icon

Ako pomôcť synovi nájsť si priateľku?

31. máj 2026

Chcela by som sa poradiť a možno si vypočuť skúsenosti od tých, ktoré riešili niečo podobné.
Mám 28-ročného syna, je pracovitý, má stabilnú prácu, je zodpovedný a samostatný. Jediné, čo ma už dlhšie trápi, je to, že si nevie nájsť partnerku. Viem, že by vzťah chcel a že sa o zoznámenie snaží, ale zatiaľ sa mu nedarí. Mal jeden vážnejší vzťah, no nevydržal ani rok. Na strednej škole mal pár krátkych vzťahov.
Nemá veľ aktivít, kde by prirodzene spoznával nové ženy. Zoznamky zrejme tiež veľmi nefungujú, keďže si tam nikoho nenašiel. Samozrejme, nechcem mu partnerku hľadať ani sa mu miešať do života. Skôr ma zaujíma, ako ste sa vy, ktoré máte dospelých synov, zmierili s tým, že si dlho nevedia nájsť partnerku alebo založiť rodinu.
Mrzí ma, že mu akoby utekajú najkrajšie roky mladosti. V jeho veku už mnohí riešia spoločné bývanie, cestovanie, budovanie vzťahu a spoločnej budúcnosti. Mám pocit, že o tieto skúsenosti prichádza, hoci by ich podľa mňa rád zažíval.
Budem rada za vaše skúsenosti. Mali ste doma podobný prípad? Našli si vaši synovia partnerku aj neskôr? Ako ste sa s tým vyrovnali vy ako mamy?
Ďakujem

Strana
z2
jenn7
31. máj 2026
@anonym_1fafa8

@jenn7 aj ty mas podobny exemplar doma? Alebbo teda postupne ho k tomu vychovavas? Nepovedala som nic zle - chalan ak je nauceny, ze doma ma vsetko pripravene na zlatej tacke. Maminka sa o vsetko postara, vsetko vybavi, len aby syncek neutrpel traumu a zrazu v 25+ chcete od nich aby boli samostatni, spolocenski a zvykli si na to, ze maju robit nieco pre niekoho, vsak on je maminkin maly chlapcek a treba sa starat o neho. To prebudenie do reality pre tie deti byva krute, alebo sa neprebudia🤷‍♀️

@anonym_1fafa8 ja tu nie som anonymne, kludne si mozes pozriet ci mam taky exemplar doma, ale mozno mas ty nieco podobne doma a preto tvoja ostra reakcia😉

anonym_1fafa8
31. máj 2026
@alexanderrr

@viktoriaandrascik Ale ak pise pravdu , tak je v lepsej situacii ako 99.9999% tych co si zabezpecili osamostatnenie v 20 rokoch lebo aby to proste bolo. Napr ja mam prerobene poschodie v rodicovskom dome, viem varit, prat. Z 365 dni som doma asi 5% casu. Takze aj to je mama hotel ?

@alexanderrr a tvoja matka ti hlada frajerku?

jenn7
31. máj 2026
@svetlonos

@jenn7
Čo sa rozčuľuje s? Veď neodpovedala na konkrétne otázky. Ja som napríklad natvrdo debatoval aj s tým mojim kamošom o Tom. Jasne že podľa tohoto je to majiteľ a mamánek. A už vôbec ten nápad. Aby som za zdravého chlapa riešila toto!? Haló! Keby napíše, že má nejakú dg ok. Ale doteraz jeden vážny vzťah aj to necelý rok? Prosím ťa, kto chce, nájde partnera aj dnes. Toto je fórum. Nie vždy nežná psychologická poradňa. Aspom tu autorka dostane reálne nezaujato postrehy, nie ako od kamosiek, ktoré často nemajú na pravdu odvahu. Nie je to hnusné, ale triezve. Veď jej tu nik škaredo nenadáva.
Aj ja robím chyby a občas aj obrovské. A kamoška mi povie ako sa veci majú. Myslíš, že vtedy skacem odzemok od radosti? No nie, tiež ma tým svojim mudrovanim dokáže naštvať. Ale má pravdu. A neserka sa so mnou, že sa mi to nepáči ani ma nemojka. Povie fakty a čau nazdar. Ja si to vážim a koľkokrát mi dá iný pohľad na vec. Pokial ľudia nie sú ochotní počuť pre nich "hnusný" pravdivý názor, nech radšej neriešia fóra.
Úplne inak by som reagovala pri téme vazne chorého dieťaťa. Ale tu je prístup v rukavičkách medvedia služba.

@svetlonos ani tvoj siahodlhy komentar nic nezmenil na tom, ze okolo slusneho spravanie poniektore tu ani len nebezali. A hlavne tie anonymne😃

anonym_1fafa8
31. máj 2026
@jenn7

@anonym_1fafa8 ja tu nie som anonymne, kludne si mozes pozriet ci mam taky exemplar doma, ale mozno mas ty nieco podobne doma a preto tvoja ostra reakcia😉

@jenn7 nie na stastie su to samostatne bytosti, ktore su schopne si najst kamaratov a vztahy bez toho, zeby som musela chodit na www a pytat sa co robit s 28r co je furt doma. Na stastie sme ich viedli k samostatnosti a k tomu, ze sa maju stretavat s ludmi a vytvarat si vlastne vztahy, bez toho, zeby k tomu potrebovali mamicku a otecka. Ale vidim strasne vela mladych co mamky by za nich aj dychali a vaetci okolo su zli, robia im napriek, nikto ich nema rad, nikto sa s nimi nechce kamaratit - a v 90% su to jedinacikovia, ktori nie su schopni sa rozpravat a kamartit s viac ako jednym clovekom. Das ich do skupiny 2+ a su z toho na vetvy, lebo neprijimaju 100% pozornost okolia. Nie su proste nauceni delit sa o pozornost a to ich okoliu tiez velmi casto vadi.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
anonym_ea8265
31. máj 2026
@viktoriaandrascik

@anonym_ea8265 podla teba je zabezpečenie si bývania hypotékou finančná negramotnosť hej? 😂 mohol by mať chlap aj 10 apartmánov po svete ak by býval u mamičky u mňa by neprešiel 😉 ja som si vlastné bývanie zabezpečila v 20ke a neboj sa dnes už mám aj nejaké investičné nehnuteľnosti ale základ a priorita bolo OSAMOSTATNIŤ SA 🙂

@viktoriaandrascik ano ak to nepotrebujes a robis to len kvoli tomu aby si sa osamostatnila aj ked mozes byvat s rodicmi pokial si single tak je to financna negramotnost. A zaroven ak si potom neskor najdes partnera/partnerku je velka pravdepodobnost ze vam ta nehnutelnost na zalozenie rodiny nebude vyhovovat a budete aj tak hladat inu. Keby sa tieto peniaze radsej investovali je to lepsie z dlhodobeho hladiska, navyse ak berieme v uvahu dnesne urokove sadzbi a ceny nehnutelnosti.

anonym_bd3443
31. máj 2026
@jenn7

@anonym_5111c0
@anonym_1fafa8 vy ste tak hnusne osoby, normalne si tu jedna mama prisla slusne po radu a vy hned mamahotel….jedinacik….a ani netusite ako zili alebo ziju. Pod ruskom anonymity stekate ako psy.

@jenn7 ale toto je súčasťou problému . Takéto skatulkovanie. Spoločnosť je povrchná a rada hneď súdi . Niekto môže žiť s rodičmi opatrovať ich a okolie to bude vnímať ako mama hotel . Niekto môže byť obézny a človek bude vnímať ako lenivého a hlúpeho atď . A úprimne sa nedivme že potom takýto ľudia sa račej dobrovoľne budú izolovať od spoločnosti ktorá sa im takto chová

anonym_f25c37
31. máj 2026

Nemám ešte takého syna. No mam veľa kamarátov, ktorí mali reálne vážne vzťahy až po tridsiatke a dovtedy tiež trebárs s nikým nebývali a tie frajerky boli také chvíľkové… Každý na dnes spokojnú rodinu. V tom by som u muža problém v jeho veku nejako nevidela.

Ale ak som to správne pochopila, syn býva zatiaľ u vás? Tu vidim najväčší problém pre potenciálne partnerky, väčšina žien sa naozaj nechce ani dávať dokopy s niekým, kto žije u mamy (a môžeš byť aj najlepšia svokra na planéte, zial, každej zablika kontrolka a ak budú mať na výber, tak si radšej začnú s mužom, ktorý už je samostatný, a je jedno či v podnajme alebo u seba - či KE to povrchne? Neviem, ale je to realita..). Argument, že neriešil vlastné bývanie, lebo chce potom riešiť s frajerkou neobstojí. Ja to vidím tak, že ak by sa chalan osamostatnil, možno by bol aj odvážnejši/aktivnejsi čo sa týka balenia báb, ak by vedel, že má vlastný priestor kam dotyčnú môže hocikedy priviesť. Tak možno na toto by sa mohol tiež sústrediť, vek už na to má.

anonym_36c9de
31. máj 2026

Ahoj, som od neho trochu starsia, vydavala som sa aj deti mala hned po 30tke. Vonec nevidim problem v tom, ze 28 rocny clovek este nemal vazny vztah. Akoze, je lepsi ked uz je v 28 rokoch rozvedeny aj s nejakym dietatom v striedavke?

No, moja otazka skor znie - preco syn nema motivaciu niekde "vykrocit"? Preco byva v detskej izbe? Ja ako zena v 26 (co bolo par rokov dozadu) som uz byvala v podnajme, zdielanom byvani (a ano, kludne som mohla byvat doma, nik ma nevyhadzoval a mame super vztahy, ale prepana ved uz som pracujuci slovek po skole) neskor sme boli len dve, a potom som hned kupovala byt ked som mala 20%+ vzala hypo. Jednoducho ist vopred. Sediet v detskej izbe, byt cez den v praci a poobede na pocitaci a cakat, ze mi biely princ zaklope na dvere... No nic moc. Rovnako ako keby som stretla rovesnika tridsiatnika (co je Tvoj syn), ktory byva v detskej izbe a nie, nie je osamostatneny a "schopny" lebo ho zivot nemusel naucit... Asi ma to nelaka a citim sa s nim ako s deckom. Vies to byvanie nie je len pohodlnost. Ak by byval vo vlastnom (podnajme, proste mimo rodicov) lebo CHCE sa posunut, mama mu neperez nedklada, nechysta obed, veceru, nerobi nakupy, neupratuje, otec mu neopravi umyvadlo ked nefunguje ci dvere ked sa pokazia, proste uplne ze banalne veci k zivotu, ktore sa ten chlapec naucit musi a musi byt schopni a zvyknuti to robit. Doma k tomuto nepride. Takze uplne bez urazky, ja chapem Tvoj prispevok, ale myslim ze v prvom rade na to, aby si nasiel schopnu a zrelu zenu, musi dozriet aj on. A v detskej izbe Ti fakt nedozrie.

autor
31. máj 2026

Syn byvali počas VŠ na internáte, čiže je samostatný a vie sa o seba postarať. Po škole žil pol roka s kamarátom, potom sa vrátil domov a teraz žije s nami. Normálne platí náklady, vari si často sam, aj si nakúpi. Zas nie je nejaký neschopák. Len by za nájom platil zbytočne veľa.

anonym_8b6aa8
31. máj 2026
@anonym_autor

Syn byvali počas VŠ na internáte, čiže je samostatný a vie sa o seba postarať. Po škole žil pol roka s kamarátom, potom sa vrátil domov a teraz žije s nami. Normálne platí náklady, vari si často sam, aj si nakúpi. Zas nie je nejaký neschopák. Len by za nájom platil zbytočne veľa.

@anonym_autor môj syn mám 29r, žije sám má hypo. Je plne samostatný, vie variť, upratuje, operie si sám. Športuje, má kamošov, veľa cestuje, užíva si život. Mal nejaké priateľky, ale všetko krátkodobé, nič nebolo vážne. Do min. 32r povedal, že sa nechce viazať, zároveň sa chce zabezpečiť, aby raz vedel poskytnúť žene a rodine všetko, čo bude treba. Má auto, teraz rozmýšľa nad motorkou. Sníva o tom, že postaví dom a bude mať investičný byt na prenájom. Nemám pocit, že by mu niečo unikalo. Žije si krásny život mladého single muža.

anonym_563083
31. máj 2026

@anonym_autor tvoj syn nič nestraca. Dokáže byť šťastný aj bez partnerky. Radšej sám ako mať silou mocou zlu ženu. Všetko je tak ako ma byt a treba tomu nechať voľný priebeh. Čas ukáže co je pre neho najvhodnejšie.

hytal
31. máj 2026

Rozumiem, že by si chcela vidieť svojho syna vo vzťahu, aby mal svoju rodinu. No ako je písané vyššie, nechaj to na ňom. Všetko má svoj čas. Je to mladý muž, jemu netikajú biologické hodiny, ako to býva v prípade žien. Píšeš že má kamarátov, nechodí ani s nimi na dovolenky? Pokiaľ bude po práci sedieť doma, ťažko sa zoznámi.

emmily81
31. máj 2026

@anonym_autor nech sa vykašle na "hľadanie" a nech robí to čo ho teší...ak chce cestovať nech cestuje s kamarátmi alebo sám, ak rád športuje, nech sa pridá ku kamošom.... alebo pokojne aj sám ako vlk samotár 🙂 ak rád číta, nech chodieva do knižnice a potom do kaviarne počítať si... Takto si užije život, lebo cieľ je cesta... A zvyčajne na tej ceste si ho láska nájde sama ❤️ a okrem toho môže si aj manifestovat, že tie svoje záľuby už zdieľa s niekým kto ho urobí šťastným a naopak

anonym_249ea1
1. jún 2026
@viktoriaandrascik

@anonym_ea8265 podla teba je zabezpečenie si bývania hypotékou finančná negramotnosť hej? 😂 mohol by mať chlap aj 10 apartmánov po svete ak by býval u mamičky u mňa by neprešiel 😉 ja som si vlastné bývanie zabezpečila v 20ke a neboj sa dnes už mám aj nejaké investičné nehnuteľnosti ale základ a priorita bolo OSAMOSTATNIŤ SA 🙂

@viktoriaandrascik a este si zabudla dodat, ze si aj velmi skromna, empaticka a inteligentna.
Ja Ja Ja …
Spravas sa ako moj 7 rocny syn ktory sa predbieha s kamaratom co vsetko ma, vie, a co dokaze 😆😁

rainee
2. jún 2026

Ja som uz pisala v inej téme ze veľmi záleží od šťastia ci stretneme toho pravého do života. Niekto stretne v 20ke, niekto ani v 40ke nestretne a nie je mu súdené si založiť rodinu. Každý máme iný osud. Darmo sa aj bude snažiť keď tie vzťahy proste nevyjdu, moze byt neviem aký fajn chalan.

viktoriaandrascik
Včera o 07:52
@anonym_249ea1

@viktoriaandrascik a este si zabudla dodat, ze si aj velmi skromna, empaticka a inteligentna.
Ja Ja Ja …
Spravas sa ako moj 7 rocny syn ktory sa predbieha s kamaratom co vsetko ma, vie, a co dokaze 😆😁

@anonym_249ea1 ešte že ty máš toľko hrdosti že sa musíš skrývať za anonym 😔

Strana
z2