vývoz si pýtajú pomaly 100 eur, takže ďalšia nádoba by to zrejme predražila raz toľko 😐
@anonym_autor u nás vynášajú raz za dva týždne.
No dá sa dokúpiť ešte jeden kôš ak človek potrebuje. Inak má nárok na dva koše len ak je v dome 6 ľudí.
Zaplatte si dalsiu smetnu nadobu..alebo nozaj separovat poctivo.ak hadzes zvlast plasty zvlast sklo zvlast papier byvas na rodinnom dome a mozes zbytky z kuchyne vyhodit do kompostu prosim ta co hadzete do kosa ze 240ku mate plnj za tri tyzdne?my mame 240ku sme 3 plus babo a teda idu tam najviac tie plienky a keby tych nebolo naplnime asi tretinu maximalne polovicu tej nadoby.
@saxana000 presne tak. Nám odvážajú raz za 2 týždne a nezvykneme zaplniť ani polovicu, skôr tak do tretiny.
@anonym_autor nuž, začnite žiť viac bezobalovo... A lepšie separovat.
Alebo si nájdite suseda, ktorý bude ochotný vám pomôcť..
My tak máme - naši susedia majú o dosť viac odpadu, tak ma občas poprosia či môžu vrecko hodiť k nám. Tiež bývame v dome. Nám síce odvážajú odpad každé 2t, ale pravidelne máme nádobu naplnenú len čiastočne.
3 týždne? Véd to je strašné malo. To v tej dedine ľudia nemajú smeti? Ja vynášam každý deň. Najmä v lete, ved to musí smrdiet.
@bielasovicka veď vynášať môžeš aj 3x denne.. čo to má s tým spoločné? 🙂
@zuzanaam ja separujem všetko poctivo a tiež mám plný kôš. Takže nemusí to byť vždy len o nepoctivosti.
@terry658 nejako si neviem predstaviť čo potom tvorí ten odpad, keď sa vyseparujú plasty, kovy, sklo, papier a organický odpad. Ostávajú plienky, vložky, občas opotrebené oblečenie a obuv. A veľké veci ako nábytok, koberce a pod. idú na zberný dvor, ale taký odpad nie je častý.

Neriesi sa to tak ze nahlasite ze potrebujete castejsie odvoz? Daju prislusnu nalepku, vy samozrejme zaplatite a budu vam vynasat kazdy tyzden...