Triedenie odpadu za partnera: Robia to aj vaši muži?
Ahojte, povedzte mi úprimne, mám doma len ja takýto exemplár? 😅
Muž zásadne nerecykluje. Teda nie že by nechcel ekologicky žiť, ale vraj „nevie, čo kam patrí“. Takže výsledok je, že rôzne obaly, papieriky a plasty necháva na kuchynskom stole, aby som to roztriedila ja 🙈
Najlepšie je, že keď mu poviem, nech to hodí aspoň niekam približne správne, tvári sa, že je to strašne komplikované a že on sa v tom nevyzná.
Robia toto aj vaši chlapi alebo som fakt vyhrala jackpot? 😅
v rodinných domoch to fungovať môže, koniec-koncov RD boli od počiatku separovania byté. Ale v panelákoch o 5 vchodoch a 8 poschodiach je nereálne kontrolovať každý jeden byt
@tiezjedna teoreticky: kontajner bude mať váhu.Priložíš čip,vhodíš odpad,váha sa zaznamená na tvoj čip.
Tie kontajneri by hneď boli poloprázdne,vždy sa naseriem,keď tam nájdem krabicu a ešte nerozloženú.Lebo je strašne ťažké urobiť 5 krokov ku kontajneru s papierom
@aalt Môj muž sa tvári, že rozlišovať plast od papiera je jadrová fyzika 😅
@anonym_autor tak mu vysvetli, ze to co dokaze roztrhnut rukami je papier. Ak nevie je to plast. Aj male deti v skolke to dokazu. Urob mu obrazkovy zosit, co kam patri, mozno pochopi. To je len jeho lenivost a tebe poskrabka ego, lebo ti povie, ze ty to vies lepsie.
@anonym_autor moj to robi a nie je to kovli triedeniu, je to kvoli lenivosti.. :D a to mam overene, aj ked som netriedila aj tak ukladat odpad na linku, lebo otvorit ten poobdiaty suflik a hodit to do spravneho kosa je olympijska disciplina.
@anonym_ee80b5 odpad vážiť?? To sa ako presne dá v prípade úplne anonymného vynášania odpadkov v panelákoch a bytovkách?
@tiezjedna obci sa odpad vazi, tj to auto ked ide na skladku sa odvazi. A rozprata medzi obyvatelov. VEla komunalneho odpadu = vyssie poplatky. A to akutalne palti tak v mestach ako aj obciach (aspon u nas teda, nik samostatne nic nerozvazuje po domacnostiach)
@aalt Môj muž sa tvári, že rozlišovať plast od papiera je jadrová fyzika 😅
@anonym_autor asi by som sa ho v ramci nejakej vymeny nazorov spytala, na vysku jeho IQ, ci je normlany taketo nieco povedat. Lebo papier a plast, sklo a kov, clovek odlisi, aj 3r dieta to odlisi... a isto iste, by sme sa k takej hadke dostali, lebo ako pisem mam to doma a riadny cirkus robim, ked upracem a pridem po case / noci do kuchyne a tam kopa odpadkov na linke.. lebo suflik otvorit je uplne scifi.
@tiezjedna teoreticky: kontajner bude mať váhu.Priložíš čip,vhodíš odpad,váha sa zaznamená na tvoj čip.
Tie kontajneri by hneď boli poloprázdne,vždy sa naseriem,keď tam nájdem krabicu a ešte nerozloženú.Lebo je strašne ťažké urobiť 5 krokov ku kontajneru s papierom
@rozculena nevravím, že by to nebol dobrý nápad, ale keby sa aj nejakým zázrakom implementoval, úplne vidím tú kontajnerovú turistiku...😉 V panelákoch nefunguje ani represia, ani motivácia (na rozdiel od RD). Tam je to (a bude) vždy len o ľuďoch a ich prístupe.
@tiezjedna obci sa odpad vazi, tj to auto ked ide na skladku sa odvazi. A rozprata medzi obyvatelov. VEla komunalneho odpadu = vyssie poplatky. A to akutalne palti tak v mestach ako aj obciach (aspon u nas teda, nik samostatne nic nerozvazuje po domacnostiach)
@simca06022011 ja viem ako celý tento systém funguje, kedysi som sa tomu aktívne venovala pracovne z ekonomického hľadiska. Už je to dávno, a vidím, že žiaden zázračný posun sa neudial, pretože proste neexistuje. To, čo sa nastavilo vtedy (cca 25 rokov dozadu), to funguje stále rovnako. Paneláková anonymita nemá systémové riešenie. Tam sa dá naozaj operovať len na báze uvedomelosti, vzdelávania a pilovania prístupu jednotlivcov.
@simca06022011 ja viem ako celý tento systém funguje, kedysi som sa tomu aktívne venovala pracovne z ekonomického hľadiska. Už je to dávno, a vidím, že žiaden zázračný posun sa neudial, pretože proste neexistuje. To, čo sa nastavilo vtedy (cca 25 rokov dozadu), to funguje stále rovnako. Paneláková anonymita nemá systémové riešenie. Tam sa dá naozaj operovať len na báze uvedomelosti, vzdelávania a pilovania prístupu jednotlivcov.
@tiezjedna no myslim, ze vela panelakovych ludi si neuvedomuje, ze netriedi bude viac platit, a veru tie poplatky su uz vysoke za odvozy. A kym tato osveta nepride, a zaroven si neuvedomia, ze treba zmenou zacat od seba (nie len pozerat ze tito netriedia, a henti triedla zle, a tamti su sibnuti ze sa namahaju - zaroven idu hoaxy ako vsetko vynasaju na skladku jednu, tak bude sa diat to co doteraz rovnako a aj viac a viac platit za odpad. Ved este stale sa najdu, s prepacenim, hlupaci co su schopni vyviezt smeti hocikde k lesu, k ceste, vyhodit to pri kontajnerov na hocijakom sidlusku, na travnik... len aby par eur usetrili na skladke, ak by sa nebodaj nevpratali do limitu... proste odpady su na ludoch, kym nezacnu riadne triedit, budu robit bordel, nepomozu ani cipy, ani neivme ake vymysly. Ak by prisli s tym, ze kazdy si zaplati za to co vyprodukuje, kopa kaskaderov to radsej vyhodi von oknom na travnik a budu sa tvarit ze oni nic :D to by som sa aj stavila :DD len nech nezaplatia o euro viac.
@anonym_ee80b5 odpad vážiť?? To sa ako presne dá v prípade úplne anonymného vynášania odpadkov v panelákoch a bytovkách?
@tiezjedna zberné auto bude vážiť každú odpadovú nádobu
u rodinných domoch je to jasné komu vyúčtujú náklady podľa kg odpadu
u bytovkách neviem ako to bude riešiť mesto, možno rozpočíta cenu podľa nádob na konkrétne vchody a počty obyvateľov
@anonym_autor moj manzel je u nas nadsenec recyklacie, on mna upozornuje, co kam patri, na dvierkach mame nalapene instrukcie 😂
@tiezjedna no myslim, ze vela panelakovych ludi si neuvedomuje, ze netriedi bude viac platit, a veru tie poplatky su uz vysoke za odvozy. A kym tato osveta nepride, a zaroven si neuvedomia, ze treba zmenou zacat od seba (nie len pozerat ze tito netriedia, a henti triedla zle, a tamti su sibnuti ze sa namahaju - zaroven idu hoaxy ako vsetko vynasaju na skladku jednu, tak bude sa diat to co doteraz rovnako a aj viac a viac platit za odpad. Ved este stale sa najdu, s prepacenim, hlupaci co su schopni vyviezt smeti hocikde k lesu, k ceste, vyhodit to pri kontajnerov na hocijakom sidlusku, na travnik... len aby par eur usetrili na skladke, ak by sa nebodaj nevpratali do limitu... proste odpady su na ludoch, kym nezacnu riadne triedit, budu robit bordel, nepomozu ani cipy, ani neivme ake vymysly. Ak by prisli s tym, ze kazdy si zaplati za to co vyprodukuje, kopa kaskaderov to radsej vyhodi von oknom na travnik a budu sa tvarit ze oni nic :D to by som sa aj stavila :DD len nech nezaplatia o euro viac.
@simca06022011 ...preto vravím, že u neadresného odpadu je nereálne akékoľvek riešenie.
Toto bude troll.
Neverim, ze dospely chlap nevie "co kam patri" ak vezmem do uvahy, ze tento system je robeny aby bol idiot proof. Odpadove vrecka su este farebne odlisne aby tomu porozumelo aj decko.
Nehnevaj sa, ale ak tvoj chlap nezvlada triedenie odpadu tak ja by som zvazil aby si zahradnu techniku okamzite dala pod zamok. Najblizsie ked bude nadrzany tak "zasunie" do drticky na konare 🙄.
Ale zo zaciatku hadzal obaly od keksikov do papiera.. vzdy som mu s tym zamavala pred nosom a spytala som sa ho: " je toto papier? Vedel by si si s tým utrieť rit?"
@anonym_61f815 Vytrieť riť by bolo náročné aj s veľkou časťou toho, čo do koša na papier patrí...
@anonym_autor tak mu vysvetli, ze to co dokaze roztrhnut rukami je papier. Ak nevie je to plast. Aj male deti v skolke to dokazu. Urob mu obrazkovy zosit, co kam patri, mozno pochopi. To je len jeho lenivost a tebe poskrabka ego, lebo ti povie, ze ty to vies lepsie.
@maris5 Takéto odlíšenie tiež nie je spoľahlivé. Keby som sa chcel hrať na blbca, tak nájdem kopec plastov, čo roztrhnem... Keď už, tak na väčšine obalov je symbol, ktorý udáva, čo je to za materiál. Ale i tak si myslím, že na predstieranú neschopnosť nepomôže nič.
Pozdravujem ho, moj 5 rocny triedi sam. Ked nevie, spyta sa ale rozhodne mi to nenecha na stole 😅
@anonym_autor Weaponized incompetence alebo po slovensky predstierana/ucelova neschopnost. Triedit odpad sa ucia uz deti v skolke, nie je mozne, ze dospely s plne a spravne vyvinutym mozgom nevie, kam co ide.
@chlebikova presne tak, to aj cvičená opica zvládne
- papier
- plast, kov, tetrapak
- bio odpad
- sklo
- komunál (zvyšky čo nepatria inde)
Je to malickost- clovek by si rekl- blbe trideni odpadu- ale je to nadherna ukazka toho, jak muzi „vedome ci nevedome“ přenášejí zodpovednost na zeny, coz pak ve vztahu a v domacnosti vede k tomu, ze zena nese na bedrech ranec veci, o ktere se musi starat, ktere musi hlidat, kontrolovat, a diky kterym je po letech prehlcena, unavena, vyhorela.
MUZ to NEVI a NEUMI- nevim, jak se tridi odpad, nevim, jak se zapne pracka, nevim, jak se roztridi pradlo, nevim, co mam udelat detem na svacinu, nevim, jak se davkuje paralen pri teplote, nevim, jak se jmenuje synova tridni ucitelka, nevim, v kolik ma dcera gymnastiku, nevim, kdy ma kdo narozeniny. Vsak proc by to taky mel vedet, staci, ze to ZENA VI 👍🏻
@anonym_autor deti nemáte? Lebo ozaj aj 5- ročne deti to vedia. Tak by som si požičala nejaké uvedomele dieťa z rodiny, nech ho to naučí, hádam sa muž nenechá zahanbiť.

@anonym_autor my nerecyklujeme hlavne, že muž bol pre sáčky a ďalší kyblik na úrade.V linke nemáme miesto a jeho názor je, že bol na skládke a videl ako to funguje😂ale tvoj to robí z lenivosti si neviem predstaviť, že prídem domov a na linke sú kelimky
@anonym_255e54 na skládku sa vyváža len to,čo ľudia nahádžu do kontajnera na zmesový odpad.Na zbernom dvore máme všetko roztriedené,plasty sa ešte ďalej triedia na linke.Máme aj komposty.